Venäjälle asetetut pakotteet toimivat erittäin hyvin, sikäli mikäli niiden tarkoitus oli romahduttaa euroopan talous...
"The Economist: Euroopan talous on laskussa – samalla kun Venäjän talous on nousussa
Arvostetun talouslehden The Economistin analyysi tarjoaa lisäammuksia niille, jotka kyseenalaistavat EU:n pakotteita Venäjää vastaan. Lehden mukaan, useimmat asiat viittaavat siihen, että Venäjän talous on nyt nopeasti elpymässä samalla kun Euroopan kriisi pahenee.
"Vaimea, mutta elpyvä talous". Näin The Economist kuvailee Venäjän tilannetta. Euroopassa päinvastoin, EU:n ja Venäjän välinen taloussota, jonka viimeksi mainittu näyttää voittavan.
Moskovan kaasun hinta on vain murto-osa Berliinin hinnasta. Venäjän tulot kaasusta ja öljystä, jotka muodostavat maan viennin ja talouden selkärangan, ovat pienentyneet vain kolme prosenttia.
Edistyneen länsimaisen teknologian pääsyn estäminen on iskenyt kovimmin. Mutta monet viittaavat siihen, että kyseessä on tilapäinen ongelma, jota Venäjä on parhaillaan ratkaisemassa, ostamalla tarvitsemansa muualta.
Noin neljännes/puolen miljoonan venäläisen arvioidaan muuttaneen maasta viimeisen puolen vuoden tapahtumien seurauksena. Monet heistä ovat korkeasti koulutettuja ja merkitsevät Venäjälle taitojen menetystä, mikä vaikuttaa negatiivisesti talouteen. Samalla lukua on tarkasteltava sen valossa, että Venäjällä on yli 150 miljoonaa asukasta.
Venäjän levottomuudet ovat saaneet monet ihmiset nostamaan rahansa pankista. Jotkut pankit ovat myös poistuneet Venäjän markkinoilta ja Venäjän omaisuutta ulkomailla on jäädytetty. Se voi järkyttää rahoitusjärjestelmää suuressa mittakaavassa, mutta pahin näyttää olevan jo ohi. Luvut osoittavat, että syyskuussa venäläiset nostivat pankkijärjestelmästä vain kolmanneksen niin paljon rahaa kuin helmikuussa.
Myös inflaatio, joka on ollut Venäjällä viime aikoina korkea, sotaan liittyvien, pakotteiden ja taloudellisten levottomuuksien seurauksena, on nyt laskussa. Tämä samaan aikaan, kun se on nousussa länsimaissa.
Venäjän taantuma on ohi
The Economistin kokonaisarvio on, että Venäjän taantuma on nyt ohi ja että Venäjän talous on sen sijaan elpymässä ja vahvistumassa. Tämä analyysi ei perustu pelkästään virallisiin BKT-lukuihin, jotka eivät Venäjän tapauksessa ole täysin luotettavia.
Sen sijaan useilta toimijoilta on kerätty tietoa, jotka antaa vihjeitä Venäjän taloudellisesta toiminnasta ja tuotannosta. Jos näitä verrataan vastaaviin Euroopan maiden tietoihin, näyttää Venäjän taloustilanne valoisammalta kuin monien EU-maiden. Venäjän tuonti on nyt palannut samalla tasolla kuin ennen EU:n pakotteita ja sen ennustetaan kasvavan edelleen.
Huhtikuussa ennustettiin Venäjän bruttokansantuotteen laskevan tänä vuonna 8,5 prosenttia. Tämä luku on nyt jouduttu kirjoittamaan vain 3,4 prosenttiin. Se on tuntuva, mutta täysin hallittavissa, The Economistin analyytikoiden mukaan. Lehden mukaan ei myöskään ole viitteitä siitä, että bruttokansantuotteen lasku olisi vaikuttanut siihen, kuinka paljon Venäjä voi investoida jatkuvaan sotilaalliseen uudelleenvarusteluun. Päinvastoin, esitetyn vuosien 2023-2025 budjettiesityksen perusteella, näyttää siltä, että Venäjän hallitus lisää sotilasmenoja edelleen tulevina vuosina.
Lännen toivoman talouden romahtaminen olisi merkinnyt Putinin vallan päättymistä, The Economistin arvion mukaan, Venäjän presidentti on joka tapauksessa tänä päivänä yhtä turvassa kuin ennenkin."
https://samnytt.se/the-economist-europas-ekonomi-backar…/