Carnivore Diet

Nuo Blue Zone -dokkarit on siinä mielessä totta, että ei siellä carnivoreja ole, ja siinä mielessä paskaa, että siellä ei myöskään pääasiassa ole ketään plant based, vaikka niin annetaan ymymmärtää.
Totta. Eri puolilla maailmaa syödään monella eri tavalla, riippuen myös aikakaudesta.

Muutama seikka yhdistää kaikkia entisen ajan kulinaristeja.

Ruokaa on ollut yleisesti ottaen niukasti tai harvakseltaan, eli paasto ja sitä kautta ketoosi on ollut enemmän tai vähemmän arkipäivää. Ollaan myös syöty satokauden mukaan. Eli käytännössä täysin päinvastoin kuin nykyään keskimäärin.

Toinen seikka on puhtaat ja alkukantaiset raaka-aineet, ilmasto, maaperä ja juomavesi. Ei kemikaaleja. Eli käytännössä täysin päinvastoin kuin nykyään keskimäärin.

Ulkona oloa, auringonvaloa ja fyysistä tekemistä on tullut ihan tolkuttomasti, eikä juurikaan sinivaloa ja tylsistynyttä toimettomuutta sisätiloissa. Eli käytännössä täysin päinvastoin kuin nykyään keskimäärin.

Tällä on suuri merkitys kokonaisuuteen.
 
1000 - 1500 kcal päivä? Kyllä siihen aikaan miehet oli lähempänä 3000 kcal kun 2000 kcal.
Veikkaan, että 3000kcalorin mässytpossut olisi ajettu heimosta:D
Juu, ei todellakaan tuollaista mässäilyä ole ollut menneen maailman kurjuudessa. Meneppä itse metsästämään ja ruoki sitten sillä villsialla perheesi seuraavat pari vkoa. Katso sitten kalorit siihen mitä näyttää.
Ihmiset todennäköisesti syövät helvetisti liikaa. Iso osa ruoasta paskotaan ulos kun elimistö ei hyödynnä syötyä ravintoa niin hyvin kuin pienillä kaloreilla.
Jotkut kuvittelevat ettei 1500kcalorilla pärjää. Se on harha luulo.
 
Viimeksi muokattu:
Veikkaan, että 3000kcalorin mässytpossut olisi ajettu heimosta:D
Juu, ei todellakaan tuollaista mässäilyä ole ollut menneen maailman kurjuudessa. Meneppä itse metsästämään ja ruoki sitten sillä villsialla perheesi seuraavat pari vkoa. Katso sitten kalorit siihen mitä näyttää.
Ihmiset todennäköisesti syövät helvetisti liikaa. Iso osa ruoasta paskotaan ulos kun elimistö ei hyödynnä syötyä ravintoa niin hyvin kuin pienillä kaloreilla.
Jotkut kuvittelevat ettei 1500kcalorilla pärjää. Se on harha luulo.
Eli elimistön kulutus on siellä 3500 kcal hujakoilla, mutta tuhansia vuosia porskutetaan 1000 kalorilla. Asia selvä. Tietääkseni ihmiset on metsästänyt mammutit sukupuuttoon? Niistä on ihan mukavasti tullut energiaa isommallekin ryhmälle. Yhdestä hirvestä syö jo melko mukavasti pidemmänkin aikaa. Lisäksi ennen maataloutta riistaa/kalaa oli huomattavasti helpommin saatavilla kuin nykypäivänä.
 
Eli elimistön kulutus on siellä 3500 kcal hujakoilla, mutta tuhansia vuosia porskutetaan 1000 kalorilla. Asia selvä. Tietääkseni ihmiset on metsästänyt mammutit sukupuuttoon? Niistä on ihan mukavasti tullut energiaa isommallekin ryhmälle. Yhdestä hirvestä syö jo melko mukavasti pidemmänkin aikaa. Lisäksi ennen maataloutta riistaa/kalaa oli huomattavasti helpommin saatavilla kuin nykypäivänä.
Ja kun muistetaan että saalisläimet kuten mammutit, villisiat, naudat, valaat, lampaat jne. on luontaisesti melkoisen rasvaista laatua, niin kyllä siinä energiaakin on.

Karhu ei varsinainen saaliseläin, mutta on sitäkin pyydystetty paljon, ja rasvaa löytyy.

Toki, peurat ja jänikset on melko rasvattomia.
 
Eli elimistön kulutus on siellä 3500 kcal hujakoilla, mutta tuhansia vuosia porskutetaan 1000 kalorilla. Asia selvä. Tietääkseni ihmiset on metsästänyt mammutit sukupuuttoon? Niistä on ihan mukavasti tullut energiaa isommallekin ryhmälle. Yhdestä hirvestä syö jo melko mukavasti pidemmänkin aikaa. Lisäksi ennen maataloutta riistaa/kalaa oli huomattavasti helpommin saatavilla kuin nykypäivänä.
Ankeiden aikojen miehet olivat luuta ja jänteitä.. Jos 130kg mies kuluttaisikin +3000 kaloria, niin aikaa myöden 1500kcalorilla hän laihtuu jänteväksi pikkumieheksi, jolloin alkaisi pärjäämään tuolla 1500kcalorilla/ pvä.
Keholla on myös kykyä adaptoitua tilanteeseen.

Olikohan jostain filippiineiltä köyhien kalastajien(sukeltamalla) arjesta videoo, niin siellä syötiin kerran pvässä mitätön kala ateria. Jos hyvin tullut kalaa, niin hyvänä pvänä kahdesti pvässä. Tuskin 500kcaloria sellaiset syömiset.
 
Ankeiden aikojen miehet olivat luuta ja jänteitä.. Jos 130kg mies kuluttaisikin +3000 kaloria, niin aikaa myöden 1500kcalorilla hän laihtuu jänteväksi pikkumieheksi, jolloin alkaisi pärjäämään tuolla 1500kcalorilla/ pvä.
Keholla on myös kykyä adaptoitua tilanteeseen.

Olikohan jostain filippiineiltä köyhien kalastajien(sukeltamalla) arjesta videoo, niin siellä syötiin kerran pvässä mitätön kala ateria. Jos hyvin tullut kalaa, niin hyvänä pvänä kahdesti pvässä. Tuskin 500kcaloria sellaiset syömiset.
Millä tavalla metsästäjä-keräilijöiden elämä oli ankeita aikoja? Nykyisten mielenterveysongelmien määrän suhteen voisin väittää, että ankeampaa se on nykyään.
 
Hyvä kysymys. On loppujen lopuksi yksi tärkeimpiä asioita, miten saadaan käytännössä toteutettua jotakin. Muuten pelkkä tieto jostain on lähes tyhjän arvoinen.

Suurin osa ei hae erikoisliikkeistä kuin jotain pientä tai tiettyä, osa ei sitäkään. Ymmärrettävää.

Jos mennään ihan marketti osastolle miettimättä sen tarkemmin, voisin koostaa päivittäiset ruokailut esimerkiksi seuraavista raaka-aineista.

- Atria Burger 20% jauheliha
- Snellman porsaan kasler
- Snellman naudan maksa
- HK naudan Entrecote

- ulkokanan munia, GMO-vapaa

- Casteli pastöroimaton juusto, luomu
- Feta-juusto, luomu

- venäläisiä suolakurkkuja
- hapankaali
- turskan maksaa, säilyke

- kotimaisia marjoja, pakasteena
- Luomu viinirypäleitä, siemenelisiä
- bataatti, luomu
- kesäkurpitsa, luomu
- tuoreita yrttejä ruukussa
- avokado
- sitruuna, luomu

- gheetä ja voita, luomu
- Kookosöljyä, luomu
- Celtic-, vuori- tai Nordur-suola
- luomu hunaja

Määristä sen verran, että karkeasti jos laskee että energiasta 75-80% tulee rasvasta, 15-20% proteiinista ja max 5% hiilareista, niin sillä periaatteilla ostaa.

Jos itse söisin edellä mainittuja ruokia, minulla voisi mennä esimerkiksi:

750g naudan burger lihaa, 400g kasleria, 10 kananmunaa, 150g juustoja, reilusti gheetä, voita ja kookosrasvaa, yksi avokado, 150g fermentoituja kasviksia, 150g puolukoita, 100g naudan maksaa, puolikas sitruuna sekä suolat ja yrtit. Periaatteessa jopa pieni bataattimuhennos kunnon voisilmällä, merisuolalla ja rasvaisella jauhelihalla voisi toimia harvakseltaan, jos en olisi niin carnivore kuin nyt olen 🙂

Ja jos haluaa vielä tinkiä, niin ei osta luomua. Nämä olivat siis vain esimerkkejä, mutta tuota luokkaa. Pystyisin kyllä elämään tuon ruuan avulla loistavasti 😊
Hyvä setti! Tuo atrian burgerjauhis on kyllä mainio tuote. Hittolainen kun on hävinnyt monesta kaupasta nyt näin talven tullessa..

Karitsaa kannattaa myös suosia, jos sen mausta välittää. Usein löytyy potkaa, luutonta paistia pakasteena 10-13e/kg hinnassa ainakin täällä Pohjois-Karjalassa. Hyvää myös kylmänä.

Toinen suosikki on häränhäntä. Hiton hyvää haudutettuna ja esim. seuraavana päivänä airfryerissa lämmitettynä.
 
Hyvä setti! Tuo atrian burgerjauhis on kyllä mainio tuote. Hittolainen kun on hävinnyt monesta kaupasta nyt näin talven tullessa..
Saman huomannut täällä suunnalla.
Karitsaa kannattaa myös suosia, jos sen mausta välittää. Usein löytyy potkaa, luutonta paistia pakasteena 10-13e/kg hinnassa ainakin täällä Pohjois-Karjalassa. Hyvää myös kylmänä.
Karitsa ja lammas on naudan ohella ihan huipputuote. Samaan märehtijät sukuun menee. Kameli olisi myös terveellistä, mutta hiton harvakseltaan sitä on tarjolla 🤔
Toinen suosikki on häränhäntä. Hiton hyvää haudutettuna ja esim. seuraavana päivänä airfryerissa lämmitettynä.
Häntä on superfoodia. Kun lihat on syöty, niin rippeistä saa loistavan luuliemen. Niin mureaa lihaa että saa vertaista hakea hetken.
 
Viime viikolla ostin broilerin maksaa pakasteena. 3e/300g. Olipa hyvää kun teki kermakastikkeessa. Laadusta en niin osaa sanoa.
Täällä päin Delimarket myy samaa tuotetta tuohon hintaan, tuoreena. Pakko tunnustaa, olen koittanut sitäkin ihan uteliaisuuttani. Maku oli ok, ja kokemus myös.

En ole tehotuotanto broilerin suurin ystävä laadullisessa mielessä, mutta kyllä silläkin on puolensa.
 
Hyvä setti! Tuo atrian burgerjauhis on kyllä mainio tuote. Hittolainen kun on hävinnyt monesta kaupasta nyt näin talven tullessa..
En muista oliko just atrian vai kenen, mutta joskus kattelin ettei eroa tavallisesta naudan 20% jauhelihasta sisällöltään, kilohinnaltaan kylläkin.

Miksi sinun mielestä mainio, vakavissani kysyn? Olen itse jättänyt tähän asti kauppoihin nuo joissa mainitaan nimessä burger ja peritään siitä kilohinnassa pari euroa.
Karitsaa kannattaa myös suosia, jos sen mausta välittää. Usein löytyy potkaa, luutonta paistia pakasteena 10-13e/kg hinnassa ainakin täällä Pohjois-Karjalassa. Hyvää myös kylmänä.

Toinen suosikki on häränhäntä. Hiton hyvää haudutettuna ja esim. seuraavana päivänä airfryerissa lämmitettynä.
Osso buco kuuluu omiin suosikkeihin, ainakin Snellmannilta saatavilla suht hyvin perus kaupoista. Sisältää luuydintäkin.

Ja nythän on taas sesonki tuoreen märehtijä-luomulihan suhteen, nimittäin hirven.
 
En muista oliko just atrian vai kenen, mutta joskus kattelin ettei eroa tavallisesta naudan 20% jauhelihasta sisällöltään, kilohinnaltaan kylläkin.

Miksi sinun mielestä mainio, vakavissani kysyn? Olen itse jättänyt tähän asti kauppoihin nuo joissa mainitaan nimessä burger ja peritään siitä kilohinnassa pari euroa.
Monen eri valmistajan 17-20% jauhelihaa maistaneena tuo Atrian versio on jostain syystä erittäin maukasta ja tasalaatuista. Sitkun ei ole muita mausteita kuin suola, niin eron hyvän ja ei-niin hyvän jauhelihan maun huomaa. Plussaa myös sopivasta pakkauskoosta, joka on juuri hyvä kerta-annokselle.
 
Onko luomukanat sairaita kun tulee noin naurettavan pieniä munia? Näitä nyt pari askia ostanut ja tämä viimeisin oli ihan vitsi.
Onko Vesa mielestäsi sama ostaa normi munia vs luomu.
 
Onko luomukanat sairaita kun tulee noin naurettavan pieniä munia? Näitä nyt pari askia ostanut ja tämä viimeisin oli ihan vitsi.
Onko Vesa mielestäsi sama ostaa normi munia vs luomu.
Luomumunista huomannut sen että keltuaiset on monesti haaleita ja heikkoja sekä munat pieniä. Sitten osta perus "kotimaista" vapaan kanan munia niin keltuaiset on oransseja sekä vahvoja. Aika jännä. Monet "luomu" kanat syö kuitenkin soijaa ja muuta paskaa mikä on vain luomutuotettua. Soijallahan ei ole mitään tekemistä kanan normaalin ruokavalion kanssa.
 
1698379606213.png
 
Kannattaa mennä lähi k-kauppaan kyselemään josko voisi tilata teille sitä atrian burgerjauhelihaa jos on hävinnyt hyllypaikka. Itse tein näin, sovittiin määrät ja päivä millon aina haen ja nyt käyn joka torstai takahuoneesta hakemassa 18 pakettia halvempaan hintaan ku ei tarvi olla hyllypaikkaa.
 
Onko luomukanat sairaita kun tulee noin naurettavan pieniä munia? Näitä nyt pari askia ostanut ja tämä viimeisin oli ihan vitsi.
Onko Vesa mielestäsi sama ostaa normi munia vs luomu.
Saman huomannut luomumunissa. Väri tosissaan keltainen, eikä oranssi. Väristäkään kun ei enään voi vetää mitään johtopäätöksiä. Esim. Japanissa kanoille syötetään rehun mukana paprikajauhetta/chilijauhetta, jotta keltuaisiin saadaan erittäin oranssinen väri. Kanoilla ei kuulemma ole makuaistia?

Itse menenkin maku edellä. Ulkokananmunat maistuvat omaan suuhun parhaimmalta, joten niitä tulee pääasiassa nautittua. Silloin tällöin ruokaringistä nappaan paikallisia munia myös, jotka täyttävät luomustandardit.
 
Onko luomukanat sairaita kun tulee noin naurettavan pieniä munia? Näitä nyt pari askia ostanut ja tämä viimeisin oli ihan vitsi.
Onko Vesa mielestäsi sama ostaa normi munia vs luomu.
Luomuun en kaupan kananmunissa paljon perustaisi. Ikävä kyllä luomun kriteerit ovat lähinnä vitsi. Ulkokananmunat tosiaan parempi vaihtoehto, ne ovat usein jopa GMO-vapaata, mitä luomut eivät välttämättä ole.

Ulkokanoille syötetään usein kauraa ja heraa (juustosta), sekä tietysti sitä laiduntamaata missä elävät. Vaikka kaura ja hera eivät olisikaan luomua, koen että se on paljon parempi kuin soija, maissi, kala- ja viljarehu jossa usein geenimuunneltua materiaalia joukossa.

Eläimellä tuo luonnollinen elinympäristö on erittäin tärkeä, ja kana ehkä herkimmästä päästä. Vaikuttaa suoraan munien ja lihan ravintoarvoihin. Syökööt sitten vaikka kauraa, jos ei ole matoja, hyönteisiä, toukia ja kasveja saatavilla, kunhan eivät asu missään lattia/häkkikanalassa missä on vähintään 9 kanaa neliötä kohti, ja auringonvaloa ei ole välttämättä ikinä.

Onneksi tämän tyyppiset kanafarmit tuntuu lisääntyvän, influenssasta huolimatta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom