- Liittynyt
- 30.5.2002
- Viestejä
- 561
No on siinä paljon muutakin puuhastelua kuin se kyyläys. Ei sitä tiedä kuin kokemuksella. Laadunvalvontaakin on monenlaista, yksinkertaisimmillaan hyväksytään tapetoinnin työnjälki ja katsotaan että tapetti on oikein päin seinässä. Se kun ei ammattimiehelle ole itsestäänselvyys miten päin tapetti pistetään tai miten se asiakas sen tahtoikaan. Sitten voit esim. huomata työmaalla että vessanpöntön viemäri on keskellä olohuoneen lattiaa. Huomaat sen toivottavasti ennen lattian betonivalua. (tiedän noin käyneen). Lisäksi suihkujen paikat voivat heittää jopa 5-10 metriä piirustuksesta. Ei ammattimiehiä kiinnosta, ne ovat vain töissä siellä, ei niille makseta siitä että kiinnostaa, vaan siitä että tekevät mitä käsketään.
Sinä olet rakennuttajana työmaan toimitusjohtaja ja vastaat loppupeleissä itse kaikesta, kun tuskin tahdot että rakennus viivästyy vaikkapa kuukaudella oli se avaimet käteen tai ei.
Oli meilläkin ammattimiehiä paljon hommissa ja silti piti kädestä pitäen neuvoa lähes kaikki.
Tietty on aina vaihtoehto ostaa valmis talo jossa on ruusut istutettu takapihalle.
Meidän kohdalla oli kyllä hyvät timpurit ja sinänsä huomautettavaa ei hirveästi tullut, mutta toki sitä kannattaa ihan rakentamisen aikanakin katsella että miten esim. höyrynsulkujen tai kosteuseristysten kanssa on menetelty. Toki omaa aikaa kului senkin takia paljon että oli omaa kiinnostusta tutustua tarkasti asioihin, vaikka avaimet-käteen toimituksen otimmekin. Mm. lämmitysvaihtoehtoja tutkiskelin paljonkin, vaikka MLP:n olisin saanut talotoimittajaltakin.
Avaimet-käteen toimituksen suurimmat edut ovat mielestäni:
- Yksi sopimus ts. talovalmistaja vastaa kokonaisuudesta
- Em. asia auttaa myös budjetissa pysymisessä. Toki riski aina hinnoitellaan ts. urakka on aina jonkin verran kalliimpi. En kuitenkaan usko että pelkällä projektin hallinnalla (paketti + aliurakoiden kilpailutus) olisimme päässeet samalle kustannustasolle. Satoja taloja tekevien tehtaiden mittakaavaedut ovat valtavat.
- Aikataulunpito oli erinomaista (kannattaa tutustua toimittajien organisaatioihin ja niiden tapoihin ohjata projekteja referenssejä unohtamatta - tehdasmaista tuotantoa vai "polven päällä puuhastelua"). Extranetissä oli projektin aikataulutus, josta näki tekijät, tehtävät ja niiden ja edistymisen.
- Muutamia vastaavia mestareita kannattanee haastatella ja itse pidimme ehtona että talotehtaan suosittelemia en ainakaan ota. Meidän vastaava tekee ainoastaan noita hommia ja sanoi että pyörittää kerrallaan max. 15 pientaloprojektia, jotta niitä pystyy valvomaan aktiivisesti.
Yhteenvetona:
Jos kelpuuttaa "normaalin" puutalon, niin valmistaloihin kannattanee tutustua.