YT-neuvottelut

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mikkel
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Mitä tuloja saa lomautusajalta vai saako yhtään mitään? Korvaako esmes liitto jotain?

Nimenomaan sieltä liiton kassasta saa karenssin jälkeen ansiosidonnaista. Monikymmensivuiset ohjeet on tullut sähköpostiin luottamusmieheltä, joita en ole vielä jaksanut kokonaan lukea. :hyvä: Ei tunnu ainakaan vanhemmat työntekijät olevan kovinkaan harmissaan. Mielissään vain, kun lomille pääsevät.

Alkuperäinen pointti vaan koski sitä kummallisuutta, että mielummin seisotetaan toimintaa (varmaa persnettoa) kuin tehtäisiin pienemmällä katteella (jonkin verran edes voittoa). Mitä etua tästä on osakkeenomistajille?

Jos oikein veikkaan tämän teollisuudenalan, :jahas: niin luulisin alan toimijoiden haluavan jatkaa tämän paremman katteen aikaa ja päästä eroon perinteisistä sykleistä. Kaikki ovat olleet niin haltioissaan muutaman vuoden nousukaudesta, eivätkä halua palata siihen vanhaan masentavaan katteettomaan toimintaan, jossa ei rahat riitä investointeihin sen paremmin kuin osinkoihinkaan. Tuollainen väsynyt nollatulos-aikakaan ei paljoa osakkeenomistajia tai työntekijöitä lämmitä.

Minusta on hyvä, että firmat ovat "samassa veneessä", eivätkä anna asiakkaille alennusmyyntejä, joihin he ovat ennen tottuneet. Tosin tuosta veneestä on kuumapäisimpien helppo paeta, jolloin muutkin karkaavat ja alennukset ovat edessä seuraavat kymmenen vuotta.

Edellämainittu on kuitenkin osa totuutta. Toinen puoli on se, että ei niillä asiakkaillakaan hyvin mene. Usein heilläkään ei ole tilauksia. Sieltä täytyy myös solmuja ensin aueta. Lisäksi heidänkin asiakkaiden tulisi saada pankista lainaa tehdä investointeja, jne... Toivottavasti alkaa rahoitus kohta toimimaan.

Kaikenkaikkiaan yt:t ja lomautukset ovat hyvä vaihtoehto. Esim. Ruotsissa on pakko potkia porukkaa pihalle ja se tehdään aina viimeksi sisään tulleista. :lol2: Todella järkevää... Minusta nykyään korostuu toiminnan tehokkuus, jossa ketterät, joustavat ja riittävän kannattavat firmat pystyvät nopeasti muokkaamaan toimintaansa tilanteiden mukaan. Henkilöstömäärä muuttuu siinä, missä toiminnan laajuuskin. Ei kait siinä mitään kovin ihmeellistä ole.

Silloin Urkki-vainaan aikoihin useiden firmojen tarkoitus oli kannattavan liiketoiminnan sijaan vain työllistää valtion väestoä. Nykyään firmoilla vähän erilainen näkökulma. "Yrityksellä ei ole moraalia." -Nalle W.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös YT:ssäkin yleensä potkita viimeksi tulleet pihalle? Tietysti eläkejärjestelyitä yms. mutta kai se perusperiaate on melko sama?
 
Eikös YT:ssäkin yleensä potkita viimeksi tulleet pihalle? Tietysti eläkejärjestelyitä yms. mutta kai se perusperiaate on melko sama?

Mä en tunne YT-lakia, pitäisi joskus ajan kanssa tutustua. Mutta käsitykseni on se, että mikään ei pakota tekemään noin, vaan saavat kyllä pistää käytännössä kenet tahansa pihalle. No luottamusmiehen jos pistää, niin se tulee kalliiksi.

Onko muuten määräaikaisten työsuhteitakaan pakko päättää ennen vakinaistan potkimista ulos? Eikös tiukemmat säädökset määrää vain sen, että tietyn ajan pitää poispotkitut ottaa takas jos pitää väkeä lisätä? Mutta voiko määräaikasen sopparia jatkaa ja samalla kenkiä vakkari pihalle?
 
Eikös YT:ssäkin yleensä potkita viimeksi tulleet pihalle? Tietysti eläkejärjestelyitä yms. mutta kai se perusperiaate on melko sama?

Vois sanoa, että tuo oli enemmän sääntö vielä 90-luvulla ja alun 2000 lukuakin.
Nykyään voi työnantaja periaatteessa potkia lähes kenet tahansa pihalle, luottamustoimissa toimivia lukuunottamatta.

Kyllä meillä käsittääkseni mennään eläkejärjestelyin tämä YT, edellisessä annettiin muutama ns. kova irtisanominen ihan näyttääkseen että me voidaan tehdä näin.
 
Kaikki edellä mainitut. Tiedät varmaan myös varmaan sen tahon joka nimittää yhtiölle hallituksen ja jolla on viimeinen sana sanottavana?

No sieltähän ne ovat lähtöisin, eihän näistä asioista kukaan muu päätä ja ko. tahothan asioista päättävät niin kauan kuin nauttivat luottamusta. Alkuperäinen pointti vaan koski sitä kummallisuutta, että mielummin seisotetaan toimintaa (varmaa persnettoa) kuin tehtäisiin pienemmällä katteella (jonkin verran edes voittoa). Mitä etua tästä on osakkeenomistajille?

Saada sijoitettu raha tuottamaan!!!!!!!!!! Onks tää nyt niin helvetin vaikea ymmärtää..
Niinkuin kirjoitin, niin hyvä jos saa omansa pois esim. osinkopapereista 10 vuoden sisällä (olettaen ettei lasketa mahdollista nousua). Tähän 10 vuoteen sisältyy myös perenteisesti ainakin yksi radikaali laskukausi (historiallisesti katsottuna alkaa joka seitsemäs vuosi).
Todella hyvä osinkopaperi tuottaa historiallisesti 8% tuottoa vuodessa (harvinaista). Onko tämä todellakin mielestäsi liikaa pyydetty jos laittaa rahansa likoon yhtiön puolesta??

Toinen silmään pistävä asia teksissäsi on se että ei sitä tuosta vaan voida pitkää hintapolitiikkaa alkaa muuttamaan. Jos tiedät paljonko todellinen kate on esim. konepajateollisuudella/terästeollisuudella, niin eipä puhuta monestakaan kannattavasta prosenttiyksikön säätelyvarasta saadakseen edes vähän voittoa henkilökustannuksia varten. Lisäksi eivät nämä auta laisinkaan kun tilauskannat ovat joillakin romahtaneet jopa 70-90%. Uskotko silloin että joku pieni katteen säätelystrategia pitää nämä 70-90% "ylimääräiset" työntekijät työllistettyinä (laskettu hyvin pelkistettynä)?? :eek:
Ei sitä hyvinä aikoina pelkää säästöön rahaa tehdä, vaan silloin maksetaan myös hurjat rahat siitä kasvun vaatineesta satsauksista.
Uskottavuus kärsii jos tuosta vaan aletaan suhdanteen takia laskemaan hintoja nollakatteeseen. Pitäisi miettiä myös psykologisia tekijöitä tulevaisuudessakin. Vähän niinkuin "pakko saada pillua, oli sitten kuinka ruma ämmä tahansa..".

Voi voi voi sua..

Kysymys:
Miksi uskot Nokiankin yt-neuvottelevan/vähentävän vaikka kassassa on yli 2,4 miljardia euroa likvidiä pääomaa (yksi maailman parhaimmista kassoista)??
 
Hintakurin pitäiminen on ihan hyvä jotta kaikki ovat "samassa veneessä", mutta käytännössä kun tämä toimii vain euroopassa ja tämän johdosta on ilmassa jo ns. sössimisen merkkejä. Meininki on sama kuin euroopan ilmastotalkoissa. Ihan kiva, mutta kun vähän kauempana oelvat toimijat eivät pelaakaan samoilla säännöillä. Puhutaan globaalista taloudesta, mutta pelataan itsemme ulos paikallisiltakin markkinoilta. Katteissa olisi kuitenkin säätövaraa ja mitään takeitahan ei ole asiakkaiden paluusta jos kerran toimittajaa vaihtavat. Ja jos firmat on investointinsa maksanut ja kassassa on rahaa niin hieman harkintaa voidaan käyttää. En missään vaiheessa ole kritisoinut yt:tä ja lomautuksia, enkä myöskään kritisoi esim. päällekkäiseten toimintojen purkamista. Mutta kuten HuruTim totesi, hieman harkintaa voitaisiin käyttää siinä miten henkilöstöä järjestellään.

Puheeni tosin rajoittuvat pääasiallisesti yhdelle teollisuuden toimialalle.


MassaSampsa: Nokiallakin biseneksen painopiste siirtyy niin maantieteellisesti kuin myös tuotteidenkin osalta. Ei siinä mitään kummallista ole ja se vaatii järjestelyitä.

Yleistä purnausta: onko ketään muuta alkanut kummastuttaa kauppatieteet näin yleisesti? Mitä tiedettä se on kun voida sanoa mitään 95% luottamusvälin varmuudella. Psykologiaako? :D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Yleistä purnausta: onko ketään muuta alkanut kummastuttaa kauppatieteet näin yleisesti? Mitä tiedettä se on kun voida sanoa mitään 95% luottamusvälin varmuudella. Psykologiaako? :D

Kyllä! Psykologiaa sen pitkälti onkin kun suuria voittoja tehdään.. Psykologiaa on kaikkialla, ja etenkin kauppatilanteissa!
Nytkin osittain meneellä olevat wannabe-sijoittajien hätämarkkinat siirtävät halpaa tuottavaa rahaa järkevimmille joilla jäitä hatussa. Samaa etua käyttävät päivätreidaajat.
Hätäiset markkinat erottavat monesti siemenet akanoista.
 
Perjantaina alkoivat YT:t. Kaksi lähtee tuotannosta. Hauskaa tässä on se, että konttorissa on tämän jälkeen 8 ihmistä ja tuotannossa 9!! Millä ne kuvittelevat pärjäävänsä kesäkuukaudet, kun porukkaa on tehtaanpuolelta n. 2 henkeä poissa saman aikaisesti ja tuotanto kolminkertaistuu? Varsinkin kun toukokuun alussa alkavat isot toimitukset kahdessa prosessissa. Firma on vieläpä kieltänyt ylitöiden tekemisen, vedoten suuren lainan lyhentämisen tärkeyteen.

Siis kyllä on ihme jos ollaan hengissä kesän jälkeen. Tietysti jos saan kenkää, niin ei sillä sitten mitään väliä ole. Itse olen toiseksi viimeinen joka on tullut taloon, että aika jännät paikat on. hähä :D
 
Sijoittaja pääsee päivässä, tai parhaimmillaan muutamassa minuutissa, julkisen osakeyhtiön omistamisesta hänelle muodostuneesta riskistä eroon. Työntekijän näkökulmasta potkut ovat hivenen radikaalimpi asia kuin osakkeen arvon (hetkellinen) arvon aleneminen.
Riski tuossakin sillä saat tiedot huomattavasti jälkikäteen verrattuna esim sisäpiiriin jne ja radikaalit muutokset huonompaan markkinoilla= osakkeiden arvo romahtaa ennen kuin saat tiedon itsellesi (automatisoitu treidaus)

Ja potkut vs 80% osakkeen arvosta pois.. Nojaa ihan mitä tahtoo painottaa. Molemmissa tilanteissa vaikutus ei ole radikaali jos kumpikin taho on osannut varautua siihen.

Ja kyllä olen sitä mieltä että turhat potkut = kusessa kun talous elpyy. Osa tekee paskoja valintoja osa hyviä ja kaiken näkee vasta jälkikäteen kun harva osaa ennustaa tulevaisuutta varmasti ja tarkasti.

Kaikki edellä mainitut. Tiedät varmaan myös varmaan sen tahon joka nimittää yhtiölle hallituksen ja jolla on viimeinen sana sanottavana?

No sieltähän ne ovat lähtöisin, eihän näistä asioista kukaan muu päätä ja ko. tahothan asioista päättävät niin kauan kuin nauttivat luottamusta. Alkuperäinen pointti vaan koski sitä kummallisuutta, että mielummin seisotetaan toimintaa (varmaa persnettoa) kuin tehtäisiin pienemmällä katteella (jonkin verran edes voittoa). Mitä etua tästä on osakkeenomistajille?
No esimerkkisi on niin ylimalkainen eikä varmasti kerro prosenttiakaan vaadittavista taustatiedoista että haluaisin kommentoida asiaa. Ja nätisti niputat kaikki omistajat. Eli se on esim siviksen vika jos joku firma tarjoaa monoa jos 80% osakekannasta on holdingyhtiöllä jonka juuret on vaikka kiinassa ja siviksellä em 0,0000001%?
 
Alkoi mietityttämään tuo "sijoittaja" termi. Itse näkisin että sijoittajia on kahta sorttia. On niitä jotka ostavat osakkeet osakeannista tai ovat suoraan mukana firman pystyttämisessä ensimmäisinä osakkeiden ostajina. Nämä sijoittavat rahaa suoraan yritykseen. Toinen porukka on se joka ostaa osakkeita muilta ja myyvät niitä sitten myöhemmin voitolla tai tappiolla. Jälkimmäiset eivät varsinaisesti sijoita mitään firmaan. Osaketta voi myydä ja ostaa vaikka miljoona kertaa, mutta yrityksen kassaan siitä ei valu mitään. IMHO näiden sijoittajien etu on toissijainen. Treidaaja on treidaaja, pelaaja oikeastaan. Ehkä olisi parempi jollain lainsäädännöllä kannustaa ensisijoittajia pitämään osakkeet ja kehittämään yritystä. Vaikka jollain osinkojen verohelpotuksilla jne? Tämä voisi olla parempi kestävälle kehitykselle. Nythän eletään kvarttaali kerrallaan. Treidaajia on paljon enemmän kiitos helpon kapuankäynnin. Nämä haluavat vain nopean voiton. Mielellään vaikka niin että myydään kaikki tehtaiden koneet ja pannaan talot matalaksi. Ja jaetaan rahat osakkaille. Niillä rahoilla voi sitten ostaa jotain toista firmaa ja pistää senkin lihoiksi. Heinäsirkkameininkiä.

Tai toinen mikä voisi auttaa olisi julkisuus. Oy:n pitäisi tiedottaa ainakin työntekijöille että kuka äänestää miten ja kuka tekee päätöksen. Saa YT-neuvottelutkin kasvot.
 
Sijoittamisen erottaa spekuloinnista (treidaamisesta) se, että sijoittaja hakee ennen kaikkea turvamarginaalia analyysillä ja riittävällä hajauttamisella. Treidaaja spekuloi kurssinousulla tai -laskulla (hänen tuottonsa riippuu muiden reaktioista) ja sijoittaja ryhtyy yhtiökumppaniksi yritykseen, jonka osakkeita on ostanut. Hänen tuottonsa riippuu yrityksen liiketoiminnan kehityksestä, eikä muiden markkinaosapuolten reaktioista.

Jos tarkka analyysi johtaa sijoittajan pitämään osakkeen käypänä hintana n. 1 €, ja hän saa ostettua osakkeen 70 centillä, on turvamarginaali silloin n. 30 centtiä. Osakkeen käypä arvo voi silloin heiketä 30% ilman että sijoittaja kärsii tappiota.

Periaatteita:

-safety of principal (velkakirjat!)
-margin of safety (velkakirjat + osakkeet)
-return on investment (riskipreemio, osakkeet!)
-"moat" (Warren Buffett)
 
[mod]Eiköhän vastaisuudessa nää sijoitushommat sovi tuonne omaan threadiinsa ja pidetään tämä nyt YT-neuvotteluja käsittelevänä threadina.

Asiat alkaa oleen aika läpipuituja tuolta osakekantilta.[/mod]
 
Itseasiassa vaikka ois lomautus päällä, niin ei se estä ylitöitä, jollei työntekijät katso sitä itse esteeksi.

Mitään lakia tuohon ei ole, on vain sovelias käytäntö.

Ylityön tekeminen vaatii aina 2:n osapuolen suostumuksen, sen työntekijä ja työnantajan.
Jos esim. luottamusmies kieltää ylityöt, niin se katsotaan työtaistelutoimenpiteeksi ja siitä seuraa aina sanktiot.
Noita 'hiljaisia' ylityökieltoja on aina ollut ja tulee olemaan.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom