a) Sopimusoikeuden lähtökohtana on sopimusvapaus. Sopimusoikeus on oikeustieteessä systematisoitu varallisuusoikeuden "oikeusperheeseen". Oikeusjärjestelmän systematisointi oikeudenaloihin ja ei tarkoita, että nämä oikeudenalat ovat toisilleen irrallisia ja aidattuja alueita. Kuten jo aiemmin sanoin, kyse on systematisoinnista, ei poissuljennasta. Näin ollen, kuten viittaamassasi tekstissä todetaan, sopimuksia tehdään myös muilla oikeudenaloilla (työ-, ympäristö-, perhe- ja jäämistö-, informaatio-, lääkintä- ja bio-oikeudessa). Ylipäänsä oikeudenalat ovat teennäisiä käsitteitä (kuten edellisissä suluissa olevasta listasta huomaat), sillä ne ovat loppupeleissä teennäisiä ja helpottavat ainoastaan oikeusjärjestelmän ja sen osian hahmottamista.
b) Teoriassa jokainen tilanne, jossa sovitaan omaisuuteen kohdistuvista velvoitteista, voidaan konstruoida varallisuusoikeuden käsitteiden avulla varallisuusoikeudelliseksi sopimussuhteeksi. Osoitin tämän jo aiemmin rahkasopimuksen kohdalla. Dispoininti omaisuudesta on varallisuusoikeuden ytimessä. Rahka on omaisuutta.
Yritän tässä sanoa, että sopimusoikeus on pääasiassa varallisuusoikeuslähtöistä, muttei varallisuusoikeuteen suljettua. Sovellettaessa sopimusoikeuden periaatteita muilla oikeudenaloilla, edellytetään toki, että kohteena olevassa oikeussuhteessa on varallisuusoikeudellisia piirteitä. Sopimusoikeutta ei siis voida irrottaa täysin sen varallisuusoikeudellisesta luonteestaan. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että sopimuksen rikkomista suojataan lähinnä taloudellisin keinoin (vahingonkorvauksella) eikä esim. henkilöön kohdistuvaa fyysistä pakkoa käyttämällä.
Lihavoidut kohdat: "Kaiken kaikkiaan varallisuusoikeus käsittää oikeusjärjestyksen sen osan, joka sääntelee
yksityisten välisiä taloudellisia suhteita ja heidän oikeusasemiaan näiden suhteiden osapuolina. Varallisuusoikeuden eri aloja yhdistävänä tekijänä on
varallisuuden käsite." ja "
Lähtökohtana varallisuusoikeudessa on sopimusvapaus."
En löydä näistä viestiä (en riveiltä enkä rivien välistä), joka esittäisi seuraavan väitteen: "(Varallisuus)oikeudellisten sääntöjen soveltaminen sopimukseen edellyttää, että osapuolet sopimuksella vaihtavat varallisuusarvioisia etuuksia. Mikäli tällaista vaihdantaa ei tapahdu, varallisuusoikeudellisia sääntöjä ei voida soveltaa."
"Ajattelutavan muutokset" -otsikon alla puhutaan vaihdannallisen näkökulman korostumisesta, ei sen itseisarvoisesta välttämättömyydestä.
Toisaalta myöhemmin varallisuusoikeuksien kohteesta todetaan, ettei kysymykselle varallisuusoikeuden kohteesta anneta enää samaa arvoa kuin ennen.
(Sopimusvapaudesta
"Muilla oikeudenaloilla sääntely on useammin pakottavaa kuin "puhtaassa" varallisuusoikeudessa. Sanottu koskee esimerkiksi useita erityisen yksityisoikeuden – kuten työ- ja ympäristöoikeuden – lohkoja. Tämä johtuu asianomaisten oikeudenalojen erityispiirteistä ja niiden puitteissa kulloinkin suojattavista intresseistä."
Eli = Sopimusoikeuden varallisuusoikeudesta tunnetut periaatteeta tunnustetaan muillakin oikeudenaloilla, mutta niiden painoarvo vaihtelee. Toisin sanoen: Sopimusoikeudesta johdettavat säännöt pätevät myös muilla oikeudenaloilla kuten esim. työ-, ympäristö-, perhe- ja jäämistöoikeudessa. Niille asetetaan kunkin oikeudenalan puitteissa erityisiä edellytyksiä, jotka saattavat painottaa "puhtaan" sopimusoikeuden periaatteita eri tavalla. Mutta tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että muilla oikeudenlaoilla kaikki sopimusoikeuden periaatteet hylättäisiin kokonaan, koska ko. oikeudenala "ei kuulu varallisuusoikeuteen".
Toistan:
a) Oikeudenalat eivät ole toisiaan poissulkevia alueita, joissa alueen haltijalla (=oikeudenalalla) on yksinoikeus sääntöjen määrittelemiseen alueellaan.
b) Melkein mikä tahansa sopimus voidaan muuttaa teoriassa varallisuusoikeudelliseksi. Varallisuusoikeudellisti hahmotettuna rahkasopimuksessa sovitaan
rahkan syömisestä, ei rahkan
syömisestä. Pomppulinnasopimuksessa sovitaan omaisuuden käytöstä, samoin kuin pysäköintisopimuksessa.
Eli palaan jälleen perustavaan väitteeseeni:
Sopimus on pääasiassa tekninen käsite, jonka perusedellytykset ovat enemmän muodollisia kuin sisällöllisiä. Sopimussuhteessa noudatettavien velvoitteiden sisällöllinen arviointi tapahtuu perusoikeussidonnaisen tulkinnan avulla. Tässä keskeisiä elementtejä ovat kohtuullisuus, hyvän tavan vastaisuus ja oikeuden väärinkäytön kielto.
Edes varallisuusoikeus ei näytä itsessään edellyttävän, että pätevä varallisuus-/sopimusoikeudellinen sopimus olisi mahdollinen vain, mikäli oikeussuhde johtaa varallisuus arvoisten etujen siirtymiseen taholta toiselle. Tälle annetaan varallisuusoikeudellisessa ajattelussa merkitystä, mutta se ei ole sopimusoikeuden elinehto.
Olennaista on,
mitä sopimuksella
voidaan sopia, ei se, mikä sopimus on.
LOL! Käyttöoikeussopimus. (Tunnetaan amerikkalaisessa kielenkäytössä myös lyhenteellä EULA, End User License Agreement).