Sääntely ja verot alas, niin suomessa tapahtuu mitä? täystyöllisyys ja...? Vai tarkoitatko, että tämä sääntelyjaverot-setti on laifferin käyrää noudattava(:D) ja löytyy se maaginen tasapainopiste missä potentiaalisen bkt:n kasvu toteutuu?
Oliko meillä siis pre-08 sitten verotjasääntely pienempää? Entä mitä tapahtui heti finanssikriisin jälkeen? sääntelyjaverot alas myös silloin
..?
Laifferin käyrä ei varsinaisesti liity asiaan, sillä se kuvaa ainoastaan valtion tuloja. Mutta vuoden 2008 jälkeen verot ovat nousseet, kyllä. 2000-luvun alun Suomen taloutta avusti melko pitkälle Nokia, verot olivat toki tuolloinkin liian korkeita, mutta ongelmat realisoituivat toden teolla vasta, kun Nokia alkoi hyytymään ja myöhemmin finanssikriisi iski.
Mikäli olet ymmärtänyt, tai olen epähuomioissani antanut ymmärtää, että suhdennevaihteluiden merkitys on olematon, niin korjaan saman tien, että näin ei ole. Tämän huomaa hyvin vaikkapa siitä, että finanssikriisi osui myös sellaisten maiden talouksiin, joissa verotus ja sääntely on huomattavasti kevyempää kuin Suomessa. Mutta toisin kuin Suomessa, niin niissä talous kääntyi takaisin kasvuun vuoden tai parin jälkeen, Suomessa talous ei ole kääntynyt kasvuun vieläkään. Millä selität tämän?
Myös pitkäaikaisesta taantumasta kärsinyt euroalue on alkanut pääosin elpymään. En ole aivan älyttömän tarkasti asiaa seurannut, mutta käsittääkseni ongelmissa talouskasvun kanssa ovat pääasiassa Espanja, Ranska, Kreikka, Italia ja Kypros (listalta unohtui varmaan muutama), niin ja Suomi. Miksi näin? Suhdannevaihtelulla on vaikea selittää asiaa, koska muut euromaat ovat alkaneet saamaan suuntaa ylöspäin tai se on ollut sitä jo jonkin aikaa. Mikä näitä maita yhdistää? Näitä maita yhdistää se, että ne ovat kaikki taloudellisen vapauden mittarina melko alhaalla. Suomi on suht. korkealla, mutta Suomessa on poikkeuksellisen korkeat verot sekä poikkeuksellisen jäykät työmarkkinat (muut asiat ovat melko hyvin, siksi verrattain korkea sijoitus, joka tosin sekin on laskussa). Sen sijaan maat, kuten Australia, Uusi-Seelanti, Iso-Britannia, Sveitsi, Kanada, Viro,... ovat samalla listalla korkealla ja ovat selättäneet talouskriisin jo ajat sitten.
Eli kyllä, verot ja sääntely alas, niin saataisiin työllisyys varmaan samoihin lukemiin kuin maissa, joissa työmarkkinat ovat vapaat, eli 75 %:n tiennoille. Suomessahan työllisyysprosentti on jossain 66 %:n tiennoilla.
- - - Updated - - -
Verojen lasku, mikä on fiksua, varmaan torpataan kepun ja persujen toimesta. Leikkaukset hoitaa Sipilä ja Stubb. Neljän vuoden päästä Suomi näyttää mielenkiintoiselta.
Tuskin kovin erilaiselta kuin nytkään. Verotus luultavasti kiristyy entisestään tulevan hallituksen toimesta. Toki työttömyys ehtii kasvaa neljässä vuodessa vielä korkeammaksi, mutta en usko, että mitään perustavanlaatuista heikennystä taloudessa tapahtuu seuraavan neljänkään vuoden aikana. Velaksi pystyy kuitenkin vielä porskuttamaan, niin talous ei BKT-mitattuna varsinaisesti pääse laskemaankaan. Junnaa vain paikallaan.