- Liittynyt
- 24.6.2010
- Viestejä
- 88
Ei, vaan se on koko varallisuusoikeuden perusta.1) Väite varallisuusarvoisten etujen vaihdannasta on sopimus- ja varallisuusoikeuteen perustumaton.
Kyllä, sopimuskumppanit voivat itse päättää sopimuksen sisällön. (vain varallisuusoikeudessa)Päin vastoin, sopimusvapaus (kuten mm. täälläkin esitetyistä Saarnilehdon sitaateista ilmenee) tarkoittaa, että osapuolet voivat itse valita, mitä sopimus pitää sisällään.
Kaikki nämä ovat varallisuusoikeudellisia sopimuksia, koska niissä vaihdetaan varallisuusarvoisia etuja.Vaatimus varallisuusarvoisten etujen vaihdannasta johtaisi siihen, että salassapitosopimuksia, osakas-/yhteistyösopimuksia, mainitsemiani käyttöoikeussopimuksia ja monia muita sopimustyyppejä ei voitaisi pitää sopimuksina, koska niissä ei vaihdeta varallisuusarvoisia etuuksia.
Ei suinkaan! Ei-varallisuusoikeudellisiin sopimuksiin voidaan ottaa vain sellaisia ehtoja, jotka laki mahdollistaa.2) Sopimus on selvä juuri niin kauan, kuin osapuolet ovat sen sisällöstä yhtä mieltä. Tämän jälkeen tarvitaan tulkintaperiaatteita. Tällaisia ovat mm. ns. epäselvyyssääntö, ja kohtuuttoman sopimusehdon kielto. Jos mielestäsi "ei-varallisuusoikeudellisiin" sopimuksiin ei sovelleta sopimusoikeuden periaatteita, seuraa tästä, että näissä sopimuksissa kaikin puolin kohtuuttomat ehdot ovat mahdollisia.
Jos kerta olet niin vakuuttunut, että ei-varallisuusoikeudellisiin sopimuksiin sovelletaan sopimusoikeuden periaatteita, sinulla ei pitäisi olla mitään vaikeutta löytää asiaa koskevaa oikeuskäytäntöä, esim. oikeuspaikkasopimukseen sovellettua hyvän tavan vastaisuutta, työehtosopimukseen sovellettua oikeustoimilain pätemättömyysperustetta, välityssopimukseen sovellettua epäselvyys- tai minimisääntöä jne. Jään innolla odottamaan, millaisia tapauksia onnistut löytämään!
Minä en näe mitään ristiriitaa. Saarnilehto tarkoittaa sillä, että sopimusoikeuden periaatteilla on merkitystä varallisuusoikeuden ulkopuolella esimerkiksi tilannetta jossa aviopuolisot ovat tehneet osituksen esisopimuksen, jonka pesänselvittäjän on otettava huomioon. Osituksen esisopimus on varallisuusoikeudellinen oikeustoimi ja se sitoo osapuolia, joten tällöin sopimusoikeuden periaatteilla on merkitystä avioliitto-oikeudessa. Samoin esim. osakassopimuksilla on merkitystä yhtiöoikeudessa. Saarnilehto ei suinkaan tarkoita sitä, että sopimusoikeuden periaatteita sovelletaan varallisuusoikeuden ulkopuolella!Toisaalta totesit tuossa aiemmin, että olet (Saarnilehdon kanssa) yhtä mieltä siitä, että sopimusoikeudella on merkitystä myös varallisuusoikeuden ulkopuolella. Tämähän on loogisessa ristiriidassa väittämän kanssa, jonka mukaan ei-varallisuusoikeudellisiin sopimuksiin ei voida soveltaa sopimusoikeuden periaatteita.