Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kyllähän terveydenhuollon ongelmien ratkaiseminen on melkoinen pirunnyrkki, mutta ei kai sen tarvitse tarkoittaa sitä, ettei kannata edes yrittää? Obama yritti, ja Trump on parhaansa mukaan palauttanut ohjakset korporaatioille. Medicare (vanhuksilla on ilmainen terveydenhuolto) ja Medicaid (varattomilla samoin) tulevat julkishallinnolle juuttaan kalliiksi, koska niille palvelua tuottaa vakuutusyhtiön maksimaaliseen kuppaamiseen optimoitu sairaalasysteemi. Yksityisillä vakuutusyhtiöilläkään ei ole mitään sitä vastaan, että hoitokulut nousevat, sillä samalla tietysti nousee heidän liikevaihtonsa ja katteensa. Myös isot lääkefirmat ovat mukana systeemissä: reseptilääkkeet maksavat USAssa moninkertaisesti muihin maihin verrattuna, ja maahantuonti on laitonta.
On ihan normisettiä, että kun menet täällä lekuriin, sinulle tehdään iso määrä kokeita, joilla ei ole mitään tekemistä sen vaivan kanssa, miksi menit lääkäriin. Vakuutusyhtiö määrittää maksimimäärän toimenpiteitä per diagnoosi, ja tuo maksimi suoritetaan aina. Toimenpiteillä on kaksi hintaa: vakuutusyhtiön hinta, ja yleinen hinta. Vakuutusyhtiön hinta on korkea, ja yleinen hinta aivan järjetön, mikä siis veloitetaan ihmiseltä, jolla ei ole vakuutusta. Kysyin kerran täkäläisessä sairaalassa, voinko itse maksaa polven magneettikuvan (mikä Suomessa maksaa muutaman satasen ilman Kela-korvausta). Hintalappu oli neljä tuhatta taalaa. Olisin sillä rahalla voinut käydä kuvauttamassa polven Suomessa kolme kertaa, lennot mukaanlukien.
Ei se presidentti amerikassa kuitenkaan ole diktaattori kuten putin venäjällä. Valta on jaettu presidentin, senaatin ja edustajainhuoneen välille. Ei liikaa kannata pelästyä oli siellä sitten bernie tai trump tai joku muu vallassa.
Ja vielä isompi juttu mikä tässä meinaa unohtua kaikilta: Koulutus, terveydenhoito ym. eivät ole pääosin valtiorahoitteisia toimia USA:ssa, eivätkä ne ole sitä myöskään Suomessa. Käsittääkseni Suomessa noin 25% tulee valtiolta esim. koulutuksessa ja kunta on se pääjärjestäjä. USA:ssa prosentti on paljon alhaisempi.
Jos joku vasemmistolainen tulee sanomaan että valtio lyö nyt sen puuttuvan 85% PLUS nostaa tasoa, eli käytännössä vähintään kymmenkertaistaa valtion koulutusmenot, terveydenhoitomenot jne. niin siitä tulee sellainen verokiila amerikkalaisten hanuriin, ettei ole tosikaan. Ja keskushallintohan tässä paisuu ja en olisi niin varma, että kaikki haaveiltu tehokkuus toteutuu. Saatikka laatu. Ja vaikka kuinka olisi kustannustehokkaampaa, niin kun uusjaossa tavallinen kansa kuitenkin joutuu maksajaksi, hyvin konkreettisesti verot nousisivat, niin uskoisin että tällaisen äkkirysäyksen markkinointi on presidentin virkaan pyrkijältä poliittinen itssemurha.
Myönnetään, että en tunne riittävän hyvin jenkkilää, mutta tietämättömyys ei koskaan estä mielipiteiden laukomista. Eikö parempi olisi koittaa poistaa regulaatiota sen lisäämisen suhteen? Jos jenkkilässä voisi perustaa vapaammin sairaaloita, niin ehkänsinne syntyisi tervettä kilpailua. Pidän tätä vaihtoehtoa huomattavasti realistisempana kuin että sikäläisen valtion väliintulolla saataisiin jotain hyvää aikaiseksi.
Sairaaloiden lisäksi ymmärtääkseni sairaalavakuutusbisnes on reguloitu yhtä onnistuneesti pönkittämään nykyisten jättien asemaa.
Alkaa mennä jo ohi asian, mutta olen ihmetellyt, että miksi isot jenkkifirmat (tyyliin Amazon) eivät perusta omia sairaaloita työntekijöilleen? Luulisi tulevan halvemmaksi kuin vakuutukset. Vai onko tämä käytännössä estetty regulaatiolla? Tiedätkö Dopey?
Tervettä kilpailua voi syntyä silloin, kun asiakas maksaa itse. Homma käytännössä kaatuu jo tähän. Toisekseen vakuutus on vähän huono keino rahoittaa kaikki terveydenhuolto, koska suurin osa naisista esim. hankkii lapsia. Vakuutus on varautumista johonkin, jonka todennäköisyys on pieni, mutta kustannus suuri. Se on huono mekanismi rahoittaa vaikka vuosittaisen influenssaepidemia hoitoa tai synnytyksiä. Republikaanien idea oli, että lapsia hankkivilla voisi olla omat vakuutukset, ettei lapsentekovaiheen ohittaneiden tarvitsisi maksaa synnytyksistä. Jos pelkästään lapsia tekevillä on synnytysvakuutus, miten tämä eroaa siitä, että he maksavat suoraan sairaalalle?Myönnetään, että en tunne riittävän hyvin jenkkilää, mutta tietämättömyys ei koskaan estä mielipiteiden laukomista. Eikö parempi olisi koittaa poistaa regulaatiota sen lisäämisen suhteen? Jos jenkkilässä voisi perustaa vapaammin sairaaloita, niin ehkänsinne syntyisi tervettä kilpailua. Pidän tätä vaihtoehtoa huomattavasti realistisempana kuin että sikäläisen valtion väliintulolla saataisiin jotain hyvää aikaiseksi.
Ei tuota varmaankaan mikään estä, mutta Amazon ajaa mieluummin matalan tason työntekijöitä ”yrittäjiksi”, jolloin terveydenhuollosta tulee heille ilmaista. Yksi syy terveydenhuollon kalleudelle on USAlainen oikeuskäytäntö: hoitovirheet tulevat sairaaloille kalliiksi. Sairaalat tietysti vakuuttavat itsensä näiden varalta, ja upottavat hoitovirhevakuutuskustannukset hintoihin. Jotka taas aktuaarit laskevat mukaan siihen, mitä sairausvakuutuksen pitää maksaa.Alkaa mennä jo ohi asian, mutta olen ihmetellyt, että miksi isot jenkkifirmat (tyyliin Amazon) eivät perusta omia sairaaloita työntekijöilleen? Luulisi tulevan halvemmaksi kuin vakuutukset. Vai onko tämä käytännössä estetty regulaatiolla? Tiedätkö Dopey?
Jep siis isopalkkaisen työntekijän kannalta kuten minä ja sinä USAlainen työterveydenhoito on yhtä luksusta. Työnantaja maksaa kalliin vakuutuksen, mutta sitä ei tilinauhassa näe. Mulla oli lähes 10 vuotta revenneen polvikierukan jäänteitä nivelen sisällä, eikä kukaan suomalainen lääkäri uskonut, kun väitin että polvi jumittaa välillä suoraksi. Ongelma ei ollut siis leikkausjonot, vaan sinne jonoon pääseminen.Amerikkalainen systeemi on työssäkäyvälle oikeasti hyvä. Ongelma on niillä jotka ei käy töissä tai työpaikkka ei syystä tai toisesta ole neuvotellut/tarjoa järkisopimusta. Mä muistelen, mutta en jaksa tarkistaa, että dopeykin jossain kohtaa kehui miten hyvä se sydeemi on, kun sai heti vamman hoidettua versus jonot suomessa. Mut ehkä muistan väärin tms.
Tuut tänne suomeen kalastaan joet tyhjiksi, kun alkaa downshiftaus oleen ajankohtasta.
Tosin, kausi on vähän lyhyempi.
Minusta täkäläinen systeemi ei silti ole hyvä edes sille työssäkäyvälle, jos sen kattavan vakuutuksen hinta työnantajalle otetaan huomioon. Yhä useampi on duunissa ns. gig economyssa kuten esim. Amazonin pakettikuskit, ja heidän pitää ostaa oma vakuutus markkinasta tai olla ilman. Ja niillä liksoilla useimmat ovat ilman, ja tekevät sitten henkilökohtaisen konkurssin, jos tulee jotain isompaa hoidettavaa. Aika iso dis-insentiivi säästää, kun kaikki säästöt menevät heti sileäksi, jos vähänkin sairastuu.
Aika voimakkaasti pelaat tätä korttia. "Jos vähänkin sairastuu" niin käyt otilla ja saat antibiootit, niin ei todellakaan kannata maksaa 300 kuussa, että kerran kolmessa vuodessa säästät satkun tosta lääkärin reseptinkirjoituksesta.
Kuinka paljon normaali ihminen sairastaa? Vastaus on: vähän.
Ex urheilijoilla voi olla vikaa siellä täällä ja vanhukset ennen kuolemaa todennäköisesti sairastaa, mutta kannattaako tällaisiin uhrata USA:n kilpailukyky ja onko kansalaisten velvollisuus maksaa yhdessä jonkun koriksen aiheuttama nivelside juttu tms? Tai jokaiselle haravaan nojaavalle tummalle antaa ilmainen terveydenhuolto ja mahdollisuus hakea ilmaiseksi saikkua jos on dagen efter fiilikset?
Tässä on bashattu USA:n systeemiä, mutta kyllä esim. Suomen systeemissä monella alalla ne hyvät tunnolliset työntekijät palaa loppuun, kun joutuvat tekemään joka pe/ma selkäkipu/kuume kusettajien työt.
Jos USA.n talous on kuitenkin todella kilpailukykyinen, niin kurkkaisin pikkusen sillekin puolelle, että mikä siellä on hyvää.
No en sis tarkoittanut sairastumisella mitään nuhakuumetta tms. Kaliforniassa asuessani yksi naapuruston palomies putosi yksikerroksisen talonsa katolta korjaushommista, ja siinä piti koko naapuruston osallistua talkoisiin monta kuukautta, ettei perheeltä mennyt talo alta, vaikka kaverilla oli vakuutus - omavastuut ja palkkatulojen loppuminen oli heidän taloudelleen tarpeeksi iso ongelma. Liikenneonnettomuuksia on todella paljon. Joku syöpädiagnoosi tai sydänhäikkä olisi vastaavan hintainen sairastuminen, mutta onhan näitä nyt paljon muitakin tauteja, mitkä voi vaatia kalliita hoitoja. Kansantautihan täällä on kakkostyypin diabetes.Aika voimakkaasti pelaat tätä korttia. "Jos vähänkin sairastuu" niin käyt otilla ja saat antibiootit, niin ei todellakaan kannata maksaa 300 kuussa, että kerran kolmessa vuodessa säästät satkun tosta lääkärin reseptinkirjoituksesta. Kuinka paljon normaali ihminen sairastaa? Vastaus on: vähän.
Keskiluokan palkat maksanut valmistava teollisuushan on USAsta automatisoitu niinkuin Suomestakin. Autoteollisuuden osalta isoin ongelma oli eläkevastuut, mutta ei näin kallis terveydenhuolto voi olla vaikuttamatta kilpailukykyyn matalamman tuottavuuden aloilla.USA.n talous on kuitenkin todella kilpailukykyinen, niin kurkkaisin pikkusen sillekin puolelle, että mikä siellä on hyvää
Palatakseni ketjun aiheeseen, Trumpin hallinto esittää ennätyssuurta budjettia vuodelle 2021: https://www.nytimes.com/2020/02/10/business/economy/trump-budget-explained-facts.html. Kasvua taitaa olla $400 miljardia. Omituisten päätösten laariin menee asbestin palauttaminen sallittujen rakennusmateriaalien joukkoon.