Sinun logiikka antaa ymmärtää, että sotimalla, pakotteilla tai vastaavalla voitaisiin saada aikaan muutos. Minä taas väitän, ja voin perustella väitteeni, että vaihtoehdot eivät ole a) ratkaistaan ongelma voimalla, b) ei ratkaista ongelmaa; vaan a) pahennetaan ongelmaa voimalla, b) ei pahenneta ongelmaa voimalla.
Kuinka monta totalitarismia on saatu kuriin pakotteilla? P-Korean, Iranin, Kuuban ja lukuisten muiden kanssa on käytetty pakotteita jo vuosikymmeniä, mikä on ollut lopputulos? Iraqin, Afganistanin, aikanaan Vietnamin ja lukuisten muiden maiden kanssa ollaan käyty sotia, ja mikä on ollut lopputulos? Neuvostoliitto saatiin romahtamaan, joskin tässäkin voidaan väitellä talouspakotteiden roolista JA ei meno näytä Venäjällä niin oleellisesti erilaiselta kuin Neuvostoliitossa, että jos n. 60 vuoden talouspakotteilla saadaan tuollainen muutos aikaan, niin joku - esim. minä - saattaisi kyseenalaistaa keinon toimivuutta.
Mitä sitten pitäisi tehdä? Jos sotiminen ja talouspakotteet eivät ole toimivia vaihtoehtoja? Ikävä kyllä, mitään kovin nopeita ratkaisuja tällaisiin asioihin ei ole, mutta voidaan katsoa, millaiset totalitaristiset valtiot pysyvät pystyssä (P-Korea, Kuuba, Venäjä, Kiina, Venezuela, Iran,...) ja millaiset ja miksi ovat "romahtaneet" paremmiksi (Saksa, Espanja, Italia, Chile, monet entiset NL:n alaiset Itä-Euroopan maat,...). Totalitarismin ylläpitoon kykeneviä valtioita yhdistää yleensä se, että kansa on todella köyhää ja heillä menee todella huonosti. Kaatuneita totalitarismeja yhdistää taas se, että kansalaiset ovat vaurastuneet ja saaneet enemmän tietoa maailmasta ja kyllästyneenä valtionjohdon perseilyyn, kumonneet vallan. Kuka uskoo, että suomalaiset suostuisivat enää Kekkosen tyyliseen diktaattoriin, espanjalaiset Francoon, italialaiset Mussoliniin tai saksalaiset Hitleriin?
Johtopäätös: Jos halutaan eroon totalitaristisista valtioista, niin panokset pitäisi laittaa siihen, että pyritään edistämään kyseisessä maassa asuvien ihmisten elämää. Jos taas halutaan edistää totalitarismin pysyvyyttä, niin tulee koittaa köyhdyttää ja kurjistaa kansaa. Talouspakotteet ja sodat nimenomaan köyhdyttävät ja kurjistavat kansaa, mutta ei niillä valtaeliittiin juuri ole vaikutusta. Uskooko joku, että Iranin valtionjohdolla - tai P-Korean - ei olisi enää varaa luksuspalatseihin, palvelijoihin ja kaikkeen muuhun, mitä saattaisi kuvitella, talouspakotteiden takia?
Yllä mainittu puhtaasti utilatirstisesta näkökulmasta. Jos otetaan moraali ja eettisyys vielä mukaan, niin on puhtaasti väärin kaikilla mittareilla kurittaa viattomia ihmisiä talouspakotteilla, koska edelleen nämä pakotteet osuvat tavalliseen kaduntallaajaan, eikä vallassa istuviin porsaisiin.