Aika lailla ihmisen elinikä on pidentynyt sitä myötä, kun nämä öljyt, viljat ja kasvikset ovat tulleet ruokavalion keskiöön. Ei minulla ole tarvetta kiistää kovan rasvan vaaroja, vaikka voin mausta tykkäänkin ruoanlaitossa. En ole vakuuttunut Carnivooridieetin ylivertaisuudesta sillä, että joku guurittava bodari postaa instagramiin paidattomia kuviaan. Metsästäjä-keräilijät eivät kovin pitkäikäisiksi eläneet etelän maanviljelijöihin verrattuna. Ja mikä se oli taas kerran kun kehonrakentaja kuoli 34 vuotiaana? Dieetistä ei tosin ole tietoa.
Tuo on hyvin naiivi ja maanläheinen oletus nykyajan ravinnon teterveellisyydestäonneksi myös helpoin väittämä näyttää vääräksi.
Tilastolliseen elinikään vaikuttaa eniten lapsikuolleisuuden dramaattinen vähentyminen, sen vaikutus on erittäin suuri. Keskiarvo muuttuu oleellisesti kun yksilö menehtyy alle 2 vuoden iässä.
Myös se että ravintoa ja eliolosuhteita on ylipäätään saatavilla, vaikuttaa elinikään. Aiemmin kuoltiin kylmään, nälkään, sotaan jne. eikä ihmisen henki muutenkaan ollut kummoinen, mm. noitana voitiin tappaa aika herkästi.
1900 luvulla elinikää on nostanut myös leikkaushoidon valtava kehittyminen ja hoitopaikkojen määrän lisääntyminen.
Sydän ja verisuonitaudit, diabetes, korkea verenpaine, lihavuus, psyykehäiriöt ja syövät ovat lisääntyneet huimasti 1940 luvun jälkeen. Samoin ihmisten yleiskunto on heikentynyt. Tämä johtuu juurikin ravintoteollisuuden aikakaudesta. Ruokailumme on muuttunut oleellisesti alkuperäisestä.
Sinunkin kannattaisi opiskella mikä on tyydyttyneiden, moni- ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen funktio ihmisen kehossa. Sen jälkeen ei tarvitse enää mutuilla mikä on terveellistä ja tarpeellista.
Samalla pitäisi ymmärtää mitä aiheuttaa insuliini ja korkea verensokeri kehossamme. Mitä vaikuttaa suoliston kunto.nihminen on kokonaisuus, ja jos sitä ei käsitä, on helppo uskoa että kasviöljyt ovat terveellinen vaihtoehto ihmisen rasvan lähteeksi.
Ihminen tarvitsee yhteensä noin 10g tyydyttymättömiä omega 3 ja 6 rasvahappoja päivässä. Loput tarpeelliset ja pakolliset rasvat ovat erilaisia tyydyttyneitä rasvahappoja. Niitä voidaan helposti tarvita 10-20 kertainen määrä tyydyttymättömiin rasvoihin nähden.
Opiskelua ei ole esimerkiksi Finelin tai THL ruokaympyrän vilkaisu. Ihmisen bologiasta on todella paljon dataa olemassa.