Asuntovelallisilla ongelmia jo nyt

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Timba79
  • Aloitettu Aloitettu
Cool... kateuskortti vedetty esiin. Kyse ei ole siitä. Tosiasiassa asuntojen hinnat seuraavat talouden tilannetta (lue pörssikursseja) tosin pienellä viiveellä. Ensimmäinen rekyyli nähtiin keväällä... sijoittajat ovat nyt varuillaan mm. kallistuneiden raaka-aineiden ja koronnostojen takia. Kyllähän nää kuulostavat asiaa seuraamattoman korvaan utopistisilta ja toivon että talouskasvu jatkuisi edelleen, mutta mikään ei jatku ikuisuuksiin. Jos ei ole myymässä asuntoaan, niin ei sinänsä hirveää hätää vaikka hinnat tippuisivatkin.

Ps. vanha "harha", että oman asunnon hankkiminen kannattaa missä tilanteessa tahansa ei kyllä tosiaan päde aina ja iankaikkisesti (jos pitää asuntoaan sijoituksena, tunneseikkoihin en ota kantaa). Kyllä tämän hetkisillä hinnoilla saadaan kovempaa tuottoa muualta, kuin asuntomarkkinoilta. Vuokralla asuminen on tällä hetkellä muuten suhteellisen "edullista". Asuntojen P/E luvut ovat kyllä pirun korkealla...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Vuokralla asuminen on tällä hetkellä muuten suhteellisen "edullista". Asuntojen P/E luvut ovat kyllä pirun korkealla...
Edullista, jep jep.

Vuokra-asuminen on Suomessa Euroopan viidenneksi kalleinta. Tilastokeskuksen mukaan ostovoimalla mitattuna vuokra-asumisen kulut ovat suurimmat Sveitsissä ja pienimmät Bulgariassa. Asumiskustannuksiin on luettu vuokra, vesimaksut ja energiakustannukset.

Vertailussa on otettu huomioon myös maiden palkkataso.

Suomen Vuokranantajien puheenjohtajan Antti Arjanteen mukaan jätevesimaksujen ja kaukolämmön suuret korotukset ovat nostaneet vuokria Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla suurin kysyntä Suomessa on pienistä asunnoista.
Oppilaitoskaupungeissa yksiöt ja pienet kaksiot ovat erityisen kysyttyjä.

Bulgarian ohella halvinta vuokra-asuminen on Puolassa, Liettuassa, Romaniassa ja Turkissa.

www.yle.fi

Ja asuntojen hinnoista.

1.8.2006 Asuntojen hinnat nousivat edelleen

Asuntojen hinnat nousivat vuoden toisella neljänneksellä, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Kasvua kertyi koko maassa 1,8 prosenttia aiempaan neljännekseen verrattuna. Vanhan kerrostaloasunnon neliö maksoi kesäkuun lopulla keskimäärin 1 843 euroa. Vuositasolla hinnat nousivat 8,8 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kasvua viime neljännekseen kertyi 1,9 prosenttia. Suurin osa noususta syntyi Espoon ja Kauniaisten alueelta, missä hinnat kipusivat kolmessa kuukaudessa 3,3 prosenttia.

Vantaalla hinnat nousivat 2,1 ja Helsingissä 1,6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta oli kesäkuun lopulla keskimäärin 2 754 euroa. Vuodessa hinnat nousivat 9,8 prosenttia.

Asuntojen hinnat laskivat ensimmäisestä neljänneksestä mm. Lahdessa 1,6 ja Oulussa 0,6 prosenttia.

Tilastokeskuksen tiedot perustuvat verohallinnon aineistoon. Aineisto kattaa kaksi kolmasosaa vanhojen kerros- ja rivitalojen kaupoista.

www.yle.fi
 
Vuokralla asuminen on tällä hetkellä muuten suhteellisen "edullista". Asuntojen P/E luvut ovat kyllä pirun korkealla...

Totta turiset! Jos on varaa ostaa asunto käteisellä kannattaa asua vuokralla, jos taas ei ole varaa ostaa käteisellä kannattaa ostaa lainalla tai asua teltassa ja odotella hintojen laskua.;)
 
Juu, mutta johtuen EU:sta ei enää moista romahdusta voi tulla. Voi kun olisikin ollut tuolloin vaikkapa miljoona markkaa, eli 170000e, sillä olisi saanut tämän päivän rahassa 1.000.000e asunnot :D

Tosiaan, totta turiset. Jos vain PERSE KESTÄÄ niin syö vittu vaikka makaroonia ja tonnikalaa ja ajaa ajot fillarilla mutta on ehdottoman tärkeää että MAKSETAAN SITÄ OMAA ASUNTOA. Takuuvarmasti ne hinnat tulevat nousemaan uudelleen jos muutama vuosi mentäisiinkin laman kourissa. Mieluummin maksaa vaikka korkoja kuin myy tappiolla ja velkaa on enemmän kuin asunnon arvo.

EDIT: Joo, kuten Mike sanoikin, tuo 17.000e yksiö uudenmaankadulta on suurta paskapuhetta. Mutta halpoja ne olivat, siitä ei mihinkään pääse!

Joo, ei toki vastaavanlaista lamaa voi suurella todennäköisyydellä tulla, koska valuuttapolitiikka ei enää ole samanlaista ts. Suomen pankki ei ole suurin säätäjä (kuten on tullut tässä threadissa jo 100:aan kertaan ilmi :)). Mutta Suomikin elää viennistä, joten ei todellakaan ole yhdentekevää mihin suuntaan esimerkiksi Yhdysvaltojen talous menee.

Juuri ennen 80-luvun lamaa asuntojen hintoihin tuli älytön piikki. Vanhempien kerrostalokämpän hinta nousi vajaat sata tonnia (mk) puolessa vuodessa. Samalla olivat rakentaneet omakotitaloa, ja saivat tuon kerrostalokämpän myytyä todella hyvään hintaan juuri hieman ennen romahdusta. Jos tuo kämppä olisi silloin jäänyt myymättä, niin porukat olisivat olleet todella kusessa. Tästä olisi seurannut väistämättä kahden asunnon loukku. Ja nämä kahden asunnon loukut aiheuttivat juuri noita älyttömiä hintanotkahduksia stadinkin kerrostalojen hinnoissa. Porukat mulle tuon 100 000 markan kämpän Uudenmaankadulta on joskus kertoneet bonganneensa lama-aikaan, on siitä jäänyt mieleen. Krunikastakin olisi irronnut silloin kämppiä todella halvalla, nythän ne on pimeissä hinnoissa.

EDIT: Ja jottei olisi liian myönteinen posti, niin tosiaankin, jos jopa raaka-aineiden hinnat alkavat kohota voimakkaasti (ovat sitä tehneet notkahduksen jälkeen vuoden 2005 alusta asti), niin tämä alkaa olla viimeisiä merkkejä talouden ylikuumentumisesta. Tänne voi kurkata jos haluaa tietää esim. raakaöljyn hinnan... aika karmeita lukuja http://www.nymex.com/index.aspx
 
Juu, mutta johtuen EU:sta ei enää moista romahdusta voi tulla. Voi kun olisikin ollut tuolloin vaikkapa miljoona markkaa, eli 170000e, sillä olisi saanut tämän päivän rahassa 1.000.000e asunnot :D

EDIT: Joo, kuten Mike sanoikin, tuo 17.000e yksiö uudenmaankadulta on suurta paskapuhetta. Mutta halpoja ne olivat, siitä ei mihinkään pääse!

Miten EU estää taantuman saapumisen? Kerroppa mulle? No turha näistä on näemmä kinata, koska todellakin mahdolliset uhkakuvat ohitetaan olankohautuksella. Jos on ottanut huomioon riskit (mm. korkojen) nousun, niin ei mielestäni ole hätää. Pidemmällä aikavälillä ne hinnat yleensä nousevat, mutta uskoisin kyllä noin 20-30 % "korjauksen" olevan hyvinkin mahdollista.

Pahin tilanne olisi tämä, joka myös voi olla edessä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stagflaatio

Mikään ei jatku ikuisesti. Ei myöskään asuntojen hintojen nousu...
 
http://www.stat.fi/til/ashi/2006/02/ashi_2006_02_2006-07-31_tie_001_001.gif

Aletaan olla siinä hintahuipussa mistä tultiin 1990-1993 rytisten alas. Samanlaisella hintojenlaskulla saisi asuntoja kyllä alle puoleen hintaan siitä mitä ne nykyään maksaa.

Toiset ovat tuota jaksaneet odotella jo vuosia. Voi olla että kannattaa, voi olla että ei. Sitä kannattavuuttakin on vaikea arvioida - sen ostettavan asunnon merkityskin kun vaihtelee tapauksittain.

Melkoisen varmana voidaan pitää ainoastaan sitä että jossain vaiheessa asuntojen hintataso laskee jonkin verran - noustakseen taas uudelleen johonkin tasoon. Ja niin edespäin. Ja niin edespäin.
 
Pahin tilanne olisi tämä, joka myös voi olla edessä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stagflaatio

länsimaiden taloudessa oli öljykriisin yhteydessä samaan aikaan lama, suurtyöttömyys ja korkea inflaatio.
Tuossa vaiheessa kuules oraakkeli on yksi vitun hailee joku kämpän hinta. Siellä sinäkin syöt kynsiä tuossa vaiheessa. Ihan sairasta tuo sun negatiivisuus kun alat maalailemaan globaalia talouskatastrofia.

Ei pysty ymmärtään ihmisiä, jotka ovat peruspessimistejä pitäen kaikkia tilanteita paskana.
 
Tuossa vaiheessa kuules oraakkeli on yksi vitun hailee joku kämpän hinta. Siellä sinäkin syöt kynsiä tuossa vaiheessa. Ihan sairasta tuo sun negatiivisuus kun alat maalailemaan globaalia talouskatastrofia.

Ei pysty ymmärtään ihmisiä, jotka ovat peruspessimistejä pitäen kaikkia tilanteita paskana.

Pessimistiä musta ei saa tekemälläkään, olen optimistinen. Ongelma on se, että nämä asiat eivät vain satu olemaan mitään uskonasioita. Ei siinä paljon oma optimismi auta, jos maailmantalous kyykkää. Sykleissähän nää tuntuvat menevän. Toivottavasti huipulle on vielä matkaa muutama vuosi...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_lamoista_ja_taantumista

ps. 2 vanhaa viisautta: "Myy, kun muut ostavat ja osta, kun muut myyvät" sekä "Osta, kun veri virtaa kaduilla!"
 
Sijoituskämpästä ehkä, mutta omasta asunnosta jossa asut niin ei kai ole mahdollista? Ja jos on niin varmaan kerrot mullekin että miten se tehdään...

Tarkoitin sijoituskämppiä, mutta voithan suhteuttaa oman asuntosi hinnan siitä mahdollisesti saatavaan vuokratuloon (esim. vastaava).
 
Tarkoitin sijoituskämppiä, mutta voithan suhteuttaa oman asuntosi hinnan siitä mahdollisesti saatavaan vuokratuloon (esim. vastaava).

Toki sen näinkin voi tehdä. Voi muuten tulla kohtuu iso luku jonkun 300.000 kämpän kanssa.
 
Niin, kyllä tässä itekkin ollaan taloa rakentamassa/rakennuttamassa. Paljon olen tuota korkohommaa miettinyt ja toisaalta uskon EKP:n koronnostojen maltillisuuteen, ellei siis koko maailmantalous mene aivan kuralle.

Tuota öljykorttiahan mä en ole osannut tän lainahomman suheen miettiä laisinkaan. Onhan se taivahan tosi, että tässä on edessä uusi energiavallankumous kuten aikoinaan kivihiilestä öljyyn. Nyt vain pitäs keksiä miten kaikki mihin öljyä käytetään korvataan yhtä edullisilla komponenteilla.

Mutuna heitän, että onhan jossain vissin joku maininnut, että teolliset maat elävät kulutuksellisesti huippuaikaa ja että tulevat sukupolvet eivät jatka kulutusjuhlia, ellei öljylle löydetä edullisia seuraajia.

Tietysti voidaan ajatella, ettei tuo öljykysymys ole nyt kovin ajankohtainen, mutta melkoisen varmaa on se, ettei sen hinta tule enää laskemaan. Joten arvailujen varaan jääkin miten ja milloin se mahdollisesti vaikuttaa talouden taantumiseen.

No, taloprojekti on ja etenee... tonttikin on jo ostettu, joten ei tässä enää peruutella. Onni on sentään siinä, että tontti oli huomattavan edullinen verrattuna pk-seudun hintapyyntöihin. Sen mukaan sisustellaan ja rakennetaan että 200ke pitää riittää.
 
Tässä vaan tarkoitetaan, että ne joilla on oikeasti varaa laittaa pääomaa likoon ja joilla on omaisuutta ovat aina hyötyneet lama-ajoista ja muiden ahdingosta.

Rahalla on tapana kertyä ihmisille keskitetysti ja yleensä varakkaat tulevat aina olemaan varakkaita, jos ihmeitä ei tapahdu:).

Lisäksi, että nykyään moni elää aivan kädestä suuhun tekniikalla ja kaikki pitää saada nyt ja heti.

Itse huomaan tekeväni samalla tavalla toki... ilman lainoja olen selvinnyt tähän asti.

Markkinoita on pitkään vaivannut pikku alavire ja se on näkynyt tietyillä aloilla selvemmin kuin toiselle.

Elektroniikka-alaa on mun mielestäni viennyt alas EU:n standardien muutos ja siirtymävaihe kohti lyijjyttömiä juotoksia.

Samaan aikaa eim. Turkkissa voi tehdä lyijyllistä tuotetta ja aivan vastaavilla spekseillä ja polkea hintoja alas.

Sanoisin, että aika kohtuuttoman paskaan hetkeen osui nämä muutokset.

Kannattaa huomata, mitä elektroniikka-alan firmat ovat tehneet Suomessa ja mitä alihankkijafirmoille on käynnyt jo.

Edit:
Ihmisten negatiivinen asenne talouden muutoksia saattaa olla jo tosiaan tulossa ja se lyö vaikutuksensa, kuten tuolla eräässä linkissä ennustettiin.
4-5 vuoden päähän ennustettiin pari vuotta sitten lamakautta ja luonnollisesti markkinoiden täytyy tehdä tasauksensa ja joku siitä saa voittonsa välistä. Se jolla on jo pätäkkää ja ns. "on millä mällätä" :D.
 
Itse veikkaan lamaa vuoteen 2011-2012. It-kuplan notkahduksesta ollaan tultu 5 vuotta ylöspäin ja nousukausi on kuumimmillaan. Tästä 5 vuotta alaspäin ja ollaan ahdingossa.
 
Back
Ylös Bottom