Cycle Diet - Superkompensaatiodieetti (Scott Abel)

Kiitokset jälleen fiksusta vastauksesta! Kehtaisitko listata joitakin tuotteita, mitkä olet jättänyt hyllyyn? Tyhmä kysymys; millä tavalla esim. kaupan teollisissa leivonnaisissa on merkitty nämä haitallisimmat transrasvat? Eikös niissä puhuta vain tyydyttyneiden rasvojen osuudesta?
Itsellä menee tankkauspäivänä todella runsaasti teollisia leivonnaisia, pullaa, muffinsseja joitain kakkupaloja... Miten esim. Pullavan kohdalla https://www.oululainen.fi/tuotteet/pullava/ ?

Tästä asiantuntijakommentit (kannattaa syynätä myös keskusteluosio):
http://www.pronutritionist.net/2011/04/missa-tuotteissa-on-viela-transrasvaa/

Jotkin jäätelöt, levitteet ja kauppojen omien paistopisteiden tuotteet saattavat vielä sisältää. Mitä prosessoidumpaa, sitä todennäköisempää. Mitä ulkomaisempaa, sitä todennäköisempää. Samaten tietysti ulkona uppopaistettua syödessä ei voi mennä takuuseen.

Pullava on safe – syön nykyään itse paketin joka tankkauksella. Suosikit uuniomena ja korvapuusti.

Tämä sinäänsä asiallinen terveyskeskustelu kaipaa kyllä nyt ruokapornoa väliinsä:
Vähänkö hyvää, ja takuutransrasvatonta pizzaa tuli tehtyä viime viikonloppuna, jolloin pidin kaksi n. 7000kcal päivää putkeen!
pizza.JPG


Olen tosiaan syksyn mittaan testaillut näitä peruskaavasta poikkeavia tankkauksia anekdoottivihjeiden, omien kokemusten sekä tutkimusnäytönkin perusteella.
Tässä vlogissa tarkempaa analyysiä:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Olen tosiaan syksyn mittaan testaillut näitä peruskaavasta poikkeavia tankkauksia anekdoottivihjeiden, omien kokemusten sekä tutkimusnäytönkin perusteella.
Tässä vlogissa tarkempaa analyysiä:
Sun pitäis muuten ehdottomasti kokeilla sitä videolla mainittua 3500 kcal joka päivä ja katsoa mitä tapahtuu. Tuollainen pikku tutkimus olisi ihan mielenkiintoinen. Ja mitäs jos käykin niin, että todistatkin superkompensaatioteorian vääräksi?
 
Mitä juustoa laitoit pitsaan, herkullisen näköistä. Pussirasteet on melkein järjestään liian kuivaa eli vähärarvaista
 
Mitä juustoa laitoit pitsaan, herkullisen näköistä. Pussirasteet on melkein järjestään liian kuivaa eli vähärarvaista
Et kysynyt multa, mutta eihän pizzaan saa laittaa mitään muuta kuin mozzarellaa ja sekin itse palasta siivuttamalla. Ne raastetut on ihan ripulia. Ei kunnon mozzarellaa edes pysty raastamaan. Se pala on vain yleensä niin vetistä, että se kannattaa siivuttaa ja laittaa lävikköön valumaan pariksi tunniksi, ettei se kastele koko pizzaa. Eli on siinä oma hommansa, mutta on se yleensä sen arvoista. Pohjakin on tärkeä ja se tehdään ehdottomasti vähintään pari vuorokautta aiemmin ja kohotetaan jääkaapissa. Pitkä nostatus tuo makua siihen.
 
Sun pitäis muuten ehdottomasti kokeilla sitä videolla mainittua 3500 kcal joka päivä ja katsoa mitä tapahtuu. Tuollainen pikku tutkimus olisi ihan mielenkiintoinen. Ja mitäs jos käykin niin, että todistatkin superkompensaatioteorian vääräksi?

Ainoa ongelma kokeilussa on, että tuollainen dieetti on viimeisen päälle tylsä. Käytännössä pitäisi vetää tovi "normioffia" ja hakea sitä kautta ylläpitoenergiamäärä. Mutta katsotaan. Jos superkompensaatioefekti osoittautuisi olemattomaksi, niin sittenpä ei tarvitse turhaan hakea sitä etua tankkauksilta, vaan voi keskittyä oleellisempiin asioihin eli leptiinibuustiin ja säännölliseen vapaaseen syömiseen. Tietysti tuo leptiinibuustikin vaikuttaa jo itse paljon viikon syöntikapasiteettiin nostamalla kulutusta ja sen vaikutuksen erottelu SK-efektin mahdollistamasta tehostuneesta varastoinnista saattaa myös olla hankalaa mainitulla "kokeella". Joka tapauksessa pidän melko epätodennäköisenä, että säilyttäisin nykyisen painon ja kondiksen jatkuvalla 3500kcal vuorokausimäärällä.

Mitä juustoa laitoit pitsaan, herkullisen näköistä. Pussirasteet on melkein järjestään liian kuivaa eli vähärarvaista

Lidlin pussiraastetta:) Mozzarellaa ja emmentalia. En nyt muista kumpaa tuossa kuvan lätyssä on. Täytteenä palvattua peuraa ja suppilovahveroita.

Et kysynyt multa, mutta eihän pizzaan saa laittaa mitään muuta kuin mozzarellaa ja sekin itse palasta siivuttamalla. Ne raastetut on ihan ripulia. Ei kunnon mozzarellaa edes pysty raastamaan. Se pala on vain yleensä niin vetistä, että se kannattaa siivuttaa ja laittaa lävikköön valumaan pariksi tunniksi, ettei se kastele koko pizzaa. Eli on siinä oma hommansa, mutta on se yleensä sen arvoista. Pohjakin on tärkeä ja se tehdään ehdottomasti vähintään pari vuorokautta aiemmin ja kohotetaan jääkaapissa. Pitkä nostatus tuo makua siihen.

Mun pizzanteko rakentuu kunnolla alustetun taikinan, paistokiven, vähäisen täyte- ja kastikemäärän sekä mahdollisimman kuuman uunin varaan. Paistoajaksi tulee 300 asteen kiertoilmauunissa 5-6min. Tuota jääkaappikohotusta on tehnyt pitkään mieli kokeilla, mutta eihän siellä tunnu olevan koskaan tilaa.

Pitipä metsästää kaupasta malliksi yksi ehta transrasvatuote:
IMG_1388.JPG IMG_1387.JPG

Jäi hyllyyn.
 
Nyt tuli kokeiltua tuota kunnon tankkausta. Pe aamuna paino 73.3kg ja päätin perjantaina aloittaa tankkauksen noin klo 20.30. Jatkoin siitä sitten noin 24h eteenpäin. Yöni nukuin tietenkin normaalisti. Sain kasaan suunnilleen 8000(aika nolo.. :D) kaloria ilman että väkipakolla piti syödä. Lauantai iltana paino oli 76.7kg, eli jonkin verran nousi. Nyt tänäaamuna jo paino laskenut 72.9kg, eli todennäköisesti tämähän toimii.. :D
 
Minkä kokoinen muuten oli tuo Tenolta nostamasi lohi, josta teit nigirit? Ja tarttuuko usein tuollaisia möllejä koukkuun?

Itse olen jonkin aikaa lohenpyyntiä harrastanut, ja vaikeaa on mittakalojen saanti. Raksilla nousi viime syksynä 3,6 kiloinen Itä-Suomesta, mutta muuten ollut hiljaista. Tyhjää on käyty Lapissakin vetämässä, esim. Ounasjoella, mitä nyt pari alamittaista tullut. Toki pitäisi opetella perhohommia, niin olisi ehkä vähän vähemmän tiukassa mittakalat.
 
Minkä kokoinen muuten oli tuo Tenolta nostamasi lohi, josta teit nigirit? Ja tarttuuko usein tuollaisia möllejä koukkuun?

Itse olen jonkin aikaa lohenpyyntiä harrastanut, ja vaikeaa on mittakalojen saanti. Raksilla nousi viime syksynä 3,6 kiloinen Itä-Suomesta, mutta muuten ollut hiljaista. Tyhjää on käyty Lapissakin vetämässä, esim. Ounasjoella, mitä nyt pari alamittaista tullut. Toki pitäisi opetella perhohommia, niin olisi ehkä vähän vähemmän tiukassa mittakalat.

Pahan laitoit, koska sulatin pakkasesta sopivan kokoisen, valmiiksi sushiblokiksi tuoreeltaan leikkaamani palan. Mutta vaihteluväli on 8-14,5kg. Saantivälikin vaihtelee Tenolla tunneista viikkoihin. Useammin ollaan lähempänä pitkää päätä:)

(Mun kalastuskanavalta löytyy lisää tästä aiheesta)
 
Mitenkäs tämänkaltainen dieetti vaikuttaa kehon inflammaatioon, kun kuitenkin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa tulee syötyä aika paljon hiilaria, sokeria ja yleisesti kaikkea ei niin terveellistä? Onko tästä mitään kokemusta?

Toisaaltahan tämä dieetti voisi olla jopa inflammaatiota vähentävä, sillä ainakin scott abell itse suosii syömään perus puhdasta bodisafkaa normi dieettipäivinä, ja ainakin mitä tosta kirjasta lueskelin, niin hän suosii siinä aika paljon matalan glykeemisen indeksin omaavia hiilarinlähteitä ja muutenkin aika pitkälti ne kirjan dieettipäivän esimerkit koostuu kananmunista, kanasta ja perunoista :D Sitten taas se kaikki "roskaruoka" ja inflammaatiota aiheuttava syöminen osuisi vaan tuohon 24h ikkunaan, eli kaiken järjen mukaan oltaisiin varmaankin plussan puolella, ettei mikään jäätävä tulehdustila kokoajan vallitsisi kropassa.
 
Mitenkäs tämänkaltainen dieetti vaikuttaa kehon inflammaatioon, kun kuitenkin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa tulee syötyä aika paljon hiilaria, sokeria ja yleisesti kaikkea ei niin terveellistä? Onko tästä mitään kokemusta?

Toisaaltahan tämä dieetti voisi olla jopa inflammaatiota vähentävä, sillä ainakin scott abell itse suosii syömään perus puhdasta bodisafkaa normi dieettipäivinä, ja ainakin mitä tosta kirjasta lueskelin, niin hän suosii siinä aika paljon matalan glykeemisen indeksin omaavia hiilarinlähteitä ja muutenkin aika pitkälti ne kirjan dieettipäivän esimerkit koostuu kananmunista, kanasta ja perunoista :D Sitten taas se kaikki "roskaruoka" ja inflammaatiota aiheuttava syöminen osuisi vaan tuohon 24h ikkunaan, eli kaiken järjen mukaan oltaisiin varmaankin plussan puolella, ettei mikään jäätävä tulehdustila kokoajan vallitsisi kropassa.

Tässäkin asiassa tullaan taas siihen viikkojen, kuukausien, ja Cycle diet -filosofian mukaisesti vuosien mittaan kumuloituviin vaikutuksiin. Sehän on selvä, että tankkauspäivät lisäävät tulehdusvastetta – tähänkin tosin voi vaikuttaa tuntuvasti ruokavalinnoilla – mutta suurimman osan ajasta päällä oleva suhteellinen kalorivaje taas tiedetään todella terveelliseksi ja jopa elinikää pidentäväksi olotilaksi. Näistä lienee useimmiten mahdollista muodostaa nettoterveellinen, tai erittäin terveellinen kokonaispaketti.
 
Mitenkäs tämänkaltainen dieetti vaikuttaa kehon inflammaatioon, kun kuitenkin yhtenä tai kahtena päivänä viikossa tulee syötyä aika paljon hiilaria, sokeria ja yleisesti kaikkea ei niin terveellistä? Onko tästä mitään kokemusta?

Toisaaltahan tämä dieetti voisi olla jopa inflammaatiota vähentävä, sillä ainakin scott abell itse suosii syömään perus puhdasta bodisafkaa normi dieettipäivinä, ja ainakin mitä tosta kirjasta lueskelin, niin hän suosii siinä aika paljon matalan glykeemisen indeksin omaavia hiilarinlähteitä ja muutenkin aika pitkälti ne kirjan dieettipäivän esimerkit koostuu kananmunista, kanasta ja perunoista :D Sitten taas se kaikki "roskaruoka" ja inflammaatiota aiheuttava syöminen osuisi vaan tuohon 24h ikkunaan, eli kaiken järjen mukaan oltaisiin varmaankin plussan puolella, ettei mikään jäätävä tulehdustila kokoajan vallitsisi kropassa.


Tässäkin asiassa tullaan taas siihen viikkojen, kuukausien, ja Cycle diet -filosofian mukaisesti vuosien mittaan kumuloituviin vaikutuksiin. Sehän on selvä, että tankkauspäivät lisäävät tulehdusvastetta – tähänkin tosin voi vaikuttaa tuntuvasti ruokavalinnoilla – mutta suurimman osan ajasta päällä oleva suhteellinen kalorivaje taas tiedetään todella terveelliseksi ja jopa elinikää pidentäväksi olotilaksi. Näistä lienee useimmiten mahdollista muodostaa nettoterveellinen, tai erittäin terveellinen kokonaispaketti.

Tulipa sopivasti tähän (matala-asteiseen tulhedukseen) liittyen Laatikaiselta uusi blogi:
http://www.pronutritionist.net/2017...-nama-ruuat-yhteydessa-matalaan-tulehdukseen/

Inf-index.jpg


Kannattaa huomioia mm. tyydyttyneen rasvan vs. tyydyttymättömien vaikutus, sekä alkoholin positiivinen vaikutus. Näistä sitten koostamaan tulehduskohtuullinen tankkausmenu:)
 
Tästä asiantuntijakommentit (kannattaa syynätä myös keskusteluosio):
http://www.pronutritionist.net/2011/04/missa-tuotteissa-on-viela-transrasvaa/

Jotkin jäätelöt, levitteet ja kauppojen omien paistopisteiden tuotteet saattavat vielä sisältää. Mitä prosessoidumpaa, sitä todennäköisempää. Mitä ulkomaisempaa, sitä todennäköisempää. Samaten tietysti ulkona uppopaistettua syödessä ei voi mennä takuuseen.

Palaan vielä tähän transrasvakeskusteluun. Ilmeisesti kokonaan kovetettu rasva on eri asia kuin osittain kovetettu?
 
Palaan vielä tähän transrasvakeskusteluun. Ilmeisesti kokonaan kovetettu rasva on eri asia kuin osittain kovetettu?

Kyllä. Sitä löytyy tuotteistakin useammin. Ei siis samalla tavalla yksiselitteisen haitallista, kuin osittain kovetettu, mutta tuskin sitäkään kannattaa kapseleissa ottaa.
 
Kokeilin viime keväänä pitkähkön dietin lopussa cycle diettiä ja homma toimi todella hienosti silloin noin 8 viikon ajan ja pääsin kireämmäksi kuin koskaan ja superkompensaatio tila oli voimakas. Tämän jälkeen nostin painoa maltillisesti plussa kaloreilla 80 kilosta 86-87 kiloon puolessa vuodessa ja nyt olisi tarkoitus taas siirtyä cycle dietille ja kokeilla elää sillä pidemmän aikaa. Mikä olisi paras tapa nyt off-seasonin jälkeen koittaa siirtyä cycle dietille, kun kunto on edelleen melko kireä ja aineenvaihdunta käy hyvillä kierroksilla maltillisen offin jälkeen. Paino lähti aavistuksen laskuun, kun kalorit laskin 3000 paikkeille offin jälkeen.Onko viisainta laskea kalorit nyt kerralla alas ja lähteä kokeilemaan tankkaamista, kun tyhjyys sen sallii? Tarkoitus on siis kiristellä takaisin lähemmäksi 80kiloa.
 
Kokeilin viime keväänä pitkähkön dietin lopussa cycle diettiä ja homma toimi todella hienosti silloin noin 8 viikon ajan ja pääsin kireämmäksi kuin koskaan ja superkompensaatio tila oli voimakas. Tämän jälkeen nostin painoa maltillisesti plussa kaloreilla 80 kilosta 86-87 kiloon puolessa vuodessa ja nyt olisi tarkoitus taas siirtyä cycle dietille ja kokeilla elää sillä pidemmän aikaa. Mikä olisi paras tapa nyt off-seasonin jälkeen koittaa siirtyä cycle dietille, kun kunto on edelleen melko kireä ja aineenvaihdunta käy hyvillä kierroksilla maltillisen offin jälkeen. Paino lähti aavistuksen laskuun, kun kalorit laskin 3000 paikkeille offin jälkeen.Onko viisainta laskea kalorit nyt kerralla alas ja lähteä kokeilemaan tankkaamista, kun tyhjyys sen sallii? Tarkoitus on siis kiristellä takaisin lähemmäksi 80kiloa.

Jos kunto on jo kireyden puolesta liki valmis, niin laittaisin kalorit samalle perustasolle kuin viimeksi syklitellessä. Nostele sitten jos tarvis, tai pelaa tankkausfrekvenssillä kohti tavoitetta. Vaikuttaa siltä, että metabolinen pohjatyö on tehty kunnolla, joten dieetin kanssakin on silloin enemmän pelivaraa.
 
Kirja kohta luettu ja vastaa kyllä paremmin kuin hyvin kaikkiin heränneisiin kysymyksiini. Dieetti käynnissä ja superkompensaatiota odotellessa paino tippunut 103->97kg aamupainoon jo. Tarkoitus olisi asetella sitten treenit niin, että raskaimmat treenit olisivat aina Cheat dayn ja mid week spiken jälkeen (sitten kun kroppa on valmis tämän ottamaan mukaan.)

En usko, että superkompensaation saavuttaminen tulee olemaan itselle hankalaa kun aineenvaihdunta pelannut aina hyvin + aktiivisuus, pituus ja lihasmassaakin löytyy. Ens kesä mennään sit toivottavasti siistissä kunnossa
 
Kirja kohta luettu ja vastaa kyllä paremmin kuin hyvin kaikkiin heränneisiin kysymyksiini. Dieetti käynnissä ja superkompensaatiota odotellessa paino tippunut 103->97kg aamupainoon jo. Tarkoitus olisi asetella sitten treenit niin, että raskaimmat treenit olisivat aina Cheat dayn ja mid week spiken jälkeen (sitten kun kroppa on valmis tämän ottamaan mukaan.)

En usko, että superkompensaation saavuttaminen tulee olemaan itselle hankalaa kun aineenvaihdunta pelannut aina hyvin + aktiivisuus, pituus ja lihasmassaakin löytyy. Ens kesä mennään sit toivottavasti siistissä kunnossa

Kannattaa treenien suhteen kokeilla ja uskoa omaa roppaa. Saattaa hyvinkin mennä niin, että raskaimmat (eli oletuksena lyhyet) sarjat rullaavat aivan yhtä hyvin tyhjällä kropalla (kretaiinifosfaatti...), tai ainakin että pidemmät sarjat kärsivät suhteessa enemmän tyhjyydestä. Riippuu tietysti paljon treenikerran voluumista, toistoalueista, liikkeistä jne.
 
Kannattaa treenien suhteen kokeilla ja uskoa omaa roppaa. Saattaa hyvinkin mennä niin, että raskaimmat (eli oletuksena lyhyet) sarjat rullaavat aivan yhtä hyvin tyhjällä kropalla (kretaiinifosfaatti...), tai ainakin että pidemmät sarjat kärsivät suhteessa enemmän tyhjyydestä. Riippuu tietysti paljon treenikerran voluumista, toistoalueista, liikkeistä jne.
Pumpin kanssa rupeaa tulemaan ongelmia jo toisessa treenissä tankkauksen jälkeen joten tuo ajoitus, että voimapainotteinen harjoittelu olisi kauempana tankkauksesta kuulostaa ihan fiksulta.

Oon nyt tehnyt 2 tankkauspäivää ja ajoittanut nämä päivää ennen viikon raskainta treeniä. Ensimmäisen tankkauksen jälkeen oli olo kuin supermiehellä eli hullu pumppi ja painot tuntuivat todella kevyiltä. (Miinus närästys joka johtui varmaan oluesta ja limuista joita vetelin edellisenä päivänä) Toisen tankkauspäivän jälkeinen treeni oli huomattavasti huonompi koska en syystä tai toisesta saanut kaloreita yhtä paljon syötyä.

Ensimmäisen tankkauspäivän jälkeen aamupaino nousi noin 3.5kg ja toisen jälkeen vain 2kg joka sitten on tasaantunut hyvin takaisin jo muutaman päivän sisällä ja tankkauspäivän aamuna se on ollut hieman alhaisempi kuin mitä tämä oli viimeviikolla. Vielä tavoitellaan rasvanpolttoa ja otetaan sitten midweed spike mukaan myös kun kroppa tarpeeksi kireä. (Tai kun tuntuu, että sitä tarvii)
 
Kiinnostavaa ketjua ja E-miehen seikkailuja muutenkin seuraavana heitän tänne punttiruokavalioon liittyvän kysymyksen (en siis noudata Abelin dieettiä, vaan pari kk plussaa ja sitten kiristelyä -vekslaamista) :)

Mistä voi johtua, että painon nousemisesta päätellen n. ~300 kkcal plussalla puksuttaessa on suuria vaikeuksia pysyä kalorirajoissa, koska on kokoajan järjetön nälkä? Olen varma, että olen plussalla, tämä toistuu joka syklissä. Herään joskus keskellä yötäkin plussilla nälkään, joten nämä eivät ole pelkkiä mielihaluja hereillä ollessa tms. Voiko esim kova treenaaminen nostaa nälkäsignaaleja jostain syystä varsinaista energiantarvetta selkeästi suuremmiksi?

Kun taas aloitan maltillisen dieetin, niin ensimmäiset 2-3 viikkoa menee käytännössä ilman nälkää. Tämän jälkeen alkaa toki huomaamaan hormonaaliset muutokset, jotka tuo kuvioon sen nälän, joka kurnii vaikka mahan täyttäisikin :)

Onko energiamäärien vaikutuksia tutkiskellut E-mies törmännyt tällaisiin itse? Jos ketjun lukijoillakin on ajatuksia aiheesta, niin olisi kiva kuulla. Ei ole mukavin tilanne, kun lähestyvä plussajakso harmittaa jo etukäteen :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom