Heitetäänkö "bodarit ei juokse" asenne romukoppaan?

3 kpl M-Nutrition MANIA!

LAADUKAS PWO

-40%
Liittynyt
10.1.2003
Viestejä
468
Ajattelin kysäistä muiltakin, kun on itselläni niin positiivisia vaikutuksia ollut tällaisella.

Eli olen nyt treenaillut n. 4kk putkeen reilumman tauon jälkeen ja tulokset ovat olleet kopien kasvun suhteen ihan uskomattomat.
Tuo pitempi tauko johtui siitä, että valmistauduin puolimaratoonille eli juoksukilometrejä ehti kertyä, mutta puntilla en käynyt. Lopetin sitten juoksemisen syksyllä ja aloin punttaamaan.

Niimpä itse asiaan: Voiko ääreisverenkierron paraneminen olla merkittävä tekijä lihaskasvussa ?
Eli pitääkö jo äidinmaidosta imetty "bodarit ei juokse" asenne heittää romukoppaan?

Pitkillä lenkeillähän pääasiallinen tarkoitus oli kehittää koipien verenkiertoa ja sitä kautta juoksukestävyyttä ja juoksun taloudellisuutta.
Ja tuossa tuttavan kanssa sitten pohdittiin, että kun reidet ovat turvonneet nyt koko syksyn kohtuu kovasti, niin voisko tuo parantunut verenkierto olla syynä moiseen kehitykseen?
Mainittakoon vielä, että treenipainot ovat todella pienet, melkeimpä säälittävän pienet. (penkkaan siis saman verran kuin kyykkään)

Itse olen siis tuohon tulokseen tullut, että pitkien lenkkien ja ylipäätänsäkin reilujen airoobisten treenien vaikutukset ovat koipien lihaskasvulle avuksi ja aion vastakin polkee kuntopyörää, hiihtää ja juosta punttitreenin ohessa.
 
Ei lenkkeilyssä ole mitään pahaa. Riippuu täysin mitä tavoittelee omalta osalta kuntoilussa ja bodaamisessa.

Kun on pitkään bodannut alkaa tuo massaa olemaan melkoisen paljon jaloille kannateltavaksi lenkkipoluille. Se tekee juoksemisesta hyvin raskaan. Tahtoo into loppua jo muutamien rääkkäyslenkkien jälkeen.

Toinen asia mikä ainakin minulla vaikuttaa, minulla on tuo 3-jakoinen ohjelma sen verran rankka, että jos kävisin vielä reilummilla lenkeillä välipäivinä, en jaksaisi enää salilla treenata samalla tavalla. Tuo lenkkeily kuitenkin hidastaa palautumista.

Nämä saattaa olla vaan huonokuntoisen selityksiä. Ehkä rauhallisesti aloittaessa voisi pikkuhiljaa tuoda lenkkeilyn mukaan ohjelmaan. Heh, seuraava ongelma tuossa on sitten se että vanhana aktiiviurheilijana nuoruudessa (jalkapallo/lentopallo/karate) on aina tottunut juoksemaan kovaa. Nytkin kun olen välillä käynyt lenkillä, huomaan väkisten juoksevani kovempaa kuin jaksan - maitohapoilla vedetään tajunnan rajamailla 9 kilometriä verenmaku suussa. /Enskan äänellä: Se on Gauheata! :-)
 
Kyse on harjoitusvaikutusten spesifisyydestä. Lihassolut, varsinkin nopeat, ovat todennäköisesti pienentyneet kovassa kestävyystreenissä. Sitten kun se lopetetaan, pääsevät varsinkin nuo nopeat kaverit kunnolla kasvamaan punttitreenin avulla.

Kohtuullinen kestävyysharjoittelu on helposti yhdistettävissä punttitreeniin ja se on hyödyllistä työkapasiteetin ja myös monien terveydellisten seikkojen takia, joten punttaus, bulkkaus ja sohvalla makaaminen ei välttämättä ole monessakaan mielessä se paras vaihtoehto.

Aivan sohvaperunoilla jopa kuntopyöräilyn kaltainen kestävyysliikunta voi kyllä aiheuttaa lihasmassan kasvua.
 
Minulla ei tosiaankaan siis ole esittää mitään fysiologista faktaa näiden tulosten taustalle, mutta tuo tosiaan kuulostaisi fiksulta, että nopeat lihassolut ovat pääseet pienentymään ja nyt kasvavat vauhdilla.
Kun lenkkeillessä varmasti hitaat lihassolut kasvoivat ja nyt pysyttelevät ehkä saman kokoisina, koska jatkan ainakin jollakin tasolla liikkumista.

mixuda:n kommenttiin : "
Nämä saattaa olla vaan huonokuntoisen selityksiä." ja "alkaa tuota massaa olemaan melkoisen paljon jaloille kannateltavaksi lenkkipoluille"

Vastaisin, että juoksutekniikkaa voi kehittää. Eli ison miehen ei tarvitse harppoa valtavia askelia, vaan voi käyttää matalampaa "maratonityyppistä tikutusta".

Painan itse n. 90kg tällä hetkellä, enkä huomaa mitää ongelmaa juoksemisen kanssa. Polvet tai nivelet eivät vihoittele. Tästä massasta ei siis ole vielä haittaa juoksemiselle, saati sitten hiihtämiselle. Enkä usko, että vielä 100kg:kaan olisi mikään ongelma. Sen yli en osaa arvioida, kun en ole siellä massoissa koskaan käynyt.

Mutta vielä palataksemme aiheeseen, voiko ääreisverenkierron paranemisella olla merkittäviä vaikutuskia lihaskasvulle? Tai ylipäätänsä, mikä merkitys lihaskasvulle on lihaksien verenkierto tai sen heikkous/vahvuus?

Tai onko kenelläkään muulla heittää vastaavaa kokemusta kuin minulla?
 
Tuo pitempi tauko johtui siitä, että valmistauduin puolimaratoonille eli juoksukilometrejä ehti kertyä, mutta puntilla en käynyt. Lopetin sitten juoksemisen syksyllä ja aloin punttaamaan.

Mainittakoon vielä, että treenipainot ovat todella pienet, melkeimpä säälittävän pienet. (penkkaan siis saman verran kuin kyykkään)

Eiköhän tuossa ne syyt tulleet. Pidempi tauko ja tulokset valmiiksi huonot. Ihan normaalia, että lihakset kasvavat räjähdysmäisesti aluksi. Se kuitenkin tiedetään, että hyvä peruskunto nopeuttaa palautumista. Bodarinkin olisi hyvä tehdä 1-3 kevyttä aerobista harjoitusta viikossa, että pystyisi salilla harjoittelemaan enemmän. Näin ainakin muistelen, voi olla :anssi:

Itsekin muuten painan 95kg ja välillä tuntuu, ettei oikein mikään paikka tahdo kestää juoksua. Nyt on nilkassa jotain ja sitä ennen ollut sääressä ja alaselässä ihmeellisiä kipuja. Toukokuussa lähden joka tapauksessa raskaan sarjan (epävirallista) SM-maratonia kokeilemaan.
 
Muutama kuukausi sitten kun pyöräilin jotain 200km/viikko 3kk ajan, suhteellisen kovavauhtisiakin lenkkejä välillä reidet kokoajan hapoilla. Etureidet ei näytä kasvaneen sitten yhtään vaikka kyykkypainot ja oma paino selvästi kasvanut. Olisiko sarkoplasmista lihasta tai jotain hävinnyt vähän pyöräilyn jäätyä pois?
 
Jeps Saarnamies. Itsellä juokseminen 95kg elopainolla ei tuota rasitusta niveliin, mutta moni punttia nostava kaveri valittaa että polvissa sattuu. Itsellä on sitä juoksua niin paljon jo alla että mikään ei minun niveliä enää yhtään rasita. Ainoa on se että juoksen kovempaa kuin jaksankaan. Juoksen ns. nuoruuden innosta itseni ihan hapoille jo kilometriin - on tosi vaikea vetää joku 9 km kun on ihan puhki jo alussa. Oma vika - senkin sika. Sanoisi lapseni :))))))
 
Tuo lenkkeily kuitenkin hidastaa palautumista.

Järkevä lenkkeily nopeuttaa palautumista (aktiivinen palautuminen).

Hyvä aerobinen kunto ja ääreisverenkierto nopeuttaa palautumista kovista treeneistä.

Kokonaan ei kannata jättää liikuntaa pois vaikka puntilla käykin.

Voi tehdä lenkkien lisäksi myös lajinomaisempia kuntopiirejä tjms.

esim. 6-8 moninivel-liikettä, 2-3 kiertoa, toistoja 5-20, lyhyet palautukset, kevyet painot (30-60%)

Voimahommissa pitää muistaa, että todella tärkeää on pystyä treenaamaan sitä voimaa mahdollisimman hyvin pitkässä juoksussa. Aerobinen kunto auttaa juuri tuohon.
 
Kyllä siinä on jalat kovilla jos lähtee juoksemaan 120kg massoilla ,varmasti tulee kipuja/särkyjä jalkoihin/niveliin:thumbs: .
Parempi on reipas kävely:rock: !
 
Itse en ainakaan kovin pitkiä spurtteja pysty enää juoksemaan, vaikkei tuota massaa olekkaan kuin ~100kg. Nilkat ja polvet rupee itkeen verta, jos yrittäs verenmaku suussa.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Lupauduin lähtemään puolimaratonille alkukesästä. Nyt on just se ongelma, että painoa on tullut n. 15 kg lisää siitä, kun harrastin aktiivisemmin juoksua. Kyllä se silti pitäisi mennä, mutta selkeästi enemmän rasittaa jalkoja kuin aiemmin. Nyt alkaa sitten kovat juoksutreenit, mutta ei punttiakaan viitsi jättää välistä. Tähän kaikkeen yhdistän vielä dietin, niin rankka kevät on tulossa :whip:

Saarnamies (tai muut), vinkkejä puolimaraton-harjoitteluun?
 
Saarnamies (tai muut), vinkkejä puolimaraton-harjoitteluun?

Yhden puolimaratoonin juokseneena en mikään kävelevä juoksuvalmentaja luonnollisesti ole, mutta jotainhan sitä hihaan tarttui.

Oleellisinta puolimaratonille valmistautumisessa on riittävät juoksukilometrit. Eli säännöllisesti vaan tossua toisen eteen.
Kerran viikkoon riittää sen sen pitemmän lenkin veivaaminen ja pari kertaa lyhemmästi. Vaikkakin alussa ei tuota pitempääkään lenkkiä tarvitse.

Kannattaa kuitenkin aloitta oman kuntotason pohjalta:
Itse aloitin lenkkini 3* vk ja 5km kerralla.
Olin siis onnellinen jos sain 15km viikossa täyteen.
Silloin häpesin lenkillä kävelyä. Luulin, että käveleminen on naisten hommaa. Verenmaku suussa väänsin tuon 5km ja luulin olevani kova jätkä (vaikkakin ankaran huonossa kunnossa).

Pikkuhiljaa hinasin tuosta nuo viikkokilometrit ylös päin ja parhaimmillani vetelin 70km/viikko.

Kannattaa suhtautua juoksemiseen samalla tavalla kuin punttailuunkin, eli progressiivisesti kasvatetaan sitä kuormaa. Väliin kevyet viikot ja hyvä lihashuolto.

Vielä vinkki, jos kunto on erityisen huono.
On parempi aloittaa kolme kertaa viikossa juokseminen, vaikka ei jaksaisikaan juosta, eli vaikka 5min juoksua, 2min kävelyä. Se säännöllisyys on pääasia. Jos tekee alusta asti 45min lenkkejä, mutta kävelee niistä puolet, niin yhtäkkiä huomaa kolmen kuukauden päästä, että tuossa ajassa etenee jo hirmu kilometrejä. Kauaa sitä ei tartte kävly/juoksu jaksottelua tehdä. Jo parissa viikossa oppii juoksemaan niin hitaasti, että syke ei nouse ja juoksun rasitus ei nouse liian korkealle. Ne ensimmäiset viikot voi olla vaikka 70%:sesti kävelyä.
Sitä kävelemistä ei tarvitse hävetä.

Aluksi nimittäin juoksee hyvin helposti liian kovilla sykkeillä. Siitä tulee vaan paha olo ja paha mieli. Lenkiltä pitäisi tulla kotiin hyvällä tuulella. Jos fiilis on parempi lenkiltä tullessa kuin lenkille lähtiessä, niin vauhti on ollut oikea.
Ekan puolikkaan juoksee nätisti kevyillä rauhallisilla lenkeillä.
Haluan ehdottomasti painottaa tätä hyvää fiilistä. Jos juoksemisesta ei saa nautintoa, niin sillon vauhti on liian kova. Se on kuulkaas oikeasti ihan uskomaton tunne, kun on kunnossa ja maisemat vaihtuu ja ilma on raikas ja linnut laulaa ja suu on hymyssä.
Itse ainakin tunsin monesti monesti olevani juoksukone. Niin siistiltä ja luonnolliselta juokseminen tuntuu, kunhan siihen pääsee käsiksi. Tätä tavoitelkaa! (siis hyviä fiiliksiä)


Sitte viimeset kuukaudet ennen koitosta kannattaa ottaa se pitempi 17 - 25km lenkit messiin. Noilta kun tulee ekan kerran "maaliin", niin olo on varmasti aika kurja. Mut ihmeesti keho tottuu pitempäänkin rääkkiin.
 
Itellä on se markka taulussa mutta ei juokseminen rasita paikkoja. Tosin en parhaillaan tehnyt kuin 3 x 30min lenkin viikossa.

Kun aloitin kunnollisen jalkatreenin viime kesänä, sen jälkeen on alkanut oikean polven nivelpussin kohdalle tuntumaan silloin tällöin kummia tuntemuksia, tarvii taas keskittyä kuuntelemaan kroppaa..
 
Hankalinta juoksemisessa itellä on sinne lenkille lähteminen. Heti kun pääsee ulos asti niin alkaa helpottaa. Parasta juoksulenkissä on kyllä taivaallinen olo lenkin jälkeen, aivan kuin leijuisi...
 
mä ainakin lopettaisin lähes kaiken airobisen hajoittelun ja keskittyisin vaan punttiin, jos kunnolla lihasta haluaisin kasvattaa. Silti armeija on tulossa ja joukkue pelit on hyvää vaihtelua salilla käymiseen, lenkkeilykin jatkuvasti mukana
 
Eli pitääkö jo äidinmaidosta imetty "bodarit ei juokse" asenne heittää romukoppaan?

Pitää. Tosin tämä hieman riippuu siitä juoksemisesta. Vähiten edullisia, ja ehkä jopa massanhankinnan kannalta haitallisia ovat parin minuutin pyrähdykset. Alle minuutin pikajuoksuissa rasitus vastaa hyvin pitkälle kympin sarjoja esimerkiksi kyykkäyksessä (siis sen puolesta mitä toiminta vaatii lihakselta) ja pitkät juoksut (10min ja yli) taas ovat hyvää aerobista liikuntaa, joka ei juurikaan pahaksi ole. Tietenkin aerobisen liikunnan kanssa on parempi mitä pitempään sitä voi jatkaa.
 
Pitää. Tosin tämä hieman riippuu siitä juoksemisesta. Vähiten edullisia, ja ehkä jopa massanhankinnan kannalta haitallisia ovat parin minuutin pyrähdykset. Alle minuutin pikajuoksuissa rasitus vastaa hyvin pitkälle kympin sarjoja esimerkiksi kyykkäyksessä (siis sen puolesta mitä toiminta vaatii lihakselta) ja pitkät juoksut (10min ja yli) taas ovat hyvää aerobista liikuntaa, joka ei juurikaan pahaksi ole. Tietenkin aerobisen liikunnan kanssa on parempi mitä pitempään sitä voi jatkaa.

tarkoittaako toi nyt sitä, että kovat veto lenkit maksimaalisen vauhtikestävyyden/hapenottokyvyn parantamiseksi esim. ylämäkeen (noin. 1min/ veto) on dramaattisesti haitallisia jalkojen treenaukselle.

Eikös juuri HIIT perustu näihin lyhyisiin vetoihin ja siitä on puhuttu "bodari ystävällisempään" sävyyn verrattuna pitkiin, +30 min hiki lenkkeihin? IMO kaikki intervalli treeni airobisena soveltuu paremmin lihan kasvatuksen oheen, vaihtelua toki tässäkin juuri aktiivisen palutumisen muodossa
 
tarkoittaako toi nyt sitä, että kovat veto lenkit maksimaalisen vauhtikestävyyden/hapenottokyvyn parantamiseksi esim. ylämäkeen (noin. 1min/ veto) on dramaattisesti haitallisia jalkojen treenaukselle.

En vaan nimenomaan päinvastoin, että n. minuutin pyräykset ovat melko optimaalisia. Haitallisimpia ovat useamman minuutin kovat pyräykset, joista ei vielä kunnon aerobiseksi treeniksikään ole.

EDIT: Enkä usko että millään on varsinaista "dramaattista" merkitystä, mikäli muu treeni, ruokailu ja lepo ovat kohdallaan.
 
Elopaino vaikuttaa varmast paljon jalkojen kipeytymiseen(polvet,nilkat), mutta myös suuri vaikutus on juoksutekniikalla. Eli uskoisin että painavampikin kaveri pystyy juoksemaan ihan normaalisti jos on tekniikka kunnossa. Itselläni ei ole painoa kuin 86 kg, eli en tiedä miltä tuntuu juosta kun on massaa 100 kg. Mutta tällä 86 kilollakin saa polveet kipeeks jos ei oo tekniikka kunnossa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom