Carnivore Diet

LDL kyllä korreloi riskin kanssa silloin kun metabolinen terveys ei ole kunnossa
Laitappa näytöt, että LDL ei korreloi riskin kanssa silloin kun "metabolinen terveys on kunnossa".

Tässä tuore keskustelu kolesteroli-denialistien kuninkaan @DaveKeton kanssa (jota tännekin jatkuvasti postaillaan).

View: https://www.youtube.com/watch?v=p6HtNNZm4aM

Keskustelussa käy selväksi, että yllättäen ketoilija ei ajattele johdonmukaisesti, vaan hänestä tulee skeptikko vain sopivasti silloin kun kyse on LDL:stä. 😂
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Laitappa näytöt, että LDL ei korreloi riskin kanssa silloin kun "metabolinen terveys on kunnossa".

Framingham study osoittaa, että riskiä ei juurikaan ole, kun LDL ja HDL on molemmat korkealla, eikä siinä ole edes huomioitu tryglyjä, insuja tai sokereita.

0:47:38 High-density lipoprotein as a protective factor against coronary heart disease The Framingham study - The Framingham Study
 
Framingham study osoittaa, että riskiä ei juurikaan ole, kun LDL ja HDL on molemmat korkealla, eikä siinä ole edes huomioitu tryglyjä, insuja tai sokereita.

0:47:38 High-density lipoprotein as a protective factor against coronary heart disease The Framingham study - The Framingham Study
Eli laitoit näytöksi tutkimuksen, jonka mukaan LDL korottaa riskiä.

"A weaker association with the incidence of coronary heart disease (p less than 0.05) was observed for LDL cholesterol."
🤦‍♂️
 
Eli laitoit näytöksi tutkimuksen, jonka mukaan LDL korottaa riskiä.

"A weaker association with the incidence of coronary heart disease (p less than 0.05) was observed for LDL cholesterol."
🤦‍♂️

Niin tuo tutkimus on vielä kaukana täydellisestä, mutta tuokin näyttää, että riski katoaa melkeen kokonaan, kun edes yksi metabolisen terveyden kanssa korreloiva arvo paranee.
 
Niin tuo tutkimus on vielä kaukana täydellisestä, mutta tuokin näyttää, että riski katoaa melkeen kokonaan, kun edes yksi metabolisen terveyden kanssa korreloiva arvo paranee.
Joo, kaukana täydellisestä, koska se ei vahvista sun mielipidettäs.

Yhteenveto:
- vuoren kokoinen näyttö siitä, että korkea LDL on riski terveydelle
- Dona linkkaa yhden tutkimuksen, jossa myös todetaan, että LDL on riskitekijä

Johtopäätös: kolesterolidenialisti-karppaajat ovat oikeassa. 😂
 
Joo, kaukana täydellisestä, koska se ei vahvista sun mielipidettäs.

Yhteenveto:
- vuoren kokoinen näyttö siitä, että korkea LDL on riski terveydelle
- Dona linkkaa yhden tutkimuksen, jossa myös todetaan, että LDL on riskitekijä

Johtopäätös: kolesterolidenialisti-karppaajat ovat oikeassa. 😂

Eihän tässä siitä ollu kyse edes. Sulla meni taas koko pointti ohi. Kyse on kontekstista. En ole eri mieltä tuon sun vuoren kokoisen näytön kanssa.
 
Eihän tässä siitä ollu kyse edes. Sulla meni taas koko pointti ohi. Kyse on kontekstista. En ole eri mieltä tuon sun vuoren kokoisen näytön kanssa.
Eli myönnät, että korkea LDL korottaa riskiä?

Aiemmin totesit, että Saladinolla on "hyvät arvot".
Saladinon LDL: 13,8.
Konteksti: LDL tavoitearvot harkitaan yksilöllisesti valtimosairauden kokonaisvaaran perusteella
  • Alle 3,0 mmol/l (millimoolia litrassa), jos valtimosairauden kokonaisriski/vaara kohtalainen
  • Alle 2,5 mmol/l, jos valtimosairauden kokonaisriski suuri

Se olis joten kuten ymmärrettävää, jos joku toteais 3,5 LDL:stä, että "se on ihan OK, kun muut arvot kunnossa".
Mutta 13,8! Ihan oikeasti. Kyllä pitää laput silmillä kulkea, jos tollasia päästää suustaan.
 
Eli myönnät, että korkea LDL korottaa riskiä?

En usko että korkea LDL tekee sen yksin, se riippuu tilanteesta, ravinnon kokonaisuudesta, metabolisesta terveydestä ja mahdollisesti yksilöstä. Sehän on selvää, että korkea LDL korrelloi korkeamman riskin kanssa valtaväestöllä, mutta korrelaatioi ei ole kausaatio ja moni muukin muuttuja vaikuttaa.

Korkea LDL valtaväestön riskiryhmillä ei liity millän tapaa korkeaan LDL ketoilevalla hoikalla ihmisella, joka käyttää pääasiallisena energianlähteenä rasvaa, se nousee ihan eri syystäkin silloin. Muutkin lipidit on täysin erilaiset sillion, joten miksi seuraus olisi sama? Muutan kyllä mielipiteeni, jos riskit näytetään tässä tilanteessa toteen.
Tässä selitetään koko homma pidemmän kaavan kautta:


View: https://www.youtube.com/watch?v=qXtdp4BNyOg&t=505s
 
Viimeksi muokattu:
En usko että korkea LDL tekee sen yksin, se riippuu tilanteesta, ravinnon kokonaisuudesta, metabolisesta terveydestä ja mahdollisesti yksilöstä. Sehän on selvää, että korkea LDL korrelloi korkeamman riskin kanssa valtaväestöllä, mutta korrelaatioi ei ole kausaatio ja moni muukin muuttuja vaikuttaa.

Korkea LDL valtaväestön riskiryhmillä ei liity millän tapaa korkeaan LDL ketoilevalla hoikalla ihmisella, joka käyttää pääasiallisena energianlähteenä rasvaa, se nousee ihan eri syystäkin silloin. Muutkin lipidit on täysin erilaiset sillion, joten miksi seuraus olisi sama? Muutan kyllä mielipiteeni, jos riskit näytetään tässä tilanteessa toteen.
Tässä selitetään koko homma pidemmän kaavan kautta:


View: https://www.youtube.com/watch?v=qXtdp4BNyOg&t=505s

Miksi ihmeessä rasvan käyttö energianlähteenä jotenkin kumoaisi LDL:n haitallisuuden? Ihan hatusta vedetty heitto, joka yllättäen päästää pinteestä just sen oman heimon. 😂
 
Eli siis elimistö pyrkii itse tappamaan itsensä esim. paaston aikana, kun nostaa LDL:ää?
Miks elimistö nostaa tulehdusarvoja kovan reenin jälkeen, onko liikunta haitallista tästä syystä? Miks elimistö nostaa verenpaineen korkeelle kun kamppaillaan hengestä- vaikka tiedetään varmasti että pitkään koholla ollut verenpaine on tappava?

Monilla asioilla ei Akuuteilla ja lyhyt kestosesti ole kovin usein pitkässä juoksussa merkitystä. Maratooni lisää esim sydänlihastulehdus merkkiaineita vähäks aikaan.

Suurin osa kardiologeista on sitä mieltä että ldl on riskitekijä. Ja se ei ole hyvä olla merkittävästi koholla. Ei ainakaan 13.
 

Kyl noi heilahtaa jonkin verran joo. Mielestäni melko vähän kumminkin?​

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circulationaha.108.804146

Time Since the Last Meal​

After adjustment for age and sex and compared with fasting levels, total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, and albumin were reduced for up to 3 to 5 hours after the last meal, whereas triglycerides increased for up to 6 hours after the last meal (Figure 1). Levels of non-HDL cholesterol, apolipoprotein A1, and apolipoprotein B and ratios of total to HDL cholesterol and apolipoprotein B to A1 did not change in response to normal food intake. After further adjustment for all covariates shown in online-only Data Supplement Table II, the results were similar to those shown in Figure 1. In addition, if we based the analyses in Figure 1 on all 34 793 individuals without excluding outliers, the results were similar (online-only Data Supplement Figure I).
1603439681278.png
 
Miksi ihmeessä rasvan käyttö energianlähteenä jotenkin kumoaisi LDL:n haitallisuuden? Ihan hatusta vedetty heitto, joka yllättäen päästää pinteestä just sen oman heimon. 😂

Ei oo mitenkään hatusta vedetty. LDL ei ole siinä tapauksessa hapettunut apo B mutoon, mikä on juuri se riskitekijä.

Apo B-pitoisuus lisääntyy hyperlipidemioissa. Se kuvaa plasman aterogeenisten lipoproteiinipartikkelien lukumäärää, joka on suoraan verrannollinen sydän- ja verisuonitautien riskiin (sepelvaltimo-, aivovaltimo- ja perifeeriset valtimotaudit). Apo B-pitoisuus korreloi melko hyvin kolesteroli- ja Kol-LDL-pitoisuuksiin, mutta suurten AMORIS- ja INTERHEART-tutkimusten mukaan apo B on parempi sydän/verisuonitautien riskimittari kuin Kol tai Kol-LDL. Useimmilla potilailla yli 90 % apo B-hiukkasista on peräisin LDL:stä, mutta Kol-LDL ei kuvaa suoraan aterogeenisten partikkelien lukumäärää, koska LDL-hiukkasten kolesterolipitoisuuksissa on vaihtelua. Potilaan apo B-tason ollessa korkea suhteessa Kol-LDL-arvoon tulos viittaa pienikokoisten, tiheiden (small dense) LDL-partikkelien tavallista korkeampaan osuuteen. Tähän tilaan liittyy suuri sydän/verisuonitautien riski. Apo B -määrityksestä on kirjallisuuden mukaan selvin hyöty ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavilla, joilla LDL-Kol-pitoisuus on usein normaali. VLDL- ja Lp(a)-partikkelit ovat LDL:n tavoin aterogeenisia, joten silloinkin, kun niiden osuus apo B:stä on tavallista korkeampi, apo B-tulos kuvaa sydän/verisuonitautien riskiä hyvin.


View: https://www.youtube.com/watch?v=DXKJaQeteE0
 
Mutta jos LDL-kolesterolilla on myös immuunijärjestelmän toiminnan kannalta merkitystä, niin voisiko kenties LDL:kin nousta matala-asteisen tulehduksen yhteydessä? Olisko mahdollista, että elimistö pyrkii myös LDL:ää lisäämällä sammuttamaan tulehdusta, jolloin kenties tapahtuu suurempaa LDL:n oksidaatiota? Jos asia on noin, niin jos olet metabolisesti terve eikä kehossa ole matala-asteista tulehdusta, niin onko LDL silloin "haitallista"? Jos vaikka paastoat niin tällöinhän usein monet terveyden mittarit paranevat, paitsi se LDL, koska se liittyy silloin oleellisesti myös energiansaantiin.
 
Mutta jos LDL-kolesterolilla on myös immuunijärjestelmän toiminnan kannalta merkitystä, niin voisiko kenties LDL:kin nousta matala-asteisen tulehduksen yhteydessä? Olisko mahdollista, että elimistö pyrkii myös LDL:ää lisäämällä sammuttamaan tulehdusta, jolloin kenties tapahtuu suurempaa LDL:n oksidaatiota? Jos asia on noin, niin jos olet metabolisesti terve eikä kehossa ole matala-asteista tulehdusta, niin onko LDL silloin "haitallista"? Jos vaikka paastoat niin tällöinhän usein monet terveyden mittarit paranevat, paitsi se LDL, koska se liittyy silloin oleellisesti myös energiansaantiin.
Paastolla kai jotain vaikutusta on terveyteen, mutta se taitaa johtua siitä saamasta vähemmästä energiansaannista. Mä en epäile etteikö kolesterolilla ole myös siihe vaikutusta, mutta käsittääkseni(ei ole varmaa tietoa) siihen tarvita kauhean isoja määriä. Sen takia ne raja/viitearvot on se alle 3. Tietenkään ei se ldl:ä hieman yli kolme varmastikkaan ketään ainoana riskitekijänä tapa, mutta se on riskitekijänä. Siihe kun yhdistyy se ylipaino, metabolinen oireyhtymä(verenpaineet, sokeriarvot, triglyt) passiivisuus, tupakka, alkoholi, geenit, stressi niin ei hyvä.

Mutta mielestäni väittely ldl:än vaarallisuudesta on sinällään melko turhaa; se on yks tekijä mikä lisää riskiä. Se, että muuten hyväkuntosella, joka ei käytä alkoholia, verenpaineet ok, ei ylipainoa, ei oo suvussa sairauksia, ei diabetestä ei polta, liikkuu ja ldl on sanotaan nyt vaikka 3-6 eli hieman koholla, mutta muuten veriarvot ok niin tuskin se henkilöä tappaa. Mut lisää riskiä.

Edit. toi ldl 6:skin rupee kyl semi korkee olemaan. Kyl mä ihan aidosti ne haluaisin pitää matalalla.

edit.2 ehkä vielä nuitakin tärkeempi tekijä on ikä. Sitä en muistanu alunperin. Se on erittäin merkittävä myöskin. 20vuotiaalla ldl korkee on ihan eri asia kuin 75vuotiaalle.
 
Viimeksi muokattu:
Paastolla kai jotain vaikutusta on terveyteen, mutta se taitaa johtua siitä saamasta vähemmästä energiansaannista. Mä en epäile etteikö kolesterolilla ole myös siihe vaikutusta, mutta käsittääkseni(ei ole varmaa tietoa) siihen tarvita kauhean isoja määriä. Sen takia ne raja/viitearvot on se alle 3. Tietenkään ei se ldl:ä hieman yli kolme varmastikkaan ketään ainoana riskitekijänä tapa, mutta se on riskitekijänä. Siihe kun yhdistyy se ylipaino, metabolinen oireyhtymä(verenpaineet, sokeriarvot, triglyt) passiivisuus, tupakka, alkoholi, geenit, stressi niin ei hyvä.

Mutta mielestäni väittely ldl:än vaarallisuudesta on sinällään melko turhaa; se on yks tekijä mikä lisää riskiä. Se, että muuten hyväkuntosella, joka ei käytä alkoholia, verenpaineet ok, ei ylipainoa, ei oo suvussa sairauksia, ei diabetestä ei polta, liikkuu ja ldl on sanotaan nyt vaikka 3-6 eli hieman koholla, mutta muuten veriarvot ok niin tuskin se henkilöä tappaa. Mut lisää riskiä.

Edit. toi ldl 6:skin rupee kyl semi korkee olemaan. Kyl mä ihan aidosti ne haluaisin pitää matalalla.

edit.2 ehkä vielä nuitakin tärkeempi tekijä on ikä. Sitä en muistanu alunperin. Se on erittäin merkittävä myöskin. 20vuotiaalla ldl korkee on ihan eri asia kuin 75vuotiaalle.

Kyllä, siinä on ero, sillä vanhemmilla ihmisillä korkea veren kolesteroli on todettu laskevan "all cause mortalitya" verraten matalan kolesterolin omaaviin lajitovereihin.
 
Back
Ylös Bottom