- Liittynyt
- 12.9.2007
- Viestejä
- 1 869
Jos näet, että ajan käyttäminen järjestelmän oppimiseen hyödyttää jotain - pois lukien virkamiehet -, niin ok. Kuulemma joidenkin mielestä on nöyryyttävää ja ärsyttävää juosta eri luukkujen väliä virkamiesten luo.Mutta joutuupahan sentään edes pyytämään ja opettelemaan sen. Vaatii enemmän viitsimistä kuin pelkkä tilinumeron ilmoittaminen kuitenkin.
Periaatteessa kyllä. Jos et hae tukia, niin ne eivät automaattisesti tilillesi ilmesty, kun täytät 18 vuotta.
Tutkimusten mukaan jopa 50% ansaituista tukiaisista jää kokonaan hakematta, koska ihmiset eivät viitsi/tiedä/halua niitä hakea. Nyt pyrit poistamaan senkin kynnyksen.
Ammattitukiloisten passiivisuutta tuo uudistus ainoastaan lisäisi, koska he saisivat osan potista nostamatta sormeakaan edes hakeakseen niitä.
Toisaalta taas aidosti aktiiviset ja työelämästä kiinnostuneet ovat olleet riittävän reippaita ja aikaansaavia hakeakseen tukia oma-alotteisesti (tai jättäneet jopa kokonaan hakematta kuten minä).
Halpa ei nykyjärjestelmä ole, mutta pahoin pelkään olisiko tuo uusikaan. Nämä paljonpuhutut "tukiloukkulaiset" muodostavat kuitenkin vain erittäin pienen osan pitkäaikaistyöttömistä ja erilaisia tukia nostavista. Suurin osa on pitkäaikaistyöttömiä yksinkertaisesti sentakia etteivät saa tai ylipäätään vakavissaan hae minkäänlaista duunia. Jos tuilla elämistä helpotetaan entisestään, ei se nyt ainakaan kannusta aktivoitumiseen minkään suhteen.
Aina on se porukka, joka tukia tarvitsee. Heitä se hyödyttää, ettei tarvitse enää jatkaa rallia, ja työn tekeminen on kannattavaa edes sen muutaman tunnin viikossa tulojen ainakaan tippumatta, lisäksi säästyt paperisodalta. Työssäkäyvä ei välttämättä tarvitse sitä perustuloa, mutta ei siitä haittaakaan ole. Työssäkäyvä veronmaksaja hyötyy myös sen, että koko tukijärjestelmän kustannukset tulisivat tippumaan, ja valtion menot tippuisivat, kuten pitäisi veroasteenkin. Mahdollisesti tuloja voitaisiin verottaa tasaverolla (tai erittäin loivalla progressiivisella), jolla lisätyön tekeminen olisi pitkälti kannustavampaa kuin nykysysteemissä. Mielestäni perustulo ei sellaisenaan nykymallin tilalle käy (eikä pitäisi ajatellakaan), vaan tarvitaan kylkeen muitakin rakenteelisia muutoksia, joiden kombinaationa on parempi systeemi kuin nykyinen.
Oleellista olisi myös, että perustulo olisi sen suuruinen, että se kattaa välttämättömät elinkustannukset, mutta väliaikaisesti työttömän kannattaisi hakea pian töihin, jos korkeampi elintaso houkuttaa. Edellinen pätee myös tuohon kohtaan tukien varassa elävään ammattiloiseen. Ja jos köyhä ei vieläkään halua töihin, niin luultavasti Suomessa hänet kummiskin jollain tukimuodolla elätettäisiin. Tukimuodoista perustulo tulisi halvimmaksi.
Mitä perusteita näet sille, että perustulo ei tulisi merkittävästi halvemmaksi kuin nykyinen sosiaalitukijärjestelmä?
Aikamoista toistoa jo tämä.
Edit: LE:llä hyvä pointti työmarkkinoista.