Haastavin urheilulaji?

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itse annan pojot 800m ja 1500m juoksumatkoille. En jaksa perustella sen ihmeemmin, mielestäni se vain on näin.

Noin kun asian laitoit, niin oon samaa mieltä :D
 
Olisi mielenkiintoista nähdä jonkinlaista dataa siitä miten synnynnäiset lahjat vaikuttaa eri lajeissa mahdollisuuksiin päästä huipulle. Eli kuinka iso osa lajin huipuista on ollut ikäluokkansa huippuja/lahjakkaimpia jo lapsena/teininä.

Itse olen harrastanut yleisurheilua ja siinä voi havaita tilastoja katsomalla että erityisesti pikamatkojen huiput oli jo nuorena tosi kovia. Mitä lyhyempi juoksumatka niin sitä enemmän lahjakkuus/geenit määrää mahdollisuudet nousta huipulle.
 
Ompas vaikea kysymys, kamppailulajien puolella mieleen tulisi judo ja nyrkkeily isojen harrastajamäärien ja teknisyyden vuoksi. Triathlon kieltämättä varmasti harjoitusmääriltään yksi kovimmista lajeista. Jokainen laji tosin huipputasolla vaatii aivan käsittämättömiä harjoitusmääriä ja luontaista lahjakkuutta. Pisteitä annan myös jalkapallolle joukkuepeleistä, kilpailu harrastajien välillä on kertakaikkiaan aivan älytön harrastajamäärien takia joten päästäkseen edes jollain tasolla ammatikseen pelaamaan pitää olla paitsi äärimmäisen tunnollinen harjoittelija myös omata luontaisia lahjoja aika lailla. En kyllä usko että tuollaista "haastavinta" lajia voidaan mitenkään päättää. Se ehkä helpottaisi hieman jos rajattaisiin edes miltä ominaisuudelta haastavin. Mutta keskustelua tästä kyllä saa aikaiseksi :)
 
Kontaktilajit on kyllä aika haastavia mielestäni. Koskaan tiedä miten pahasti saa turpaan.

Taksijonot? Vastassa voi olla vaikka A.A. :D

Laji kuin laji on huipputasolla todella haastavaa ja esim. miulla ei riittäis kyvyt/lahjat mihinkään, jota on harrastettu jo vuosikymmeniä.
 
Eipä muuten vaadi. Kevytvenepurjehdus nimittäin... Maailman top 25 pääseminen edellyttää 8-15 vuotta (siis jos olet huippulahjakkuus) 6-8 tunnin päivittäistä treeniä. Ollaan se 4-6 tuntia vesillä ja siihen päälle pari tuntia fyysistä treeniä. Huiput kait kyykkää 100 kilolla 50-100 kertaa ja kestävyys on samaa luokkaa kuin kestävyyslajien huipuilla oli ennen kuin doping tuli yleiseen käyttöön.

Videon veneluokka nyt ei vaadi ihan niin isoja reisiä, mutta 60 neliön spinnu kyllä vaatii mukavan selän...
http://www.youtube.com/watch?v=HxN33qW-n4E

Ei minulla mitään purjehdusta vastaan ole, mutta noi esittelemäsi vaatimukset saivat hymyn kasvoilleni
 
Kyllä vapaaottelu on henkisesti, fyysisesti ja teknisesti vaikein.
Henkisesti: Pelko, painonveto jne.
Teknisesti: Osattava paini, BJJ, nyrkkeily, potkunyrkkeily jne.
Fyysisesti: Tarvitaan maksimivoimaa, kestävyyttä, räjähtävyyttä, loppumaton kunto.
 
Kokemuskesta voin sanoa että kestävyyslajitkin ovat todella rankkoja. Harrastin kilpahiihtoa ja joka päivä piti tehdä kaksi harjoitusta, yksi aamullaa ja yksi illalla. Harjoitusten kesto oli noin 1h-3h. Tietenkin kun koulua oli niin aamu treeniä ei ollut. Yksi lepopäivä viikkoon. Ainakaan ei tarvinnut miettiä mitä tekisi seuraavana päivänä. Lopetin hiihdon motivaation puuttumisen vuoksi vuosi sitten. Ainut hyvä puoli oli se että ruokaa ei tarvinnut katsella kovin tarkasti kunhan söi riittävästi ja lautasmallin mukaan.
Jos olisi hallunnut pärjätä kunnolla ja olla ikäluokan kärkikahinoissa niin se olisi meinannut viikossa 16-20h treeniä, joten siitä jokainen voi laskea kuinka paljon päivässä pitää treenata kun yleensä on se yksi tai kaksi lepopäivää.
 
Oma vastaukseni on skeittaus.

Tänä päivänä skeittauksen huipulle päästäkseen on harjoiteltava ikävuodet 12-18 vähintään 4h päivässä. Vähintään.

Esimerkkejä maailman huipuista

Luan Oliveira, aloitti 9-vuotiaana
Nyjah Huston, aloitti 4-vuotiaana
Paul Rodriguez, aloitti 12-vuotiaana
Shane O'Neill, aloitti 10-vuotiaana

Näistä esimerkeistä jokainen on antamiensa haastattelujen mukaan skeitannut 18-vuotiaaksi saakka n. 6h päivässä. Harjoittelun määrä on siis aivan tolkuton, eikä tällaisia harjoittelumääriä olisi mahdollista tehdäkään monissa muissa lajeissa. Laudan päällä on vietetty käytännössä kaikki liikenevä aika, ja jokainen näistä on lopettanut koulun peruskouluun keskittyäkseen lajiin.

Jokainen skeittausta kokeillut tietää miten vaikeaa ja hienomotoriikkaa vaativaa touhua homma on. Ei kamppailulajit tai edes voimistelukaan vaadi mitenkään yhtä tarkkaa tekniikkaa. Hyvä havainnollistaja asiasta on, että käytännössä jokainen taitava skeittaaja on vähintään keskitasoa oleva lumilautailija, mutta maailma on täynnä pro-tason lumilautailijoita jotka eivät osaa juurikaan skeitata.

Skeittaus vaatii myös uskallusta, mutta ei ehkä siinä määrin kuin huipputason lumilautailu tai freestyle-motocross. Viimemainituissa on nykypäivänä huipputasolla niin tolkuttoman suuret hyppyrit, että vähemmän teknisinäkin vaativat kookospähkinän kokoiset kivekset. Mutta isojen kaarien tai kaiteiden skeittaus vaatii sekin todella paljon palleja. Se mitä skeittaus ei vaadi on ottelu/pelisilmä, kuten nyrkkeily tai pallopelit. Vaaditut ylävartalon voimatasot ovat myös aika mitättömät.
 
Skeittaus menee samaan kategoriaan kuten esim. snooker. Helvetin vaikea laji, mutta valitettava fakta on että urheilua se ei ole.

Rullalautailu on itseasissa minusta ajatukseltaan enemmän urheilu kuin moni muu "oikea" urheilulaji. Lumilautailu menee samaan kategoriaan, vaikka siellä alkaa laji jo rakoilemaan. Eli on tehty oikeaa urheilua.

Montaa lajia olen elämäni aikana harrastanut, mutta rulla- ja lumilautailua yhdistää aito tsemppaaminen. Jopa kilpailussa ollaan vilpittömästi onnellisia voittajan puolesta, kun hän on onnistunut. Fyysiseltä puolelta tuskin jättää epäilystä onko kyseessä urheilu vai ei. Jos nyt olympialaisia ajatellaan niin mikään muu laji tuskin on niin lähellä olympia-aatteen henkeä kun lumilautailu.

Toisaalta, en kyllä halua kumpaakaan lajia verrattavan junttikendoon tms. Joten saa olla minun puolesta ihan mielellään olematta.
 
[QUOTE=". Fyysiseltä puolelta tuskin jättää epäilystä onko kyseessä urheilu vai ei. Jos nyt olympialaisia ajatellaan niin mikään muu laji tuskin on niin lähellä olympia-aatteen henkeä kun lumilautailu.
.[/QUOTE]

Minulla oli asiakkaani Sotkamon urheilulukion entinen oppilas. Sählynpelaaja. Sanoi, että se lumilautalijoiden touhu oli ihan naurettavaa. Ei mitään fysiikkatreenejä, krapulassa mäkeen jne. Koulussa samaan aikaa mm. Peetu Piiroinen ja kumppanit. Eli ihan sitä Suomen kärkeä. Jos säbäpelaaja ja päivittelee näin niin eiköhän se todista, että ihan höpöhöpöhommaa fysiikan ja urheilullisuuden näkökulmasta. Mutta silti edelleen vitun vaikeata taidollisesti ja arvostan heidän käsittämättömiä kykyjä tehdä temppuja, mutta fysiikkahomma on näin loppuunkäsitelty.
 
Aha, niin joo. Jos ei ole perseverellä ja räkäposkella, niin ei urheilua. Treenaamisen pitää lähes vituttaa (kummassakaan lajissa ei yleisesti puhuta treenaamisesesta vaan itse lajin harrastamisesta, mennään rullaamaan tai laskemaan). Noilla kriteereillä se ei varmaan sitten ole urheilua. Se, on ihan sama miten treenaa jos pärjää lajissa. Ei ne ihan vähän kilpailtuja lajeja ole, vaikka tennis, nyrkkeily ja jalkapallo ei samalle viivalle mahdu. Sählystä nyt on turha puhua samaan aikaan. Mitataan sitten rullalautailun tai lumilautailun suosiota harrastajamäärillä, palkintorahoilla, "yleisellä suosiolla", tms. Jos cooper tulosta tuijotetaan niin ehkä sitten.

Vaativimmasta lajista en kyllä uskaltaisi väittää, mutta jos nyt yleisesti mietitään mitä on kilpaurheilu niin molemmat lajit kyllä istuu lähes millä mittarilla tahansa urheiluksi. väite, että rullalautailu/lumilautailu ei ole urheilua on naurettava. Harrastajat itse taitavat pääsääntöisesti pysyä urheilutermin ulkopuolella.
 
Tä? Mähän sanoin, että ei lajia voi verrata vaikka futikseen. Se ei silti tarkoita, että kyseessä ei olisi Urheilulaji.

Tuolla määrittelyllä tuskin yksikään talvilaji on urheilua.
 
Puolimaratonihan se on. Tietysti. Eikä ole edes olympialaji. Parhaat kympin- ja maratoonin juoksijat kun laitetaan viivalle, niin kyllä siellä aika hikinen tunti on odotettavissa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom