- Liittynyt
- 11.12.2002
- Viestejä
- 585
Mutta jos tällaista toimintaa harjoitetaan esim. kaupan pihalla, omistaja saa taloudellista hyötyä siitä että hänen alueelleen parkkeeraavat tulevan hänen kauppaan asioimaan. Autopaikat ovat tarkoitettu vain kaupan asiakkaille – ei yleiseksi parkkipaikaksi – ja siihen saa parkkeerata vain tietyksi ajaksi (esim 1h)
Kyllä. Tästä syystä totesinkin, että maksuttomassa pysäköintisopimuksessa parkkialueen omistaja/haltija ei saa pysäköintisopimuksista suoraa taloudellista hyötyä.
Kirjoitin jo aikaisemmassa viestissä, että ”Perusteetonta etua parkkeeraava henkilö saa siitä, että hän ei joudu maksamaan parkkeeraamisesta kun taas alueen omistaja, joka on maksanut alueesta (ostanut tai vuokrannut), ei voi käyttää aluettaan silloin kun jonkun toisen auto on siinä - luvatta.”
Sen sijaan pommpulinnaesimerkissä, joka alun perin siis kuului näin "Saa hyppiä sukat jalassa tai paljain varpain. Näiden sääntöjen vastaisesta toiminnasta olet velvollinen maksamaan 40 euroa. Käyttämällä pomppulinnaa hyväksyt nämä ehdot." Millä ihmeen tavalla tällaisessa tapauksessa ehtojen vastaisesti (esim. kengät jalassa) hyppivälle aiheutuu perusteetonta taloudellista etua? Ei kengät jalassa hyppivä saa mitään taloudellista etua siitä, että hän hyppii kengät jalassa pomppulinnassa. Sen sijaan luvattomasti toisen alueelle parkkeeraava saa taloudellista etua siitä että hän ei joudu maksamaan parkkeeraamisesta, kun siitä muualla joutuu maksamaan – joko pysäköintimaksun tai autopaikan vuokran. Siksi KKO on katsonut yksityisellä alueella tapahtuvan valvontamaksujen määräämisen lailliseksi, jotta luvattomasti parkkeeraava ei saa taloudellista etua toiminnallaan. Miksi tämä on niin vaikea ymmärtää?
KKO:n tekstissä ei käsittääkseni viitata taloudellisen edun taikka perusteettoman edun käsitteisiin lainkaan. Sen sijaan KKO:n päätöksessä keskeinen painopiste on, voiko pätevä yksityisoikeudellinen sopimus muodostua pelkällä osapuol(t)en reaalisella toiminnalla - ilman varsinaista tarjous-vastaus -mekanismia. KKO:n vastaus tähän on, että kyllä voi. Kyltit voivat muodostaa sopimuksen, kun ne on riittävän selkeästi esitetty ja sopimuksen ehdot ovat kohtuulliset.
Oma pointti oli pikemminkin osoittaa, ettei mahdollisuudella saada "perusteetonta taloudellista etua" ole ratkaisevaa merkitystä. KKO:n ratkaisun ja muiden oikeuslähteiden valossa en kykene näkemään, että pomppulinnaesimerkin mukainen sopimus olisi automaattisesti mahdoton, mutta pysäköintisopimus puolestaan mahdollinen. Molemmathan ovat rakenteeltaan samanlaisia. Sopimusoikeudessa ei myöskään käsittääkseni tunneta sellaisia sopimuksen syntymisen taikka pätevyyden edellytyksiä, kuin "taloudellinen etu" taikka "perusteeton taloudellinen etu".
Itse asiassa tässä vaiheessa olisi fiksua tarkentaa itse perusongelmaa. Pointtina ei niinkään mielestäni ole keskustella nyt siitä, voiko pomppulinnaesimerkissä ja pysäköinnissä molemmissa muodostua pätevä sopimus. Molemmissa tapauksissa sopimuksen ydinsisältö on muu kuin maksuvelvollisuus (toisessa hyppiminen, toisessa auton pysäköinti). Ymmärtääkseni olemme samaa mieltä siitä, että sopimukset pomppulinnassa hyppimisestä ja auton pysäköinnistä ovat yhtälailla päteviä. Kiistanalainen kysymys on siten se, voidaanko molempia sopimuksia tehostaa sopimussakkoehdolla, jonka mukaan sopimuksen rikkomisesta seuraa kiinteämääräinen maksu.
Ymmärtääkseni sopimussakkoehdon käyttöä ei ole rajoitettu vain sopimuksiin, joista sopijapuolet voivat saada (suoraa) taloudellista hyötyä ja joissa sopimusta rikkova osapuoli voisi saada perusteetonta taloudellista etua. Jos näin on, en vieläkään kykene havaitsemaan miksi pysäköintisopimus ja pomppulinnaesimerkki olisivat rakenteellisesti toisistaan erilaisia tapauksia. Molemmissa tapauksissa sopimuksen syntyminen, ja siis myös sopimussakkoehdon noudattaminen perustuu osapuolen käyttäytymiseen. Sopimussakkoehdon pätevyyttä on siten arvioitava olettamalla sopimukset päteviksi. Mahdollinen pätemättömyys voi seurata lähinnä joko sopimuksen/sopimusehdon kohtuuttomuudesta taikka (kuten aiemmin todettua) sopimuksen hyvän tavan vastaisuudesta.