Crossfit toimii paremmin kuin bodauksessa - kaikkeen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sihvi
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
12.6.2004
Viestejä
23
Aloitin harjoittelun crossfitmetodeilla lokakuun lopussa. Nyt viiden kuukauden jälkeen on aika katsoa tuloksia. Taustalla on 10 vuoden kehonrakennustyylinen harjoittelu.

Aloitetaan voimasta.

Tulokset ovat yhden toiston maksimeja ellei toisin sanota. Painnostoliikkeiden aloitustasoa on vaikea arvioida, koska tein liikkeitä ekaa kertaa crossfitmetodeilla.

Takakyykky 170kg -> 195kg
Etukyykky 100kg -> 145kg
Penkkipunnerrus 140kg -> 160kg (pysäytyksellä)
Maastaveto 215 -> 230kg
Strict (ilman heijausta) leuat -> 14 -> 24

Rinnalleveto: ehkä 60kg -> 125kg
Tempaus: ehkä 50kg -> 75kg
Työntö: ehkä 60kg -> 110kg
Push Press (jaloilla autettu pystypunnerrus) 115kg

Vaikutukset havaittavaan liikkuvuuteen:

Olkapääseudun kireydet ovat kadonneet. Kyynärpäät nousevat oikeaan rinnallevedon loppuasentoon.
Lantioseudun kireydet ovat kadonneet. Alas asti kyykkääminen ei ole enää ongelma.
Kävelytyyli on muuttunut eikä apinamaista gorillaefektiä ole enää havaittavissa.
Etu- ja takareiden krampit ovat kadonneet.
Ristiselän jäykkyys on kadonnut ja vatsa sekä selkä toimivat paremmassa yhteistyössä.

Havaittavat vaikutukset lihasmassaan ja kropan ulkoiseen olemukseen:

Allekirjoittaneen aamupaino oli alussa 97kg ja nyt 97,5kg. Ruokavalioon on tullut mukaan enemmän hiilihydraatteja, mutta kalorimäärä on pysynyt samoissa lukemissa.

Epäluotettavien mittausten perusteella rasvaprosentti on laskenut 2 - 2,5%.
Vatsalihakset ovat kauttaaltaan kehittyneet moninkertaisesti ja samalla muuttaneet kropan yleisilmeen.
Kädet dominoivat ennen yleisolemusta, mutta nyt isot lihasryhmät eli rinta, epäkkäät sekä leveä selkälihas ovat tulleet hallitsevammiksi.
Etu- ja takareidet ovat kasvaneet koossa ja kehittyneet erottuvuudessa.

Vaikutukset kuntoon ja kestävyyteen:

Leposyke laskenut 10:lla lyönnillä.
Verenpaine laskenut ala- ja yläpaineen osalta n. 10mmHG.
400 metrin juoksu matolla parantunut 15 sekuntia.
Cooper juoksumatolla parantunut 400 metriä.

Vaikutukset mielenterveyteen

Peilikuvan ja persoonan rinnastaminen on kadonnut.
Oman kropan tarkkailu ja vertailu on vähentynyt.
Muiden vertailu lihasmassan ja kropan muodon perusteella on vähentynyt.
Treeni-ilo ja motivaatio on palautunut.
Urheiluhenki on tullut pinnallisen kateuden tilalle.
Päämäärät ovat kokonaisvaltaisempia
Elämä on moniulotteisempaa..
 
Teki myös veroilmoituksesi ja ruuan?
 
Mielenkiinnosta, että millaista treeniä olet tarkemmin tehnyt?

Varsin kunnioitettavia tuloksia ovat olleet jo ennen ja parantuneet vielä reilusti. Vaikea kuvitella, että näin tapahtuu "perinteisellä" Crossfit treenillä, joka koostuu aikaa vastaan tehtävistä liikesarjoista tai AMRAPeista.
 
Kyllä se nyt pitäisi olla kaikille selvää, että bodaustreeni on parasta lihaskasvatukseen, voimanostotyylinen treenaus voimanostoon, jne. Sanoohan sen järkikin, ettei kropassa voi "optimaalisesti" kehittää kuin vain yhtä ominaisuutta kerrallaan(poislukien liikkuvuus). Muutenhan crossfit-tyypit kisaisivat molemmissa lajeissa oman lajinsa ohella :lol2: Jos tämä herra on saanut uusia, vaikuttavia, tuloksia crossfit-treeneillä, on hän tehnyt jotain väärin alunperin bodausjumpassa. Tehnyt liian kauan samoja juttuja, treenannut liian kovaa/liian kevyesti, jne.

Helvetin hyvä laji se on tietysti kehittämään yleisesti vähän kaikkia ominaisuuksia samanaikaisesti. Se ei kuitenkaan ole esim. bodaukseen todellakaan paras mahdollinen treenityyli.
 
Joillekkin joku laji sopii paremmin kuin toinen. Jos kehonrakennustyyliseen treeniin ei ole koskaan ollut suurempaa kiinnostusta, niin ei ihme, jos Crossfitillä kiinnostus tarttuu.
 
Pohdintani koskee ehkä enemmän aloittelijoita, mutta olen monesti miettinyt, että onko varsinainen bodaaminen välttämättä lähtökohtana kovinkaan mielekäs ja ennen kaikkea tehokas treenimuoto keskiverto natulle, verrattuna voimanostoon, painonnostoon, kahvakuulaharjoitteluun tai tähän nykyään niin suosittuun kohtuullisilla romuilla tehtyyn kuntopiiriin. Treeniä ja tuloksia on huomattavasti helpompi seurata tietyllä aikavälillä, kun tavoitteet on itse treenissä, ja oikealla ravinnolla sitä lihaa tarttuu varmasti, ja todennäköisesti tasapainoisemmin, kuin keskiverto bodailuohjelmalla jossa pääpaino on 95% tapauksista show-osastolla. Tää nyt on ehkä osin hieman provosoivaa ja ihan pelkkää mutuilua, mutta puhuttaessa melko keskimääräisestä salijannusta kovemmat fysiikat on usein lajiharrastajilla kun ns. bodareilla - tai ehkä oon vaan käynyt saleilla joissa bodataan huonosti.

Pointti on ehkä siinä, että usein kehoa rakennettaessa pidetään toissijaisena kropan suorituskyvyn radikaalia parantamista, vaikka se kuitenkin on varsin ensisijainen lähtökohta kovannäköisen fysiikan rakentamiseksi. Kysymys on ehkä siitä, että milloin suorituskyky suhteessa ulkonäköön on niin kova, että on todella tarvetta lähteä tekemään hienosäätöä eristävillä liikkeillä tai erityisesti panostaa kehonrakennuksessa arvostettuihin show-lihaksiin. Vähän yksinkerataisestava kommentti toki, mutta saitta ehkä ajatuksesta kiinni.
 
Mietin ainoastaan että miten ihmeessä takakyykky on ollut 170kg, ja samaan aikaan etukyykky vain 100... :D


Ymmärsin hyvin ajatuksesi, ja oon osittain samaa mieltä siinä suhteessa, että harvemmin kehoa nykyään treenataan yksikkönä, vaan erinäisiä lihaksia treenataan vain lähinnä eristäen. (tarkoittaa että suljetun kineettisen ketjun liikkeitä käytetään liian vähän.)
 
Mietin ainoastaan että miten ihmeessä takakyykky on ollut 170kg, ja samaan aikaan etukyykky vain 100... :D
Ihan helposti, kun ei vain tee sitä etukyykkyä. Itellä oli parhaimmillaan 175kg takakyykky ja etukyykyssä en ole ikinä uskaltanut yli 90kg edes kokeilla. On niin epävarma tekniikka ja outo liike. :nolo: Ihan lyhyitä jaksoja olen tehnyt lähinnä alkulämmittelymielessä etukyykkyä ja kilomäärät pyörivät kai suunnilleen samoissa, kuin 50-kiloisilla pienillä naispuolisilla treenareilla keskimäärin, eli enintään 70kg ja perus kehoilupituisia sarjoja sillä muutama, sitten lisää kiloja tankoon ja takakyykkyä suosiolla. Kai sitä pitäisi ottautua joskus edes vuoden jakso tekemään etukyykkyä enemmälti ja tavoitteellisemmin, ehkä sillä saisi kehitystä takakyykkyynkin.

Noin muuten pitäisi olla lähes jokaiselle selvää, että kun toimitaan fiksusti ja puhutaan harrastusmielessä treenavista naturaaleista, niin ei edes ole kovin suurta eroa siinä, onko treeni kehonrakennusta, voimanostoa vai crossfittiä nimeltään. Aina pitäisi painottaa vapaita painoja ja isoja liikkeitä, pistää niihin noin 60-90% ajasta ja energiasta ja muistaa se perusjuttu, että vaikka treenien suhteellista intensiteettiä (=nostettu kuorma per aikayksikkö) pyrittäisiinkin nostamaan, niin sitä ei voi nostaa loputtomiin. Tämä monesti unohtuu sekä kehonrakennuspuolella, kuin myös crossfitissä kuulemma.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Sihvi: Todella omituista. Luin tämän tekstin ja googlettelin ajankulukseni bodauksen ja crossfitin yhdistämiseen liittyviä artikkeleita. Löysin blogisi jossa on myös tuo aloitustekstin artikkeli. Ottamatta siihen erityisesti kantaa niin tämä http://klovnibodaa.blogspot.fi/2012/09/jos-bodaus-ja-crossfit-menisivat.html on paras blogikirjoitus mitä olen koskaan lukenut bodauksen psykologisesta luonteesta vs. suorituslajit. Itselle ainakin kolahti kovaa. Muutenkin erittäin hyvin kirjoitettua matskua blogissa. :hyvä:

EDIT: Ei jumalauta. En muista milloin oon viimeksi hirnunu näin paljon :D http://klovnibodaa.blogspot.fi/2011/12/ensimmainen-naytos.html
 
Jos itellä olis selkä kunnos nii treenaisin ehdottomasti pelkästään crossfit tyyppisesti, mutta en nyt kuitenkaan usko että se nyt noin ihmelaji on mitä aloitusposti antaa ymmärtää.
 
Tää otsikko vetää pakkislaisia kuin häkä. :D No mutta hyvä jos oot saanut tulosta, terveyttä, treeni-intoa ja jos henkinenkin puoli on parantunut.
 
Mun mielestä tässä on hämmästyttävintä se että joku on tosiaan harrastanut 10 vuotta bodausta ilman että on kokeillut voimanosto/painonnosto tyylistä treeniä. Ihan näin nippelitietona suurin osa crossfittaajista kuitenkin treenaa voimanostotyyppisillä ohjelmilla wodien välissä.
 
Voin allekirjoittaa kaikki AP:n havaitsemat positiiviset vaikutukset. En väitä, etteikö perinteinen kuntosalibodailu voisi olla yhtä tehokasta ja hyödyllistä, mutta itselläni se ei vain toimi. Minulla ei ole taitoa, viitseliäisyyttä tai intoa tehdä yhtä monipuolista ja tehokasta ohjelmointia. Esimerkiksi painonnostoliikkeitä olisin tuskin koskaan tullut opettelemaan, tai kehittänyt liikkuvuuttani yhtä monipuolisesti. Tai vaikka olisin jostain saanut valmiina yhtä hyvän ohjelman, tuskin olisin sitä pystynyt yhtä tehokkaasti hyödyntämään. Crossfit-salin yhteisöllisyys, treenikavereiden tsemppaus ym. lisäävät treeni-iloa ehkä kolmanteen potenssiin ja auttavat ylittämään itsensä vittumaisissakin treeneissä.

Varmasti löytyy yksilöitä jotka onnistuvat perinteisellä salitreenillä samoihin ja parempiinkin tuloksiin ilman CrossFit trademark hömpötyksiä, mutta omien havaintojen mukaan mm. omasta tuttavapiiristä tai sen tavallisen salin kävijöistä suurin osa treenaa liian yksipuolisesti, oli tavoitteena ihan mikä tahansa. Väitän että suurelle osalle punttisalin kävijöistä muutaman kuukauden harjoittelu crossfit-salilla saisi kaikki tulokset huimaan nousuun. Sen jälkeen hommaa voisi jatkaa siellä missä treenaamisen kokee mukavimmaksi, mutta ainakin silmät avautuisivat oikeasti monipuolisen treenin tärkeydestä.
 
Uskooko joku vielä 2000-luvulla, että vain kopioimalla jonkun Pro -ukon kehonrakennusohjelman jostain lehdestä, auttaa saamaan samanlaiset lihakset ja voimat? Ja jollain meni vielä 10 vuotta tajuta tämä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom