"Vuosisadan rahoitusmarkkinakriisi"

Oikeudenmukaisuutta my ass. Jossain välissä joku vaati että suomen työttömille pitäisi muutama miljoona antaa liliuksen varoista.. Jes, vitonen hanskaan/äijä varmaan just auttaaki, sillähän saa just melkein sikspäkin tai askin norttia.

On kyllä priimaesimerkki ylen ajankohtaisohjelmien tasosta. Ei jestas.

e: Ei sitä makrotaloudesta voi tuoda sosiologia puhumaan yhtään sen enempää kuin kansantalouden professoria naisten oikeuksien historiasta suomalaisen vasemmiston luomissa hyvinvointirakenteissa tjsp. Monitieteellisyys kunniaan!

Ärsyttävää ku täysin n00bit puhuu asioista, mistä ne ei mitään ymmärrä. Vähän ku kattoisi luonto-ohjelmaa, missä joku kielitieteilijä sekottaa harakat ja naakatkin toisiinsa.

Niinpä Esko Seppänen (hic!) ja Isotalo varsinkin ovat minusta olleet keskustelun parasta antia, Jaakonsaari, Penttilä ja Sasi ja se silikoniblondi Jutta mikäliene ja oikeastaan kaikki muut voisi jättää kotiin.

edit: Nyt sinne tuli joku uusnuori jäänne 60-luvulta, kommunisti ja opiskelija ei voi tietää hyvää.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tuon tilaisuuden sijaan olisin halunnut nähdä Routalemmen käsityksen kapitalismista.

Se kapitalismi... se on JÄNNÄ juttu se kapitalismi. Työn myyjät ja ostajat. Tuotantovälineet. Omistajuus. Ristiriita. On se... JÄNNÄ.

Sasi... haluaisin sanoa jotain ilkeää tuosta "kattoluukku" auki ajelevasta sössöttäjästä, mutta jätän sanoamatta.

Osalla ihan fiksuja juttuja. Ehkä täysin turhia (jälleen kerran) olivat Sasi, Jaakonsaari ja uutena, mutta ei kovinkaan yllättävänä, tuo pastori. Mutta Sasi siis turhin.
 
Mutuilia mutuilun perään. Harvalla mitään faktaa, ja jos jollakin on jotain faktaa se kumotaan "omine kokemusten" perusteella.

Ja sitten tää Jarna Maan ystävä on ihan pihalla. " Miksi Fortumin pitää tehdä voittoa? Se vois tehä vaan sitä sähköä!" " Mailma paranee!"

Mielestäni talouden asiantunitjat pitäisi kutsua näihin keskusteluihin, ei kaikinmailman haihattelijoita, jotka haluavat kaikille hyvää, eivätkä ymmärrä taluden realiteettejä.
 
Mutuilia mutuilun perään. Harvalla mitään faktaa, ja jos jollakin on jotain faktaa se kumotaan "omine kokemusten" perusteella.

Ja sitten tää Jarna Maan ystävä on ihan pihalla. " Miksi Fortumin pitää tehdä voittoa? Se vois tehä vaan sitä sähköä!" " Mailma paranee!"

Mielestäni talouden asiantuntitjat pitäisi kutsua näihin keskusteluihin, ei kaikinmailman haihattelijoita, jotka haluavat kaikille hyvää, eivätkä ymmärrä taluden realiteettejä.
 
Ja sitten tää Jarna Maan ystävä on ihan pihalla. " Miksi Fortumin pitää tehdä voittoa? Se vois tehä vaan sitä sähköä!" " Mailma paranee!"

Tuo Jarna oli aivan loistava! Harvoin näkee noin naivia ihmistä telkkarissa. Tietämys oli missin luokkaa ja ei todellakaan pelännyt itsensä nolaamista....
 
Huoh voisko joku ampua ton jarnan maan ystävistä?

Samaa tuli pohdittua useasti lähetyksen aikana. Myötähäpeän tunne oli valtaisa, kun tyypin yleistiedot oli jotain ihan omaa luokkaansa, kuten myös käytöstavat ja esiintyminen yleensä. Kyä hävetä sai - omaa sukupuoltaan ja ikäluokkaansa. Ja sit oli napattu messiin Anna Kontula, joka on perehtyny prostituutioon ja silpputyösuhteisiin. Lähtökohtaisesti ohjelmatuottajien tarkoitus kai olikin provosoida.

Yleisesti ottaen ja kuten edellä pååtta jo totesikin, niin keskustelun taso oli surkea. Jätin ohjelman kattomisen kesken ja painuin pehkuihin ihmetellen missä noita jarnoja oikein kasvaa...
 
Varsin fiksu tyttö tämä Jarna.. :jahas: ja ihan vitun ärsyttävä.. :wtf:
 
Voi,voi. Eikö pojille ole oikeita mielipiteitä ;)
Harmi kun ei itse pysty katsomaan.

Ymmärrän hyvin Jarna ettet viitsinyt katsoa ohjelmaa nauhoituksen jälkeen televisiosta. Vähintäänkin tuli Jarnasta mieleen Poro72.
 
Eilisen paskanjauhannan vastapainoksi asiantunteva ja hyviä näkemyksiä sisältävä artikkeli:

http://www.theatlantic.com/doc/200905/imf-advice

(jos ei toimi niin laita sivulla olevaan hakuun "quiet coup")

Periaatteessa sama sisältö tässäkin:

http://zerohedge.blogspot.com/2009/04/too-big-to-fail-or-too-big-to-save.html

Noista tekstin alussa esitellyistä IMF:n rakennesopeutusohjelmista ja muutenkin tekstistä huokuvasta "IMF:n ihanuudesta" voi kyllä olla montaa mieltä. Aina ei ole IMF:lläkään puhtaat jauhot pussissa...

And sure enough, samalta sivustolta löytyy myös teksti vuodelta 2001, jossa kirjoitetaan IMF:stä vähän toisessa valossa: http://www.theatlantic.com/doc/200110/stiglitz

Another point of contention related to financial markets. Even after the United States experienced the ruinous consequences of financial deregulation, in the form of the savings-and-loan debacle, the IMF preached the gospel of rapid deregulation around the world, to countries far less able to withstand its negative consequences. Earlier deregulation in Kenya had led to soaring interest rates there. Meles sensibly resisted such a move in Ethiopia. But the IMF continued to insist on deregulation, and not even a panel of scholars I assembled, most of whom supported Meles's position, could budge the organization.

Muuten hyvä teksti, tosin kirjoittajan oma pulju on epäonnistunut myös, kuten Stiglitz sanoo. Niin, ja tuo Simon Johnson on muuten ollut hommissa IMF:ssä juuri silloin, kun IMF on puhunut sääntelyn purkamisen puolesta. Lisäksi tuota financialization prosessia ovat kritisoineet monet jo vuosia aiemmin.
 
Noista tekstin alussa esitellyistä IMF:n rakennesopeutusohjelmista ja muutenkin tekstistä huokuvasta "IMF:n ihanuudesta" voi kyllä olla montaa mieltä. Aina ei ole IMF:lläkään puhtaat jauhot pussissa...

*snip*

No, eipäs nyt ammuta viestinviejää. IMF on mitä on, mutta Johnson puhuu asiaa, kun puhuu jenkkipankeista ja korruptiosta oli miehen tausta mikä tahansa.
 
Miksi Fortumin pitäisi tehdä voittoa? Kertooko joku "asiantuntija" mulle.
Ensinnäkin tulee mieleen kilpailulliset seikat. Jos valtionyhtiö tekee nollatuloksella sähköä, mitä järkeä kenenkään on toimia samoilla markkinoilla? Ainut tapa menestyä olisi tod näk joku marginaalijuttu jota valtionfirma ei tarjoa ja josta saa tarpeeksi voittoa.

Toisekseen on ympäristö kannalta sekä kansantaloudellisesti kannattavampaa rajoittaa sähkön kulutusta pitämällä hintaa korkeammalla.

Kolmannekseen mistäs sitten revittäisiin rahat tulevaisuuden investointeihin? Saisihan rahoja rahastoitua mutta onko siinäkään sitten järkeä? Siksi on vähintäänkin järkevää että vuosittain on niin paljon rahaa että jos parempaa tekemistä ei löydy, maksetaan ne osinkoina pois. Huomattavasti halvempaa ja helpompaa kuin hakea kaikki rahoitus ulkopuolelta.
 
Markkinatalous ei voi toimia ilman läpinäkyvyyttä, tasapuolisuutta ja yhteisiä pelisääntöjä, joiden noudattamista valvotaan tiukasti. Tällä hetkellä meiltä puuttuvat kaikki nämä asiat. On puuttunut jo hyvän aikaa. Mikään ei osoita, että tilanne muuttuisi tulevaisuudessa olennaisesti. Elämme ryöstö- ja pseudokapitalismissa, jossa voitot menevät harvoille, tappiot sosialisoidaan ja jossa rikoksista jätetään rankaisematta.
Miten läpinäkyvyys, tasapuolisuus ja pelisäännöt muka puuttuvat nykyisessä järjestelmässä? Ainahan epäkohtia löytyy, mutta esim. luoton saamisen helppous jo osoittaa, että järjestelmä toimii, eikä vaihdantaa tehdä pelkän keskinäisen luottamuksen varassa. Voittojen meneminen harvoille kuulostaa hyvin erikoiselta, sillä tehokkaimmat yritykset ovat käytännössä nykyisten ja tulevien eläkkeensaajien omistuksessa. On kaikkien puolesta hyödyllistä, että yritykset pyrkivät toimimaan tehokkaasti, eikä pelkästään yhden intressiryhmän, kuten työntekijöiden, etujen mukaan. Tuottavuuskehitys tulee pitkälti asiakkaiden taskuun ja siten laajasti kaikille, kun yhä parempien tuotteiden hinnat laskevat jatkuvasti teknologisen kehityksen myötä. Tappioiden sosialisoimisen kritisoinnissa unohtuu usein se tosiasia, että rahoitusjärjestelmän kaatuminen aiheuttaisi vieläkin suuremmat kustannukset.

Tässä kriisissä monet entiset rikkaat ovat menettäneet paljon tai jopa kaiken, joten keskimäärin tulo- ja varallisuuserot ovat supistuneet voimakkaasti. Pari vuotta sitten ei riittänyt, että työtä ja taloudellista hyvinvointia riitti lähes kaikille. Nyt itketään vielä kovempaa, kun erot rikkaiden ja köyhien välillä supistuvat erittäin voimakkaasti, minkä piti olla hyvä asia. :lol2:
 
Miten läpinäkyvyys, tasapuolisuus ja pelisäännöt muka puuttuvat nykyisessä järjestelmässä?

Vaikka siten, että investointipankit ovat kenenkään valvomatta käyneet kauppaa ja tehneet elämää suuremmat tappiot taseen ulkopuolisilla instrumenteilla joiden arvo moninkertaisesti ylittää maapallon BKT:n...?

Koska mittakaava on tuo, niin voitanee sanoa, että em. toiminta on pitkälti tilannetta määrittävä tekijä. Reaalitaloudella ei mitään merktiystä asiassa, koska se on vain murto-osa volyymista. Ei siis läpinäkyvyyttä, tasapuolisuutta tai pelisääntöjä.
 
Tappioiden sosialisoimisen kritisoinnissa unohtuu usein se tosiasia, että rahoitusjärjestelmän kaatuminen aiheuttaisi vieläkin suuremmat kustannukset.

Suurimman purnauksen tappioiden sosialisoinnissa aiheuttaa varmaankin, että sosialisointi suoritetaan vaikka syy olisi täysin yrityksen/johdon/toimarin/jne syytä. Näin ei tietenkään ole kaikissa tapauksissa, mutta näin karkeasti ottaen arvelisin. Ei ketään varmasti korpea (luulisin ainakin), jos firma joka on pyrkinyt kasvamaan maltillisella riskinotolla menee nuriin ja valtio rientää apuun. Jos tilanne on kuitenkin toisenlainen: Firmassa on pelattu upporikasta tai rutiköyhää ilman ja laitettu all-in jo ennen kuin on ensimmäistäkään korttia jaettu ja pelin päätyttyä aletaan vaatimaan valtiolta lisää kortteja että saataisiin edes yksi pari kasaan, voi tilanne aiheuttaa kevyttä hampaiden kiristelyä.
 
Tappioiden sosialisoimisen kritisoinnissa unohtuu usein se tosiasia, että rahoitusjärjestelmän kaatuminen aiheuttaisi vieläkin suuremmat kustannukset.

Tartun tähän samaan lauseeseen....

Milläköhän perusteella toi edes on totta? Kysyn vaan... oli kyse sitten lyhyestä tai pitkästä aikavälistä.
 
Ensinnäkin tulee mieleen kilpailulliset seikat. Jos valtionyhtiö tekee nollatuloksella sähköä, mitä järkeä kenenkään on toimia samoilla markkinoilla? Ainut tapa menestyä olisi tod näk joku marginaalijuttu jota valtionfirma ei tarjoa ja josta saa tarpeeksi voittoa.

Toisekseen on ympäristö kannalta sekä kansantaloudellisesti kannattavampaa rajoittaa sähkön kulutusta pitämällä hintaa korkeammalla.

Kolmannekseen mistäs sitten revittäisiin rahat tulevaisuuden investointeihin? Saisihan rahoja rahastoitua mutta onko siinäkään sitten järkeä? Siksi on vähintäänkin järkevää että vuosittain on niin paljon rahaa että jos parempaa tekemistä ei löydy, maksetaan ne osinkoina pois. Huomattavasti halvempaa ja helpompaa kuin hakea kaikki rahoitus ulkopuolelta.

Se että firma ei tee voittoa, ei tarkoita että firma toimisi päin persettä. Fortum voi ja sen pitää edelleen kilpailla vapailla markkinoilla vapailla säännöillä. Lisäksi Fortumin tulee edelleen investoida riittävä määrä pääomaa tuotantoinfran ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Kysymys on oikeastaan siitä, että, minkä takia firma joka on julkisessa omistuksessa tuottaa lisäarvoja vain €-määrissä, vaikka sen ensisijainen funktio on a) tuottaa sähköä suomeen ja suomalaisille niin, että yhteiskunnan perustoiminnot on turvattu (tämä on oikeasti valtion tehtävä, mutta se on nyt ulkoistettu valtion yhtiöön), ja b) sen jälkeen täyttää tämä tehtävä mahdollisimman tehokkaasti, eli niin, että tuotto omistajille on maksimi.

Sitten määritellään yhteiskunnan sähköhuollon tarpeet ja priorisoidaan ne. Parametreinä on vaikkapa uusiutuvien määrä, hiilipäästöt, omavaraisuus, ekologisuus, rahallinen tuotto, tehokkuus yms...

Sen jälkeen määritellään omistajien tarpeet, eli mitä parametriä me halutaan optimoida omistajina. Mun mielestä osakekohtaista tuottoa tärkeämpi parametri on uusiutuvan tuotannon määrä, miksi se olisi yhtään huonompi kriteeri kuin jonkun muun maksimoitu osakekohtainen tuotto?

No vaikka siksi, että minä osakkeenomistajana saan tuottoa sijoitukselleni.

Mä omistan kanssa Fortumia koska olen suomen kansalainen. Mun mielestä osaketuottoa tärkeämpi juttu on tossa yllämainitut asiat. Eli Fortum toteuttaa omistaja-arvoaan parhaiten mun mielestä jos se ei maksimoi voittoa ja sen jakoa, vaan investoi kaiken uusiutuvaan.

Ja vielä kommentoin aikaisempaa hölmöyttäni. Firman tulee tuottaa voittoa/toimia tehokkaasti. Mutta sen ei välttämättä jakaa voittoja omistajilleen, jos sille rahalle on fiksumpaa käyttöä. Eli firman ei ole pakko jakaa voittojaan eteenpäin. Anteeki väärän termin käyttöä.
 
Suurimman purnauksen tappioiden sosialisoinnissa aiheuttaa varmaankin, että sosialisointi suoritetaan vaikka syy olisi täysin yrityksen/johdon/toimarin/jne syytä. Näin ei tietenkään ole kaikissa tapauksissa, mutta näin karkeasti ottaen arvelisin. Ei ketään varmasti korpea (luulisin ainakin), jos firma joka on pyrkinyt kasvamaan maltillisella riskinotolla menee nuriin ja valtio rientää apuun. Jos tilanne on kuitenkin toisenlainen: Firmassa on pelattu upporikasta tai rutiköyhää ilman ja laitettu all-in jo ennen kuin on ensimmäistäkään korttia jaettu ja pelin päätyttyä aletaan vaatimaan valtiolta lisää kortteja että saataisiin edes yksi pari kasaan, voi tilanne aiheuttaa kevyttä hampaiden kiristelyä.

Meni editti umpeen joten laitetaan uuteen viestiin.

EDIT: Ja kuten internetkeskusteluissa yleensä: välimuotoja mainitsemistani esimerkeistä ei ole ja jos niitä olisi, niin olen automaattisesti ainoa oikea henkilö määrittämään sopivan tuomion. on/off, päivä/yö, 1/0, tulos/ulos
 
Back
Ylös Bottom