Asuntovelallisilla ongelmia jo nyt

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Vai lama syventynyt ja myös paremmin toimeentulevat ihmiset ovat joutuneet pistämään kämppänsä myyntiin (eli kalliimmat kämppänsä)?
Ööö, mikäs Hupen yhtälössä nyt mättää? Miksi ihmeessä paremmin toimeentuleva myisi kämppäänsä kun nyt ei ole optimaalisin aika? Se on niin, että varattomat joutuvat myymään ja varakkaat odottelee.
 
No vaikka ei tulis mitään "massairtisanomisia" niin niitä on jo ollut. Ja kohta lähtee väkisinkin konkurssit rullaamaan ja sitäkautta tulee työttömiä. Vielähän ei ole konkursseja paljoa ollut ja tuo on aina vaikeuksien jälkeen seuraava aalto kuitenkin.

Sitten alkaa paukkumaan ansiosidonnaiset poikki ja tossa kohtaa ne vaikeudet alkaa!

Eli en kovin isolla panoksella veikkaisi asuntojen hintojen nousun puolesta, en tosin minkään 50% romahduksenkaan. Sellainen tasainen ilman pihinä kuplasta olisi ehkä paras. Tai tässäkin on vähän kaksi puolta. Jos ilmat pihisee kerralla ja nopeasti, se putsaa pöydän ja kaupanteko ja uusien valmistus voi alkaa. Jos taas hinnat tippuu hitaasti ja pitkään, ei paljon ainakaan ns. kovan rahan asuntoja aleta tekemään ja kaupantekokin on todella tahmeaa. Nopeassa laskussa tavalliselle tallaajalle voisi olla kovakin shokki sen hinnan romahdus ja hitaassa laskussa taas pysys järki mukana ja paniikki pienempi.

Epäilenpä että syynä ristiriitaisiin signaaleihin on informaation kulun nopeus. Elikkä, suomalaiset ovat jo henkisesti seuraavassa nousukaudessa, vaikka lama ei ole kunnolla vielä edes alkanut.

Suomalaisilla ei ole vielä erityisen huonot oltavat, eikä erityisen suuria perusteita myydä asuntojaan. Työttömyys ei ole vielä erityisen korkea (vrt Suomen lähihistoriaan), korot ovat ennätysmatalia ja yritykset ovat pääasiassa turvautuneet pehmeisiin keinoihin. Ja jos potkut tulevat, juoksevat tuet, jotka estävät tulotason romahduksen.

Olen itsekin tehnyt sen virheen, että odotin suomalaisten reagoivan nopeammin muuttuneeseen taloustilanteeseen. Muutos tuleekin Suomeen viiveellä, ja lisäksi meillä on sisäänrakennettuja hidastimia erilaisten sosiaalisten turvaverkkojen muodossa. Mikäs tässä on ollessa?

Ne jotka odottavat asuntomarkkinoiden kääntyvän kestävään nousuun, tulevat todennäköisesti pettymään. Hinnat ovat historiallisesti korkealla tasolla, ja kun vertaa asuntojen hintoja tulevaan taloudelliseen kehitykseen, ne vaikuttavat minusta erittäin kalliilta. Nyt ostavat tulevat huomaamaan että ennätysmatalat korot eivät pysy alhaalla loputtomasti, ja voi olla että työpaikkakin menee alta, eikä uutta saakaan kuten ennenaikaan.

Ratkaisun hetket Suomen asuntomarkkinoilla nähtäneen tänä talvena. En usko romahdukseen, sillä asuntojen hinnat eivät juuri koskaan romahda. Ne laskevat tasaisesti ja pitkään. Vaikka luulen että Timban esittämä skenaario "hitaasta pihinästä" voi osoittautua pikkuisen optimistiseksi, ei se todennäköisesti ole kaukana todellisuudesta.

Oma lonkalta heittämä veikkaus asuntojen hintakehitykselle Suomessa tästä 12 kk eteenpäin on että asuntojen hinnat liikkuvat alaspäin kolme kertaa sen mitä työttömyysluku nousee ylöspäin, korkojen pysyessä suurinpiirtein nykytasolla. Työttömyysaste on nyt 8,8% (kausitasoitettu), noussut vuoden takaisesta 2,5%. Työttömyys kääntyi voimakkaaseen nousuun oikeastaan vasta tämän vuoden puolella, joten trendi on jyrkemmässä nousussa kuin mitä vertailu vuoden takaiseen kertoo. Joka tapauksessa, mikäli seuraavien 12 kk aikana menetetään samaa vauhtia työpaikkoja, eli työttömyysaste nousee 2,5%, on ensi vuonna tähän aikaan 11,3%.

Spekulatiivinen arvioni olisi siis 7,5% lasku asuntojen hinnoissa tältä tasolta. Mikäli korot nousisivat, täytyisi sillä korjata ennustetta alaspäin. Prosentin nousu korkotasossa voisi hyvinkin laskea hintoja useamman prosentin verran. Arvioni on siis 7,5-10% hintojen lasku tästä hetkestä 12 kk eteenpäin. Ei siis mikään romahdus, mutta huomattava lasku kumminkin. Ja lasku jatkuu 2010-2012.

Mikäli työttömyys kehittyy vielä huonompaan suuntaan, voimme vuoden kuluttua nähdä jopa 13% työttömyyttä. Tilanne on erittäin, erittäin huono. Suomalaisilla ei kertakaikkiaan ole mitään aavistusta kuinka tukala tästä talvesta ja ensi vuodesta tulee. Valtio tulee väistämättä lyömään menojarrun päälle ja alkaa leikkaamaan tukia, mikä välittömästi heijastuu suomalaisten tulotasoon.
 
Tompalla erittäin viisaat perustelut. Nyt on kesä ja ihmisillä mieli korkealla, joten asuntoja menee kaupaksi. Jos vienti ei lähde vetämään talvella, niin työttömyys kasvaa ja ensi kesänä voi olla jo toinen ääni kellossa.

Jos vielä korotkin nousisivat, niin lasku hinnoissa tulee kiihtymään.
 
Ööö, mikäs Hupen yhtälössä nyt mättää? Miksi ihmeessä paremmin toimeentuleva myisi kämppäänsä kun nyt ei ole optimaalisin aika? Se on niin, että varattomat joutuvat myymään ja varakkaat odottelee.
Tarkoitin että ensin "resuperseet" pistävät asuntonsa myyntiin jo laman alkuvaiheessa kun kaikki on niin tiukille laskettu. Tällöin asuntokauppoihin saadaan volyymiä ja huomataan että asuntojen tarjonta lisääntyy roimasti mutta kysyntä ei. Vaikka kysyntä voisikin olla samaa, silti myymättömiä kämppiä jää koko ajan enemmän.

Nyt on seuraava vaihe: Myös rikkaammalla väestönosalla alkaa mennä huonosti, ehkäpä sijoitukset ovat menneet puihin, käteinen loppuu tai YT on iskenyt tai kuten edellä veikkailtiin, alkaa ansiosidonnainen työttömyys olla katkolla. Tämä taas saa aikaan sen että asuntojen hintapyynnöt nousevat, tuleehan tällöin myös ns. "paremman väen" kämppiäkin tarjolle. Luonnollisesti paremmasta akateemikon kämpästä pyydetään enemmän kuin siltä ensiksi potkut saaneen duunarin kämpästä. Anteeksi kärjistys ja nimitykset.

Kummastakin laman vaiheesta aiheutuu ikäviä harhakuvia laman todellisuudesta. Edellä olikin hyvä käyrä joka kärjistetysti kuvaa ehkä tätä tilannetta. Ehkäpä "rikkaimmat" ovat tajunneet myös että kuoppa on vasta tulossa ja eletään tuota "uuden nousun" vaihetta vaikka se on vain hämäystä. Äkkiä asunto myyntiin kun siitä saa vielä jotain...

No ainahan spekuloida saa.
 
Hyvää tekstiä taas, mutta tähän väliin on ihan pakko esittää välikysymys aiheesta:
...
Mikäli työttömyys kehittyy vielä huonompaan suuntaan, voimme vuoden kuluttua nähdä jopa 13% työttömyyttä. Tilanne on erittäin, erittäin huono. ...
Vielä vuosi sitten tähän aikaan itkettiin massiivisesta työvoimapulasta. Iso osa tästä työvoimapulasta on käsittääkseni seurausta ns. suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Olenkin suuresti miettinyt, että mikäköhän tilanne on tältä osin ts. eikö työpaikkoja pitäisi kohta tarjolla enemmän kuin tekijöitä?

Kysymyksen voi toki siirtää myös talousmaailman tyhmiin kysymyksiin, mutta pelkään, että asia jäisi siellä huomiotta.
 
Itse taas käsitin että työvoimapula koski epäseksikkäitä ja käytännön työn osaajia, joka taas johtui siitä että kaikki ovat vähintään ylioppilaita tai AMK tv. koulutuksen saaneita, eikä kukaan näin halua tehdä niitä töitä.

Itseäkin kiinnostaisi nähdä miten tämä kauan mainostettu suurten ikäluokkien eläköityminen näkyy työmarkkinoilla - täytetäänkö paikkaa edes tuottavuussyistä, ja jos täytetään, niin onko millaisen taustan ja koulutuksen omaavalla snubbella?
 
Mitä tällä meinaat??? Voiko niin käydä että ansiosidonnaiset katkeaisi ennen kuin päivät on kulutettu loppuun? Itse olisin talvisin ihan kusessa jos ei ansiosidonnaisia tippuisi tilille.

500 päivää on lusittu ja ansiosidonnainen loppuu, sitten on vitsit vähissä jos ei ole duunia tiedossa ja säästöt on nollassa.
 
Hyvää tekstiä taas, mutta tähän väliin on ihan pakko esittää välikysymys aiheesta:

Vielä vuosi sitten tähän aikaan itkettiin massiivisesta työvoimapulasta. Iso osa tästä työvoimapulasta on käsittääkseni seurausta ns. suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Olenkin suuresti miettinyt, että mikäköhän tilanne on tältä osin ts. eikö työpaikkoja pitäisi kohta tarjolla enemmän kuin tekijöitä?

Kysymyksen voi toki siirtää myös talousmaailman tyhmiin kysymyksiin, mutta pelkään, että asia jäisi siellä huomiotta.

Pitkässä juoksussu näin varmaan onkin. Mutta ei paljon lohduta kansantalouttamme jos työttömyys ei lisäänny ihan niin paljon kun väkeä jää paljon eläkkeelle. Jokatapauksessa tuo tarkoittaa sitä, että elätettävien määrä kasvaa järkyttävää vauhtia. Mistä tämä rahoitetaan? Koska tulee tilanne, että niitä eläkkeitäkin on pakko leikata?

EDIT: Ja jottei mene ihan offiksi, niin siihen asti lamat ja taantumat ei vaikuta eläkeläisen asuntotilanteeseen juuri mitenkään jos ei leikata eläkkeita ja/tai nosteta tuloveroja!
 
Näin asunto ajaa perheen pulaan

Asumisen kallistuminen tuo hetkellisiä toimeentulovaikeuksia jopa raha-asiansa kunnolla hoitaneille perheille.

Vaikka asuntolainakorot ovat nousseet vielä suhteellisen hitaasti, monen taloyhtiön hoitokuluihin on tullut roimia lisäyksiä milloin minkäkin lämmitys-, jäte- tai vesimaksun tarkistusten takia. Ylimääräisistä lumenluonneistakin tulee kevään mittaan äkillisiä lisämenoja.

Kovan rahan vuokramarkkinoilla hintataso on pysynyt sananmukaisesti kovana. Ja esimerkiksi vuokra-asumisoikeusasuntojen vastikkeisiin vuodenvaihde toi monella paikkakunnalla yli kymmenen prosentin korotuksia.

– Tällä hetkellä yli miljoona suomalaista kärsii asumisen kalleudesta, vaikka he olisivat mitoittaneet asuntoa hankkiessaan kulunsa kuinka varovaisesti tahansa, sanoo Asukasliiton puheenjohtaja Pertti Villo.

Ihmisten taloushuolet näkyvät ja kuuluvat hänen mukaansa Asukasliiton neuvontapalveluissa.

Asuntolainojen suuruus ja pidentyvät takaisinmaksuajat ahdistavat velallisia, varsinkin kuin työmarkkinoilla epävarmuuden aika jatkuu.
Valtion ja kuntien tukemilla vuokra-asuntomarkkinoillakin asukkaat ovat yllättyneet erilaisista isoista ja pienistä maksukorotuksista.

– Moni kaupunki peilaa vuokriaan yleiseen vuokratasoon, eikä ota huomioon asukkaiden todellista tämänhetkistä maksukykyä, Villo sanoo.

Varo, jos 30–40 prosenttia
tuloista menee asumiseen

Tähän asti muun muassa pankeista on neuvottu, etteivät vuokra-, asuntolaina- tai yhtiövastikekulut saisi viedä kovin paljon yli 25 prosenttia perheen käytettävissä olevista tuloista.

Kaikki muu eläminen on kuitenkin kallistunut sen verran nopeasti, että pienilläkin asumiskuluilla voi tehdä tiukkaa pärjätä.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan toimeentulovaikeuksia on nyt keskimääräistä useammin jopa sellaisilla kotitalouksilla, joilla asumiseen menee "vain" runsas viidennes nettotuloista. (Katso taulukko jutun lopussa.)


Tällaisia asumiskuluja on pidetty vielä kohtuullisina. Mitä suuremmaksi asumismenojen osuus kasvaa, sitä varmemmin rahahuolet alkavat lähestyä.

– Suomessa on tänä talvena yllättävän paljon ihmisiä, jotka joutuvat oikeasti miettimään millaiseen ruokaan heillä on vuokran tai lainanlyhennyksen jälkeen varaa, Villo sanoo.

Niillä kotitalouksilla, joiden nettotuloista 31–40 prosenttia menee asumiseen, 13 prosentilla on suuria ja 28 prosentilla pieniä toimeentulovaikeuksia.

Kaikkein eniten yleisistä rahavaikeuksista kärsivät ne perheet ja yksinasujat, joilla asumiseen meni yli 40 prosenttia tuloista.

Heikoimmin menee yksinhuoltajilla, asumismuodosta ja asumiskuluista riippumatta. Tilastokeskuksen mukaan joka toisella yhden huoltajan kotitaloudella oli vuonna 2009 vaikeuksia selvitä tavanomaisista menoista.
http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2011/01/14/nain-asunto-ajaa-perheen-pulaan/2011408/139

Kuinkas monella tuo punaisella merkattu toteutuu? Eli jos vaikka lainaa lyhennetään 1000e/kk ja vastike on 250e/kk niin sehän tarkoittaisi että nettotuloja pitäisi olla 5000e/kk. Eli bruttona n. 7500e/kk, eli 3750e/kk per lärvi. Tuo vastaa semmosta noin 200ke lainaa. Sillä saa esim. Helsingistä pienen kaksion. Ihmetyttää millä noita 400-500ke kämppiä ostetaan, käytännössä halvemmalla ei saa oikein mitään. Sehän tarkoittaa yli 7000e/kk/hlö tuloja. Olettaen että koko 500ke on lainaa.

Aika hurjaa. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että normaalia työtä tekevä ei osta Helsingistä mitään, ei edes yksiötä.
 
Viimeksi muokattu:
Kuinkas monella tuo punaisella merkattu toteutuu?
Ton verran menee lainaan. Kiinteistövero, tontinvuokra, lämmitys, sähkö, vesi vielä päälle.

Aika hurjaa. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että normaalia työtä tekevä ei osta Helsingistä mitään, ei edes yksiötä.
Ei olisi mitään mahkuja asua Helsingissä, ei vaan ole varaa. Kannattaa äänestää jaloillaan.
Onneksi stadissa asuu vain von gyllenbögeleitä ja hienoa bisnessväkeä.
 
– Suomessa on tänä talvena yllättävän paljon ihmisiä, jotka joutuvat oikeasti miettimään millaiseen ruokaan heillä on vuokran tai lainanlyhennyksen jälkeen varaa, Villo sanoo.

Joopa joo, kuka nyt ei joutuisi oikeasti miettimään millaiseen ruokaan heillä on varaa? Eiköhän suurin osa ihmisistä mieti tuota joka kerta kun astuu ruokakauppaan tai ravintolaan.
 
Kuinkas monella tuo punaisella merkattu toteutuu? Eli jos vaikka lainaa lyhennetään 1000e/kk ja vastike on 250e/kk niin sehän tarkoittaisi että nettotuloja pitäisi olla 5000e/kk. Eli bruttona n. 7500e/kk, eli 3750e/kk per lärvi. Tuo vastaa semmosta noin 200ke lainaa. Sillä saa esim. Helsingistä pienen kaksion. Ihmetyttää millä noita 400-500ke kämppiä ostetaan, käytännössä halvemmalla ei saa oikein mitään. Sehän tarkoittaa yli 7000e/kk/hlö tuloja. Olettaen että koko 500ke on lainaa.

Aika hurjaa. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että normaalia työtä tekevä ei osta Helsingistä mitään, ei edes yksiötä.
On toteutunut omalla kohdalla aika ajoin, kun olen halunnut vauhdilla lyhentää lainaa. Alkuperäisellä laina-aikataululla jään reilusti alle 25%. Olen ihmetellyt ihan samaa kyllä noista 500k€+ kerrostalokämpistä ja rivarinpätkistä. Kai kaikki sitten ovat saaneet perintönä vanhempiensa kämpän tai sitten laskevat, että tuolla hoitaa oman lainan aikanaan alta pois. Muutoin on vaikea ymmärtää, millä tuollainen ostos rahoitetaan palkkatuloilla kuitenkin jatkaen elämistä jotenkin.
 
Ottamalla ihan homona lainaa. Tosiaan, seurannut vierestä kun opettaja-opiskelija -pariskunnat "ostaa" 300k kämppiä. Hurjaa menoa, itse en voisi nukkua öitäni :D
 
Autoilu ja maalla asuminen: rikokseen viittaavaa

Autolla liikkuvia hallitus on muistanut riittävästi: käyttömaksut ja polttoaineverojen korotukset iskevät. Autoilu muistetaan veroja kerättäessä, mutta verorahoja jaettaessa autoilu unohtuu. Paikallistiet on päästetty rapakuntoon. Peruskunnostusta vaativilla teillä rajoitusten alentamista perustellaan turvallisuudella. Liikenteen sujuvuutta ei pidä jatkuvasti alentaa. Mutkat suoriksi.

Omaa autoa työmatkoillaan tarvitsevia on syyllistetty ja rokotettu riittävästi. Työmatkavähennysten supistamiset on torjuttava ja polttoaineveron korotukset on peruttava.

Maaseudulla asumisen ja omalla autolla liikkumisen haittamaksut on ylimitoitettuja. Päällekkäiset veronkorotukset, jätevesiasetus ja palveluiden keskittäminen iskevät samoihin ihmisiin.

Tuloveron alennus ei auta, jos ei ole varaa käydä töissä. Nyt on aika huolehtia suomalaisten asioista. Maailmanparannus, Välimeren valtioiden takaaminen ja merirosvojahdit on aika lopettaa. Viherhumpan ja unelmahötön jälkeen on palattava perusasioihin ja pidettävä pyörät pyörimässä.​

Lähde:
http://karriollila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57893-autoilu-ja-maalla-asuminen-rikokseen-viittaavaa
 
Nyt on tosiaan niin, että varsinkin PK-seudulla elävän tavispariskunnan (yhden henkilön talouksista puhumattakaan) nettotuloista leijonanosa menee asumiseen ja ruokaan. Jos joku saa esim. 2k/kk bruttopalkkaisen työtarjouksen PK-seudulta, niin pitää ihan tosissaan miettiä onko edellytyksiä tulla töihin. Aikamoista.
 
Back
Ylös Bottom