Vanha menetelmä käytti myös HPLC:tä, enkä ole koskaan kuullut, että tällä menetelmällä tutkittaisiin:
a) massaa
b) grammamääriä mitään aineita
HPLC:ssä kolonnin läpi voidaan voidaan ajaa vaikka kuinka monta sataa näytepulloa peräkkäin, eli en oikein tiedä mistä toi vitabalansin edustaja on keksinyt jonkun 5 tabletin määrän. Eikä ainakaan yhdellä kertaa voidaa ajaa tuollaisia määriä. 10-50mg näytettä metanolissa joudutaan usein laimentamaan 1:10 - 1:20 suhteeseen ettei detektorit mene tukkoon laitteessa = liian monta ionia kerralla sensoreihin, jolloin saavutetaan mittausherkkyyden yläraja ja mittaustulos ei enää vastaa todellisuutta.
D vitamiini on myös stabiili molekyyli lämpötilojen kanssa, sitä voi pakastaa vuosiksi -20 ja -70[SUP]o[/SUP]C välillä. D-vitamiinin säilyvyyttä juustoissa on tutkittu 230[SUP]o[/SUP]C lämpökäsittelyn ja vuoden säilytyksen aikana 3-8[SUP]o[/SUP]C lämpötilassa.
Vanhempi D-vitamiinin analyysimenetelmässä käytetään muistaakseni +40 asteen lämpötilaa ja yli 90 min inkubaatioaikaa. UEF:n uusi testi puolestaan +80[SUP]o[/SUP]C ja 30min .
Kannattaa muistaa, että milligramma on vielä aika iso yksikkö ja molekyylejä löytyy 10[SUP]17[/SUP] kappaleen luokkaa. Yksi banaanikärpänenkin painaa milligramman osia ja kotioloissakin sokeria tai suolaa on helppo ottaa 50mg:aa, se vastaa about pikkusormen kynnen alaa tasaiselle pinnalle levitettynä - ehkä vähän enemmänkin. Nämä painot ovat jokaisen silmällä nähtävissä hyvin selvästi. Massaspektrometri HPLC:n jäljessä taas detektoi aika kivasti nano- ja pikogrammamääriä.
Murskattu ja/tai uutettu seos homogenisoidaan erittäin hyvin niin, että se vastaa pillereiden koostumusta. Kun käytetään enemmän pillereitä yhden näytteen valmistamiseen päästään eroon virheestä, joka voisi johtua esim. siitä, että valmistajan tekemien pillereiden vitamiinimäärät heittelevät rajusti pillereiden välillä.
"Jokaisessa Itä-Suomen yliopiston analyysisarjassa on käytetty
kontrollinäytteinä tablettivalmisteita, jotka on analysoitu
sertifioidussa laboratoriossa. Sertifioitu laboratorio käyttää US
Pharmacopeian menetelmää USP 31 NF26 (2009) Dietary
supplements: oil- and water soluble vitamins with mineral tablets,
assay for vitamin D, method 1. Sertifioitu laboratorio osallistuu
joka toinen viikko ulkoiseen laaduntarkkailuun analysoimalla
vertailumateriaalin SRM 3280."
Menetelmän kyllä pitäisi toimia suunnitellusti ja havaita vitamiinipitoisuuksia... mutta mutta jään odottamaan mitä tutkijat löytävät. Olen aika varma, että he ajavat uusia testejä ja näytteitä läpi vanhalla ja uudella menetelmällä.