Sandersin kaksi isoa ohjelmaa ovat ilmainen julkinen terveydenhuolto, ja julkisen jatkokoulutuksen ilmaisuus sisään päässeille. Eli siis molemmat asioita joita vaikka Suomessa tai UK:ssa konservatiivitkin kannattavat. Collegetutkinnon hinta on yli kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana, mutta samalla tutkinnosta odotettavissa oleva tulon lisäys yli eliniän on pienentynyt. Vähänkään paremmassa yksityisessä yliopistossa maksaa kandin tutkinnon suorittaminen lähes varttimiljoonan taaloissa, ja sisällöltään tuo paperi on jossain suomalaisen ylioppilastodistuksen ja kanditutkinnon välimaastossa. Sairausvakuutukset taas ovat sikakalliita, koska vakuutuksen työn kautta saavat ramppaavat jatkuvasti lääkärissä turhan takia, eikä toisaalta pienituloisilla ole varaa vakuutukseen eikä sairaanhoitoon.
Uskon itse markkinatalouden ylivoimaisuuteen, mutta kummallakaan näistä toimialoista ei ole ole USAssa kuluttajalla aitoa valinnanvaraa toistensa kanssa kilpailevien toimijoiden välillä. Sanders ja Warner ovat ainoat ehdokkaat, jotka kampanjoivat tämän rikkinäisen systeemin korjaamisen puolesta, mihin hukkuu satoja miljardeja vuodessa. Trump on yrittänyt muuttaa Obaman jäljiltä sairausvakuutuslainsäädäntöä siten, että köyhemmille ihmisille voitaisiin taas myydä sairausvakuutuksia, jotka eivät oikeasti korvaa juuri mitään isompaa hoitoa.
Äkkisältään kuulostaa ihan kivalta, mutta: Bernien omassa osavaltiossa yritettiin ajaa terveydenhuollon uudistusta tähän tyyliin, seinä tuli vastaan:
"The part where it collapses is, inevitably, when the country has to pay for it.
This is what happened when Sanders’s home state of Vermont attempted to create a single-payer plan in 2014. Much like Sanders, local legislators outlined a clear vision of the type of health plan they’d want to extend to all Vermonters. Their plan was arguably less ambitious; it did require patients to pay money when they went to the doctor.
But Vermont’s single-payer dream fell apart when the state figured out how much it would need to raise taxes to finance its new system.
Vermont abandoned the government-run plan after finding it would need to increase payroll taxes by 11.5 percent and income tax by 9 percent."
Tämä siis kommenttina tuohon Bernien "Medicare for all" ohjelmaan.
Sitten:
"College for all".
"Guarantee tuition and debt-free public colleges, universities, HBCUs, Minority Serving Institutions and trade-schools to all. " "Guarantee"? Eiköhän tuo nyt tarkoita että "maksetaan"?
Ei se niin taida mennä, että on olemassa joku ilmainen korkeampi koulutus. Kaikki maksaa. Jos maksuja ei oteta, kouluja täytyy rahoittaa. Mikähän tämän touhun hintalappu mahtaa olla?
Ja tämä tulee sitten tuon terveydenhuollon rahoituksen päälle.
Vaan ei sillä, kyllähän asioita tuohon
suuntaan olisi hyvä saada. Äkkirysäys ei kuitenkaan välttämättä ole hedelmällisin juttu. Mutta tämä on kyllä Bernien ideoista toteuttamiskelpoisin.
Bernien koulutusideoita kun lukee niin sana "racial" tulee jatkuvasti vastaan. Käsittääkseni rotusyrjintä on USA:ssa kiellettyä jo nyt?
Ja tämähän ei Bernien kohdalla pääty tähän. Lisää laskua tulee.
Yllä olevat käsittelivät "Medicare for all" ja "College for all" ohjelmia.
Ensimmäinen Bernien ohjelmista on "A welcoming and safe America for all".
"welcome refugees and those seeking asylum " Kuulostaa tutulta, tämähän on osa tätä vitsausta joka meillä Euroopassakin nostaa nationalismia, pistää Britit eroamaan EU:sta jne. Ja rahaa tulee menemään tähänkin. Näille tulijoillehan on sitten Bernien ilmainen terveydenhuolto ja korkeampi koulutus jne.
Lisäksi Berniellä
"Green new deal".
Taas pitää etsiä maksumiehiä. " including providing $200 billion to the Green Climate Fund ", "End the greed of the fossil fuel industry and hold them accountable. "
Nyt alkaa jo se angry vihervassari nousemaan esiin.
Ja lisää maksamista:
"Housing for all".
"End the housing crisis by investing $2.5 trillion to build nearly 10 million permanently affordable housing units. "
2,5
triljoonaa?
Lisäksi Berniellä vielä:
"Workplace democracy". Jokainen varmaan voi arvata että kyseessä ei ole jotain jonka tavoitteena on helpottaa USA:n yrityselämää, vaan taas otetaan.
"Deny federal contracts to companies that outsource jobs overseas, "
Damn outsourcers! ;-)
Ja siis tähän kaikkeen kun yhdistetään nuo Bernien vasemmiston väkivaltaa ihannoivat kampanjatyöntekijät, niin aika kommarimenoa tämä mun mielestä on, Yhdysvaltain mittapuulla siis.
Yhdysvaltoja ja Suomea ei kuitenkaan voi verrata, lähtötaso näissä asioissa on iha erilainen, väestö on erilainen ja aivan liian isoa palaa tässä haukataan kerralla.
Jos Bernie valitaan, niin tulee rikkomaan vaalilupauksia enemmän yksikään presidentti aiemmin, se lienee varmaa.