Missä se suuri velanoton muutos Trumpin aikana?
Katso tämän käppyrän kolmea viimeistä tolppaa. Trump on tuplannut velanoton Obama viime vuodesta, ja triplannut sen Obaman alimmasta vuodesta.
Ja kuten aikaisemmin kirjoitin, Trumpin ajan 1. vuotena tehdyssä verouudistuksessa oli hyviäkin osia. Syytät kaikkia muita Trumpin mustamaalauksesta, mutta nähdäkseni et itse kykene arvioimaan hänen tekemisiään millään muotoa objektiivisesti.
Aivan viime metreillä Obama hillitsi hieman velanottoa kosmeettisista syistä.
Ei, vaan Obaman kauden alussa alijäämä räjähti historiallisen syvän laman takia, minkä jälkeen nousukaudella alettiin pienentää alijäämää. Republikaanien Tea Party liikkeen yksi pääteeseistä Obamaa vastaan oli valtiontalouden alijäämäisyys. Keynesiläiseen talouspolitiikkaan kuuluukin valtion velanotto lamavuosina, mutta tätä velkaa pitäisi sitten saman teorian mukaan nousukaudella lyhentää, mikä on tämä mainitsemasi "kosmeettinen" tuhannen miljadin taalan alijäämän pienennys Obaman kaudella kunhan talouskasvu alkoi. Velanoton kasvatus nousukaudella, mihin Trump siis on kiistatta ryhtynyt, on makroekonomisesti yksinkertaisesti järjetöntä, mutta tämä kuuman moottorin jäähdyttäminen bensalla on näiden kehumiesi pörssin ATH-numeroidenkin taustalla.
Tähän mennessä USA:n paras pressa vuosikymmeniin, jos otetaan mittariksi sotatoimin aiheutetut kuolemat maailmalla.
Mihin nämä vuosikymmenet päättyvät? Onko sinulla bodycount tilastoja, vai onko tämä taas jostain mediakuplasi soundbitegeneraattorista ilman lähdekritiikkiä napattu argumentti?
- Carterin aikana USA ei pudottanut yhtään pommia tai ampunut yhtään laukausta. Tämä passiivisuus luultavasti johti vaalitappioon, koska Teheranin lähetystö oli panttivankeina yli vuoden. Carteria pidettiin heikkona. Jälkikäteen arvostus on noussut - mies rakentaa edelleen talkooporukoissa vähävaraisille asuntoja, vaikka ikää on mittarissa pitkälti yli 80.
- Reaganin aikana rahoitettiin Contria jne., mutta maan asevoimat eivät tainneet hyökätä kuin Grenadaan?
- Bush vanhemman aikana estettiin Irakia valtaamasta Kuwaitia.
- Clintonin aikana USA osallistui lähinnä YK:n operaatioihin esim. Somaliassa ja Bosniassa.
- Bush nuoremman aikana USA sijoitti merkittävät määrät maajoukkoja Irakiin ja Afganistaniin
- nämä operaatiot jatkuivat Obaman aikana, joka aloitti joukkojen vähentämisen, sen jälkeen kun lisäjoukkojen tuominen alueelle ei tuonut tulosta
- Trumpin aikana USA on osallistunut taisteluoperaatioihin ainakin Nigeriassa, Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa. Lisäksi Trump muutti viime hetkessä mielensä ilmaiskusta Iraniin. Lisäksi hän on uhannut pommittaa Pohjois-Korean maan tasolle.