Herätelläänkö tätä ketjua? Onko muut tai Mikko ajatellut kokeilla taas syklittelyä tai onko homma pelittänyt? Mukava olisi kuulla yleistä keskustelua ja pohdintaa.
Itsellä rasvaprosentti 10-15 väliin ja ajattelin kokeilla miten kroppa vastaisi tankkauksiin. Pitkä jumitus painossa lähti putoamaan puolikkaalla tankkauksella. Kaksi kiloa vajaaseen kahteen viikkoon. Myös salitreenissä met treenit on alkaneet kiinostamaan ja näitä lähden jatkossa kehittämään. Oletteko pitäneet tankkauksen jälkeisenä päivänä kalorit normaalia alempana? Esim 1000 pintaan vai syöttekö saman, kuin toisina miinuspäivinä?
Tavallaan minä syklitän jatkuvasti. Eli syön la illasta su iltaan ilman suunnitelmaa ja muulloin laadun ja määrän puolesta tarkemmin. Tietysti kontrasti on paljon pienempi nykyisin, eikä ole näköpiirissä että se tästä oleellisesti suurenisi. Ihan siitä syystä, että tämä pienempi kontrasti toimii itselleni, ja todennäköisesti valtaosalle, paremmin. Suurin ero on off diet -ikkunassa, eli se ei mene suorittamiseksi kun ei tarvitse varsinaisesti tankata tai syödä rajoitinta vastaan. Pidemmän päälle tuo alkaa muodostua isoksi rasitteeksi pelkistä aikataulusyistäkin, vaikka olikin jonkun aikaa mielenkiintoista ja hauskaa.
Tällä hetkellä perinteisellä syklityksellä on yksi valmennusasiakas ja yleensä määrä vaihtelee 0-3 välissä, mikä varmasti antaa viitteitä siitä miten isolle osalle tällainen taktiikka on toimiva. Yhdistäviä tekijöitä menestykselle on ainakin korkea peruskalorimäärä. Eli aineenvaihdunnan ja kulutuksen pitää olla melko kovaa tasoa. Nykyinen syklittäjä syö muistaakseni 2800 peruspäivinä plus 1,5 päivää vapaasti. Hän on ollut CD:llä vuosikausia mutta ei yhtäjaksoisesti. Korkein kalorimäärä on ollut muistaakseni 3300. Jos kalorit joutuu vetämään pahasti alle 2000 niin se tekee elämisestä aika kurjaa riippumatta omasta koosta ja yhden päivän vapaaikkuna tuskin sitä kompensoi.
Yleensä kun ison kontrastin syklitys pelaa, niin sille siirtyminen tapahtuu luonnostaan kun dieetin parametrejä säädetään tarvittavaan suuntaan muutenkin. Jos hyppää suoraan tasapainoisemmalta systeemiltä syvään päähän, on kokemus yleensä jonkinasteinen pettymys.
Kannattaa miettiä dieettiratkaisuja tavoitelähtöisesti, eli mitä syklityksellä haetaan ja miksi syklitys toimisi siinä paremmin kuin jokin tasaisempi systeemi? Loppujen lopuksi cycle diet ja kaikki muutkin nimidieetit ovat vain metodeja energiatasapainon säätämiseksi. Jos odottaa jotain erityisiä aineenvaihdunnallisia etuja niin joutuu luultavasti pettymään. Vähän sama noissa MET-treeneissä, eli kyllä niissä kaloreita palaa enemmän kuin perustreenissä mutta se tapa jolla kulutus luodaan on tosi kuormittava palautumiskapasiteetille. Parempaa tulosta voi usein saada matalan intensiteetin kulutusliikunnalla, vaikka se ei näytä treenileffassa yhtä hyvältä.
Näen hyvin vähän perusteita syödä 1000 kaloria missään tilanteessa kenenkään toimesta. Jos on tarve tuntuvasti vähentää tankkauksen jälkeisen päivän kaloreita niin luultavasti tankkaus oli liian iso suhteessa tarpeeseen. Voi myös kertoa siitä että ruokavalio alkaa käymään kuupan päälle. Toinen huono merkki on jatkuva mittailu, esim. puntarointi useita kertoja päivässä.
Täytyy myöntää, ettei tämän kaltaiseen elämäntyyliin ole paluu. Jotenkin tuntuu, että monella CKD on tapa oikeuttaa hyvinkin epäterveellisen ravinnon nauttiminen ja vielä runsaanloisesti. Ja sitä se oli myös omalla kohdalla.
Uskon, että on parempia ja tasapainoisempia tapoja tehdä asioita kuin tämänkaltainen "binge & purge" meininki.
Myös kokemuksen puute todella kovasta nälästä ja ruokafokuksesta ensimmäisillä vaativammilla rasvanpolttojaksoilla saa liian helposti syklityksen tai muun ääripään ratkaisun vaikuttamaan keinolta päästä voitolle omasta aineenvaihdunnasta. Näinhän se meni aluksi itsellänikin ja osin sen takia ensimmäinen syklityskokeilukaan ei ollut mikään menestys.