No vaikka ei tulis mitään "massairtisanomisia" niin niitä on jo ollut. Ja kohta lähtee väkisinkin konkurssit rullaamaan ja sitäkautta tulee työttömiä. Vielähän ei ole konkursseja paljoa ollut ja tuo on aina vaikeuksien jälkeen seuraava aalto kuitenkin.
Sitten alkaa paukkumaan ansiosidonnaiset poikki ja tossa kohtaa ne vaikeudet alkaa!
Eli en kovin isolla panoksella veikkaisi asuntojen hintojen nousun puolesta, en tosin minkään 50% romahduksenkaan. Sellainen tasainen ilman pihinä kuplasta olisi ehkä paras. Tai tässäkin on vähän kaksi puolta. Jos ilmat pihisee kerralla ja nopeasti, se putsaa pöydän ja kaupanteko ja uusien valmistus voi alkaa. Jos taas hinnat tippuu hitaasti ja pitkään, ei paljon ainakaan ns. kovan rahan asuntoja aleta tekemään ja kaupantekokin on todella tahmeaa. Nopeassa laskussa tavalliselle tallaajalle voisi olla kovakin shokki sen hinnan romahdus ja hitaassa laskussa taas pysys järki mukana ja paniikki pienempi.
Epäilenpä että syynä ristiriitaisiin signaaleihin on informaation kulun nopeus. Elikkä, suomalaiset ovat jo henkisesti seuraavassa nousukaudessa, vaikka lama ei ole kunnolla vielä edes alkanut.
Suomalaisilla ei ole vielä erityisen huonot oltavat, eikä erityisen suuria perusteita myydä asuntojaan. Työttömyys ei ole vielä erityisen korkea (vrt Suomen lähihistoriaan), korot ovat ennätysmatalia ja yritykset ovat pääasiassa turvautuneet pehmeisiin keinoihin. Ja jos potkut tulevat, juoksevat tuet, jotka estävät tulotason romahduksen.
Olen itsekin tehnyt sen virheen, että odotin suomalaisten reagoivan nopeammin muuttuneeseen taloustilanteeseen. Muutos tuleekin Suomeen viiveellä, ja lisäksi meillä on sisäänrakennettuja hidastimia erilaisten sosiaalisten turvaverkkojen muodossa. Mikäs tässä on ollessa?
Ne jotka odottavat asuntomarkkinoiden kääntyvän kestävään nousuun, tulevat todennäköisesti pettymään. Hinnat ovat historiallisesti korkealla tasolla, ja kun vertaa asuntojen hintoja tulevaan taloudelliseen kehitykseen, ne vaikuttavat minusta erittäin kalliilta. Nyt ostavat tulevat huomaamaan että ennätysmatalat korot eivät pysy alhaalla loputtomasti, ja voi olla että työpaikkakin menee alta, eikä uutta saakaan kuten ennenaikaan.
Ratkaisun hetket Suomen asuntomarkkinoilla nähtäneen tänä talvena. En usko romahdukseen, sillä asuntojen hinnat eivät juuri koskaan romahda. Ne laskevat tasaisesti ja pitkään. Vaikka luulen että Timban esittämä skenaario "hitaasta pihinästä" voi osoittautua pikkuisen optimistiseksi, ei se todennäköisesti ole kaukana todellisuudesta.
Oma lonkalta heittämä veikkaus asuntojen hintakehitykselle Suomessa tästä 12 kk eteenpäin on että asuntojen hinnat liikkuvat alaspäin kolme kertaa sen mitä työttömyysluku nousee ylöspäin, korkojen pysyessä suurinpiirtein nykytasolla. Työttömyysaste on nyt 8,8% (kausitasoitettu), noussut vuoden takaisesta 2,5%. Työttömyys kääntyi voimakkaaseen nousuun oikeastaan vasta tämän vuoden puolella, joten trendi on jyrkemmässä nousussa kuin mitä vertailu vuoden takaiseen kertoo. Joka tapauksessa, mikäli seuraavien 12 kk aikana menetetään samaa vauhtia työpaikkoja, eli työttömyysaste nousee 2,5%, on ensi vuonna tähän aikaan 11,3%.
Spekulatiivinen arvioni olisi siis 7,5% lasku asuntojen hinnoissa tältä tasolta. Mikäli korot nousisivat, täytyisi sillä korjata ennustetta alaspäin. Prosentin nousu korkotasossa voisi hyvinkin laskea hintoja useamman prosentin verran. Arvioni on siis 7,5-10% hintojen lasku tästä hetkestä 12 kk eteenpäin. Ei siis mikään romahdus, mutta huomattava lasku kumminkin. Ja lasku jatkuu 2010-2012.
Mikäli työttömyys kehittyy vielä huonompaan suuntaan, voimme vuoden kuluttua nähdä jopa 13% työttömyyttä. Tilanne on erittäin, erittäin huono. Suomalaisilla ei kertakaikkiaan ole mitään aavistusta kuinka tukala tästä talvesta ja ensi vuodesta tulee. Valtio tulee väistämättä lyömään menojarrun päälle ja alkaa leikkaamaan tukia, mikä välittömästi heijastuu suomalaisten tulotasoon.