Ja ihan oikein olet lukenut.
Koitan olla nopea ja kirjoittaa lyhyesti.
Jos et saa ravinnosta kolesterolia, maksa ja muut solut valmistaa sitä itse. Eli kolesterolia on turha välttää. Noin 3 g tarvitsemme päivässä kolesterolia. Pienet ihmiset ehkä vähemmän. Aterian jälkeen kolesteroli voi nousta hetkeksi, koska verenkierto ohjaa sen soluille. Nöin se pitääkin menne.
Koska et syö paljon hiilaria, ja rasvaa et senkään vertaa, niin olet vuorokaudesta ison osan paastotilassa ja käytät melkoisesti kehon varastorasvaa energiaksi. Saavutetut tuloksesi puhuvat puolestani.
Paastossa ja ketoosissa LDL nousee aina. Syy, koska maksan tuottama LDL kuljettaa soluille triglyseridejä eli energiaa, sekä rakennusaineita eli kolesterolia, rasvaliukoisia vitamiineja ja fosfolipidejä.
Eikä vain tilapäisesti, vaan niin kauan kunnes solut saavat muuta energiaa kuin varastorasvaa, eli käytännössä sokeria/hiilaria tai ruoan mukana tullutta rasvaa. Ravinnosta saatu rasva laskee hetkellisesti LDL koska ravintorasvaa kuljettava liporpteiini on eri tyyppinen. Aterian jälkeen yleensä triglyseridit nousee hetkeksi, juuri samasta syystä. Näillä ei ole merkitystä mihinkään.
Kroonisesti koholla oleva triglyseridi johtuu siitä että olet insuuliresistentti (t2d). Voit olla sitä myös tietämättäsi, sillei tämä ei näy useinkaan paastosokerimittauksissa.
Koska LDL mitataan yleensä paastossa, niin silloin se on "koholla" jos elimistö käyttää tehokkaasti rasvoja hyödykseen. Ja mitä pidempi paasto, sitä korkeampi LDL. Tämä tasoittuu yleensä 1-3 vuorokauden aikana, jolloin maksimi LDL taso on saavutettu.
Energian kulutus vaikuttaa myös LDL tasoon kun olet paastossa, koska silloin keho purkaa enemmän varastorasvaansa.
Tämä on ainoastaan toivottu ja terveellinen tila, eikä oikeastaan ole muuta vaihtoehtoakaan, koska rasva ei kulje verenkierrossa kuin lipoproteiinin mukana.
Kun hiilarit ja insuliini ovat alhaalla, tapahtuu proteiinien, sokerien ja kalsiumin hapettumista hyvin paljon vähemmän, eikä näin ollen korkea LDL aiheuta erityistä riskiä. Päin vastoin.
Elimistön hapetusstressi sekä korkea verenpaine ja insuliini yhdessä ovat ne mitkä aiheuttaa sydän ja verisuonisairauksia. Ei rasva tai kolesteroli.
Sinuna nauttisin vain tuloksista
P.S. Eri asia on, jos sinulla menee insuliinia lisäravinteena, silloin lainalaisuudet taas muuttuu.