Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Joo tuli tossa viime viikolla hätäpäissäni dissattua Mannista d-vitamiinikohun saattelemana. Nyt näyttäisi siltä, että ainoa totaalisen nollatuloksen saanut on tämä tutkija Nurmi. Anssi sen sijaan hoiti asian hyvinkin tyylikkäästi, eikä alkanut loanheittoon tv-kameroiden edessä.
Koska näyttää kuitenkin siltä, että d-vitamiinitableteissa on eroja vaihdoin itse käyttämään hieman miedompaa apteekin valmistetta. Mannisen tuotteista voin käyttökokemusten perusteella sanoa, että ne ovat olleet laadukkaita ja vatsaystävällisiä (Mannisen tuotteita ei pääosin ole pilattu aspartaamilla).
Evira ei valvo enää EU:hun menon myötä, koska ravintolisien valvontaa ei EU tasolla vaadita. Itse olen sitä mieltä, että ravintolisiä olisi hyvä valvoa - ei ehkä ihan lääkkeiden tasolla mutta ainakin jonkun verran.Mutta eniten tässä vituttaa (TAAS) tuo eviran touhu jonka kaiken järjen mukaan pitäisi ihan työkseen valvoa juttuja...ei kovin vahvalta vaikuta!
Itseni saamien tietojen mukaan taas ko. menetelmät eivät välttämättä solvetuisi tähän mittaukseen laisinkaan.
Mielelläni kuulisi, että mikä analyysimenetelmässä on vikana, jos se on kerran teidän ja useiden asiantuntijoiden mukaan täysin mätä. UHPLC, HPLC ja GS-MS:llä saadaan ionien tarkkuudella selville mitä näytteessä on.Olen tässä kuluneen viikon aikana keskustellut usean HPLC eli nestekromatografian asiantuntijan kanssa ja kaikki ovat ihmetelleet Itä-Suomen Yliopiston uskomatonta sähellystä. Analyysimenetelmä on siis ollut täysin mätä. Käy kyllä Nurmea sääliksi ja koko yliopistoa...
Kerrotko mullekin miksei ole? Mitä tietoja tutkijalla pitäisi olla farmakologiasta ja farmasiasta?Juuri olin porukoilla käymässä ja apteekissa työskentelvä äitini puhui kanssa tuosta tutkimuksesta. Tuolla tutkijalla ei ole mitään käsitystä farmalogiasta tai farmasiasta.
Jos olet yhtään lukenut uutisointia ja tiedotusta niin he just pyrkivät kehittämään parempaa menetelmää detektoimaan d-vitamiinia, jolla korvata vanha 80-luvun menetelmä.Niin ja tuon yliopiston tutkimusten tarkkuudesta ja menetelmän sopivuudesta ei voi sanoa mitään, koska muistaakseni akkreditointi puuttuu?
Mielenkiintoista pientä kohua taas ilmassa. Katselin ton areenan lähetyksen ja ehkä eniten mua huvitti tämä Päiväranta, joka tahtoo vertaisarvioitua julkaisua vitamiinivalmisteiden mittauksista
Evira ei valvo enää EU:hun menon myötä, koska ravintolisien valvontaa ei EU tasolla vaadita. Itse olen sitä mieltä, että ravintolisiä olisi hyvä valvoa - ei ehkä ihan lääkkeiden tasolla mutta ainakin jonkun verran.
Mielelläni kuulisi, että mikä analyysimenetelmässä on vikana, jos se on kerran teidän ja useiden asiantuntijoiden mukaan täysin mätä. UHPLC, HPLC ja GS-MS:llä saadaan ionien tarkkuudella selville mitä näytteessä on.
Katselin tota tutkimusmenetelmää ja se nyt poikkeaa kaasukromatografiasta mitä itse teen mutta on siinä jonkun verran samaakin. Meidän laitoksen omaa HPLC-laitteistoa en ole vielä käyttänyt. Mä saan itse kasvien lehdistä steroidit esiin selvästi, aika pieniä pitoisuuksia siellä on mutta jos jo käyttämäni epätarkempi menetelmä(= enemmän näytteitä metabolomiikassa) paljastaa steroidit aika selvästi 100-200 ionien määrinäkin niin ihmettelen todella paljon, että minkä virheen Tarja Nurmen ryhmä olisi voinut tossa analytiikassa tehdä. Varsinkin kun analysoitavana on vain kaksi eri ainetta ja niiden ionit, eli tiedetään jo etukäteen mitä haetaan tarkasti ja voidaan optimoida analyysi, ajot, liuokset, uuttovaiheet ja kolonni sen mukaan. Metanoli, asetoni, heksaani, asetonitriili ja muut tossa käytetyt kemikaalit on tunnettuja ja käytän niitä itekin uutoissa.
Analyysissä on varmasti käytetty kansainvälisesti hyväksyttyjä standardeja, eli on tilattu puhdaita d-vitamiineja ja katsottu miltä erilaiset tiedetyt pitoisuudet näyttävät heidän meneltelmällään ja uskoisin, että aika varmasti on apunaineitakin testattu tai ainakin selvitetty miten niitä saataisiin parhaimmin pois sotkeamasta kromatografiaa ja massaspektrometriaa.
Mannisen selitystä hajoamisesta ei voi niellä, koska sillä ei ole väliä. Massalla näkyy joko haettu yhdiste tai sen hajoamistuotteet, niiden määrät ja suhteet, joilla selvitys saadaan aika tarkkaan.
Mutta jossain on vikaa jos kaksi eri analyysimenetelmää antaa täysin erilaiset tulokset, toinen näyttää nollaa ja toinen ilmoitetun määrän vitamiinia.
Kerrotko mullekin miksei ole? Mitä tietoja tutkijalla pitäisi olla farmakologiasta ja farmasiasta?
Jos olet yhtään lukenut uutisointia ja tiedotusta niin he just pyrkivät kehittämään parempaa menetelmää detektoimaan d-vitamiinia, jolla korvata vanha 80-luvun menetelmä.
On itseasiassa sama eurofinssin labra. Testattavat tuotteet olivat eri valmistajan.
Aiemmin testatut vitamiinit eivät olleet Mannisen D:tä vaan väitetysti samaa kamaa eri kauppanimillä. Nyt on testattu Mannisen D. Tästä oli kyse.
Kuulin että EBN D-vitamiinit on myös juuri testattu samassa laboratoriossa. Niissä oli reilusti Deetä, 50ug kapselissa 65ug ja 100ug kapselissa 128ug. En tiedä löytyykö tämä paperi jostain.
On täysin mahdollista, että tuohon pieneen murskatusta seoksesta otettuun näytemäärään ei ole osunut välttämättä yhtään D-vitamiinia. Vaikka analyysilaite olisi kuinka tarkka, ei se kykene tietenkään havaitsemaan D-vitamiinia ellei sitä ole näytteessä ollenkaan.
Kysytään arvon tietäjiltä, että onko elimistön hyötykäytön kannalta ihan sama missä sidosaineessa vitamiini otetaan eli onko esim. 100mcg aina 100mcg riippumatta siitä otetaanko se xylitolin kanssa vai öljykapselissa. Ainakin monessa muussa vitamiinissa hötysuhde on tietyillä sidosaineilla parempi kuin toisilla esim. Vaikka magnesiumoksidi vs -sitraatti.
Kyllä se periaatteessa on mahdollista, joskin tuolla mainitsemallasi mittauksen toistolla tuota virhettä saatiin vähennettyä ja suurimmasta osasta tuotteita saatiin sentään esiin ainakin jonkin verran D-vitamiinia (vaikkakin vaihtelevalla menestyksellä ja alakanttiin todellisiin pitoisuuksiin verrattuna). Mitä isokokoisempi tabletti ja suurempi apuaineiden osuus, sitä haastavampaa on tasa-aineisen näyteseoksen valmistaminen pienestä D-vitamiinimäärästä. Noissa yliopiston tuloksissa näyttikin kärjessä olevan fyysisesti pienikokoiset tabletit.Ei se käytännössä ole mahdollista ellei sitä D-vitamiinia ole jotenkin suodatettu siitä näytteestä pois. Sattumalta ei osu näytteeseen pelkkää täyteainetta. Kai ne nyt teki useamman kuin yhden mittauksen? Tässä tapauksessa näyttää siltä, etteivät osanneet havaita öljyistä D-vitamiinia.