Loppurutistus osa 9: 14.4.2011
Vaaleihin on aikaa kolme päivää.
Tänään vaalikoju päivysti klo 15-17 Kontulan ostarilla. Porukkaa oli aiempien päivien tapaan kuin pipoa ja tunnelma korkealla.
Tiedotusvälineet vakuuttelevat, että maahanmuutosta ei sittenkään tullut näiden vaalien kuumaa teemaa. (Tämän todistaa ilmeisesti se, että aihetta ei käsitellä keskusteluohjelmissa, joiden asialistan tiedotusvälineet itse luonnollisesti määrittelevät.) Voin todeta viikkojen kenttäkokemuksella, että kansan syviä rivejä se kyllä kuumentaa.
Päivän huumoripläjäyksessä kokoomus ja keskusta vaativat perheenyhdistämiskäytäntöjen kiristämistä.
Kokoomuksen ja keskustan mielestä Suomen täytyy seuraavalla vaalikaudella muuttaa ulkomaalaislain säännöksiä perheenyhdistämisistä. Puolueiden mielestä se jäi tällä vaalikaudella tekemättä, vaikka aihetta olisi ollut.
[...]
Kokoomuksen ja keskustan mielestä pääongelma on se, että Suomi ei aseta kansainvälistä suojelua saaneelle ulkomaalaiselle tarpeeksi ehtoja perheen yhdistämiseksi.
Hieman myöhäinen herätys kolme päivää ennen vaaleja. Ymmärtääkseni kokoomus ja keskusta ovat johtaneet hallitusta viimeiset neljä vuotta. Niillä olisi ollut neljä vuotta aikaa kiristää perheenyhdistämisen ehtoja. Voitte arvata, mitä seuraavalla vaalikaudella tapahtuu (tai pikemminkin ei tapahdu), jos nykyinen hallituspohja jatkaa.
Ylen julkaiseman tuoreen gallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on “enää” 15,4%. Laskua on 1,8 %-yksikköä, ja lukemat ovat viime vuoden lopun tasolla. Tällaisiin uutisiin reagoitaessa on muistettava muutamia asioita:
1) 15,4% on yli kolme kertaa enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa 2007. Kannatuksen kolminkertaistumista vaalikauden aikana kutsutaan vaalivoitoksi ja kannatuksen kasvuksi, ei romahdukseksi tai alamäeksi. On itse asiassa täysin luonnotonta, että perussuomalaisten lukemissa ei ole ennen tätä näkynyt minkäänlaisia notkahduksia.
Vuosi sitten olimme perussuomalaisten kanssa “Vuosi vaaleihin” -risteilyllä. Jo tuolloin olimme noususuhdanteessa, ja tunnelma oli kova. Tuolloin kannatus oli 6,8%! Jos joku olisi veikannut, että vuotta myöhemmin olisimme yli 15% lukemissa, aidanseipäätkin olisivat hirnuneet.
Muistetaan siis suhteellisuudentaju.
2) Vaikka perussuomalaisten kannatuksessa olisi pientä laskua, kannatuksen todellista tasoa ei tiedä kukaan. Kuten Ylen tutkimuksen kuvauksesta käy ilmi …
… kullekin puolueelle lasketaan korjauskerroin, jolla viime vaaleissa äänestäneiden tulos oikaistaan vaalitulosta vastaavaksi. Näillä kertoimilla korjataan samojen vastaajien “äänestäisin nyt” -tulos. Tällä menetelmällä ”uudet äänet” (ei äänestänyt ekv 2007, kertoi puoluekantansa nyt) lisätään puolueiden kannatukseen pienentävällä painokertoimella. Tämä kerroin ei ole puoluekohtainen, vaan kaikille puolueille sama.
Koska perussuomalaisten kannatus – luonnollisesti – on suurelta osin “uutta kannatusta”, tutkimukset antavat perussuomalaisille johdonmukaisesti liian pienen kannatuksen. Todennäköisesti olemme valtakunnallisesti lähellä 20 prosenttia.
Kuten Juhani Pehkonen TNS Gallupista toteaa, …
… edelliseen mittaukseen nähden perussuomalaisten kannatus on vähentynyt. Mutta mikä se oli edellisellä kerralla, siitä emme voi olla täysin varmoja.
Pehkosen mukaan kannatus voi olla yli 20%.
3) Perussuomalaisten kannatus nousi huippulukemiin “omia aikojaan”, ennen vaalikamppailun varsinaista alkamista. Vanhojen puolueiden myllyt ovat nyt pyörineet täysillä kierroksilla ja suurella rahalla viimeiset viikot. Tietenkin tämä vaikuttaa kannatukseen. Tietenkin tämä saa osan persujen uusista kannattajista palaamaan ruotuun. Jos vaalikampanjat eivät vaikuttaisi kannatukseen, eihän niitä käytäisi.
Nämä itsestäänselvyydet mielessä jatkamme iloista kampanjointia sunnuntaihin asti ja käymme äänestämässä perussuomalaiset ennennäkemättömään vaalivoittoon. Kuten pj. Soini huomauttaa, Ylen tarjoamilla lukemilla nykyinen hallituspohja voi jatkaa enemmistöhallituksena, ja jälki tulee olemaan sen mukaista.