Carnivore Diet

Näin juuri. Tosin tuo kommentti siemenöljyjen epäterveellisyydestä ei pidä paikkaansa.

Kyllä liiallisen linolihapon oksidatiivista stressiä aiheuttava ominaisuus on tunnustettu käytännössä kaikkien ravintoa ja terveyttä tutkivien ihmisten keskuudessa. Sitä tukee biologia, käytäntö ja tutkimukset.

Liiallinen oksidatiivinen stressi taas tiedetään aiheuttavan suoraan tai välillisesti lähes kaikki elintasosairaudet.

Siemenöljyjen haitalliset vaikutukset on perusteltavissa ja siinä pitää tarkastella ravintoa ja elintapoja kokonaisuutena.

Alla olevassa yhteenvedossa on hyviä lähteitä ja selkokielistä tekstiä.

Toinen tutkimus tukee ensimmäistä materiaalia.


 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tässä uudehko narratiivinen katsaus aiheesta, antaa ajattelemisen aihetta, kenties?

Aika pitkä tekele, mutta melko paljon ajatuksia koskien linolihapon liikasaantia. Tarkoittaa yleensä samaa kuin siemenöljyjen käyttö ruokavaliossa, sillä sen määrät ovat melko suuria, vaikka sitä yrittäisi hieman välttääkin.

 
Näin juuri. Tosin tuo kommentti siemenöljyjen epäterveellisyydestä ei pidä paikkaansa.

Mielenkiintoisia tutkimuksia, kiitos linkistä. Hienoa että kotimaassakin on tehty tuollaista tutkimusta.

En ole ehtinyt lukea noita tutkimuksia, mutta nostan silti esiin linolihapon käsittelyn aivoissa. Yleensä aivot käyttävät monityydyttymättömät rasvahapot rakennusaineina solukalvoihin. Linolihapon tapauksessa osa linolihaposta kierrätetään muiksi molekyyleiksi ja muu käytetään energiaksi. Tämä on aika yllättävää, sillä yleensä aivot suosivat glukoosia tai ketoneita rasvahappojen sijasta. Oletetusta syystä, että rasvahappojen polttaminen tuottaa enemmän happiradikaaleja, mikä lisää aivojen oksidatiivista stressiä. Syytä tälle ilmiölle, miksi aivot näin tekevät, ei tietääkseni vielä tiedetä. Aivoilla on siis poikkeuksellinen kyky käsitellä linolihappoa erikoistapauksena, mutta se ei oikeastaan kerro sitä, mikä määrä linolihappoa on aivoille hyväksi.

Tämä ei ehkä yksinään olisi kovin hälyttävää, mutta muutama vuosi sitten julkaistiin Alzheimerin tautia sairastavien kohdalla tutkimus, joka osoitti, että sairastavien veren linolihappopitoisuus oli 56% korkeampi kuin ei-sairastavilla. Mitä isompi oli veren linolihappopitoisuus, sitä vähemmän veren valkosolut pystyivät tuottamaan energiaa. Tästä ei tietenkään voi vetää kovin syvälle meneviä johtopäätöksiä, muuta kuin läjän kysymyksiä ja sen, että linolihapon roolia aivoterveydessä pitäisi tutkia lisää.
 
Lihasta luopuminen kokonaan voi olla tuhoisaa terveydelle ja yhteiskunnan viihtyisyydelle, kirjoittaa joukko kansainvälisiä tutkijoita.

Kasvisruoka tuhoaa testosteronitasot ja saa raavaista miehistä vikiseviä lampaita joita on helppo ohjailla. Näytä mulle raavas ja miehekäs vegaanihippi
 
434713605_960527848972362_5866358466254849046_n.jpg
 

Suolistosyövät lisääntyy. Muistakaa, että liha on yksi pääsyyllinen. Niin ja runsasrasvaiset ruoat.
Luin saman. Lihaahan siellä kovasti yritettiin syyllistää. Eikös nuoriso ole kuitenkin isossa määrin jotain ituhippejä nykyään eli oikean lihan sijaan syödään sitä ultraprosessoitua feikkilihaa.
 
Oma veikkaus on ettei johdu ravinnosta. Vaan esim. mikro/nano kokoiset muovit ärsyttää niin vitusti suolta että tulee syöpä.
 
Lieneekö sokerilla ja insuliinilla myös jotain tekemistä asian kanssa tietyissä syövän muodoissa. Alkuperäiskansoilla, jotka eivät ole noudattaneet modernia ruokavaliota, syövät ovat olleet harvinaisia. Data on tietysti useimmiten puutteellista ja anekdotaalista, silti sitä on kertynyt jonkin verran ympäri maailmaa. Suolistosyövät ja rintasyöpä on liitetty sokeriin ja insuliiniin (ja sitä myöten diabetekseen). Rintasyövästä huomattiin jo vuosikymmeniä sitten, että rintasyöpäsoluissa on yliedustus insuliinireseptoreita. Zhang et al. (2021) tutki lihavuutta, hyperinsulinismia, tulehdusta ja syöpää. Johtopäätös: "Hyperinsulinemia may promote cancell cell growth and prevent cancer cell death through both PI3K/AKT/mTORC and MAPK/ERK signaling." Samansuuntaisia tuloksia on löytynyt myös muissa tutkimuksissa. Korrelaatio ei toki tarkoita kausaatiota, mutta silti mielenkiintoisesti linkittyy sokerin kulutus, T2D ja sokerin kulutus.
Cancer is linked to rising rates of T2D and to increased global rates of sugar consumption. The increasing cancer rates that began in the late nineteenth century in the industrialised countries occurred simultaneously with rising rates of T2D; both followed increased global rates of sugar consumption.

Mahdollisia mekanismeja hiilihydraattien ja syövän linkin taustalla:
1. The genes coding for the enzyme lactate dehydrogenase (LDH), the key enzyme in the fermentation pathway producing lactic acid, were discovered as oncogenes in 1997 by researchers from Johns Hopkins hospital in Baltimore. This provides indirect support for Warburg's hypothesis. 2. The gene coding for the production of phosphatidylinositol-3-kinase (PI3K) has also been identified as an oncogene. Crucially PI3K is itself activated by insulin, specifically to activate the Warburg effect. 3. Dr. Craig Thompson of the Memorial Sloan Kettering Cancer Center discovered that dysfunctional mitochondria direct the cells in which they are located to destroy themselves (the process known as apoptosis). But apoptosis is prevented by growth factors external to the cell, which instruct the mitochondria to keep respiring so to avoid apoptosis. Thompson realised that cancer cells no longer required these factors. His goal became to identify 'those specific genes that allow a (cancer) cell to (over)eat without permission from growth factors'.

Syöpää mitokondrioiden metabolisena sairautena on tutkittu myös jo melkoisesti, MML eli mitochondrial metabolic theory ja "kilpailevana" teoriana SMT eli somatic mutations theory. Nimiensä mukaisesti ne ehdottavat hieman eri mekanismia syövän synnyn taustalla. Yllä mainittu Warburg-hypoteesi on vanhempaa perua, Otto Warburg ehdotti 1924 hypoteesina siis sitä, että kaikkien syöpäsolujen biokemikaalisella taustalla on glukoosimetabolian häiriö. Tämä osoittautui myöhemmin epätodeksi, ja DNA:n löytyminen vei tutkijoiden mielenkiinnon muihin asioihin. Syöpäkasvaimia on kuitenkin hyvin erilaisia ja mutaatioita tapahtuu, mikä tekee "perimmäisten syiden" löytämisestä haastavaa puuhaa. MML on yksi tällainen yritys. Tässä eräs näkemys tämänhetkisestä tilanteesta (mutta kuten yleensä, "science is not settled").
We recently proposed that mSLP was the missing link in Warburg's central theory that insufficient OxPhos coupled with compensatory fermentation is the origin of cancer. In addition to cytoplasmic substrate level phosphorylation (Warburg effect), mSLP could also compensate for OxPhos deficiency. Direct evidence for this possibility comes from the data of Chen et al., showing that human cells with mitochondrial DNA mutations and OxPhos deficiency can rewire glutamine metabolism to obtain energy through mSLP. As Q is the letter designation for glutamine, we have described this phenomenom as the Q-effect to distinguish it from that involving the aerobic fermentation of glucose, that is, the Warburg effect. Both the Warburg effect and the Q-effect arise from compromised OxPhos. Unfortunately, the role of glutaminolysis and mSLP in cellular energy metabolism was discovered only after, or towards the end of his career. Although we originally described this phenomenom as the Warburg-Q-Effect, we removed the term Warburg from the effect, as Warburg did not envision amino acid fermentation as a second major compensatory energy source to OxPhos in his theory of cancer. Hence, mSLP and the Q-effect can be considered the missing catabolic link in the MMT of cancer.

Lainaukset ovat kirjasta The Science of Therapeutic Carbohydrate Restriction in Human Health, josta taisin jo mainita keto-ketjussa. Jos tämä syöpäasia(kin) kiinnostaa, edelleen iso suositus kyseiselle kirjalle.

edit: tarkennus MML/SMT
 
Viimeksi muokattu:
Niin lihan syönti vähentynyt ja suolistosyövät lisääntyneet = liha aiheuttaa suolistosyöpää.
Hieman turha yksinkertaistus. Todennäköisesti syöpien lisääntyminen johtuu monesta asiasta, vaikkapa noista Forcen mainitsemista mikromuoveista. Punainen liha voi olla yksi syöpiä lisäävä tekijä, tosin varmaa syy-yhteyttä ei kai ole osoitettu.
 
Hieman turha yksinkertaistus. Todennäköisesti syöpien lisääntyminen johtuu monesta asiasta, vaikkapa noista Forcen mainitsemista mikromuoveista. Punainen liha voi olla yksi syöpiä lisäävä tekijä, tosin varmaa syy-yhteyttä ei kai ole osoitettu.
Oli tarkoitettu yksinkertaisuudellaan hieman humoristiseksi vastaukseksi. Vaikea tosiaan sanoa yhtä syytä, mutta liha tuskin on tässä se ongelma.
 
Alkuperäiskansoilla, jotka eivät ole noudattaneet modernia ruokavaliota, syövät ovat olleet harvinaisia.
^ Ihan totta. Jos mietitään esim. jotain Maasai -heimoa niin heillä on geenien puolesta esim. aivan käsittämättömän hyvä kolesterolin hyväksikäyttö järjestelmä. Tokihan he myös liikkuvat käytännössä kokoajan.

”In contrast to white-americans who have a limited maximal absorption capacity of 300mg of cholesterol, the Masai could absord more than 650mg cholesterol. Compared with the 25% suppression of synthesis found in white Americans, the Masai could suppress 50% of their endogenous cholesterol synthesis”.

Cardiovascular disease in the tropics. IV. Coronary heart disease

”Cholesterol intakes were below 220 mg/day. Energy intakes were inadequate and were between 65% and 80% of the recommended daily intakes based on body weight, or 50% and 60% of the RDI based on age/physiological status. It is suggested that this is the reason why serum lipid levels are not high”.


http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1993.9991299

Toki joku yksinkertaisempi kaveri voi ajatella tämän tiimoilta, että koska alkuperäiskansa kuten maasai niin minäkin.. sitten maataan sohvalla perse homeessa, katsellaan netflixiä rasvainen sonnipihvi lautasella ja ollaan niin hiton alkuperäiskansaan vertautuvia :D .. Ainiin, eikä niillä geeneillä niin väliä.
 
^ Ihan totta. Jos mietitään esim. jotain Maasai -heimoa niin heillä on geenien puolesta esim. aivan käsittämättömän hyvä kolesterolin hyväksikäyttö järjestelmä. Tokihan he myös liikkuvat käytännössä kokoajan.

”In contrast to white-americans who have a limited maximal absorption capacity of 300mg of cholesterol, the Masai could absord more than 650mg cholesterol. Compared with the 25% suppression of synthesis found in white Americans, the Masai could suppress 50% of their endogenous cholesterol synthesis”.

Cardiovascular disease in the tropics. IV. Coronary heart disease

”Cholesterol intakes were below 220 mg/day. Energy intakes were inadequate and were between 65% and 80% of the recommended daily intakes based on body weight, or 50% and 60% of the RDI based on age/physiological status. It is suggested that this is the reason why serum lipid levels are not high”.


http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1993.9991299

Toki joku yksinkertaisempi kaveri voi ajatella tämän tiimoilta, että koska alkuperäiskansa kuten maasai niin minäkin.. sitten maataan sohvalla perse homeessa, katsellaan netflixiä rasvainen sonnipihvi lautasella ja ollaan niin hiton alkuperäiskansaan vertautuvia :D .. Ainiin, eikä niillä geeneillä niin väliä.
Kiitos linkistä, tuohan oli mielenkiintoista. Jatkuva yliravitsemus ja vähäinen liikunta lienee kaikille ihmisille haitallista. Luultavasti Masai-heimo on sopeutunut omaan ruokavalioonsa erittäin hyvin ja se näkyy geneettisesti. Löytyyköhän valkoisista yhtä tehokasta kolesteroliaineenvaihduntaa. Spekuloin myös että Masai-heimolaiset paastoavat säännöllisen epäsäännöllisesti kun ruokaa ei ole ollut aina tarpeeksi tarjolla, mikä tekee (tiettyyn pisteeseen asti) elimistölle hyvää. On mahdollista että tämä on myös vaikuttanut kolesteroliaineenvaihduntaan, kun kroppa on joutunut jatkuvasti optimoimaan rasva-aineenvaihduntaa.

No joka tapauksessa, nykyiset ravitsemus- ja liikuntatottumukset keskimäärin ovat nykyään kovin huonolla tolalla kehittyneissä maissa. Kun katselee vanhoja Suomi-filmejä, niin maatalous- ja metsätyöntekijät oli pääosin varsin rasvattomassa mutta lihaksikkaassa kunnossa. En muista mikä filmi se oli, mutta eräällä peltotyöläisellä oli selässä sen verran pattia, että moni pakkislainenkin olisi tyytyväinen. Todennäköisesti ravinto oli sitä mitä maatila ja metsästys/kalastus/kotieläimet tarjosivat. Tuskinpa ihmiset myöskään söivät 5-6 kertaa päivässä.
 
Back
Ylös Bottom