Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
http://www.taloussanomat.fi/jan-hur...at-kaikkia--ja-varsinkin-suomea/201222111/170 Kannattaisko jo vähän miettiä että ketä äänestää! Paljonkohan Suomelle tulee tappiota noista kaikista takauksista ja lainoista ja lahjoituksista?
Eikö kuitenkin olisi mahdollista että joku oman valuutan omaava valtio ajautuu (yli)velkaantumisen kautta tuohon vastaavaan tilanteeseen tavallaan toisesta suunnasta. Eli se mikä oli aiemmin riittävä valtion taloudellinen tuotannon maksimi vastuidensa hoitamiseen ei riitäkkään enää valtion lisää velkaantuessa.
Tilaukseen menee kirjanen, olisko heittää jotain muuta relevanttia ?
Suomen kauppataseen alijäämä on ennätysmäisen suuri. Hyvin menee.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/halyttavat-luvut-suomen-taloudesta-julki/art-1288447454512.html
No jos haluis viedä enemmän niin pitäis tuottaakin jotain. Ja mielellään vielä sellaseen hintaan että joku ostais. :DSuomen kauppataseen alijäämä on ennätysmäisen suuri. Hyvin menee.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/halyttavat-luvut-suomen-taloudesta-julki/art-1288447454512.html
Godleyn identiteetin mukaan globaalilla tasolla rahamääräistä velkaa on aina väistämättä saman verran kuin rahamääräistä varallisuutta. Näin ollen yhden valtion näkökulmasta Godleyn identiteetti voidaan esittää muodossa:
Yksityisen sektorin rahoitustase + julkisen sektorin rahoitustase + ulkomaansektorin rahoitustase = 0
Toisin sanoen:
Yksityisen sektorin rahoitustase = - (ulkomaansektorin rahoitustase) - (julkisen sektorin rahoitustase)
Näin ollen voimme havaita, että yksityisen sektorin varallisuusasema riippuu kahdesta ulkopuolisesta seikasta: ulkomaansektorista ja julkisesta sektorista. Tämä on tärkeää ymmärtää, koska talouden vakauden ja kasvun kannalta yksityisen sektorin varallisuusaseman turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää.
Jos yksityisen sektorin rahoitustase kääntyy tietyllä aikavälillä negatiiviseksi, tarkoittaa tämä yksityisen sektorin nettovelkaantumista. Toisin sanoen yksityinen sektori ajautuu tilanteeseen, jossa sen velat kasvavat enemmän kuin sen rahamääräinen varallisuus.
Tällainen tilanne voi epävarmoissa olosuhteissa johtaa yksityisen sektorin pyrkimyksiin vähentää velkarasitustaan. Jos yksityinen sektori vähentää velanottoaan, johtaa tämä suurella todennäköisyydellä myös kokonaiskysynnän supistumiseen, kun talouden rahavirrat vähenevät.
Kuitenkin kenties vielä vaarallisempi tilanne syntyy, jos yksityinen sektori jatkaa velkataakkansa kasvattamista nettovelkaantumistilanteessa. Tällöin talous on käytännössä ajautunut ponzi-rahoituksen tilanteeseen: positiivinen hintakehitys edellyttää jatkuvasti kiihtyvää yksityisen sektorin kokonaisvelkamäärän kasvua. Kun luotonlaajennuksen tahti lopulta hidastuu, ei kuplatalous pysy enää pystyssä, vaan edessä on iso finanssikriisi.
Tuskin kukaan väittää, että yksityisen sektorin varallisuusaseman heikentäminen olisi toivottavaa. Sen sijaan monet eivät ymmärrä, että yksityisen sektorin varallisuusaseman turvaaminen edellyttää monesti julkisen sektorin alijäämiä.
Godleyn identiteetissä esiintyvällä ulkomaansektorilla tarkoitetaan tarkastelumaan ulkopuolista maailmaa. Näin ollen ulkomaansektorin ylijäämät tarkoittavat tarkastelumaan alijäämiä. Käytännössä kyse on siis vaihtotaseen alijäämistä.
Ulkomaansektorin ollessa ylijäämäinen (eli kun tarkastelumaan vaihtotase on alijäämäinen) on julkisen sektorin rahoitustaseen oltava väistämättä alijäämäinen, jotta yksityisen sektorin varallisuusasema säilyy positiivisena. Tarkkaan ottaen julkisen sektorin alijäämän on oltava vähintään yhtä iso kuin ulkomaansektorin ylijäämän, jotta yksityisen sektorin nettovelkaantumista ei tapahdu.
On myös syytä havaita, että viime aikoina Suomenkin vaihtotase on kääntynyt tappiolliseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä Suomessakin olisi tehtävä alijäämäisiä budjetteja, jotta yksityisen sektorin varallisuusasema ei heikentyisi.
Hmm jos Suomen vaihtotase, eli maksu+palvelutase+tulonsiirrot nettona, jää pysyvästi pakkaselle niin Suomi voi huoletta pyöräyttää alijäämäsiä budjettaja tästä iäisyyteen?
Liian pienet julkisen sektorin alijäämät voivat kuitenkin aiheuttaa huomattavia ongelmia jopa noususuhdanteessa, jos tarkastelumaan vaihtotase on huomattavan alijäämäinen.
Tällöin noususuhdanne perustuu väistämättä yksityisen sektorin nettovelkaantumiseen. Tilanne on kuitenkin hyvin haavoittuvainen, koska ponzi-kuplat kääntyvät usein hyvin helposti velkadeflaatioiksi. Tällaisessa tilanteessa yksityinen sektori pyrkii vähentämään velkataakkaansa, mikä johtaa alentuvien hintojen kierteeseen.
Euroalueella ponzi-perustaisesta kasvusta hyviä esimerkkejä ovat kriisitaloudet Irlanti ja Espanja. Kuvioista 1 ja 2 havaitaan, että kummankin maan budjetti oli lähes koko 2000-luvun alun ylijäämäinen. Molempia maita yhdistää myös se, että maiden vaihtotaseet olivat samaan aikaan jatkuvasti alijäämäisiä. Näin ollen talouden kasvu nojasi yksityisen sektorin alati kiihtyvään velkaantumiseen. Velkaantumisen taas mahdollisti molemmissa maissa räjähdysmäisesti kasvanut asuntokupla, joka loi kotitalouksille ja sijoittajille näennäistä turvallisuuden tunnetta.
Hiki otsalla kaupungintalolla...Salon suurin työnantaja on Nokia 3 800 työntekijällään. Toiseksi suurin on Salon kaupunki, jolla on 3 600 työntekijää.
Itse asiassa, kuinkakohan hyvin Suomessa nytkään kestettäisiin asuntomarkkinoilla hintojen laskua joka siis johtaisi vakuusarvojen laskuun ja mahdollisiin pankkien velallisille esittämiin vaatimuksiin lisävakuuksista?
Mutta eikö sinusta, vähintään silloin kun Suomi on euroalueen jäsen, alijäämäiset budjetit lopulta johda valtion joukkolainojen korkojen nousuun? Eli suo siellä, vetelä täällä.
Toivottavasti tilanne tasapainottuu suhteellisesti, kunhan viennin määrä saadaan nousuun. Kuten sanottua, on kokonaiskuvan kannalta positiivista että absoluuttiset luvut ovat nousseet.