Globalisoituminen/irtisanomiset

reinhardt sanoi:
Suomen pitäisi panostaa matkailuun: jonkinnäköistä eksotiikkaahan meillä on tarjolla, ja matkailu on kuitenkin ollut viime vuosina kaikkein nopeiten kasvava ala -huolimatta kaikista terrorismijutuista ja tsunameista. Miettikääpä, millaisia potentiaalisia turistimääriä on Kiinassa ja Intiassa, kunhan saavat taloutensa kuntoon.

Mä olen miettinyt ihan samaa. Mun oma kokemus on, että suomalaiset ei edes tajua, miten tohkeissaan ulkomaanelävät tästä meidän luonnnosta on. Tonne vaan Saimaan rannoille hotlaa sanon minä. Täällä sitä pidetään virvelöintiä, soutamista, rantasaunaa sun muuta mustikanpoimintaa niin itsestäänselvyytenä, ettei tajuta millainen tolkuton elämys se on jollekin suurkaupungin elävälle. Eli nykyisin kun homma keskittyy Helsinki-Lappi sektorille, niin siinä valtiossa missä mä olisin kuningas, niin todella radikaalisti hyödynnettäisiin tätä järvisuomea turismin mahdollisuutena. Voisi kyllä olla suominaisella pitelemistä, kun pojat kävisi mökiltä aina "baarissa", eli vonkaamassa lähihotellin lattarikaunottarilta pesää. Voisihan se mennä vituiksikin, sitä ikinä tiedä...siis sekä turismi että pipari...

Ai se tasaverotsydemmi oli laskettu. Mä en tiennyt. Täytyy sanoa, että kyllä kylmää selkää pelkkä ajatus siitä, että mä joutuisin tästä 1980 egen brutosta maksamaan jotain 35 prossaa. En paljon kokisi saavani koulutukselleni ja työpanokselleni vastinetta. Mä olen muuten päivästä ja aiheesta riippuen mitä tahansa kristillismoralistin ja anarkistipössyttelijän väliltä, että ihan turha odottaa mitään loogisuutta näistä mun poliittisista aatoksista :D
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
reino sanoi:
Vaikka yhteiskuntavastuu olisi firmoille pelkkä PR-kikka, niin se saattaa useimmissa tapauksissa riittää takuuksi tavalliselle työntekijälle. Eihän mikään firma aivan ehdoin tahdoin turhaan halua huonoa PR:ää.
Onkohan jonkin firman arvoihin kirjattu yhteiskuntavastuu? Epäilen. Ei yhteiskuntavastuu ole tarpeeksi seksikästä kiinnostamaan myöskään kuluttajia.

protsku sanoi:
Noutaja tulee viimeistään siinä vaiheessa kun Kiinan pojat alkavat valmistamaan kännyköitä sarjatuotantona.
Kiinassa taitaa olla muutama kymmenen matkapuhelinvalmistajaa, jotka tekevät kyllä sarjatuotantoa. Toistaiseksi tuotekehitys/markkinointi on ison kotimaisen kohdalla onnistunut paremmin, mutta kyllä ne kiinalaiset valmistajatkin vielä oppii.
 
Tuotekehityksen siirtämisestä puhuttaessa täytyy muistaa myös kulttuurinäkökohdat ja paikallisen tuntemuksen tärkeys.

Jos trooppiselle alueelle tarkoitetun tuotteen suunnittelee vaikkapa suomalainen inssinööri hyödyntäen vain omaa (keskimääräisen suomalaisen) tuntemustaan, on melko varmaa että valmis tuote ei vastaa kohdemaan olojen, standardien, vakiintuneiden käytäntöjen, kulttuurin ym ulkoisten tekijöiden asettamia vaatimuksia.

Samoin Kiinalaisen insinöörin Suomeen suunnittelema tuote ei todennäköisesti vastaa ominaisuuksiltaan sitä, mihin me olemme tottuneet.

Tässä mielessä on tärkeää, että tuotesuunnittelijat tuntevat kohteensa. Muutoin tuotteen onnistuminen vaarantuu. Tuotekehittelyn tulisi siis periaatteessa tapahtua siellä, mihin tuotetta kehitetään. Jos ei tähän päästä pitäisi ainakin pyrkiä käyttämään henkilöitä jotka kohdealueen tuntevat.
 
armoton sanoi:
... onneksi sentään terveydenhuollon yksityistämisestä ja koulumaksuista edes puhutaan. aataminaikainen edustuksellinen demokratia on aika haudata. markkinavoimat pitävät huolen siitä että hyvinvointi jakautuu oikein. linja on jo nähtävissä siinä kuinka tämä pieni alku on jo jakanut hyvinvointia. turha maksaa kalliisti veroja kun markkinavoimat hoitavat asiat kustannustaluodellisimmin. miksi minun pitäisi maksaa sittä, että inarin ja kälviän välille on rakennettu tie ja sitä vielä pidetään kunnossa, vaikkei sillä aijakaan kun sen verran autoja tunnissa kuin länkkärillä vuodessa.

Kannattaa olla tarkkana toivomuksissaan. Ne joskus toteutuvat. Markkinavoimat, kapitalismi ja muut sensellaiset ovat vähän vaikeita asioita. Niillä toimijoilla kun on pyrkimys mono- tai vähintään oligopoliin, jolloin häiritsevät ja kaikenlaista vaativat asiakkaat saadaan kuriin ja maksamaan mitä pyydetään.

Hienoja yrityksiä vaikkapa vesilaitoksen ulkoistamisesta yksityisille oli mm. eräässä eteläisen ameriikan maassa. Loppui vain hyvä pisnes, kun johto katsoi oman henkensä tuottovaatimusta tärkeämmäksi. (Jostain syystä paikallisia ketutti maksaa vedestä, jota eivät edes käyttäneet, yli puolet tuloistaan. Siis oikeasti, firma väitti omistavansa sadeveden !)

Kevennykseksi lukekaa Aku Ankan seikkailu, jossa Aku kamppailee paperikäärösta jonka haltija ja Ankkojen vanhaan (viikinki?)sukuun kuuluva tyyppi omistaa Pohjois-Amerikan. sip sap sup. Se on lakimiesten kieltä ja tarkoittaa ...

.,.
 
Hippa sanoi:
Pikajuoksun taidot on varmaankin kiinni yksinkertaisemmista asioista kuin älykkyys (mm. lihassolujen nopeus, fyysinen kunto, hermotus), kun taas ei ole olemassa mitään älykkyysgeeniä tai mitään yksiselitteistä ominaisuutta, joka selittää älykkyyden. Tutkijat taistelee tälläkin hetkellä siitä, mitä älykkyys ylipäätään on.

Ja mitä? Väitinkö minä jossakin vaiheessa, että on olemassa joku älykkyysgeeni? En jaksa lähteä nyt tähän iänikuiseen jankkaamiseen siitä, voiko älykkyyttä oikeasti mitata. Kysyn vain, että oletko sitä mieltä, että simpanssi on yhtä älykäs kuin esim. suomalainen insinööri? Jos ei ole, niin mistä se sinun mielestäsi johtuu? En väitä, että 'ihmisrotujen' välillä on älyllisiä eroja, mutta en myöskään kiellä etteikö niitä voisi olla.
 
ardilha sanoi:
Kannattaa olla tarkkana toivomuksissaan. Ne joskus toteutuvat. Markkinavoimat, kapitalismi ja muut sensellaiset ovat vähän vaikeita asioita.
.,.

Joo, Winston Churchill totesi aikanaan, että edustuksellinen demokratia on erittäin huono järjestelmä -mutta kuitenkin paras niistä, mitä on kokeiltu.

Uskoisin, että näissä järjestelmäajatuksissa ääripäät (täysin vapaa markkinatalous vs. kommunismi jne) ovat aina niitä, jotka eivät toimi. Jonkinlainen keskitie on tavallisen yksilön kannalta kaikkein mukavin, vaikkei toiminta olisikaan aina moitteetonta.
 
Viimeksi muokattu:
indigof73 sanoi:
En väitä, että 'ihmisrotujen' välillä on älyllisiä eroja, mutta en myöskään kiellä etteikö niitä voisi olla.

Ainakin koirissa on saman rodun sisällä huomattavaa älykkyyden vaihtelua. Tästä tuntuu vallitsevan lähes liikuttava yksimielisyys. Ei ole geneettistä sanon minä. Sosiaalisesti on koiran älykkyys konstruoitu :D

Kerron tähän loppuun opettavaisen tarinan neekereistä. Kun olin varhaisnuori, asuin keskellä pimeintä Afrikkaa. Tämä johtui siitä, että äitini oli lähetyssaarnaaja. Me asuimme bambumajassa. Ei vainaskaan, mamma oli diplomaatti. Asuimme pääkaupungissa, omakotitalossa, oli uima-altaat ja neekeripalvelijat. Noh, piti tehdä patiolle sellainen remontti, että piti sieltä kattokourusta vetää pation etureunaan tulevaa pylvästä pitkin alastulokouru sadevedelle. Tuli paikalle kolme nee...siis mustaa miestä. Laittoivat tikkaat sitä pylvästä vasten, ja vetivät sen kourun sitä pitkin alas. Niittasivat ja pulttasivat sen siihen oikein vimpan päälle kiinni. Noh, alkoivat niitä sitten siitä ottamaan pois niitä tikkaita. Mitä ihmettä; tikkaat ovat aivan jumissa! Tätä siinä sitten Bemba, Bumba ja Bimba ihmettelivät aikansa, kunnes yht'äkkiä pation täytti naurunremakka. Iloiset afrikkalaiset olivat vetäneet kourun tikkaiden ylimmän ja toiseksi ylimmän puolan välistä! Ja eikun rautasaha esiin ja puolaa sahaamaan. En sano, että poikain tyhmyys oli geneettistä. Ehkä se oli vain sitä, että pojat eivät olleet käyneet kouluja. Tuskin heillä oli mitään hajua siitä, että mitä esim. sellaiset sanat kuin "diskurssi", "implisiittisesti" ja "representaatio" tarkoittavat. Anyway - vitun tyhmiä ne oli.

Huom: se, että käytän tässä termiä naapuri ei ole rasismia minun puoleltani. Mielestäni kaikkia ihmisryhmiä pitää pilkata tasapuolisesti. Miehet on sikoja, naiset on lehmiä, siviilipalvelusmiehet on sivareita, kehitysvammaiset on kehareita, maalaiset ovat juntteja ja stadilaiset kusipäitä. Vain vittuiluvaltiossa voi todellinen tasa-arvo toteutua.
 
armoton sanoi:
...markkinavoimat pitävät huolen siitä että hyvinvointi jakautuu oikein...

Markkinavoimat eivät todellakaan pidä huolta, että hyvinvointi jakautuu oikein. Markkinavoimat pitävät huolta, että käytettävissä olevat resurssit jakautuvat tehokkaasti. Julkisen vallan tehtävänä on huolehtia, että kustannukset/hyvinvointi jakautuvat oikein. Esimerkiksi, ilman julkisen vallan sääntelyä yritykset jättäisivät esim. ympäristön saastumisesta aihetuvat kustannukset muiden kannettaviksi. Hiekkalaatikko on valtion, lelut on markkinavoimien. Valtion duunina on kertoa, minkälaisia hiekkakakkuja saa tehdä. Tuo maantie-esimerkki on niin lapsellinen, ettei siihen viitti edes kommentoida mitään.

Globalisaatio sana on kokenut melkoisen inflaation. Kaikki ne talouteen liittyvät ongelmat, joita ei oikein ymmärretä niputetaan ison G:n syyksi. Fakta on, että Suomella ei ole enää varaa suljettuun talouteen ja siksipä ei ole varaa tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka alentaisivat yritysten kilpailukykyä. Jatkossa, esim. Nordea voi ns. eurooppayhtiönä siirtää pääkonttorin (ja verotuspaikkansa) sinne, missä missä toiminta on heille kannattavinta. Ensi syksynä Tukholmaan, myöhemmin ehkä vaikka Turkkiin.

Ja älkää pliis aloittako tuota "mitä on älykkyys"- keskustelua, ei ihmo kuulu tähän threadiin.

ps. Ardilha en keksi, mikä toi sip sap sup oli?
 
Sumppari sanoi:
Ehkä ne pörssikurssin perässä juoksijatkin joskus tajuavat. Halvalla ei saa hyvää.

Vai kuinka moni täällä ajaa venäläisellä autolla tai kiinalaisella moottoripyörällä?
Onko Venäjällä tehty Ford tai BMW huonompi kuin muualla tehty?
 
Kakku sanoi:
Luultavammin heikkolaatuisempi. Huono viimeistelytaito ja työmoraali on yleistä siellä. En ostaisi.
Onkohan ihmisillä hajuakaan kuinka moni niiden ostamista Tojotoista ja Vollkareista on Turkissa tai Slovakiassa tehty. Se on helppo sanoa, että ei ostaisi, kun ei ole kuitenkaan hajuakaan auton tai minkä tahansa tuotteen. alkuperämaasta. Monellakohan on esim.oikeasti suomalainen kännykkä?

Ja et kai oikeasti väitä, että esim. BMW:n tasoinen firma sallii heikomman laadun riippuen siitä maasta missä auto rakennetaan?
 
Kakku sanoi:
Luultavammin heikkolaatuisempi. Huono viimeistelytaito ja työmoraali on yleistä siellä. En ostaisi.

Höpöhöpö. Oikeasti aika harva huomaa tai välittää missä joku tuote on tehty. On ne laatustandardit muuallakin keksitty eikä joku Bemari ota semmoista riskiä, että joka toiseen roadsteriin oliski joku Iigor omatoimisesti ruuvannu Volgan moottorin.

Ihan samalla tavalla se sun Marimekon kukkakuvionen penkkipaita on tehty jossain Virossa, ja Günter saksanmaalla ajelee autobahnilla tietämättä, että hänen Porche Boxteri onkin tehty Valmetin tehtaalla Uudessakaupungissa.


edit: okei- marimekolla olikin vielä tehtaita suomessa
 
lej sanoi:
Monellakohan on esim.oikeasti suomalainen kännykkä?
Mulla on puhelin joka on suomessa suunniteltu ja valmistettu, osa komponenteista tulee idän suunnalta, mutta tärkeimmät niistäkin on suomessa suunniteltu. :arvi:

Volkkarin koneet tehdään Puolassa, Audin Unkarissa. No laatu onkin mitä on :D
Sitä en ennen kuukletusta tiennytkään, että 5- ja 7- sarjan bemuja tehdään Kaliningradissa...
 
jugga sanoi:
ja Günter saksanmaalla ajelee autobahnilla tietämättä, että hänen Porche Boxteri onkin tehty Valmetin tehtaalla Uudessakaupungissa.

Eikös se boxterin valmistus saanut jatkua Uudessakaupungissa juuri hyvän laadun takia, vaikka se olisi ollut kannattavampaa jossain muualla?
Näin muistan kuulleeni jostain.
 
protsku sanoi:
Huomasitteko muuten hiljattain uutisen siitä että meille niin rakas Ruotsi on ruvennut luopumaan ydinvoimasta? Siellä on aloitettu yhden lopetuslistalla olevan ydinvoimalan alasajo. Suomessa taas paasataan siitä että lisää ydinvoimaa ja lisää kulutusta. Kuitenkin näyttää vahvasti siltä että Ruotsin kansantalous on huomattavasti paremmalla mallilla kuin meillä. Mistähän tämä johtuu? Sijainti on EU:n mittakaavassa molemmilla samanlaista provinssia.
Ruotsi tosiaan "vähentää" ydinvoimaa. Ajaa alas joitain reaktoreita, mutta vanhojen tohja nostetaan niin paljon, että atomin halkomisella tuotetun sähkön ousuus pysyy samana. Että näin.

Ruotsin kansantalouden paremmuus tulee siitä, että siellä on rakennettu pohjaa satoja vuosia. Kansan ja kansallisvarallisuus on ihan toista luokkaa. Täällä on tehty vasta 50 vuotta sitä mitä Ruotisissa jo suurvaltaaikoina.

Ruotsissa on myös monilta osin hieman korkeammat verot kuin Suomessa, mutta verotus on totetuttu eri lailla. Vaikka kokonaisveroaste onkin siellä korkeampi, niin sillä mitä verotetaan ja miten verotetaan on todella paljon merkitystä. Autot ovat yksi hyvä esimerkki. Niistä masketaan periaatteessa ihan yhtä paljon, mutta käyttömaskujen kautta, jolloin samalla rahalla saa uuden auton, kuin täällä 10 vuotta vanhan.

Mitä tulee yritysten yhteiskuntavastuuseen tai millä nimellä sitä haluaakin kutsua, niin on sinänsä aivan totta, että ei yritysten kannata tehdä mitään "turhaa" ellei laki, sidosryhmät tai asiakkaat sitä vaadi. Tai mikäli yritys ei toimi sellaisella liiketoimintalogiikalla, että se saa enemmän asiakkaita erottumalla kilpailijoista sinä "vihreänä" vaihtoehtona. Ja voi sen takia myydä vielä kovemmalla katteella. Senkin se tekee usimmeten vain rahan takia. Ehkä joku Bodyshop on säkällä menestynyt juuri sen takia, enemmistö tekee niin kuitenkin sen takia, että näkee vain ansaintamahdollisuuden.

Usein on myös niin, että nämä yhteiskuntavastuu tyypit ovat jotain humanisteja, kuten eräs haastattelemamme nuori nainen eräässä isossa suomalaisessa elintarvikealan yrityksessä Oy:ssä, joilla ei ole riittävän selkeää kuvaa ja asiantuntemusta liiketoiminnan reaaliteeteista tai miten yleensäkin organisaatiot toimivat. Kyseinen nainenkin vaikutti muuten ihan fiksulta ihmiseltä, mutta se kuva jäi, että ei se ihan tajunnut miten maailma pyörii. Ja myönsi sekin lopulta, että kyllä ne raaka-aineet ostetaan sieltä missä hinta on halvin, koska ei asiakkaat niistä tuotteista suostu enempää maksamaan.
 
pääoman liikkuvuus

Mitäpä arvelette, onko rikkaammilla mailla oikeutta rajoittaa vapaata kaupankäyntiä ja rahan likkumista? Tuontitullit, maataloustukiaiset ym. vituttaa varmasti afrikkalaista viljelijä. Halonen on mm. maininnut Tobinin veron käyttöönotosta. Eikös ulkomaiset investoinnit ole niitä, joita köyhät maat tarvitsevat? Kuinka on?
 
Majori sanoi:
Eikös se boxterin valmistus saanut jatkua Uudessakaupungissa juuri hyvän laadun takia, vaikka se olisi ollut kannattavampaa jossain muualla?
Näin muistan kuulleeni jostain.
Tässäkin on käsite kannattavuus vähän hankala. Kokonaiskannattavuus on siis paras Uudenkaupungin autoilla. Jos tarkastelisi vain kokoamiskustannuksia niin joku muu voittaisikin. Tohon kokonaiskannattavuuteen kuuluu siis se, että Porchen ostajalle hinta ei useimmiten ole tärkein kriteeri, vaan laatu ja se mielikuva. Jos kyseessä olisi tuote, joka maksaa kaupassa 10 euroa, niin ei mikään laatu sitä täällä pidä, koska Suomessa sen kokoaminen maksaa jo enemmän kuin osien rahtaaminen Kiinaan, kokoaminen siellä ja rahtaaminen takaisin, ja silti kate on korkeampi.
 
lej sanoi:
Tässäkin on käsite kannattavuus vähän hankala. Kokonaiskannattavuus on siis paras Uudenkaupungin autoilla. Jos tarkastelisi vain kokoamiskustannuksia niin joku muu voittaisikin. Tohon kokonaiskannattavuuteen kuuluu siis se, että Porchen ostajalle hinta ei useimmiten ole tärkein kriteeri, vaan laatu ja se mielikuva. Jos kyseessä olisi tuote, joka maksaa kaupassa 10 euroa, niin ei mikään laatu sitä täällä pidä, koska Suomessa sen kokoaminen maksaa jo enemmän kuin osien rahtaaminen Kiinaan, kokoaminen siellä ja rahtaaminen takaisin, ja silti kate on korkeampi.

Tuo on kyllä aivan totta.
 
Ja mitä tuohon ydinvoimaan tulee niin Ruotsissa ydinvoimaloita rakennettiin vuosia sitten paljon enemmän kuin Suomessa (Eduskuntahan äänesti ydinvoiman
lisärakentamista vastaan 90-luvun alussa) ja toisekseen mm. Saksa "vähentää" niinsanotusti ydinvoimaa, mutta harva tulee ajatelleeksi että se ostaa halpaa sähköä (ydinvoimaa) Puolasta, joka rakentaa ydinvoimaa, eli osa tollaisista on lähinnä silmänlumetta.
Ja tuohon Boxter-juttuun, niin niitä ei valmisteta kovinkaan paljoa verrattuna joihinkin muihin autoihin ja tuossa boxterin hinnassa on aika paljon mielikuvalisää
mukana kuten esimerkiksi Hugo Bossin tuotteissa; joillain tavaroilla ei ole edes järkeä tuottaa mahdollisimman halvalla vaan näilläkin tuotteilla saattaa olla pääasiana se, että tuotteessa on jonkun maan lippu..
 
Back
Ylös Bottom