- Liittynyt
- 18.6.2007
- Viestejä
- 6 278
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Se, että jokin ei ole pieninä määrinä nautittuna epäterveellistä, ei tarkoita sitä, etteikö se suurina annoksina sitä voisi olla. Minkä tahansa sinänsä ihmisen elimistölle hyödyllisen aineen (ravintoaine, vitamiini, kivennäiset yms.) liiallinen saanti voi olla haitallista tai jopa myrkyllistä. Toisin sanoen: määrä tekee myrkyn. No, tyydyttynyt rasva ei ehkä myrkyksi muutu isompinakaan määrinä, eikä sen saannin suhteen absoluuttista terveysrajaa määrän suhteen voine asettaakaan, mutta suhteessa kokonaisrasvan saantiin kylläkin.Mihin perustuu se, että jos tulee yli kolmannes tyydyttynyttä rasvaa niin se muuntuu jotenkin epäterveelliseksi?
Itse en laskisi LDL kolesterolia mitenkään keinotekoisesti, mikäli arvot on alla kuvatusmukaisesti mitattuna. Ääripät harvoin on ideaalit, siitä olen samaa mieltä. Esimerkiksi karnivoren kanssa kokonaiskolesteroli todella monella sijoittuu siihen 6-7 välille ihan itsestään.Sit taas Dayspring sanoo että ApoB alas on ainoa oikea ratkaisu. Ite olen sillä kannalla että ei se keho turhaan nosta LDL:ää ja sitä kautta ApoB:tä, mutta ehkä ne ääriarvot ei ole hyvästä varsinkaan jos muut terveys markkerit ei ole optimaaliset. Itellä kun veren sokerit väkisinkin nousee keskiarvona korkeemmalle ku terveillä niin hieman koitan noita huippu LDL arvoja kontrolloida, mutta viimeisin 6.5-->1.7 oli jo mulle liian alhanen keinotekosesti laskettuna ezetimibellä.
Tyydyttyneestä rasvasta ei saa haitallista kuin yhdellä tavalla. Syöt sitä liikaa suhteessa energiankulutukseen ja lihotat itseäsi.Se, että jokin ei ole pieninä määrinä nautittuna epäterveellistä, ei tarkoita sitä, etteikö se suurina annoksina sitä voisi olla. Minkä tahansa sinänsä ihmisen elimistölle hyödyllisen aineen (ravintoaine, vitamiini, kivennäiset yms.) liiallinen saanti voi olla haitallista tai jopa myrkyllistä. Toisin sanoen: määrä tekee myrkyn. No, tyydyttynyt rasva ei ehkä myrkyksi muutu isompinakaan määrinä, eikä sen saannin suhteen absoluuttista terveysrajaa määrän suhteen voine asettaakaan, mutta suhteessa kokonaisrasvan saantiin kylläkin.
T1D aikuisiällä saatuna. Ezetimibe ei ole statiini vaan se blokkaa syödyn kolen imeytymistä. Mun ldl piikkaa pahasti esim munista. Kokonaiskole 9.7 plus korkeita sokereita ei mun mielestä ole hyvä yhtälö. Ainoastaan paastolla mulla pysyy sokerit kuosissa eli tasaisen alhaalla. Lähellä zero carb dieettiä sokrut piikkaa erikoisesti herasta/lihasta ja ei vaan kykene niitä arvioimaan oikein vaikka automaattipumppukin apuna. HDL yli kolmen ja triglyt alle 0.8 ehkä jeesaa mut on toi 9.5 jo sellanen määrä, jota en halua ylläpitää.Itse en laskisi LDL kolesterolia mitenkään keinotekoisesti, mikäli arvot on alla kuvatusmukaisesti mitattuna. Ääripät harvoin on ideaalit, siitä olen samaa mieltä. Esimerkiksi karnivoren kanssa kokonaiskolesteroli todella monella sijoittuu siihen 6-7 välille ihan itsestään.
Statiinit on oman ja monen muun käsityksen mukaan niin kaukana terveystuotteesta kuin mahdollista, niiden kanssa en lähtisi tekemään mitään. Vaikuttaa juuri verensokeriin ja insuliiniherkkyyteen negatiivisesti ja nostaa VLDL suhteessa HDL.
Onko sinulla insuliiniresistenssi tms. vai miksi verensokeri nousee? Itsellä paastosokeri 3 pintaan ja pitkä sokeri reilusti alle 20.
Kolesterolista voisi jotain nyrkkisääntöjä heittää, niin kokonaiskolesterolista jos vähintään 1/4 on HDL kolesterolia ja triglyt on alle puolet HDL määrästä, ollaan turvallisilla vesillä.
Ilkeän kuuloinen vaiva sulla. Sinun tapauksessa teet varmasti oikein. Tai itse ainakaan en osaisi muuta tehdäT1D aikuisiällä saatuna. Ezetimibe ei ole statiini vaan se blokkaa syödyn kolen imeytymistä. Mun ldl piikkaa pahasti esim munista. Kokonaiskole 9.7 plus korkeita sokereita ei mun mielestä ole hyvä yhtälö. Ainoastaan paastolla mulla pysyy sokerit kuosissa eli tasaisen alhaalla. Lähellä zero carb dieettiä sokrut piikkaa erikoisesti herasta/lihasta ja ei vaan kykene niitä arvioimaan oikein vaikka automaattipumppukin apuna. HDL yli kolmen ja triglyt alle 0.8 ehkä jeesaa mut on toi 9.5 jo sellanen määrä, jota en halua ylläpitää.
Just näin. Monesti muistetaan mainita, että eläinrasvasta tulee myös sitä kolesterolia. Katsokaapas vaikka naudanlihan vs lohi/muikku rasvojen koostumus kolesterolin osalta vaikka finelistä. Tulos voi yllättää.Tyydyttyneestä rasvasta ei saa haitallista kuin yhdellä tavalla. Syöt sitä liikaa suhteessa energiankulutukseen ja lihotat itseäsi.
Tyydyttymättömät rasvat taas muuttuu hyvinkin nopeasti myrkyksi, ja ongelmat vain kertaantuu sekaruokavaliolla. Vuorokauden todellinen tarve tyydyttymättömälle rasvalla on noin 10g ja suhde tyydyttyneeseen saisi olla vähintään 1/10, mieluusti enemmän.
Nämä ovat sellaisia ei mutu juttuja, kunhan vain tutkii mitä ne rasvat siellä kropassa tekevät. Mutta vaikea näistä on olla rehellisesti perillä, ellei ole perillä, kun julkisen sanan paine on melko raakaa.
Kyllä, just noin. Kokonaisuus on ensiarvoisen ratkaisevaa, eikä se että lisääkö tai jättääkö pois esimerkiksi lihan tai kananmunan ruokavaliosta, mikä saattaa olla muuten ihan skeidaa.Just näin. Monesti muistetaan mainita, että eläinrasvasta tulee myös sitä kolesterolia. Katsokaapas vaikka naudanlihan vs lohi/muikku rasvojen koostumus kolesterolin osalta vaikka finelistä. Tulos voi yllättää.
Minäkin haluaisin kuulla sen mekanismin millä tyydyttynyt rasva muuttuu haitalliseksi, jos se menee energian tarpeeseen. Terve, ei-liikaläski ja aktiivinen henkilö, jonka rasva-aineenvaihdunta on kunnossa? Kuinka tulee ongelma?
Normaalisti se on aina niin, että liikalihava, metabolisesti viallinen, sohvaperuna mättää kaiken päälle voita niin tuleehan siitä ongelma.
Olen kyllä ravinnosta ja sen vaikutuksista ollut kiinnostunut jo 70-luvun lopulta lähtien ja lukenut/seurannut asiaa koskevia artikkeleita, tutkimuksia, uutisointia ja keskustelua. Mutta koska minulla ei ole terveyteen eikä ravintoon liittyvää koulutusta, luotan mieluiten siihen mitä asiantuntijat suosittelevat. Jos yhdeksän tutkijaa/tutkimusta kymmenestä ovat samaa mieltä jostain, niin todennäköisesti ovat oikeassa tai ainakin oikeammassa kuin se pieni vähemmistö. Eipä taida kukaan muukaan täällä ketjussa ravitsemustieteen koulutusta hankkinut, vaikka asiantuntijoina mielellään esiinnytäänkin.Tyydyttyneestä rasvasta ei saa haitallista kuin yhdellä tavalla. Syöt sitä liikaa suhteessa energiankulutukseen ja lihotat itseäsi.
Tyydyttymättömät rasvat taas muuttuu hyvinkin nopeasti myrkyksi, ja ongelmat vain kertaantuu sekaruokavaliolla. Vuorokauden todellinen tarve tyydyttymättömälle rasvalla on noin 10g ja suhde tyydyttyneeseen saisi olla vähintään 1/10, mieluusti enemmän.
Nämä ovat sellaisia ei mutu juttuja, kunhan vain tutkii mitä ne rasvat siellä kropassa tekevät. Mutta vaikea näistä on olla rehellisesti perillä, ellei ole perillä, kun julkisen sanan paine on melko raakaa.
Olemme toki yksilöitä, paitsi geneettisesti kuin myös elintapojemme suhteen. En tiedä mikä tuo lihaa 50g/vko suositus on (vai tarkoititko ehkä 500g?), mutta ainakaan proteiinin lähteeksi se ei varsinkaan sinulle voi riittää. Tosin proteiinin saannin voi kyllä turvata ilman lihaakin, eikös näitä vegaanibodareitakin ole? Ja kyllä, itseopiskelu ehdottomasti suositeltavaa. Usein kuitenkin tuntuu, varsinkin näin netin yleistyttyä, että monet luottavat liikaakin omaan tietämykseensä.Monessa asiassa kannattaa vähä tutkia ja kokeilla itse eikä luottaa asiantuntijoihin 100%. Esim. Jos ite söisin asiantuntijoiden suositusten mukaan niin vatsa olis ihan paskana siitä viljan määrästä. Ja montako tutkimusta näillä asiantuntijoilla on mun kaltaisesta tyypistä joka treenaa hit tyylistä treeniä 5x viikossa ja lihasta on 100kg 10% rasvoissa, riittääkö 50g lihaa viikkossa? Ikinä en luottais 100% asiantuntijoihin missään asiassa.
Tämä on se mikä tekee ruoka ja lääketeollisuuden lobbauksen naurettavan helpoksi. Ihminen ketä ei tiedä tai ymmärrä, alistuu kohtaloonsa.Olen kyllä ravinnosta ja sen vaikutuksista ollut kiinnostunut jo 70-luvun lopulta lähtien ja lukenut/seurannut asiaa koskevia artikkeleita, tutkimuksia, uutisointia ja keskustelua. Mutta koska minulla ei ole terveyteen eikä ravintoon liittyvää koulutusta, luotan mieluiten siihen mitä asiantuntijat suosittelevat. Jos yhdeksän tutkijaa/tutkimusta kymmenestä ovat samaa mieltä jostain, niin todennäköisesti ovat oikeassa tai ainakin oikeammassa kuin se pieni vähemmistö. Eipä taida kukaan muukaan täällä ketjussa ravitsemustieteen koulutusta hankkinut, vaikka asiantuntijoina mielellään esiinnytäänkin.
Älä muuta sano. Tämähän ei tosiaan ole edes salaisuus.Olihan siitä juuri juttua, että jenkeissä elintarviketeolisuus maksaa ravintoasiantuntijoille siitä, että he tekevät someen tietynlaisia postauksia. Sellaisia postauksia, mitkä lisäävät elintarviketeollisuuden tuottoa, mutta ei kansalaisten terveyttä. Voisiko näin käydä myös Suomessa, ei tietenkään?
Se että kokonaisuus on tärkein Vaikka tyydyttynyt rasva on terveellistä, niin se ei suojaa paskalta kokonaisuudelta joka on einestä ja limpparia.Nykyään länsimaiden populaatiosta suurin osa on ylipainoisia ja tyydyttynyt rasva syödää osan paskaruokaa ja usen ne lihavat syö sitä enemmän, niin kuinka paljon johtopäätöksiä voidaan vetää?