voi jösses sentään.. Heikkilä ei ole jumala ja Tolonen on tolonen... :face:
Heikkilällä on hyviä juttuja ja se tekee paljon, mutta ajaa vahvasti omaa asiaansa ja käy sotaa THL:llää vastaan..
Ei kukaan oo sanonu Heikkilää jumalaks... :face: Ja mitä vikaa käydä sotaa THL:ää vastaan? Tosin tähän ei tartte vastata. THL:n suositukset vaan on vanhentuneita.
Eh? THL on julkinen laitos joka ei tuota rahaa. Heikkilä on yrittäjä joka tekee rahaa myymällä kirjoja ja palveluita. Eli kyllä tässä mielessä intressi Heikkilällä on nimenomaan rahan tekemisessä eikä missään kansanpalveluksessa
Eli ei se Heikkilä tahi Tolonen sellaisenaan ole mikään tieteen lähteen mekka. Kannattaa muistaa aina kun näitä artikkeileita lukee miksi ne on kirjoitettu. Kummankin edellä mainitun kaverin työnä on myydä tuotteita ja palveluita ja tietysti julkinen anti on sen mukaista että tuotteet myisivät, tämähän on liiketoiminnan edellytys. Ja edelleen on hyvä että asioista ollaan useampaa mieltä, valitettavasti mielipide on mielipide ja sen käyttäminen tieteellisessä mielessä lähteenä ei ole kauhean uskottavaa.
En jaksa syventyä tässä THL:n kytköksiin, mut samanlaista touhuahan se on ku Amerikas... Nää on ihan offtopic muutenkin. Tiän kyl, et Heikkilä tekee kirjoja ja sil on omat bisnekset, mut ei se tarkota sitä, et se mitä se kirjottais olis aina pelkää bisneksen edistämistä tms. Ei oo Heikkilä, saati Tolonen, koskaan tyrkyttäny omia tuotteitaan jutuissaan, eikä oo koskaan lukiessa tullut fiilis, että "pitääpä nyt heti mennä ostamaan herrojen tuotteita!". Eri jos Heikkilä valmistais oliiviöljyä :D (Mut en silti ostais, jos ei olis halpaa.) Ja vaikka esim. Tolonen on kirjottanu omega3:sten hyvyydestä kovasti, ni silti ostan ne omegat mitkä on hinta/laatusuhteelta parasta. Ja esim. omega3:sten hyödyistä voi lukea tuhansilta muilta sivuilta. Se vaan, et jos sattuu suomeks näitä asioita googlaan, ni yleensä törmää nopeeta näihin herroihin ja monia samoja tietoja löytyy toki monilta muiltakin sivuilta. Se ero vaan, et nää ko. herrat yleensä aina listaa lähteet kirjotuksiinsa, joista voi ite käydä tsekkaas faktat/lisätiedot. Monilla muilla sivuilla linkkejä ei oo. Mut jos jollain on kertoa jotain hyviä saitteja, jotka uutisoi asioista (myös krittisesti!) lähteineen päivineen, niin hit it! Ja iteki toki luen aiheesta riippuen 1-10 eri sivua, riippuen siitä kuinka tärkeänä asiaa pidän, millasta tietoa löydän ja kuinka uskottavana lukemaani pidän. Esim. jonku vitamiinin maximiannoksen saatan kattoa suoraan wikipediasta, luotan siihen, enkä googlaa koko loppuiltaa yhen nron takia.
Olet langennut perinteiseen propagandaan omega6:n tulehdusta lisäävistä asioista. ON totta että omega3 vähentää tulehdusta ja omega6 lisää, mutta määrät joita kutosta pitäisi syödä ovat niins uuria että sillä olisi keskivertoisen terveellisesti syövän ruokavaliossa mitään merkitystä. Tästäki löydät aika monta tutkimusta pubmedista tai vaikka tuolta pronutrionist-blogista käsiteltynä. Ainoa poikkeus oikeastaan on tulehduksellisia sairauksia sairastavat ihmiset, kuten esim. reumaatikot. Heillä on ihan selkeää näyttöä siitä että omega3:n syöminen auttaa merkittävästi.
Suoria linkkejä en nyt tähän helposti saa kun olen mobiililaitteen varassa. Jos asia kiinnostaa niin löydät varmasti ne ao. sivustoilta.
Niin oonkin langenut
Ja se edelleenkin lisää tulehdusta, niin kuin edelleenkin itsekin sanot. Oon kyl lukenut jotain uusista omega6-tutkimuksista ja juuri tuon suuntaista, mutta mutta... Eikä sillä ole väliä lisääkö ne tulehdustilaa vähän vain paljon, kun kumminki jo tiedetään, että on joka tapauksessa hyvä pitää omega3/6-suhde balanssissa - tai edes yrittää. Ja ite henk. koht. saan 50% kaloreista rasvasta, joista (treenipäivinä) 1000kcal oliiviöljystä/pv (ennen rypsäristä!), joten ite ainaki koin tärkeänä sen, että vaihdoin öljyni vähemmän omega6:tta sisältävään ja toivottavasti täten paransin terveyttäni muutamalla prosentilla.
No ne tutkimukset on jokainen mainittu ja ne löydät kyllä jos niitä oikeasti haluat lukea. Ne on siis siinä esityksessä mainittu, ei tuolla webbisivulla.
Itseasias enempi ois kiinnostanu se sun maitoväittämä... Mut hokasin vihdoin sen linkin tuol ja pläräsin läpi. Mielenkiintoisesti siinä todettiin, että omega3-lisä ei auttais mitään, mut omega3 yhdessä kutosen kanssa toimii! Koko pointtihan omega3:sis on, et niitä otetaan lisänä sen takia, ku keho ei niit ite valmista, mut kutosta saa ruuasta jopa liikaa... Jotain hämärää täs ny on, ellei sit ko. tutkimuksia ollu kontrolloitu siihen tapaan, et toinen ryhmä ei sit todellakaan saanu mtn muuta omegaa mistään lähteestä ku pelkkää kolmosta. Sithän se selittäis, miks pelkkä kolmoslisä ei auttanu.
Keltainen lehdistö ei tietääkseni tee tutkimuksia? En tiedä miten hyvin olet perillä tieteellisiestä tutkimuksesta, mutta kontrollointi on ihan perusasia joka hoidetaan jotta tutkimuksen tulos olisi edes jossain määrin uskottava. LIsäksi yksittäinen tutkimus ei osoita koskaan luetettavasti mitään sellaista josta voisi vetää koko kansaa koskevia johtopäätöksiä. Siksi useiden tutkimusten ristiinvertailu on ainoa tapa saada jotain faktaa aikaiseksi.
Munkaan mielestä keltainen (tai minkään muunkaan värinen) lehdistö ei tee tutkimuksia. Ollaan siis samaa mieltä
Sanoin vain, että lehdistö uutisoi tutkimuksista.... Tottakai tiedän kontrolloinnin. Siksi just heitinki esimerkin noista jäätelömurhaajista, koska monissa tutkimuksissa EI VAIN pysty kontrolloimaan kaikkia muuttujia. Tämmöisiä ovat juurikin jotkut vitamiini, ruoka-aine, ruokailutottumus ym. tutkimukset.
Esim. on monia tutkimuksia missä on otettu otanta suuresta määrästä ihmisiä ja sitten vertailtu niiden ruokailutottumsia ja oho, huomataan, että punaista lihaa eniten syövillä on suurimmat sairastusmisprosentit! Heti ku lehdistö kuulee tästä, niin isot otsikot etusivulle! Mutta ylläri, kyseessä amerikkalaistutkimus, jossa ei oo otettu huomioon sitä, että eniten lihaa vetävät grillausta rakastavat jo ennestään ylipainoiset ihmiset, plus grillatessa syntyy karsinogeenejä. Tämä vinouttaa tulokset heti. Samanlainen kämmi oli jossain toisessakin ruoka-aine uutisoinnissa, jossa oli unohdettu läskiaspekti. Läskeillä on paljon huonoja tapoja ja kun suurin osa tutkimuksista tehdään Amerikassa, niin johtopäätösten teko ei ole niin suoraa. Eri asia, jos otantaa otettaisiin vain normaalipainoisia ihmisiä. Pläskien tapauksessa ei voi tietää aiheuttaako jokin aine niille huonoja arvoja, vai johtuvakot huonot arvot siitä, että ne oli jo ennestää läskejä... se on mahoton eritellä, kun vahinko on jo tapahtunut.
Ja tottakai meta-analyysit on hyviä. Mut yleensä nämä "koko kansaa koskevat johtopäätökset" on juurikin näitä uusia yksittäistutkimuksia, mistä sitten sensaatio-otsikoiden saattelemana uutisoidaan.