Jaetaan vähän näkökulmia jotka häiritsee itseä, kun koko ajan verrataan Suomea Sveitsiin. Itse asunut Sveitsissä vuodesta 2012, joten jotakin osaan jo tämän maan menosta kertoa.
Sveitsi omaa ison ja vahvan teollisuuden, joka on tyypillisesti vielä korkean jalostusasteen teollisuutta (lääketeollisuus esim. Roche & Novartis, kelloteollisuus, aseteollisuus jne). Lisäksi Sveitsillä on iso turismi ala Alpit ja pankkisektori. Mainittakoon vielä, että verojärjestelyjen takia monen ison kansainvälisen yrityksen pääkonttori sijaitsee Zug:in kantonissa. Näiden asioiden lisäksi harvoin puhutaan korkean hintatason lisäksi siitä, että Sveitsissä työn tuottavuus on euroopan huippua. Työviikko pituus on 42h, ammattijärjestöt käytännössä olemattomia (toimintaa kuvastaa hyvin se, että hoitajien ammattijärjestö torppasi muutama vuosi sitten työnantajien ehdottaman palkankorotuksen kilpailukyvyn heikkenemisen pelossa) ja toimitusvarmuus eli käytännössä lakot loistavat poissaolollaan.
Mitä tulee hehkutettuun suoraan demokratiaan, niin siitä on jäänyt varsin ristiriitaiset fiilikset. Äänestyksiä sataa kuin vettä taivaalta ja sen seurauksena ihmisiä ei aina jaksa kiinnostaa perehtyä niiden sisältöön, jonka seurauksena äänestysprosentit ovat yleensä luokkaa 40-50% ja varsinkin nuoret eivät tietään uurnille löydä. Äänestyksiä ajetaan myös yleensä varsin populistisilla mainoksilla mutta valtiontasolla ja mediassa sentään käydään yleensä varsin asiallista keskustelua. Järjestelmä toimiikin hyvin paikallisten kysymysten ratkaisuun, kuten esimerkiksi tuleeko autoilijoiden subventoida julkista liikennettä tai pitäisikö Gotthardin tunneliin porailla lisää reikiä. Huonojakin esimerkkejä on tarjoilla. Sveitsissä äänestettiin paikallinen Brexit-katastrofi 2 vuotta sitten. "Gegen Masseneinwanderung"-Iniatiivissa äänestettiin maahanmuuton rajoittamisen puolesta myös EU:n alueelta. Tuolloin äänestysprosentti oli 57% joka on täkäläisittäin korkea ja rajoituksia puoltavat voittivat 50,3%. Äänestyksen jälkeen ilmassa oli samaa krapulaa kun Britanniassa nyt, koska varsinkaan nuoret eivät jaksaneet äänestää, kun kukaan ei uskonut kyseisen kampanjan läpimenoon. Parlamentille annettiin aikaraja iniatiivin toimeenpanoon, mutta mitään ei ole sittemmin tapahtunut, eikä edes SVP eli paikallinen populisti kansanpuoluekaan ole juuri keksinyt mitä tässä nyt pitäisi tehdä. Ongelmaksi muodostuu Sveitsin ja EU:n väliset bilateraalisopimukset jotka EU on ilmoittanut katkeavan siihen pisteeseen kun Sveitsi yksipuolisesti alkaa EU kansalaisten maahanmuuttoa rajoittamaan. Sveitsin elinehto on pääsy EU:n sisämarkkinoille ja EU:n kanssa onkin yritetty neuvotella uusista sopimuksista, mutta EU:lle ei ole kelvannut Sveitsiläisten yritys poimia rusinoita pullasta ja siksi asia ei olekaan edennyt alkumetreiltä mihinkään. Nyt varsinkin Brexitin takia Brüssel ei ole juuri kiinnostunut vääntämään Sveitsin kanssa, joten täällä tullaan luultavasti näkemään uusi äänestys joka siitä, että alkuperäinen äänestys kumotaan tai sitten äänestetään bilateraalien katkaisemisesta. Itse toivon, että siinä vaiheessa Sveitsissä heräävät myös nuoret ja korkeasti koulutetut äänestämään, sillä kyseessä olisi käytännössä harakiri teollisuuden viennistä ja elintarvikkeiden ja raakamateriaalien tuonnista riippuvaiselle Sveitsille.
Anteeksi pitkä vuodatus, mutta halusi tuoda pari näkökulmaa miksi ei ole mielekästä verrata Suomea Sveitsiin.