Retorinen kysymys, tulisiko minun palata suositusarvoon D-vitamiinin saannissa.
Onhan toi suositussaanti Suomessa vielä aika pieni, 7,5µg - 10µg päivässä, olematon, varsinkin kun vertaa esim Kanadaan, tai muihin maihin.
Ja jos tota käyttää nimenomaan kausittain (pimeinä aikoina). Niin se d-vitamiini lähtee verestä sitten jonkuajan päästä pikkuhiljaa (alisaannin johdosta), kun ollaan lopetettu se ns. "kuuri". Pimeinä aikoinahan tuota on hyvä ottaa, jos haluaa pysyä terveenä. Riippuu sitten, että kuinka paljon ottaa tuona aikana, jolloin suuremmilla määrillä, 100µg, ihmiset ovat pysyneet terveenä.
Kysymys kuuluukin, onko tuota järkeä sitten ottaa noin paljon. Ja kuinka paljon kannattee ottaa jos tuota syö vain pimeinä aikoina, verrattuna siihen, jos syö ympäri vuoden joka päivä.
Itse en mene sanomaan, että X µg D-vitamiinia päivässä on hyvä ottaa. Niinkuin Kas-vain ylempänä otti esille, niin liikasaanti johtaa liialliseen pitoisuuteen elimistössä, joka ei ole hyväksi. Tärkeää on löytää se "kultainen keskitie" ja kokeilla, tuosta 10µg ylöspäin, mikä on sopiva määrä, ja nostaa sitä tilanteen mukaan. Eli silloin pitäisi käydä ottamassa säännöllisesti arvot elimistön d-vitamiinipitoisuudesta, ja tarkkailla miten se vaikuttaa ihmisessä (esim flunssan suhteen).
Kuitenkin, ei se ihosyöpä, eturauhassyöpä ja osteoporoosi heti tule, vaan pikkuhiljaa, kunnes liiallinen pitoisuus elimistössä on vallinnut jo "jonkin aikaa." Kuka tietää, meneekö siihen muutama vuosi, vai kymmeniä vuosia.
[MUTU]On myös ihmisiä jotka ovat ikänsä/monta vuotta käyttäneet d-vitamiinia, ja eivät ole havainneet kehossa tuollaisia muutoksia, jos ovat tutkineet elimistönsä.
[/MUTU]
EDIT: Huomenta Suomi ohjelmassa oli tänään d-vitamiinin asiantuntija, THL:stä (jos en nyt väärin muista), ottamassa kantaa noihin muutoksien
määriin ja eiliseen d-vitamiinin aiheuttamaan yleisön huomioon.