200 kg penkistä 100 % natuna!

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Tässä FPO:n (ammattilaisarjan) ennätykset RAW 82,5kg 207,5kg Mikko Helin. Tässä sarjassa ei käsittääkseni juurikaan oikeasti testata.
http://fpopowerlifting.net/ennatykset/miehet-raw/

Tässä lainaus palstalta:

Kun kyyjärveläinen Pasi Vuorela, 23, alkoi viihtyä punttisalilla seitsemisen vuotta sitten, hän oli 171-senttinen ja painoi vain 54 kiloa. Pituutta hän ei ole kasvanut, mutta kroppaan on kertynyt lihasmassaa niin, että vaaka näyttää nykyisin sataa kiloa.
– Jos vastaan tulee ihmisiä, jotka eivät ole nähneet minua moneen vuoteen, kyllähän sitä ihmetellään, mitä pikku-Pasille on oikein tapahtunut, Vuorela nauraa.
Aluksi Vuorela kävi Kyyjärven punttisalilla. Vakavammin hän innostui kehonrakennuksesta, kun hän lähti Seinäjoelle ammattikouluun ja tutustui sikäläisiin voimailijoihin. Kyyjärveläinen jäi suorastaan koukkuun treenaamiseen ja teki pitkiä harjoituksia ilta illan jälkeen.
Rauta sai kyytiä ja lihakset kasvoivat. Treenikaverit huomasivat, että Vuorelan lihaksiin kertyi myös rutkasti voimaa. Häntä alettiin houkutella voimanostokisoihin.
Ensimmäiset kisansa Vuorela nosti vasta tämän vuoden helmikuussa. Jännityksestään huolimatta hän pärjäsi niin hyvin, että alkoi tavoitella lihasmassan sijasta maksimivoimaa. Kokenut nostaja Kari Pöntinen on antanut Vuorelalle vinkkejä harjoitteluun ja tekniikkaan.
Toukokuussa Vuorela voitti 100-kiloisissa voimanoston alle 23-vuotiaiden FPO:n (Finland Powerlifting Organisation) Suomen mestaruuden. Menestys toi Vuorelalle edustuspaikan WPC:n (World Powerlifting Congress) MM-kilpailuihin, jotka käytiin Helsingissä marraskuun alussa.

Kisoissa ei dopingtestejä

MM-kisoissa Vuorela teki niin jalkakyykyssä, penkkipunnerruksessa kuin maastanostossakin uudet viralliset ennätyksensä. 860 kilon yhteistulos riitti kuuden nostajan joukossa alle 23-vuotiaiden satakiloisten sarjan kakkossijalle. Erillisessä penkkipunnerruskisassa hän oli 200 kilolla kolmen nostajan joukossa kolmas.
– Oikeasta polvesta hajosi kolme viikkoa ennen kisoja kierukka, kun liukastuin työmaalla. Kivun kanssa kilpailin, enkä antanut periksi. Nyt on leikkaus edessä. Tämä on kuitenkin aika pieni juttu verrattuna muihin tämän lajin miehiin, joilta on hauis- tai reisilihaksia mennyt poikki, Vuorela vertasi.

Suomessa on voimanostossa kaksi järjestöä: Suomen Voimanostoliitto sekä reilut 10 vuotta sitten perustettu ”ammattilaisliitoksi” kutsuttu Finland Powerlifting Organisation (FPO). Suurimmat erot niiden välillä ovat dopingtestauksessa sekä sallituissa kilpailuvarusteissa.
FPO:n kisoissa ei järjestetä dopingtestejä. Testejä ei ollut myöskään Helsingin MM-kilpailuissa.

– Lähdin FPO:n kisoihin, koska kaverini olivat niissä mukana. Minusta on jokaisen oma asia, käyttääkö dopingaineita. Ja liikkuu niitä aineita muidenkin lajien huipulla, Vuorela sanoi.
Vuorela kertoo, ettei hän vielä nykyisillä nostotekniikoillaan pysty täysin hyödyntämään ammattilaiskisoissa sallittuja varusteita.
– Tämä on melkoista välineurheilua. Esimerkiksi penkkipunnerruksessa käytetään sellaista kiristävää paitaa, joka voi vaikuttaa tulokseen jopa sata kiloa, Vuorela kertoo.

Vuorelan oma lempilaji voimanostossa on maastanosto, jossa varusteiden osuus on hänen mielestään kaikkein pienin.

Ehkä kisaamaan kehonrakennuksessa

Ammattilaisliitto-sana tuo mieleen suuret rahat, mutta vain pieni osa suomalaisnostajista on saavuttanut tulosrajat, joilla edes pääsisi kisaamaan kovista rahoista kansainvälisen WPO:n (World Powerlifting Organisation) mittelöihin.

Vuorela ei todellakaan ole ammattiurheilija, vaan työskentelee päätoimisesti ajoneuvoasentajana Seinäjoella, jossa hän pääosin myös harjoittelee. Rautaa ja treenikavereita on Seinäjoen salilla enemmän kuin Kyyjärvellä. Voimanostoon hän on saanut rahallista tukea muutamilta paikallisilta yrityksiltä.
Harjoittelumotivaatiota Vuorelalla riittää, ja ennätyksiä olisi vielä varaa parantaa. Silti nuorukainen katsoo varovasti ja urheilu-uraansa vain puoli vuotta kerrallaan eteenpäin. Kaikkeahan voi sattua.
Normaalielämässä Vuorela kätkee massiiviset lihaksensa yleensä löysien vaatteiden alle.

– Jos pullistelen, niin sitten vasta tuomarien edessä kehonrakennuskisoissa. Ei sekään mikään mahdoton ajatus olisi, Vuorela pohdiskeli.
 
Frendi, Korhosen Pete nosti 70-luvun lopulla rapiat 200 kisoissa. Ja täysin natu, muuten vaan saatanan iso mies. Edit. Niin halusin kertoa tämän koska "on sitä osattu ennenkin" ☺.
 
Frendi, Korhosen Pete nosti 70-luvun lopulla rapiat 200 kisoissa. Ja täysin natu, muuten vaan saatanan iso mies. Edit. Niin halusin kertoa tämän koska "on sitä osattu ennenkin" ☺.
Kyllä 200kg nousee kun on massaa, se on varma. Se, että nouseeko +80kg:sena onkin eri juttu. Jo FPO ammatilaiset saa justiinsa tuon yli 200kg, niin miten muka puhtailla. Tämä onkin eri asia. Tossa juttua
https://pakkotoisto.com/threads/erikoisia-kommentteja-fpo-mestarilta.41138/
 
Eipä nuo 83 kilosten 200 penkit nyt niin yleisiä ole mutta ei kyllä silti pitäisi automaattisesti ajatella että ei niitä natuna saa. Tuo Ristokin niin älytön lahjakkuus, tekniikka kunnossa ja kova tekemään hommia, niin tuohon jos löisi roippeet päälle niin tulokset olisi vieläkin överimpiä.

Maailmalta toki löytyy enempi 200 kilon pukkaajia tuohon -83 sarjaan, mutta ne nyt onkin sitten maailman parhaita sarjassaan, ja kun mietitään miten paljon ipffässä on nostajia maailman laajuisesti, ei mikään ihme että sinne noita tosi kovia (=lahjakkaita) nostajia mahtuu sekaan.
 
Juu ja genetiikan merkitys voimantuoton kehittymisessä äärimmäisen suuri. Semmoset lahjakkuudet kuten Kiril Sarychev tai Eric Spoto penkkaisivat luomunakin uskomattomia kilomääriä, jos sen tien olisivat valinneet. Spoto kai nosti jo 500 paunaa vuoden parin aktiivisen voimaharjoittelun jälkeen. 70-luvusta kun puhe oli, niin sillon vuosikymmenen alkupuolella oli vielä 200kg penkki harvinaisuus Suomessa metodeista riippumatta. Kuulantyöntäjä Reijo Ståhlberg oli ensimmäisiä, jotka salilla oli tuon pukannut. Sitten tulikin kova voimailuaalto, jossa kovia penkkimiehiä mm. legendat Hannu Saarelainen(247,5kg) ja Taito Haara(225kg).

Risto Joensuu on tosiaan Suomen mittakaavassa aika uniikki lahjakkuus punnertamaan. Poikkeuksellinen kyky tuottaa paljon voimaa melko pienestä/normaalista lihasmassasta yhdistettynä hyvään tekniikkaan lienee avaimet tuohon. Kaari on Joensuulla melkoinen, hyviltä nivelkulmilta pääsee punnertamaan. Tuomas Hautalaa myös rauta tottelee niin hoikempana kuin paksumpana, vaikkei penkki ykköslaji olekaan.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Tuota noita pröö nostajia joskus seuranneena. Siinä menee joillaki erilaisia lääkkeitä myös hermotuksen parantamiseen. Kai parkinsonin taudissa käytetään niitä lääkehoitoon. Sitten voivat tehostaa sopivalla piri/kokaiini opiaatti yhdistelmällä. Mitä lie noita systeemejä sitten onkaan, mutta testot anaboliset ei tosiaankaan ole ainoita käytettyjä douppeja.
Eli homma on hyvin yksilöllinen ja kokeilemalla etsivät sellasta pikku yhdistelmää jolla pysyy homma vielä hallussa ja antaa hermotukseen ylimääräistä potkua. Osa noista lääkkeistä vaatii kuukausien viilausta ja totuttelua, ilman tietotaitoa ei kannata kokeilla...
Väärin tehtynä vaikutus negatiivinen, putkeen menneenä 5% lisäys ykköseen pelkästään paremman hermotuksen kautta. Kyykyssä voi kuulemma kipujen ja pelkojen poistuttua auttaa enemmänkin.

Sitä en sitten tiedä löytyykö vastaavalla tavalla toimivia aineita joita voisi testikisoissakin hyödyntää.

Oma näkemys tohon penkki asiaan on että läski voi kyllä ottaa 200kg natuna, mutta lievästi epäileväinen olen siihen kevyen jampan tekemänä.
 
Eiköhän MrSiima tuonut esiin yhden tärkeimmistä pointeista eli, hyvä nivelkulma. Tietenkin lisäksi tarvitaan oikea treeni,lepo ja ravinto.
 
Eipä nuo 83 kilosten 200 penkit nyt niin yleisiä ole mutta ei kyllä silti pitäisi automaattisesti ajatella että ei niitä natuna saa. Tuo Ristokin niin älytön lahjakkuus, tekniikka kunnossa ja kova tekemään hommia, niin tuohon jos löisi roippeet päälle niin tulokset olisi vieläkin överimpiä.

Maailmalta toki löytyy enempi 200 kilon pukkaajia tuohon -83 sarjaan, mutta ne nyt onkin sitten maailman parhaita sarjassaan, ja kun mietitään miten paljon ipffässä on nostajia maailman laajuisesti, ei mikään ihme että sinne noita tosi kovia (=lahjakkaita) nostajia mahtuu sekaan.

Kun noita viime aikojen kisatuloksia katsoo niin testatun IPF:n taso on Suomessa nykyään täysin eri luokkaa kuin tuon testivapaan FPO liiton jossa on tämän hetken raw penkkipunnerrustaso suorastaan surkea kun katsoo vaikkapa viime viikonlopun Tatu Avola Memorial kisan tuloksia. Kovimmat viime vuosien punnertajat ko. liitossa Suomessa ovat käytännössä tipahtaneet pelistä pois terveyden mentyä. Kyllähän se että yli 200 raakapunnerrukset ovat vähissä kyseisissä kisoissa kertoo sen että taso on surkea, doupilla otettuna 200 kg kun ei oikeastikaan ole kaiken saatavilla olevan nykytiedon ja lisäravinteiden myötä yhtään mikään juttu jossain 100 kiloisten luokassa eikä todellakaan tarvitse edes omata mitään lahjoja kyseiseen lajiin. Varustepelleilyllä yritetään enää tekohengittää kyseisen liiton penkkitouhuja Suomessa jotta olisi edes hieman jotain isompia kilolukuja esittää kisojen jälkeen.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kun noita viime aikojen kisatuloksia katsoo niin testatun IPF:n taso on Suomessa nykyään täysin eri luokkaa kuin tuon testivapaan FPO liiton jossa on tämän hetken raw penkkipunnerrustaso suorastaan surkea kun katsoo vaikkapa viime viikonlopun Tatu Avola Memorial kisan tuloksia. Kovimmat viime vuosien punnertajat ko. liitossa Suomessa ovat käytännössä tipahtaneet pelistä pois terveyden mentyä. Kyllähän se että yli 200 raakapunnerrukset ovat vähissä kyseisissä kisoissa kertoo sen että taso on surkea, doupilla otettuna 200 kg kun ei oikeastikaan ole kaiken saatavilla olevan nykytiedon ja lisäravinteiden myötä yhtään mikään juttu jossain 100 kiloisten luokassa eikä todellakaan tarvitse edes omata mitään lahjoja kyseiseen lajiin. Varustepelleilyllä yritetään enää tekohengittää kyseisen liiton penkkitouhuja Suomessa jotta olisi edes hieman jotain isompia kilolukuja esittää kisojen jälkeen.

Eipä kyllä täysin lahjaton 200kg penkkaa millään keinoilla. Kyllä esimerkkejä olisi jonoksi asti. Paskaa genetiikkaa ei mikään korjaa, vähän voi luontaisia rajojaan siirtää edemmäs. Lahjattomilla vielä yleensä huono vaste douppeihin. Minun 20v treenannut ja 5 vuotta dropittanut kaverini penkkasi ennätyksekseen 130kg. Treeni ja ravinto ei optimaalista, mutta himotreenaaja ja urheilee monipuolisesti. Että pelkästään heikot metodit ei tuota selitä, vaan genetiikalla on aika iso lusikka sopassa. Kuuritkaan ei mitään mietoja edes.

Joten puhut kyllä paskaa. "Ei mitään lahjoja lajiin" -tyypin ja lahjakkaan väliin mahtuu aika monta välimuotoaa. Kaverini kuuluu mielestäni tuohon ensimmäiseen kategoriaan. Tuo liittohommahan kertoo vaan sen faktan, että ilman pitkäjänteistä työtä ja lahjakkuutta ei tule tulosta. IPF-nostajia on paljon enemmän, jolloin sinne mahtuu lahjakkuuksia enemmän ja pro-puolelle hakeutuu paljon niitä riviroinaajia, jotka eivät omaa hirveää potentiaalia lajiin ja välttämättä pitkäjänteisyyttä jos on sokaistuttu siihen että purkista saisi muka tulosta loputtomiin. Toki sielläkin lahjakkaat kovaa duunia tekevät yksilöt tekee huipputuloksia.
 
ME:t
-59kg Fedosienko Sergey
russia.png
Russia 1982 58.48 171.0 24.06.2016 Killeen / U.S.America
-66kg Berglund Eddie
sweden.png
Sweden 1995 64.80 188.5 23.06.2016 Killeen / U.S.America
-74kg Kodama Daiki
japan.png
Japan 1979 72.40 211.5 29.04.2017 Sydney / Australia
-83kg Gibbs Brett
newzealand.png
New Zealand 1991 82.89 208.5 23.06.2017 Minsk / Belarus
-93kg Cieri Dennis
u.s.america.png
U.S.America 1968 92.80 232.5 27.07.2012 Georgetown / Cayman Islands
-105kg Brown Leon
canada.png
Canada 1966 104.70 224.5 05.07.2017 Orlando / U.S.America *
-120kg Cornelius Dennis
u.s.america.png
U.S.America 1980 118.98 253.0 26.06.2016 Killeen / U.S.America
120+kg Boughalem Ilyas
algeria.png
Algeria 1987 156.45 280.0 21.10.2017 Bejaia / Algeria
 
ME:t
-59kg Fedosienko Sergey
russia.png
Russia 1982 58.48 171.0 24.06.2016 Killeen / U.S.America
-66kg Berglund Eddie
sweden.png
Sweden 1995 64.80 188.5 23.06.2016 Killeen / U.S.America
-74kg Kodama Daiki
japan.png
Japan 1979 72.40 211.5 29.04.2017 Sydney / Australia
-83kg Gibbs Brett
newzealand.png
New Zealand 1991 82.89 208.5 23.06.2017 Minsk / Belarus
-93kg Cieri Dennis
u.s.america.png
U.S.America 1968 92.80 232.5 27.07.2012 Georgetown / Cayman Islands
-105kg Brown Leon
canada.png
Canada 1966 104.70 224.5 05.07.2017 Orlando / U.S.America *
-120kg Cornelius Dennis
u.s.america.png
U.S.America 1980 118.98 253.0 26.06.2016 Killeen / U.S.America
120+kg Boughalem Ilyas
algeria.png
Algeria 1987 156.45 280.0 21.10.2017 Bejaia / Algeria

105kg:n taso on kyllä yllättävän huono. Siellä on kuitenkin lähes tuon ennätyksen verran penkkaavia kisailijoita useampikin.
 
105kg:n taso on kyllä yllättävän huono. Siellä on kuitenkin lähes tuon ennätyksen verran penkkaavia kisailijoita useampikin.
Aika monessakin sarjassa, vaikka kuuritetaan. Tuntuu oudolta ettei edes maailmalla osata kuurittaa oikein ja kaikki ovat enemmän tai vähemmän lahjattomia?
 
Moi

Voima ja elopaino eivät aina kulje käsikädessä. Totta on, että massa liikuttaa massaa, mutta joskus alhaisempi elopaino antaa mahdollisuuden kovempaan ja intensiivisempään treeniin, jolloin myös voimatasotkin voivat kasvaa. Itelläni esim penkissä oli jänniä muutoksia niin voima- kuin massatasolla. Missään nimessä nämä eivät kulkeneet käsikädessä.

Olen listannut muistinvaraisesti vuodesta 1992 alkaen elopainoni ja penkkienkat vuoden välein. Hyvin näkee miten erikoisesti voimatasot vaihtelee, mutta mikä varmaa, nuoren treenarin tulokset vääjäämättä nousivat, hitaasti mutta varmasti. Tietysti tuloksiin vaikuttivat ympäristötekijät ja mitä salilta haettiin kunakin ajanjaksona.

Keskityin paljon penkkaamiseen vuosina 2000-2002 ja oma paino oli suhteellisen alhaalla tuloksiin nähden. Jalkoja en treenannut tuona aikana juuri lainkaan joten lihasmassa oli painottunut yläkroppaan ei jalkoihin. 2003 kun aloitin bodauksen, keskityin myös jalkoihin. Tällöin massa nousi mutta tulokset eivät enää, koska ei ollut edes syytä hakea penkkimaksimeja kun harrastus oli kehonrakennus.

Tilastoa kun selaa voi ihmetellä mitä on tapahtunut vuonna 1999, sillä penkkitulos on noussut 98-vuodesta jopa 50 kiloa. Vuonna 1999 aloitin kreatiinin käytön ja sain salille mukaan oman veljeni. Tämä kombinaatio: treenikaveri ja lisäravinteet saivat penkin suorastaan räjähtämään nousuun. Veljeni kanssa treenit kovenivat ja säännöllinen treenaus tuotti hurjaa tulosta. Tuossa on muuten erittäin hyvä esimerkki siitä, että kreatiini toimii ja sillä todellakin saadaan niin voimaa kuin lihasmassaa.

Vuosi – Oma paino – Max Penkkitulos:

  • 1992 – 50kg – 55kg
  • 1993 – 60kg – 80kg
  • 1994 – 67kg – 95kg
  • 1995 – 68kg – 100kg
  • 1996 – 62kg – 105kg (intti)
  • 1997 – 67kg – 110kg
  • 1998 – 70kg – 110kg
  • 1999 – 68kg – 160kg (x3)
  • 2000 – 74kg – 165kg
  • 2001 – 71kg – 170kg (sotilaspenkin SM 2.)
  • 2002 – 72kg – 180kg(x4) (sotilaspenkin SM 1.)
  • 2003 – 77kg – 170kg (kehonrakennuksen SM 2.)
  • 2004 – 86kg – 170kg
  • 2005 – 76kg – 165kg (kehonrakennuksen PM 1.)
  • 2006 – 75kg – 170kg (kehonrakennuksen Hki-GP 4.)
  • 2007 – 74kg – 170kg (kehonrakennuksen Oslo GP 1.)
  • 2008 – 80kg – 170kg
  • 2009 – 82kg – 175kg
  • 2010 – 84kg – 170kg
  • 2011 – 82kg – 175kg
  • 2012 – 84kg – ?? (kehonrakennuksen SM 1. + Overall)
Toivottavasti nämä tilastot antavat uskoa teidänkin omiin treeneihin, juuri siis niille, jotka tarpovat niissä soissa, kun penkki ei kulje tai kehitystä ei aina tule. Kehitystä tulee, mutta se on välillä äärimmäisen hidasta. Tämä vaatiikin sitä malttia ja kärsivällisyyttä. Ei muuta kuin uskoa omaan itseensä ja omiin tekemisiin!
 
Eipä kyllä täysin lahjaton 200kg penkkaa millään keinoilla. Kyllä esimerkkejä olisi jonoksi asti. Paskaa genetiikkaa ei mikään korjaa, vähän voi luontaisia rajojaan siirtää edemmäs. Lahjattomilla vielä yleensä huono vaste douppeihin. Minun 20v treenannut ja 5 vuotta dropittanut kaverini penkkasi ennätyksekseen 130kg. Treeni ja ravinto ei optimaalista, mutta himotreenaaja ja urheilee monipuolisesti. Että pelkästään heikot metodit ei tuota selitä, vaan genetiikalla on aika iso lusikka sopassa. Kuuritkaan ei mitään mietoja edes.

Joten puhut kyllä paskaa. "Ei mitään lahjoja lajiin" -tyypin ja lahjakkaan väliin mahtuu aika monta välimuotoaa. Kaverini kuuluu mielestäni tuohon ensimmäiseen kategoriaan. Tuo liittohommahan kertoo vaan sen faktan, että ilman pitkäjänteistä työtä ja lahjakkuutta ei tule tulosta. IPF-nostajia on paljon enemmän, jolloin sinne mahtuu lahjakkuuksia enemmän ja pro-puolelle hakeutuu paljon niitä riviroinaajia, jotka eivät omaa hirveää potentiaalia lajiin ja välttämättä pitkäjänteisyyttä jos on sokaistuttu siihen että purkista saisi muka tulosta loputtomiin. Toki sielläkin lahjakkaat kovaa duunia tekevät yksilöt tekee huipputuloksia.

Kuulostaa suorastaan uskomattomalta että voi olla olemassa noin käsittämättömän lahjaton kaveri voimailuun jos ei oikeasti kovilla kuureillakaan 130 kg enempää irtoa penkistä. Tässä tullaan taas toki myös siihen kun ei ole todellista tietoa mitä ja minkä tasoistaa kamaa on todellisuudessa ollut kierrossa, nykyään kun voi saada huonolla tuurilla ties mitä vettä ja tekisi mieli sanoa että kaverillesi on myyty jotain ihan paskaa. Sen mitä itse olen nähnyt voimailuun liittyen vuosien varrella niin pysyn kyllä vahvasti tuossa aiemmin sanomassani että myrkyillä 100 kiloisena 200 kiloa penkistä kokeneella douppaajalle ei ole mikään ihmejuttu eikä siihen vaadita edes todellista lahjakkuutta penkkaamiseen. Keskivertolahjoilla varustettu jantteri, aktiivinen treenari joka pääsee penkissa natuna noin satakiloisena esimerkiksi 140-150 kiloon ottaa käytännössä 200 tai jopa enemmän penkistä ihan helvetin lyhyessä ajassa jos lyö kunnon myrkyt koneeseen. Olen vierestä seurannut vain vähän aikaa sitten kun kaveri jonka penkki oli pitkään natuna, useamman vuoden "vain" 140 kg löi kunnon kaasut koneeseen niin otti ekan kuurin päätteeksi 200, "vaatimattomat" 60 kg parannusta. Vastaavia 150 kilosta kahteen sataan ja yli lyhyessä ajassa olen nähnyt monia. Toki se oma massa lähtee nopeasti myös nousuun että se alkuperäinen esimerkki 100 kg lähtöpaino voi nousta nopsaan 10-20 kg kun oikein laitetaan vaihdetta silmään mutta kyllä yleisesti osviittana 50 kg korotus penkkimaksimiin doupilla pitkän natikkataustan jälkeen lyhyehkössä ajanjaksossa on niin peruskauraa kuin olla voi että on aivan turhaa viljellä esimerkkinä jonkun poikkeuksellisen lahjattoman kaverin suoristusta jossain koulun pikkusalilla. Kun käy isoilla saleilla niin siellä sitä näkee mitä niillä lisäravinteilla saadaan aikaiseksi ja kuinka mikkihiirestäkin tulee goljatti. Joku susta tai pari ei nyt oikeasti ole mitään kovaa kuurittamista jos joku siis niin luulee ja ihmettelee kun ei saa lisätä enempää lättyjä tankoon.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom