Toisaalta kannattaa muistaa, että jos matikasta on vetämässä L:ää, niin yleensä sen saa fyssasta ja kemmastakin aika helposti. Eli jos jostain noista tulee L, niin yleensä muistakin... Vanhassa systeemissä sai olla aika sankari, jos ei fyssaa ja kemmaa kirjoittamalla saanut L:ää, koska näissä täysien pisteiden saaminen tehtävistä oli helppoa suhteessa esseisiin ja yhdistämällä löytyi näistä kokeista helposti se kahdeksan helppoa tehtävää (olettaen, että oli matikkapäätä).
Olin toisaalta odottanut, että fyssassa ja kemmassa L:n saaminen olisi vaikeutunut ainereaalin myötä, mutta onneksi Suomessa on iso määrä sellaisia lääkikseen haluavia, joilta puuttuvat matemaattiset lahjat ja jotka lääkiksen pääsykokeen takia kirjoittavat nämä aineet ja siksi pitävät L:n saamisen edelleen suht helppona...
Luulisin, että näitä todella monen laudaturin saajia alkaisi tulla lisää, koska tosiaan ei ole kovin ihmeellinen suoritus vetästä laudaturit fyssasta, kemmasta, bilsasta ja mantsasta. Ainakin omalla kohdallani oli lukion kurssien sisältö näissä aineissa tullut luettua omatoimisesti jo lähes ennen lukioon tuloa ja samoin monen tutun kohdalla. Vanhassa systeemissä näistä sai tosin vain sen yhden L:n. Toki, jos niihin ennätyksiin haluaa, niin täytyy kielistäkin vetäistä ne laudaturit. Tuolle nostan ainakin itse enemmänkin hattua, koska kieliä ei tietääkseni kukaan opi itsestään toisin kuin monet kyllä sen lukion pitkän kurssin verran matikkaa.