Yleinen maailmantalous/politiikkaketju

Nuo argumentit väestön ikääntymisestä ja talouskasvusta pätee myös kilpailijoihin. Kiina investoi armeijaan valtavasti ja jo kyky valmistaa enemmän aseita ja lähettää enemmän joukkoja rintamalle kuin viholliset riittää pitkälle. Jos Kiina alkaisi sotimaan naapureidensa kanssa, niin lännellä olisi valtavat etäisyydet ylitettävänä tukeakseen paikallisia armeijoita tai omia joukkoja jotka sotivat siellä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Nuo argumentit väestön ikääntymisestä ja talouskasvusta pätee myös kilpailijoihin. Kiina investoi armeijaan valtavasti ja jo kyky valmistaa enemmän aseita ja lähettää enemmän joukkoja rintamalle kuin viholliset riittää pitkälle. Jos Kiina alkaisi sotimaan naapureidensa kanssa, niin lännellä olisi valtavat etäisyydet ylitettävänä tukeakseen paikallisia armeijoita tai omia joukkoja jotka sotivat siellä.
Mitä ne kivääriukot rintamalla auttaa niin pitkään kun Usa liittolaisineen voi kuristaa meriliikenteen?
Eikä Sitä tarvitse tehdä Kiinan lähellä.
 
En tarkoittanut pelkästään jalkaväkeä, vaan myös ilma- ja merivoimia. Jos sotaa käydään Aasiassa, niin onhan se valtava etu jos vahvistukset tulee ihan vierestä Kiinasta eikä toiselta puolen maailmaa. Mieti vaikka tilannetta missä kiinalaiset pumppaa itsemurhadroneja liukuhihnalta ja suoraan taisteluun.

Kiina voi hyvinkin ottaa sodassa haltuun Etelä-Kiinan meren, mikä on kriittinen alue kansainvälisessä kaupassa.
 
Kiina on pahiten jäljessä ilmavoimien suhteen, käytännössä venäläistä tavaraa kaikki. Ja yhdistettynä merivoimiin, USAlla heittää 10 ydinkäyttöistä lentotukialusta liikenteeseen. Jos Taiwan ei olisi saari, se olisi varmaankin jo vallattu. Maavoimien kanssa jos Kiina alkaisi touhuamaan valtaamaan Thaimaata ja Vietnamia, niin menestyksekäs järkevä väliin meno olisi äärimmäisen vaikeaa.
Noin yleisemmin uskon että Kiinan maailmanherruus kaatuu diktatuuriin mikä ei salli suuryrityksille liikaa valtaa ja itsenäisyyttä ja pitää kaikenlaisen johtamisen niin armeijassa kuin yrityselämässä ja politiikassa liian ylhäältä alas käskyttämisenä vailla aitoa vastuunottoa ja rakentavaa yhteistyötä.
Kuitenkin tässä nähdään etteivät nykyiset diktaattorit umpihulluja ole, he haluavat yhdistää ”omaksi katsomaansa” kansaa ja esim. Thaimaa (tai Suomi) jolla vahva oma identiteetti ja suht puolueeton tausta saavat olla rauhassa. Toki muutkin maat tuolla päin. Mutta jos alkavat kaikkea mahdollista hieromaan Kiinan naamaan, niin varmasti voi jotain syttyä.
Kyllä asioita voi provosoida tai olla provosoimatta. Nykyään on vallalla tämä me ollaan kaikesta 100% oikeassa ajattelu ja ei tartte diplomatiaa koska ollaan niiiin oikeassa kaikesta. Se on helpompaa kun ollaan itse rajaviivat vedetty ja Kaakkois-Aasia, Kiina ja Intia kaikki kertaalleen nöyryytetty ja hyödynnetty. Kyllä ne asiat opetetaan siellä edelleen koululaisille ketkä kolonialisteja ja imperialisteja ovat olleet. Tästä syystä on maailmalla halua vaikka vähän huonommankin systeemin kautta multipolaariseen maailmaan missä USAn sotalaivat eivät kontrolloi koko planeettaa, sekin pitää muistaa.
Kiina oli ihan hyvässä vauhdissa rakentamassa tätä uutta maailmanjärjestystä, mutta sortuu nyt liikaan autoritaarisuuteen ja esim Taiwanin asiaan, sekoilee turhia rajakiistoja Intian kanssa, tämä bullying mikä tuntuu olevan diktaattoreille niin tärkeää kaataa heidän oman asiansa. Kantsis keskittyä vaan taloudellisen mahdin luontiin hyvällä, niin kuin olisi Venäjänkin kannattanut.
 
Etelä-Kiinan meren, mikä on kriittinen alue kansainvälisessä kaupassa.
Eikös se kriittisyys johdu vain siitä kun kinkkilästä tulee suurin osa maailman krääsästä? Jos sotimaan alettaisiin, niin eihän me niiltä mitään enää ostettaisi ja siten se alueen kriittisyys laskisi myös isolla kädellä.
 
Uskon että meidän elinaikana nähdään Kiinan hyökkäys Taiwaniin. Se voikin sitten olla kokoluokaltaan ihan eri tason mylly kuin Venäjän sotaretki Ukrainassa. Toki viimeksi mainitussakin voi tapahtua vielä eskaloitumista.

Länsimaat ovat niin riippuvaisia Kiinasta taloudellisesti että isku tulisi olemaan massiivinen pakotteiden ja vastapakotteiden takia. Kiina on Saksan suurin kauppakumppani. Olen ollut jo pitkään sitä mieltä että tuotantoa pitäisi viimeistään nyt alkaa siirtää isosti takaisin. Jenkit käsittääkseni tätä jo tekevät jossain määrin. Pitäisi nähdä riippuvuussuhteet noihin autoritaarisiin valtioihin uudessa valossa ja lopettaa se itselleen valehtelu että kaupalla niistä tulee me.

Jenkit, Japani, Australia sekä Etelä-Korea olisivat jollain tasolla mukana kahinoissa jos siellä Etelä-Kiinan merellä alkaisi tapahtua.

Mietin itse silloin 24.2 että pahinta olisi jos Putin ja Xi olisivat hyökänneet samaan aikaan. Onneksi näin ei käynyt.
 
Mitenköhän kova maanpuolustus tahto Taiwanilaisilla on? Jos on yhtä kova kuin Ukrainalaisilla ei Kiinalla ole mitään jakoa.

Tässä ainakin Taiwanin presidentti vakuuttaa että taistelevat vastaan


View: https://www.youtube.com/watch?v=_HdGOKLEjz0


Taiwanilla on ihan eri tason armeija kuin Ukrainalla ja saaren puolustaminen on huomattavasti helpompaa kuin että on maaraja.

Japani on myös lupautunut taistelemaan Kiinaa vastaan USAn ja Taiwanin rinnalla ja todennäkoisesti siihen liittyy myös Etelä-Korea. Samalla kyllä voi syntyä sota myös Pohjois-Korean kanssa.

Todennäköisesti nuo autoritääriset johtajat pitää vaan totaalisesti murskata taistelukentällä jotta tajuavat ettei imperialismille ole sijaa nykyajan maailmassa.
 
Eikös se kriittisyys johdu vain siitä kun kinkkilästä tulee suurin osa maailman krääsästä? Jos sotimaan alettaisiin, niin eihän me niiltä mitään enää ostettaisi ja siten se alueen kriittisyys laskisi myös isolla kädellä.

Etelä-Korean ja Japanin rahti eurooppaan menee myös sitä kautta. Kiinaa myös tuskin voitaisiin eristää täysin, vaan Kiina kävisi kauppaa edelleen afrikan jne. kanssa.
 
Näkisin Kiinan huomattavasti rationaalisempana toimijana, kuin Venäjän, ja väitän, että heillä on parempi ja realistisempi kuva omista kyvyistään ja muun maailman tilanteesta. Samat ongelmat siellä on korruption, vääristelyn, jne. suhteen, mutta eivät läheskään samaa kokoluokkaa, kuin Venäjällä. Lisäksi Kiinalla on hyvä (ei silti läheskään täydellinen) track recordi siitä, että voivat edistää pitkäjänteisiä strategioita järjestelmällisesti.

Näillä oletuksilla sanoisin, että Kiina ei hyökkää Taiwaniin, mikäli sen aiheuttamia seurauksia ei pystytä pitämään hallinnassa. Uskon, että CCP:tä ei kiinnosta lainkaan miljoonat kuolleet Taiwanilaiset tai omat sotilaat, tuhotut kaupungit, mainehaitta ja yleinen kurjuus. Muiden maiden pakotteet kiinnostavat siinä määrin, että niistä päästään yli. Ts. jos tulee vaikka pakotteita 10 vuodeksi, niin aikahan kuluu ja jonain päivänä tilanne normalisoituu. Veikkaan siis, että suurimmat Taiwanin invaasiota estävät/lykkäävät asiat ovat, että:

Miten kovasti soi omassa päässä? Vaikka miljoonat kuolleet eivät kiinnostaisi, niin jos puoli laivastoa uppoaa ja jäljelle jäävästä puolet teurastetaan rannikolle, niin se lienee jo liikaa. Eli operaation pitäisi onnistua ilman kohtuuttomia tappioita. Pelinappuloita voidaan uhrata, mutta niitä pitää siitä huolimatta jäädä riittävästi jäljelle.

Miten paljon miehitetty Taiwan tulee aiheuttamaan ongelmia? Hong Kongin onnistuivat tukahduttamaan, mutta Taiwan tulee varmasti olemaan isompi haaste. Ei haittaa, jos pistetään armeija hakkaamaan pampulla ihmisiä, teurastamaan mielenosoittajat kadulle ja hakemaan keskitysleireille vaikka 10 % väestöstä selainhistorian perusteella, mutta eivät varmasti halua/kestä tilannetta, jossa kaupungit ovat raunioina ja puolet väestöstä on jonkinasteisessa sissisodassa miehittäjiä vastaan.

Pakotteiden suhteenkin voi olla vaatimus, että kauppa käy edes jonnekin. Jos Intia, E-Amerikka ja edes osa Euroopasta kävisi vielä kauppaa Kiinan kanssa, niin homma saattaisi toimia, mutta jos lähes koko maailma kääntyy vastaan, niin se lienee jo liikaa. Venäjät, Venezuelat ja Pohjois-Koreat eivät paljoa lämmitä sympatiallaan, koska niiden taloudet ovat niin mitättömiä, ettei kaupalla ole paljoa väliä.

Optimistina uskon, että maailman on mahdollista saada Kiina lykkäämään sotaa niin pitkään, että sisäinen muutos ajaa ohi. En todellakaan väitä, että näin käy, mutta pidän sitä mahdollisena. Olen melko varma, että näin ei tule käymään esim. seuraavan 10 vuoden sisällä, mutta vaikkapa 2050-luvulla maailma voi olla toisenlainen.
 
Ei Kiinan kauppa voisi loppua. Kylmiltään kaikki poikki Kiinan kanssa, vai annetaan Taiwan Kiinalle, niin mieluummin Taiwan Kiinalle sanon suoraan. Suomalaisista yhtiöistä menisi konkkaan moni, samoin globaalisti, Koneesta ja Wärtsilästä Mersuun ja Bemariin oltaisiin suunnattomissa vaikeuksissa, kauppakeskukset menisi nurin kun ei olisi halpaa korkean katteen tavaraa, ihan hirvittävä sekasotku, tavarapula aiheuttaisi jätti-inflaation ja menisimme syvään lamaan ja työttömyyteen. Laite jolla tänne kirjoitatte on varmasti tehty Kiinassa. Palataan asiaan sitten kun kaikkien laitteet on made in EU.
Asian magnitudi olisi taloudellisesti paljon pahempi kuin Venäjä pakotteiden. USAn voisi antaa siellä sotia ja pakottaa Kiinaa, Japani ja E-Korea jos niin päättävät. Mutta Euroopan parempi jäädä ulkopuolelle, rajansa näillä globaali demokratiasotilas jutuilla. Kiina on valittu tuotantopaikaksi, sen kanssa pitää elää.
Sen sijaan nyt pitäisi alkaa voimakkaammin tulleilla ja verotuksella ja kotimarkkinoiden tukemisella saada tuotantoa meille. Eli hallitusti alkaa pyrkimään eroon kiinalaisesta tuotannosta. Saksa on lähes kaikkien EU maiden suurin kauppakumppani ja Saksan suurin kauppakumppani on Kiina. Kiina yhteys poikki niin Saksa ja EU joutuu melkoiseen syöksykierteeseen, EU:n hajoaminen olis varmaan aika lähellä.
 
En tarkoittanut pelkästään jalkaväkeä, vaan myös ilma- ja merivoimia. Jos sotaa käydään Aasiassa, niin onhan se valtava etu jos vahvistukset tulee ihan vierestä Kiinasta eikä toiselta puolen maailmaa. Mieti vaikka tilannetta missä kiinalaiset pumppaa itsemurhadroneja liukuhihnalta ja suoraan taisteluun.

Kiina voi hyvinkin ottaa sodassa haltuun Etelä-Kiinan meren, mikä on kriittinen alue kansainvälisessä kaupassa.
Pakko kysyä suomalaisittain mitä väliä kuka hallitsee etelä-kiinan merialuetta?
Suomalaisille ei varmaan väliä onko kiinalaisten vai jenkkien hallussa tietyt alueet.
Luulempa että lehdistö on muokannut mielipiteitä että USA aina hyvä, tosiasiassa ei niitä EU tai vielä vähemmän suomi kiinnosta vaan oma talous.
 
Ei Kiinan kauppa voisi loppua. Kylmiltään kaikki poikki Kiinan kanssa, vai annetaan Taiwan Kiinalle, niin mieluummin Taiwan Kiinalle sanon suoraan. Suomalaisista yhtiöistä menisi konkkaan moni, samoin globaalisti, Koneesta ja Wärtsilästä Mersuun ja Bemariin oltaisiin suunnattomissa vaikeuksissa, kauppakeskukset menisi nurin kun ei olisi halpaa korkean katteen tavaraa, ihan hirvittävä sekasotku, tavarapula aiheuttaisi jätti-inflaation ja menisimme syvään lamaan ja työttömyyteen. Laite jolla tänne kirjoitatte on varmasti tehty Kiinassa. Palataan asiaan sitten kun kaikkien laitteet on made in EU.
Asian magnitudi olisi taloudellisesti paljon pahempi kuin Venäjä pakotteiden. USAn voisi antaa siellä sotia ja pakottaa Kiinaa, Japani ja E-Korea jos niin päättävät. Mutta Euroopan parempi jäädä ulkopuolelle, rajansa näillä globaali demokratiasotilas jutuilla. Kiina on valittu tuotantopaikaksi, sen kanssa pitää elää.
Sen sijaan nyt pitäisi alkaa voimakkaammin tulleilla ja verotuksella ja kotimarkkinoiden tukemisella saada tuotantoa meille. Eli hallitusti alkaa pyrkimään eroon kiinalaisesta tuotannosta. Saksa on lähes kaikkien EU maiden suurin kauppakumppani ja Saksan suurin kauppakumppani on Kiina. Kiina yhteys poikki niin Saksa ja EU joutuu melkoiseen syöksykierteeseen, EU:n hajoaminen olis varmaan aika lähellä.

Tämä nimenomaan on se Kiinan suurempi suunnitelma. Kasvattaa omaa vaikutusvaltaansa ja armeijaansa kunnes voivat vallata Taiwanin ja me ei voida alkaa sotimaan tai edes laittaa heille pakotteita. Se mitä jenkit ja Trump on puhuneet pitäisi ottaa tosissaan myös lännessä. Meidän ei tulisi olla riippuvaisia Kiinasta.
 
Pakko kysyä suomalaisittain mitä väliä kuka hallitsee etelä-kiinan merialuetta?
Suomalaisille ei varmaan väliä onko kiinalaisten vai jenkkien hallussa tietyt alueet.
Luulempa että lehdistö on muokannut mielipiteitä että USA aina hyvä, tosiasiassa ei niitä EU tai vielä vähemmän suomi kiinnosta vaan oma talous.

Oli kyse mahdollisesta sodasta ja siitä onnistuisiko Kiinan eristäminen ja väitin, että Kiina voisi hyvinkin pitää hallussaan etelä-kiinan merta.

Se on hyvinkin olennainen asia onko joskus maailman hallitseva taho USA vai Kiina. Paras olisi tietenkin se, että EU johtaisi maailmaa, mutta EU on siihen liian heikko ja hajanainen. Se taas on mahdottomuus, että mikään taho ei olisi globaali ja johtava supervalta, koska tuon valtatyhjiön täyttäjiksi olisi auktoritaarisia valtioita, kuten Venäjä ja Kiina.

USA on liberaali ja heille on tärkeää yksilönvapaudet, sananvapaus ja demokratia. Kiina on noiden asioiden vastakohta ja jos Kiinasta tulisi globaali supervalta, niin Kiina pakottaisi omat arvonsa myös meillekin. Vaikka en jenkkejä niin fanitakaan, niin kannattaa muistaa ne kilpailijat ja se miten ne olisivat paljon pahempi vaihtoehto.
 
Pakko kysyä suomalaisittain mitä väliä kuka hallitsee etelä-kiinan merialuetta?
Suomalaisille ei varmaan väliä onko kiinalaisten vai jenkkien hallussa tietyt alueet.
Luulempa että lehdistö on muokannut mielipiteitä että USA aina hyvä, tosiasiassa ei niitä EU tai vielä vähemmän suomi kiinnosta vaan oma talous.

Tietty voi haastaa, että mitä väliä millään ylipäänsä on, mutta itse näkisin, että tässä on enemmän kyse rajoista. Eli vaikkapa sinällään voisi ajatella, että mitä väliä, hallitseeko Venäjä Ukrainaa vai ei? Siis mikäli unohtaa inhimillisen kärsimyksen ymv., niin eihän se vaikkapa suomalaisten päivittäiseen elämään ihan hirveästi vaikuta. Mutta mikäli asia siltä pohjalta hyväksytään, niin mitä tapahtuu seuraavaksi?

Vaikea sanoa, että mitä Venäjä olisi tehnyt seuraavaksi, mikäli Ukrainan valtaaminen olisi sujunut helpohkosti ja ei olisi tullut nyt nähtyä reaktiota länsimailta. Olisiko Venäjä hyökännyt Suomeen 2020-luvun loppupuolella? Mahdotonta sanoa, mutta lienee kiistaton tosiasia, että tälle olisi ollut todella merkittävä riski. Lienee myös melko selvää, että jos Venäjän armeija tuhotaan Ukrainaan, niin eivät ole hyökkäämässä Suomeen. Eli tällä tavalla homma koskettaa myös Suomea, vaikkei välitöntä vaikutusta samalla tavalla olisi.

Kiinan kanssa Suomella ei ole maarajaa ja ei liene hirveän relevanttia pelätä, että Kiina hyökkäisi Suomeen riippumatta siitä, että mitä Taiwanin suhteen tapahtuu. Mutta Kiina toimii häikäilemättömästi ja vaikuttaa aika suoraan asioihin, mitä tapahtuu muualla. Esim. mikäli joku koripalloilija sanoo vääriä mielipiteitä, niin Kiina kieltää joukkueen pelien näyttämisen Kiinassa jne. Eli näkisin, että mikäli Kiinalle annetaan periksi, niin ollaan pian tilanteessa, jossa Kiina lyö hiljalleen lisää ja lisää ukaaseja, kuten: "Mikäli ette hyväksy sitä ja sitä, niin katkaistaan kauppasuhteet". Yhdysvallat eivät täysin syyttömiä ole tässä asiassa, mutta ei kai kukaan voi vakavalla naamalla edes vihjaila, että olisivat samaa sarjaa, kuin Kiina? Huomiona varsinkin se, että Yhdysvallat on aika paljon neutraalimpi nykyään, kuin mitä olivat joskus 70-luvulla, kun taas Kiina on tällä hetkellä ns. pahimmillaan, eikä suunta näytä erityisesti parempaan suuntaan menevän.

Kyse on siis pitkälti linjan vedosta. Hyväksytäänkö se, että autoritääriset jätit orjuuttavat pieniä naapureitaan, vai ei. Suomalaisesta näkökulmasta (pieni maa suuren autoritäärisen tyrannin vieressä) toivoisi, että ei hyväksytä ja että muuallakaan maailmassa ei hyväksyttäisi.

Edit. Laitetaan vielä näin suomalaisesta näkökulmasta, että mitkä olivat reaktiot Kiinalta ja Yhdysvalloilta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan? Yhdysvallat on puolustanut Ukrainaa paljon isommin, kuin koko Eurooppa yhteensä, vaikka tavallaanhan asia ei edes heille kuuluisi. Kiina taas tukee Venäjää, vaikkei mitenkään kovin vahvasti. Suomalaisena Venäjän naapurissa asuvana, kummalle haluaisitte antaa enemmän vaikutusvaltaa?
 
Viimeksi muokattu:
Tämä nimenomaan on se Kiinan suurempi suunnitelma. Kasvattaa omaa vaikutusvaltaansa ja armeijaansa kunnes voivat vallata Taiwanin ja me ei voida alkaa sotimaan tai edes laittaa heille pakotteita. Se mitä jenkit ja Trump on puhuneet pitäisi ottaa tosissaan myös lännessä. Meidän ei tulisi olla riippuvaisia Kiinasta.

Joo ja joku raja tässä maailmanparantamisessa. Taiwan ei ole meidän mikään liittolainen, Ukraina on eri asia. Kiinalaiset ovat enempi liittolaisiamme kaupassa ja yrityselämän nivoutumisessa, näin olemme valinneet. Työtä pitää alkaa tekemään riippuvuuden vähentämiseksi tai sitten hyväksyä se että Kiina ottaa Taiwanin joku päivä ja sanotaan vaan voi-voi. EU:n Saksa etunenässä pitää nostaa nyt ensimmäisenä toimena Kiinan tulleja. Jos on kamalaa ja vaikeata, niin sitten pulinat pois Taiwanin asioista ja muista "Kiinan sisäisistä asioista".
Ylipäätänsäkin emme voi toimia maailmanpoliisina ja maailman oikeus- ja sakkojärjestelmänä. Valtioilla itselläkin pitää olla kykyä realiteettien hyväksymiseen ja diplomatiaan vähän aggressiivisempienkin isompien maiden kanssa. Siellä Pelosi & Co kävi härkkimässä ja ärsyttämässä, jos Taiwan valitsee konfrontaation USA:n kanssa ja kakka menee tuulettimeen, Taiwan & USA setvivät asian, ei kuulu meille. Taiwan voi hyvin myös yrittää sopuisampaa diplomatiaa Kiinan kanssa.
 
Joo ja joku raja tässä maailmanparantamisessa. Taiwan ei ole meidän mikään liittolainen, Ukraina on eri asia. Kiinalaiset ovat enempi liittolaisiamme kaupassa ja yrityselämän nivoutumisessa, näin olemme valinneet. Työtä pitää alkaa tekemään riippuvuuden vähentämiseksi tai sitten hyväksyä se että Kiina ottaa Taiwanin joku päivä ja sanotaan vaan voi-voi. EU:n Saksa etunenässä pitää nostaa nyt ensimmäisenä toimena Kiinan tulleja. Jos on kamalaa ja vaikeata, niin sitten pulinat pois Taiwanin asioista ja muista "Kiinan sisäisistä asioista".
Ylipäätänsäkin emme voi toimia maailmanpoliisina ja maailman oikeus- ja sakkojärjestelmänä. Valtioilla itselläkin pitää olla kykyä realiteettien hyväksymiseen ja diplomatiaan vähän aggressiivisempienkin isompien maiden kanssa. Siellä Pelosi & Co kävi härkkimässä ja ärsyttämässä, jos Taiwan valitsee konfrontaation USA:n kanssa ja kakka menee tuulettimeen, Taiwan & USA setvivät asian, ei kuulu meille. Taiwan voi hyvin myös yrittää sopuisampaa diplomatiaa Kiinan kanssa.

Suomi ei ole meidän mikään liittolainen. Venäläiset ovat enempi liittolaisiamme energiakaupassa, näin olemme valinneet. Työtä pitää alkaa tekemään riippuvuuden vähentämiseksi tai sitten hyväksyä se, että Venäjä ottaa Suomen joku päivä ja sanotaan vaan voi-voi.

Ylipäätänsäkin emme voi toimia maailmanpoliisina ja maaliman oikeus- ja sakkojärjestelmänä. Suomella itselläkin pitää olla kykyä realiteettien hyväksymiseen ja diplomatiaan vähän agressiiviemman Venäjänkin kanssa. Jos Suomi valitsee konfrontaation NATOn kanssa ja kakka menee tuulettimeen, Suomi ja Venäjä setvivät asian, ei kuulu meille. Suomi voi hyvin yrittää myös sopuisampaa diplomatiaa Venäjän kanssa.

t. Saksa ja muu maailma.
 
Suomi ei ole meidän mikään liittolainen. Venäläiset ovat enempi liittolaisiamme energiakaupassa, näin olemme valinneet. Työtä pitää alkaa tekemään riippuvuuden vähentämiseksi tai sitten hyväksyä se, että Venäjä ottaa Suomen joku päivä ja sanotaan vaan voi-voi.

Ylipäätänsäkin emme voi toimia maailmanpoliisina ja maaliman oikeus- ja sakkojärjestelmänä. Suomella itselläkin pitää olla kykyä realiteettien hyväksymiseen ja diplomatiaan vähän agressiiviemman Venäjänkin kanssa. Jos Suomi valitsee konfrontaation NATOn kanssa ja kakka menee tuulettimeen, Suomi ja Venäjä setvivät asian, ei kuulu meille. Suomi voi hyvin yrittää myös sopuisampaa diplomatiaa Venäjän kanssa.

t. Saksa ja muu maailma.

Öö nyt ei mennyt ihan kohdilleen.
Suomi todellakin harjoitti menestyksekkäästi sopuisampaa diplomatiaa Neuvostoliiton ja Venäjänkin kanssa, hyvinkin rauhaisa raja ollut, ihan hyvin selvisimme sillä lähestymistavalla.
Saksa on meidän liittolainen, me olemme kummatkin EU-jäseniä, meillä on sama valuutta ja kohta olemme samassa sotilasliitossa.
Valitsimme, tai oikeammin Keski- ja Etelä-Eurooppa valitsi energiariippuvuuden Venäjästä ja EU maksaa siitä isoa hintaa. Ja ostetaanhan me energiaa edelleenkin Venäjältä, vain putkesta tuleva on nyt stopannut. Sitäkin haluttaisiin, tässäkin transitio vaiheessa pois toisesta maailmanparannus transitiovaiheesta. Kahta isoa hintalappua ei voi maksaa yhtäaikaa.

Ja kuten sanottu nyt pitää alkaa irtautumaan Kiinasta hallitusti. Ei tarvitse öyhöttää miten ehdoton ja tuomitseva jne olemme jos Kiina hyökkää, vaan tarttis alkaa nostamaan tulleja Kiinalaisille tuotteille. Ajetaan nyt ensin tämä asia läpi, ennenkuin lähdemme trokaamaan aseita tai laittamaan massiivisia kauppapakotteita saatikka täyttä stoppia, mikä on paljon haitallisempaa meille kuin hiljattainen sopeutuminen.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom