Globalisoituminen/irtisanomiset

ringside sanoi:
Tässä yhteydessä on muuten hyvä muistuttaa, että oikealla tehdään ihan samaa virhepäätelmää. Vaaditaan jotain tasaveromallia ilman minkäänlaista analyysiä siitä, että mites se budjetti sitten hoidetaan ja julkinen sektori rahoitetaan.
Mikä meni väärin?
Onhan toki tuo laskettu. Muistaakseni 30-35% olisi se tasavero, jolla verokertymä on sama kuin nykyään. Eli Keijo Keskiluokkaiselle ihan sama.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
reinhardt sanoi:
Vain omat havaintoni siitä, miten maailma toimii. Toki kaikissa markkinointikirjoissakin on yleensä omistettu luku tuon kaltaisille asioille. Sitäpaitsi eipä tässä(kään) keskustelussa useimmat ole esittäneet mitään todisteita väitteidensä puolesta, mielipiteistähän me keskustelemme.

Ainakin itselläni on yritysmaailmassa melko nopeaan tahtiin karissut kaikki harhaluulot siitä, että korusanat tarkoittasivat yhtään mitään -tai ettei ketä tahansa voitaisi irtisanoa koska tahansa jne.

Eikös hyvälaatuiseen keskusteluun kuulu se että pystyy perustelemaan väitteensä jollain muullakin kuin mutulla? Missä vaan keskustelussa esitetään asioita ilman todisteita, mutta ei se meinaa etteikö muilla olisi oikeutta vaatia niitä väitteiden tueksi. En usko sinua, vaikka sanoisitkin että olet yritysmaailmassa huomannut plaaplaa. Harvemmin kukaan parikymppinen on sellaisessa asemassa jossa pystyy muodostamaan kokonaiskuvaa asioista. Kritiikki ja kyseenalaistaminen on hyvä asia mutta kannattaa muistaa että sanoistaan joutuu jossain tilanteissa myös vastaamaan.

Toisaalta, sille vasemmalle laidalle on oikein tyypillistä esittää omia, tuettomia mielipiteitä yleispätevinä väitteinä. On kyllä huomattava että väite "yritysten yhteiskuntavastuu on pelkkä pr-kikka vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa" on houkuttelevasti yleistettävissä, samalla tavalla kuin väitteet tyyliin "Bush on tyhmä". Ilman todisteita näille väitteille niiden totuusarvo on kuitenkin aika nollissa.

Luettavaa: The Economist, January 22nd-28th, artikkeli yritysten yhteiskuntavastuusta. Tarpeellisen sanoo tämä Adam Smithin heitto kirjassaan Wealth of Nations: "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker, that we expect our dinner, but from their regard to their own interest". Eli lyhyesti; se elintaso ja hyvinvointi jonka me olemme saavuttaneet on yksinomaan yritysten itsekkäiden voitontavoittelujen ansiota. (todistuksen voi lukea em. opuksesta).
 
iivili sanoi:
Se, mitä reinhardt sanoi peeärrästä ja yritysten ympäristö- ja yhteiskunnallisista ohjelmista, pitää paikkansa. Olin kännykkäbisneksessä mukana 2,5 vuotta, siksi tiedän. Kävin mm. erään ison yhtiön luennolla/koulutuksessa, jossa em. asiat olivat aiheena. Totta kai siellä oli sitä propagandalitaniaa rutosti, mutta kun kysyi, haluaako firma tehdä YHTÄÄN enempää, mitä laeissa ja säädöksissä vaaditaan, niin ei tietenkään, koska tulisi lisää kustannuksia. Miksi haluaisikaan? Ei ole loppupeleissä firman asia maailmanparantaminen, vaan poliitikkojen pitäisi se tehdä, eli säätää sopivan tiukkoja säädöksiä asiaa koskien.

Harmittaa olla tällainen ilonpilaaja ja jankuttaja, mutta tuo "esimerkkisi" ei kyllä kerro yhteiskuntavastuullisuuden pettämisestä yhtään mitään :( Päinvastoin se vaan siirtää syyn poliitikkojen vastuulle...
 
Raejuusto sanoi:
Eli lyhyesti; se elintaso ja hyvinvointi jonka me olemme saavuttaneet on yksinomaan yritysten itsekkäiden voitontavoittelujen ansiota. (todistuksen voi lukea em. opuksesta).

Todennäköisesti näin onkin. Tarvitaan kuitenkin jonkinlainen järjestelmä takaamaan se, etteivät heikoimmat jää jalkoihin -aina on niitä ihmisiä, joilla ei kerta kaikkiaan ole edellytyksiä toimia kilpailuyhteiskunnassa.

Minä ainakin olen niin kyyninen, että en edes ymmärrä, miksi yrityksiltä odotetaan jonkinlaista yhteiskuntavastuuta. Bisnes on bisnestä, ja juuri sen takiahan on kaikkia luonnonsuojeluun ja työntekijän suojaan liittyviä lakeja, ettei kukin yritys alkaisi tykönään miettiä: "Mikä menettelytapa tässä tilanteessa olisi eettisesti oikein, ja kiinnostaako se meitä yleensäkään?"

Muuten, aika hiljaista olisi, jos kukaan ei koskaan esittäisi muita kuin sellaisia mielipiteitä, jotka pystyy aukottomasti perustelemaan. Olen myös huomannut, että väittelyt voittaa anyway se, joka huutaa kovimmin -ei se, joka perustelee parhaiten.
 
Muutamia hajanaisia heittoja:

Vaikka yhteiskuntavastuu olisi firmoille pelkkä PR-kikka, niin se saattaa useimmissa tapauksissa riittää takuuksi tavalliselle työntekijälle. Eihän mikään firma aivan ehdoin tahdoin turhaan halua huonoa PR:ää.

Yhteiskuntavastuusta puhuen, itse ajattelin laittaa Leafin tuotteet tiukkaan boikottiin. En tiedä miten pahasti tämä koskettaa Leafia, kun en ole niitä juuri tähänkään mennessä ostanut.

Globalisaation ohella on tietysti olemassa EU ja USA, jotka kyllä ryhtyvät protektioniseeraamaan omaa aluettaan, jos kokevat olevansa uhattuina. Tästä on jo merkkejä tekstiiliteollisuudessa, jossa Kiinalta vaaditaan kiintiöitä ja vientitulleja. Aika törkeää puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin. Onneksi eivät sentään ihmisoikeuksiin puutu!

Tuotanto ja tuotekehitys voivat sijaita aivan eri puolilla maailmaa. Yksi kriteeri tuotekehityksen sijoittamiselle on se, että missä insinöörit tykkää asua. Joillekin se mieluisa asuinpaikka voi olla Ameriikan ihmemaa, toisille Suomen lintukoto. Hyvinvointiyhteiskunta voi olla tässä asiassa jonkinlainen kilpailuvaltti. Sisäkön palkkaaminen Suomessa maksaa enemmän kuin muualla, mutta toisaalta säästää portinvartijan palkkakulut. ;)
 
IronMind sanoi:
... On olemassa laaja joukko ihmisiä joilla ei yksinkertaisesti kapasiteetti ja/tai motivaatio tule koskaan riittämään korkeasti kouluttautumiseen (no niin oli ylimielistä, mutta valitettavasti myös totta).

...

Eivät ne tuotekehityksen/whatever -alan työpaikat taikaiskun omaisesti lisäänny kouluttamalla alalle liikaa työvoimaa.

Kiitokset hyvästä tiivistyksestä IronMind! Valtionjohdon ja opetusministeriön puolella eletään eräänlaisessa joukkohypnoosissa -kuvitellaan, että kouluttamalla väestö korkeasti, luodaan samalla valtava määrä työpaikkoja. Alkuolettamus on ilmeisesti, että oppineisuus = innovatiivisuus/luovuus. Kun tähän vielä lisätään faktat yritystoiminnan vaikeudesta Suomessa tai pikemminkin yrityskulttuurin lähes täydellinen puuttuminen maastamme, tuloksena on kärkipaikka Euroopassa 'hyvin koulutettujen' työttömien määrässä.
Slightly :offtopic:
Olin eräässä kokouksessa 4 vuotta sitten ja eräs Nobelisti luennoi aiheesta 'Onko Eurooppa vielä kilpailukykyinen tieteessä (verrattuna USA:han)'. Aiheesta ei sen enempää, mutta nähtävissä oli mielenkiintoista statistiikkaa. Suomi käyttää bkt:sta koulutukseen ja tieteeseen Ruotsin jälkeen toiseksi eniten rahaa Euroopassa (input). Sen sijaan impact factorilla painotettujen tieteellisten julkaisujen määrässä Suomi ei ole 14 parhaan Euroopan maan joukossa - Ruotsi on kolmas (output).
Suoraanhan tämä ei kerro sitä kuinka fiksu suomalainen insinööri on kiinalaiseen kollegaansa nähden, mutta kyllä siitä jotain suuntaviivoja voi vetää.
 
Olen maani johtaja, maani on iso ja sillä on paljon luonnonvaroja, työvoima on aika ikääntynyttä mutta hyvin koulutettua. Armeijani on vähän heikossa jamassa mutta toimiva ydinaseistus löytyy.

Maahani ilmaantui liikemies, joka sai omistukseensa suuren osan maani öljytuotannosta. Hän alkoi siirtää maani öljyresursseja toisen maan haltuun. Eliminoin liikemiehen. Nyt öljyvarat ovat taas kontrollissani. Naapurit vähän mutisivat ja sanoivat etteivät uskalla sijoittaa maahani. No, en minä niitä niin hirveästi edes tarvitse, parempi olla muutenkin minun kanssani vähän varpaillaan.

Naapurit taas valittavat että en noudata heidän tekijänoikeuslakeja. No noudatanhan minä omiani ja on tässä isompiakin juttuja mietittävänä, parempi vaan että kansani oppii hyviksi koodareiksi, ja hakkereiksi, niillä on sitten käyttöä monessa paikassa. Naapurimaitten firmat palkkaavat muuten innolla meidän poikia softaa vääntämään, kun ne ovat niin hyviä. No, tiedänhän minä sen.

Naapurit eivät muuten anna nuorten miestensä opetella vapaasti ohjelmointitaitoja ja hakkerointia, vaan heidän viranomaiset ihan jahtaavat noita poikia, naurattaa oikein tuollainen touhu siellä...

Minulla on muuten tukikohta sellaisen omituisen liiittoumavaltion keskellä, sanovat että EU. Enpä oikein tiedä mitä ajatella siitä EU:sta, olen suunnitellut niin, että teen bisnekset sen porukan isoimpien maiden kanssa ihan suoraan, ei ne muuten suju. En minä sen koko porukan kanssa ala touhuamaan. Nytkin niillä on taas sen verta eripuraa keskenään, että oikeassa olin.

Tuonne tukikohtaan on vähän hankala päästä, sanoin pojille että kokeilkaas pikkuisen oikaista yhden sellasen pienen EU maan kautta ja katotaan mitä ne tykkää. Oikaistiin ihan pokkana muutama kuukausi ennen kuin ne uskalsi sanoa siiitä meille. Vastattiin vaan ettei me oikaistu heh heh.

Tällasta olen hommaillut viime aikoina, ei nämä strategiasiat nyt niin vaikeita ole, pitäytyy ihan vaan perusjutuissa, eikä älä söhläämään niin kuin ne EU-maiden porukat.
 
Tomppa85 sanoi:
Jos näyttää siltä, että omasta hommasta selviäisi lukutaidoton 8-vuotias lapsi Thaimaassa, niin kohta hommasta selviää lukutaidoton 8-vuotias lapsi Thaimaassa.

Juu, paitsi Suomessa on laitettu lähivuosina tuhatmäärin ihmisiä työttömyyskortistoon ns. korkean teknologian yrityksistä enkä puhu todellakaan kännykänkuoria valmistavista alihankkijoista.

Rahan valta on mennyt tässä maassa liian pitkälle. Tarvittaisiin kunnon demarijohtoa lyömään nyrkkiä pöytään riistokapitalisteille. :david:
 
Koulutusihannoinnin ongelma on se että pieni osa väestöstä pystyy omaksumaan senhetkisen korkeana pidetyn koulutuksen ja tiedot. Sitten kun yhä suurempi osa halutaan korkeakouluttaa niin opetettavan tiedon tasoa joudutaan laskemaan koska myös laiskat ja tyhmät ihmiset pitää saada menemään siitä koulutusputkesta läpi. Pienelle maalle tällainen huippuosaamisella pelaaminen on ongelma, koska ei sellaisessa maassa yksinkertaisesti ole kovin paljon porukkaa siellä gaussin käyrän oikeassa päässä. Intiassa ja kiinassa taas on poolia ihan vitusti mistä voi vetää porukkaa. Lisäksi porukka siellä on geneettisistä syistä älykkäämpää kuin Euroopassa.

Ennustan Suomelle hidasta ja tuskallista taloudellista kuolemaa.
 
Dean Kuntz sanoi:
Ennustan Suomelle hidasta ja tuskallista taloudellista kuolemaa.

Suomen pitää panostaa siihen missä on oltu hyviä satoja vuosia: luontoon ja metsäteknologiaan. Nokian kaltaiset kuplat eivät tule kestämään pitkässä juoksussa. Noutaja tulee viimeistään siinä vaiheessa kun Kiinan pojat alkavat valmistamaan kännyköitä sarjatuotantona.

Huomasitteko muuten hiljattain uutisen siitä että meille niin rakas Ruotsi on ruvennut luopumaan ydinvoimasta? Siellä on aloitettu yhden lopetuslistalla olevan ydinvoimalan alasajo. Suomessa taas paasataan siitä että lisää ydinvoimaa ja lisää kulutusta. Kuitenkin näyttää vahvasti siltä että Ruotsin kansantalous on huomattavasti paremmalla mallilla kuin meillä. Mistähän tämä johtuu? Sijainti on EU:n mittakaavassa molemmilla samanlaista provinssia.
 
Dean Kuntz sanoi:
Intiassa ja kiinassa taas on poolia ihan vitusti mistä voi vetää porukkaa. Lisäksi porukka siellä on geneettisistä syistä älykkäämpää kuin Euroopassa.

Tälle väittämälle minäkin haluaisin kuulla perustelut. Käsittääkseni on osoitettu, että eri "rotuisten" ihmisten geenit poikkeavat erittäin vähän toisistaan. Tuohan on ihan samaa kuin "neekerit on tyhmiä" mutta toisin päin.

Suomen pitäisi panostaa matkailuun: jonkinnäköistä eksotiikkaahan meillä on tarjolla, ja matkailu on kuitenkin ollut viime vuosina kaikkein nopeiten kasvava ala -huolimatta kaikista terrorismijutuista ja tsunameista. Miettikääpä, millaisia potentiaalisia turistimääriä on Kiinassa ja Intiassa, kunhan saavat taloutensa kuntoon.
 
[/QUOTE]Rahan valta on mennyt tässä maassa liian pitkälle. Tarvittaisiin kunnon demarijohtoa lyömään nyrkkiä pöytään riistokapitalisteille. :david:[/QUOTE]

Juuri tässä mennään metsään koko Euroopan tasolla, ei nähdä sitä "minkä sokeakin havaitsee tuntoaistillaan." Muutos pitäsi tosin tehdä EU:n tasolla. Pitäisi määritellä mitkä ovat valtion elintärkeät resurssit, Venäjällä se on tällä hetkellä öljy ja se pidetään tiukasti omissa käsissä, selkeää pitkän linjan strategista ajattelua, joka Euroopasta tuntuu tyystin hävinneen.

Esim jos Airbus uhkaisi valua "liikemiesten" keplottelun takia esim Intiaan, ei muuta kuin linnaa vaikka maanpetturuudesta.
 
eniten mua tässä globalisaatio, kvartaalitalous, yksityistämis ja muussa näennäisliberaalissa touhussa nyppii sen keskeneräisyys ja se ettei kukaan edes puhu asoiden loppuun saattamisesta. tosiasiassa suurin osa infrasta on kuitenkin vielä kommareiden käsissä. energian tuotanto, lämmön ja veden jakelu jne. ovat vielä vanhanaikaisten ja tulevaisuudessa täysin turhien kansallisvaltioiden käsissä. tieverkon tai poliisin yksityistämisestä ei mainita missään suunnitelmissa??? onneksi on sentään noita vartiointiliikkeitä aloittamassa sillä saralla
ja onneksi sentään terveydenhuollon yksityistämisestä ja koulumaksuista edes puhutaan. aataminaikainen edustuksellinen demokratia on aika haudata. markkinavoimat pitävät huolen siitä että hyvinvointi jakautuu oikein. linja on jo nähtävissä siinä kuinka tämä pieni alku on jo jakanut hyvinvointia. turha maksaa kalliisti veroja kun markkinavoimat hoitavat asiat kustannustaluodellisimmin. miksi minun pitäisi maksaa sittä, että inarin ja kälviän välille on rakennettu tie ja sitä vielä pidetään kunnossa, vaikkei sillä aijakaan kun sen verran autoja tunnissa kuin länkkärillä vuodessa.
 
protsku sanoi:
Huomasitteko muuten hiljattain uutisen siitä että meille niin rakas Ruotsi on ruvennut luopumaan ydinvoimasta? Siellä on aloitettu yhden lopetuslistalla olevan ydinvoimalan alasajo. Suomessa taas paasataan siitä että lisää ydinvoimaa ja lisää kulutusta.

:offtopic: Ruotsalaisilla on jotenkin perverssi tapa luopua ydinvoimasta - lisäämällä ydinvoiman tuotantoa. Yksi voimala ajetaan alas, mutta muiden kapasiteettia lisätään remonteilla niin, että kokonaistuotanto lisääntyy. Omituisia vempuloita.
 
armoton sanoi:
markkinavoimat pitävät huolen siitä että hyvinvointi jakautuu oikein.

Mielestäsi on siis oikein, että joku joka tekee kahta-kolmea matalapalkkatyötä on silti niin köyhä, ettei hänellä ole varaa sairasvakuutukseen -->joutuu velkakierteeseen jos täytyy leikkauttaa viisaudenhammas tms? Sellaistahan markkinatalouden luvatussa maassa on.

Sana inhimillisyys ei taida kuulua sanavarastoosi?
 
reinhardt sanoi:
Tälle väittämälle minäkin haluaisin kuulla perustelut. Käsittääkseni on osoitettu, että eri "rotuisten" ihmisten geenit poikkeavat erittäin vähän toisistaan. Tuohan on ihan samaa kuin "neekerit on tyhmiä" mutta toisin päin.

Ihmisen ja simpanssinkin genomi poikkeaa toisistaan todella vähän, oliko 1,4 %? Tosin fenotyyppi on muutakin kuin DNA-sekvenssi + sosiaalinen konstruktio.
Geenipooli mistä ammentaa on huomattavasti isompi Intiassa kuin Suomessa. Miksi saa sanoa, että mustaihoiset ovat keskim. parempia pikajuoksijoita kuin valkoihoiset, mutta älyllisen kapasiteetin vertailu on tabu? Ymmärrän toki, että 'älykkyys' mitattavana suureena ei ole niin yksiselitteinen kuin esim. siittimen pituus. En kuitenkaan näe mitään syytä sille, että erot 'rotujen' välillä rajoittuisivat pelkästään tälläisiin yksityiskohtiin.
 
"miksi minun pitäisi maksaa sittä, että inarin ja kälviän välille on rakennettu tie ja sitä vielä pidetään kunnossa, vaikkei sillä aijakaan kun sen verran autoja tunnissa kuin länkkärillä vuodessa."

Kyllä sinä tuonkin tajuat kunhan mietit vuoden tai pari. Viimeistään sitten kun yleisillä varoilla palkattu hoitaja tyhjentää sun alusastiaa vanhainkodin vuodeosastolla.

Aihetta sivuten:

Mistä näitä ahneita yritysjohtajia/omistajia sikiää? Opetetaanko jossain kauppakorkeassa jne. jossain kurssilla kuinka olla ahne paskiainen? Pidän itseäni keskivertona kansalaisena ja minua on suuresti kummastuttanut suuomalaisten bisnes päättäjien moraali. Jos firma A tekee kotimaassa 4 miljoonaa euroa voittoa vuodessa niin minkälainen ihminen/ihmiset tekevät päätöksen siirtää toiminnan ulkomaille saadakseen toiset 4 miljoonaa lisää? Eikö vaakakupissa paina yhtään ne tulevat työttömät? Tai moraalinen velka valtiolle pitää toiminta kotimaassa joka sentään on tarjonnut koulutuksen, tuet ja elämisen edellytykset.

Onko raha todellakin tärkeämpää kuin koko yhteiskunnan hyvinvointi?

Itse ihailen suuresti näitä vanhan koulukunnan miehiä joiden periaatteena on ollut menestyksen tultua antaa jotain takaisin yhteiskunnalle. Nykyään periaatteena tuntuu olevan se että maailmalle ja nopeasti, viis muista, heikot sortuu elontiellä.
 
indigof73 sanoi:
Ihmisen ja simpanssinkin genomi poikkeaa toisistaan todella vähän, oliko 1,4 %? Tosin fenotyyppi on muutakin kuin DNA-sekvenssi + sosiaalinen konstruktio.
Geenipooli mistä ammentaa on huomattavasti isompi Intiassa kuin Suomessa. Miksi saa sanoa, että mustaihoiset ovat keskim. parempia pikajuoksijoita kuin valkoihoiset, mutta älyllisen kapasiteetin vertailu on tabu? Ymmärrän toki, että 'älykkyys' mitattavana suureena ei ole niin yksiselitteinen kuin esim. siittimen pituus. En kuitenkaan näe mitään syytä sille, että erot 'rotujen' välillä rajoittuisivat pelkästään tälläisiin yksityiskohtiin.

Pikajuoksun taidot on varmaankin kiinni yksinkertaisemmista asioista kuin älykkyys (mm. lihassolujen nopeus, fyysinen kunto, hermotus), kun taas ei ole olemassa mitään älykkyysgeeniä tai mitään yksiselitteistä ominaisuutta, joka selittää älykkyyden. Tutkijat taistelee tälläkin hetkellä siitä, mitä älykkyys ylipäätään on.
 
jambo sanoi:
Mistä näitä ahneita yritysjohtajia/omistajia sikiää? Opetetaanko jossain kauppakorkeassa jne. jossain kurssilla kuinka olla ahne paskiainen? Pidän itseäni keskivertona kansalaisena ja minua on suuresti kummastuttanut suuomalaisten bisnes päättäjien moraali.

Minua ei yritysjohtajien moraalittomuus hämmästytä (sellaisiin asemiin ei päästä kiltteydellä ja eettisellä ajattelulla) lyhytnäköisyys sen sijaan kylläkin. Varsinkin näissä firmoissa, jotka jäävät Suomeen, tekevät voittoa ja silti irtisanovat porukkaa. Pitkällä aikavälillä tulee yrityksellekin kalliiksi kun joku ihminen joutuu tekemään useamman työt -alkaa tulla virheitä ja sairaslomia.

Joku professori juuri sanoi jonkun lehden haastattelussa (en tietenkään muista tarkemmin), että työpäivässä pitäisi olla tietty määrä löysää aikaa. Sekä erikoistilanteiden varalta ja siksikin, että työntekijöillä olisi aikaa juoruta keskenään=verkostoitua. Tulisi lopulta halvemmaksi kuin viedä burn outin partaalla olevat työntekijät ammuskelemaan pari kertaa vuodessa värikuula-aseilla yhteishengen kohotuksen nimissä.

Lisäksi stressaantunut, ylityöllistetty ja ahdistunut työntekijä on varmasti huonompi työntekijä kuin vähän tasapainoisempi. Ihminen ei ole mikään kone, ja useimpiin meistä tehoaa porkkana paremmin kuin keppi. (voi miten mauttomasti sanottu, mutta totta.)
 
armoton sanoi:
aataminaikainen edustuksellinen demokratia on aika haudata. markkinavoimat pitävät huolen siitä että hyvinvointi jakautuu oikein.

Heh, nettiystäväni asuu Yhdysvalloissa ja hänelle tuli 800.000 dollarin lasku kahdesta selkäleikkauksesta. Kallis vakuutus korvaa 80% ja loput 20% eli tässä tapauksessa 160.000 dollaria hän joutuu maksamaan itse. Tässä on ihan kivasti maksamista 42-vuotiaalle perheenäidille. Että joo, oikein hienosti markkinavoimat pitävät kaikesta huolen. :)

Suomessa markkinavoimat ovat pitäneet huolen siitä että reaalityöttömyys on ollut viimeiset 15 vuotta tasolla 500.000 työtöntä.
 
Back
Ylös Bottom