Wallace
Banned
- Liittynyt
- 17.4.2006
- Viestejä
- 423
Tämä "kalori ei ole kalori" -teoriahan ei alunperin Atkinsin ideoimana liittynyt mitenkään mainittuun parempaan ruokahalun hallintaan. Myöhemmin tällä satulinjalla on mm. Taubes niittänyt varsinkin VHH:n kannattajien keskuudessa suurta suosiota.
Haluaisin nyt kovasti kuulla paljonko se hiilihydraattikalori vs. proteiinikalori vs. rasvakalori sitten on, ja missä tutkimuksessa tämä on todettu? Tulisiko palstan kaloriteorian vastustajille mieleen yhtään tutkimusta, joissa tätä ns. metabolista etua olisi tutkittu?
Hiilihydraattien vaikutus nälkään
Nälän tunne on tärkeä vaikuttaja pitkäaikaisen painonhallinnan onnistumiselle. Ravinnon erilaisten hiilihydraatin määrien vaikutusta nälkään tai kylläisyyteen on tähän asti tutkittu lähinnä lyhyillä muutaman aterian kokeilla.
Tuoreessa skotlantilaistutkimuksessa merkittävästi ylipainoiset miehet noudattivat satunnaisessa järjestyksessä kahta hiilihydraattien määrän suhteen erilaista ruokavaliota kumpaakin neljän viikon ajan. Kummassakin ruokavalioissa oli proteiinia 30 % energiasta. Ruoan määrää tai energiansaantia ei rajoitettu.
Toinen ruokavalioista oli vähähiilihydraattinen. Siinä hiilihydraattien määrä oli rajoitettu 4 prosenttiin energiasta. Toinen ruokavalio oli kohtuuhiilihydraattinen, jossa hiilihydraattien määrä oli 35 % energiasta.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajat kokivat itsensä vähemmän nälkäiseksi. Heillä energiansaanti olikin päivittäin keskimäärin 167 kilokaloria pienempi. Myös painonpudotuksessa oli eroa. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla paino putosi keskimäärin 6,34 kg ja kohtuuhiilihydraattisella 4,35 kg.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/hiilihydraattien-vaikutus-nalkaan.html
Miksi jotkut lihovat herkemmin?
Tuore Pohjois-Amerikkalainen tutkimus tuo mahdollisesti vastauksen tärkeisiin kysymyksiin: Miksi jotkut ihmiset lihovat herkemmin kuin toiset, ja miksi erilaiset laihdutusmenetelmät tuottavat erilaisia tuloksia eri ihmisillä?
276 koehenkilöltä mitattiin insuliinivaste eli veren insuliinipitoituus puoli tuntia sokerirasituskokeen jälkeen. Yksi insuliinihormonin keskeisistä tehtävistä on kuljettaa sokeri verestä kudoksiin. Koehenkilöiden rasvan saantia, painoa ja vyötärönympärystä seurattiin kuuden vuoden ajan.
Tutkijat havaitsivat, ettei rasvan määrällä ollut keskimäärin merkittävää vaikutusta painoon ja vyötärönympärykseen. Kuitenkin niillä henkilöillä, jotka söivät suhteellisen vähän rasvaa, insuliinivasteella oli vahva yhteys painon ja vyötärönympäryksen kehittymiseen. Suhteellisen paljon rasvaa syöneillä ei havaittu vastaavaa yhteyttä.
Kun insuliinivaste oli korkea, painonnousu oli vähärasvaisella ruoalla 1,8 kg enemmän kuin runsasrasvaisella ruoalla. Matalalla insuliinivasteella ja vähärasvaisella ruoalla painonnousu oli taasen 4,5 kg vähäisempää.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. A novel interaction between dietary composition and insulin secretion: effects on weight gain in the Quebec Family Study
Näyttäisi siis siltä, että henkilöt, joilla on tavallista korkeampi insuliinivaste, lihovat herkemmin. Tässä tapauksessa kannattaisi lisätä rasvan osuutta ruokavaliossa. Insuliinivastettakin voisi periaatteessa laskea runsasrasvaisella ja vähähiilihydraattisella ruoalla, mutta muutoksen käytännön vaikutusta ei tässä tutkittu.
Samassa lehdessä kerrottiin myös kaksostutkimuksesta, jonka mukaan perintötekijöillä on suurempi vaikutus lasten painoindeksiin ja vyötärönympärykseen kuin ympäristötekijöillä. Evidence for a strong genetic influence on childhood adiposity despite the force of the obesogenic environment
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/miksi-jotkut-lihovat-herkemmin.html
Matala sokerikuorma auttaa sokeriherkkiä laihduttajia
Matalan glykeemisen kuorman (GK) eli sokerikuorman ruokavaliota laihdutuksessa on tutkittu viime aikoina.
Ensimmäisessä näistä tutkimuksista [1] verrattiin matalan ja korkean GK:n ruokavalioita 12 kuukauden ajan. Mitään merkittäviä eroja ruokavalioissa ei havaittu laihdutustuloksen eikä muidenkaan muuttujien suhteen.
Toisessa tutkimuksessa [2] verrattiin matalan GK:n ruokavaliota ja vähärasvaista ruokavaliota 18 kuukauden ajan. Tässäkään tutkimuksessa ei keskimääräisesti saatu merkittävää eroa laihdutustuloksessa. Tämän tutkimuksen alkaessa kuitenkin mitattiin koehenkilöiden sokeriherkkyys tutkimalla insuliinivaste puoli tuntia sokeriannoksen jälkeen. Tuloksia laskettaessa havaittiin, että niillä henkilöillä, joilla sokeriherkkyys oli keskimääräistä suurempi, matalan GK:n ruokavalio toi merkittävästi paremman laihdutustuloksen kuin vähärasvainen ruokavalio.
Kaikilla matalan GK:n ruokavalion noudattajilla veren kolesteroliarvot paranivat HDL:n ja triglyseridien suhteen, kun taas vähärasvaisen ruokavalion noudattajilla ne paranivat LDL:n suhteen.
Molemmista tutkimustuloksista voidaan päätellä, että tietynlainen ruokavalio ei ole sopivin kaikille, vaan eri ihmisille sopivat erilaiset ruokavaliot. Sokeriherkille ihmisille kuten kakkostyypin diabeetikoille ja riskiryhmässä oleville näyttäisi sopivan paremmin ruokavalio, jossa hiilihydraattien määrää ja erityisesti nopeasti imeytyvien hiilihydraattien määrää on rajoitettu. Nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ovat sokeroidut elintarvikkeet ja juomat, perunat ja useimmat viljatuotteet, myös täysjyväleivät.
Diabeetikoiden on syytä vähentää ruokavalion sokerikuormaa lääkärin avustuksella tarkasti sokeriarvoja ja lääkitystä seuraten, koska samalla myös lääkityksen tarve vähenee.
Sokeriherkkyys ei tarkoita herkkyyttä ainoastaan pöytäsokerille eli sakkaroosille. Kaikki hiilihydraatit muutetaan elimistössä sokeriksi (glukoosi) verenkiertoon, monet jopa huomattavasti nopeammin kuin sakkaroosi.
1. The American Journal of Clinical Nutrition - Long-term effects of 2 energy-restricted diets differing in glycemic load on dietary adherence, body composition, and metabolism in CALERIE: a 1-y randomized controlled trial
2. The Journal of the American Medical Association - Effects of a Low–Glycemic Load vs Low-Fat Diet in Obese Young Adults: A Randomized Trial
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/matala-gk-auttaa-laihduttajia.html
Vähähiilihydraattinen ruokavalio: yhteenveto tutkitusta tiedosta
Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on julkaistu uusi katsausartikkeli, jossa käydään läpi keskeisintä aiheeseen liittyvää tutkimustietoa. Tässä artikkelin yhteenvedon pääkohdat:
* Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että vähähiilihydraattinen ruokavalio parantaa sokeriaineenvaihduntaa sekä terveillä ihmisillä että kakkostyypin diabeetikoilla.
* Hiilihydraattien syömisen vähentäminen johtaa myös spontaanisti matalampaan energiansaantiin.
* Laihdutuksen yhteydessä vähähiilihydraattinen ruokavalio parantaa veren rasvapitoisuutta (triglyseridit) ja hyvää HDL-kolesterolia laihtumisen lisäksi 6-12 kuukauden aikavälillä.
* Pitkäaikaistutkimuksia vähähiilihydraattisen ruokavalion turvallisuudesta ja tehosta tarvitaan. Sitä ennen ruokavalion noudattaminen seuraten terveydentilaa huolellisesti vaikuttaa järkevältä.
* Koska vähähiilihydraattinen ruokavalio laskee verensokeria ja insuliinia, sitä pitäisi harkita korkeaan verensokeriin, korkeaan insuliiniin sekä insuliiniresistenssiin liittyvien sairauksien hoidossa.
* Vähähiilihydraattinen ruokavalio vaikuttaa hyödyllisesti useimpiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin laihtumisesta riippumatta.
* Jokin vähähiilihydraattisen ruokavalion muoto saattaa olla paras vaihtoehto sekä laihdutuksen että yleisen terveyden suhteen.
Artikkeli on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Review article: Low-carbohydrate nutrition and metabolism
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/vahahiilihydraattinen-ruokavalio-yhteenveto.html