reino sanoi:
No mitä sää sen ny menit poistaan, kun mun piti just sanoa, että kampelantuotannon lyhyt oppimäärä oli erittäin ansiokas. :thumbs:
Noniin, lunttasin oppikirjasta ja tein tämän uudestaan. Viime kerralla ei matematiikkapää toiminut kunnolla.
Kansanvalistuksen nimissä selostan nyt yksinkertaistaen miksi EU, ja vapaakauppa yleisesti, on hyvä asia.
:arvi:
Kaupankäynti, bodaajan lyhyt oppimäärä :arvi:
Jaakko ja Kalevi ovat naapureita. Jaakko on 25 v bodaaja ja Kalevi on 68 v juoppo. He molemmat osaavat tuottaa kalkkunaa ja rahkaa, mutta Jaakon paremmasta kunnosta johtuen Jaakko on huomattavasti parempi kalkkunafarmari.
Yhden päivän työskentelyllä Jaakko voi tuottaa 2 kg kalkkunaa, tai 1 kg rahkaa.
Yhden päivän työskentelyllä Kalevi voi tuottaa 1 kg kalkkunaa tai 1 kg rahkaa.
Molemmat haluavat vaihtelua ruokavalioon, ja syödä rahkaa JA kalkkunaa.
Koska Jaakko on parempi kalkkunan tuotannossa ja yhtä hyvä rahkan tuotannossa kuin Kalevi, hänen ei kannata tehdä Kalevin kanssa kauppaa. Eihän??? Väärin. Vertailkaamme kahta tilannetta: omavaraisuus ja kaupankäynti.
Vaihtoehto A) Omavaraisuus
Jaakko työskentelee aamun kalkkunoiden parissa ja illan takapihan rahkatehtaassa. Jaakko tuottaa 1 kg kalkkunaa ja 0,5 kg rahkaa. Jaakolla on nälkä ja katabolia haittaa treeniä.
Kalevi työskentelee aamun kalkkunoiden parissa ja illan takapihan rahkalaboratoriossa. Kalevi tuottaa 0,5 kg kalkkunaa ja 0,5 kg rahkaa. Kalevilla on nälkä ja hän päättää upottaa surunsa pulloon.
Yhteensä pojat tuottivat 1,5 kg kalkkunaa ja 1 kg rahkaa.
Vaihtoehto B) Kaupankäynti
Jaakko saa älynväläyksen ja sanoo Kaleville: “Kuules, minä kun olen parempi kalkkunafarmari kuin sinä, niin tehdäänpä sellainen työnjako, että minä keskityn kalkkunan tuotantoon, ja sinä teet rahkaa.”
Jaakko työskentelee koko päivän kalkkunoiden parissa, ja illalla hän on tuottanut 2 kg kalkkunaa.
Kalevi tekee koko päivän rahkaa, ja illalla hän on tuottanut 1 kg rahkaa.
Yhteensä pojat tuottivat päivän aikana 2 kg kalkkunaa ja 1 kg rahkaa. Huomaa: Kalkkunan kokonaistuotanto nousi 0,5 kg. Tämä on erikoistumisen suoma etu.
Jaakko ja Kalevi käyvät kauppaa. He toteavat, että käypä vaihtosuhde kalkkunalle ja rahkalle on 1 kg kalkkunaa per 0,66 kg rahkaa (rahka on harvinaisempaa, joten se on kalliimpaa).
Loppujen lopuksi Jaakolla on 1,25 kg kalkkunaa ja 0,5 kg rahkaa. Kalevilla on 0,75 kg kalkkunaa ja 0,5 kg rahkaa. Huomaa: Jaakko syö 0,25 kg enemmän kalkkunaa ja saman verran rahkaa kuin omavaraisessa tuotannossa. Kalevi syö myös 0,25 kg enemmän kalkkunaa ja saman verran rahkaa kuin omavaraisena.
Jaakko saa enemmän ravintoa joka ansiosta lihaskasvu lähtee räjähdysmäiseen nousuun ja penkkitulos nousee 300 kiloon. Jaakko on pitäjän kovin sälli. Kalevin aliravitut aivot piristyvät, hän lopettaa dokauksen ja alkaa harkitsemaan saliharrastuksen aloittamista.
Tarinan opetus: Erikoistuminen ja kaupankäynti kannattaa. Vapaan kaupan kautta tuotteiden kokonaistuotanto lisääntyy, ja kaikki saavat enemmän tavaraa, palveluksia, jne. Maailma on parempi paikka.
EU on vapaakauppa-alue jonka sisällä ei peritä tulleja, tariffeja, ym. kaupankäyntiä haittaavia maksuja. Osallistumalla EU:n Suomen on huomattavasti helpompaa viedä kännykkäsoftaa Saksaan ja tuoda Saksasta laatuautoja. Samoin Suomen kannattaa tuoda riisiä ja 2 euron T-paitoja Vietnamista, ja viedä Vietnamiin Nokia Communicatoreita. Vaikka suomalaisella osaamisella ja teknologialla olisi huomattavasti tehokkaampaa tuottaa T-paitoja kuin vietnamilaisessa nyrkkipajassa, erikoistumisen kautta molemmat maat ovat paremmassa asemassa.
Ja tama oli tietenkin raakasti yksinkertaistettu esimerkki. Todellisessa maailmassa on kaikenlaisia tekijöitä jotka takaavat, että esim. Suomessa tullaan luultavasti hamaan tulevaisuuteen tuottamaan pieniä määriä kenkiä, huolimatta siitä miten tehokasta ja halpaa niiden tuottaminen on Turkissa. Mutta nimenomaan Jaakon ja Kalevin tarinan periaatteiden mukaan toimii maailmankauppa, ja samasta syystä Suomi saa mielettömästi hyötyä EU:n jäsenyydestä. Esim. pelkkä “nettomaksajan” rooli ei kerro mitään siitä taloudellisesta hyödystä jonka Suomi saa EU:sta. Miksi muuten esim. Saksa (suuri nettomaksaja) olisi EU:n jäsen?!
Kiitos. :arvi: