- Liittynyt
- 17.12.2010
- Viestejä
- 876
Likipitäen kaikki maat jossa on ollut hyperinflaatio ovat omanneet oman valuutan. Argentiinassa oli hyperinflaatio 80-luvulla mikä johti rahayksikön vaihtamiseen ja sen kiinnittämiseen USA:n dollariin, mikä lopulta osoittautui huonoksi päätökseksi. Jos valuutta kelluukin kansanvälisissä markkinoilla niin mitä väliä sillä on?
Enkä tajua miksi tämä on vaikea asia myöntää, että valtioiden velanotolla on rajansa riippumatta siitä missä valuutassa nämä velkaantuvat ja että voivatko nämä painaa rahaa vai eivät. En minä osaa sanoa kuinka pitkään esim Japani pystyy velkaantumaan nykyiseen tahtiin, mutta jossakin se raja on.
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentine_Currency_Board
Niin, tässä Argentiinan tapauksessa, kuten myöskään Meksikon tapauksessa, vaaditut ehdot eivät toteutuneet. Argentiina oli käsittääkseni sitonut peson kurssin muihin valuuttoihin jollekin vaihteluvälille jota keskuspankki yritti ylläpitää ostamalla/myymällä ko. valuuttoja ja lisäksi Argentiinalla oli huomattava määrä ulkomaisessa valuutassa määriteltyä (dollarimääräistä) velkaa.
Ja se nyt pitäisi olla itsestään selvää, että sillä on aivan helvetinmoinen merkitys onko valuutta kelluva vai ei. Tätä käsiteltiin myös vähän aiemmin postaamassani quotessa, jossa käsiteltiin Suomen siirtymistä vahvan markan politiikasta kelluvien valuuttakurssien järjestelmään. Ehkä tämä sitten vaan on niin vaikeaa suomalaisille ymmärtää.
Kuten olemme aikaisemmin todenneet, oma valuutta ja keskuspankki eivät vielä kuitenkaan riitä takaamaan valtion taloudellista ja talouspoliittista suvereniteettia. Tämän lisäksi kahden muun ehdon täytyy toteutua. Ensiksi valuutan ulkoisen arvon tulee saada määräytyä vapaasti suhteessa muihin valuuttoihin. Valuutta ei siis saa olla sidottu kiinteällä kurssilla toiseen valuuttaan tai jonkin hyödykkeen arvoon. Toiseksi valtion tulee olla velkaantunut ainoastaan tai ainakin pääosin omassa valuutassaan. Lisäksi olisi toivottavaa, että myös kansantalouden yksityisestä velasta valtaosa olisi määritelty valtion omassa valuutassa.
...
Nykymuotoisessa kelluvien valuuttakurssien järjestelmässä keskuspankkien rahapolitiikan välineistö on hyvin erilainen verrattuna kiinteiden valuuttakurssien järjestelmään. Tämä havaittiin myös Suomessa 1990-luvun vaihteessa, kun markka asetettiin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa kellumaan. Kelluvat valuuttakurssit antavat keskuspankille huomattavasti enemmän pelivaraa ja käytännössä keskuspankki voi vaikuttaa rahamarkkinoiden tilaan kahta kautta.
Ensiksikin keskuspankilla on valta määrittää keskuspankkirahan hinta eksogeenisesti, kun valuutan ulkoinen arvo saa määräytyä vapaasti markkinoilla. Toiseksi keskuspankki voi säädellä itsenäisesti keskuspankkirahan tarjontaa ja siten reservien määrää taloudessa. Jos maksuvalmiusjärjestelmän sulava toiminta vaatii keskuspankkirahan liikkeellelaskua, voi keskuspankki vastata liikepankkien osoittamaan kysyntään vaikuttamatta samalla merkittävästi ohjauskoron tasoon.
Samaa ohjauskorkoa voidaan siis ylläpitää keskuspankkirahan määrän lisääntyessä tai vähentyessä. Keskuspankkirahan tarjonnan kasvattaminen ainoastaan siirtää toteutunutta yli yön -korkoa lähemmäksi keskuspankin määrittelemän korkokäytävän alarajaa eli pankin päivätalletuskorkoa ja vähentäminen lähemmäs korkokäytävän ylärajaa eli keskuspankin maksuvalmiuskorkoa.
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/11/28/unkarin-umpikuja/
http://rahajatalous.wordpress.com/2011/06/02/rahapolitiikka-finanssikriisin-jalkeen/