RUTKASTI LISÄÄ D-VITAMIINIA!
Suomalaisten on vaikea saada tarpeeksi D-vitamiinia varsinkin näin talvella. Tärkein D-vitamiinin lähde on aurinko. Moni ei saa välttämätöntä vitamiinia ruuastakaan viranomaisten suosittelemaa määrää. Esimerkiksi lastenlääkärit ovat olleet asiasta huolissaan.
Uudet ohjeistukset D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annettiin viime viikolla. Kaikkien alaikäisten ja vanhusten tulisi syödä D-vitamiinia purkista, kehottavat ravitsemustutkijat.
Viralliset suositukset eivät riitä, väittävät monet lääkärit. He määräisivät jokaiselle suomalaiselle D-vitamiinipurkin kouraan ja nostaisivat annoksen moninkertaiseksi. Nyt virallinen aikuisten saantisuositus on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.
D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan luuston kehitykseen, ehkäisevän riisitautia ja hidastavan osteoporoosia. Siihen varma tieto loppuukin. Kukaan ei tunnut tietävän, mikä olisi oikea määrä D-vitamiinia ja estääkö se todella esimerkiksi syövän syntyä.
Ilari Paakkari on lääkäri ja farmakologian professori. Hän määräisi kaikille suomalaisille D-vitamiinipillereitä. Nyt vain alle kaksivuotiaat saavat tarpeeksi D-vitamiinia, jos vanhemmat noudattavat virallisia suosituksia. Viranomaiset ovat liian arkoja ja pelottelevat suomalaisia liikaa D-vitamiinin yliannostuksilla.
Suvi Virtanen on tutkijaprofessori Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Lääkäri ja ravitsemustieteilijä Virtanen kuului viranomaisten ryhmään, joka antoi viime viikolla uudet D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset. Hän varoittaa, että D-vitamiini ei ole mikään vaaraton valmiste, jota voi popsia suuria annoksia. Tosin liikasaanti ei ole suurin ongelma vaan se, että suomalaiset eivät nauti D-vitamiinia edes suositusten mukaisesti.
Erkki Antila on työterveyslääkäri ja biologi. Antilan mielestä suositusten mukaiset D-vitamiiniannokset eivät riitä. Ihmeellistä, ettei kansanterveydestä olla tämän kiinnostuneempia. Suuremmat määrät D-vitamiinia torjuisivat valtaosan suomalaisista kansantaudeista. D-vitamiini estää esimerkiksi reumatauteja, lapsuusajan diabetestä ja MS-tautia. Nykysuosituksilla pystytään torjumaan vain riisitauti.
Christel Lamberg-Allardt on ravitsemustieteen dosentti. Hänen mielestään kaikkien ei tarvitse syödä D-vitamiinia erikseen. Tarvittavan määrän saa kalasta ja maitotuotteista, joihin vitamiinia on lisätty. Tutkimukset eivät todista suurista D-vitamiinimääristä olevan hyötyä. Kuolleisuutta ne sen sijaan voivat lisätä.