Voimannosto alkanut kiinnostaa, mistä aloittaisin?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Joo tarkoitin tuolla 10x10 sitä, että jos meinaa voimanostajaksi, niin on sitä pohjaa oikesti tehtävä. Ilman kunnon pohjatyötä on turha edes haaveilla, että tulisi olemaan korkealla missään.
10x10 on legendaarinen ohjelma, joka oli vanhan liiton aikaan varsin yleistä. Mm. Hannu Saarelainen teki vastaavaa peruspohjaa.....

Esim. aikanaan itse tein jalkakyykyssä 6kk 10x10, 2vk trikoilla ja MM-kisoissa tuli ME-tulos. Jalkakyykyssä tuolla hermotusjaksolla ei ole mielestäni juurikaan merkitystä toisin kuin penkissä....

Myös muuan Kirk Karwoski otti kunnon pohjakuntoa kympin sarjoilla.
 
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Mites Jani tuossa 10x10:ssä treenijako? Yhteensä 3 treeniä per viikko jaolla kyykky, penkki, veto vai?
Mielenkiintoiselta vaikuttaa kyllä kun itsekkin ajattelin lisätä volyymiä. Voisi ottaa kokeiluun tuon..
 
Mites Jani tuossa 10x10:ssä treenijako? Yhteensä 3 treeniä per viikko jaolla kyykky, penkki, veto vai?
Mielenkiintoiselta vaikuttaa kyllä kun itsekkin ajattelin lisätä volyymiä. Voisi ottaa kokeiluun tuon..

Tota itsekkin mietin, että varmaan jako on kyykky, penkki, veto, jos tekee 3 kertaa viikkoon. Itse kokeilin tossa tiistaina tätä 10x10 ensimmäisen kerran ja kun oon tottunut yksjakosella tekemään niin tottakai ne kaikki piti tehä samana päivänä. Jälkeenpän sitten vasta tajus :D No ei siinä mitään, rankempi treeni on parempi treeni.
 
yleensä aloittelijalle ja muutenkin taukoo pidelleelle sellanen yleinen bodailu on paras keino tehdä pohjaa. ellei oo lihasta ei sitä voi juuri hermotellakaan. voimanostajalle nyt tietenkin homman tulis tapahtua itsestäänselvästi pääliikkeitä painottamalla.

joku 10*10 lukusarjana sinänsä ei tee ihmeitä, kuten ei mikään muukaan sarja- ja toistomantra, mutta käytännössähän se sisältää kaiken kauniissa paketissa :) määrät on nimenomaan nousujohteiset, kuten tosta esimerkistäkin näkee. se on kuitenkin perusvoimaharjoittelun pääidea raudan lisäämisen ohella. monet harjottelee loppujen lopuksi yllättävän vähän määrällisesti ja sitten ihmettelee lajinomasen kestävyyden puutetta. voimanostajan tärkein kestävyysominaisuus on sarjojen toistokestävyys. tällä on vaikutusta ihan sinne kisajaksamiseenkin. jos pystyy tekee esim. 10*5*85% tai 20*3*90% treeneissä, ei kisa tunnu missään.

5*5 ei sekään oo mikään ihmeitätekevä juttu ja hyvin tiukasti karsastan tollasia luvuilla leikkimisiä. ei tää runoutta ole. joka tapauksessa pohjan tekemiseen 5*5 on varsinkin aloittelijalle ja nuorelle aikalailla hermostollista jo, eikä saada kyllä aikaan samanlaisia aineenvaihdunnallisia tuloksia kuin pattitreenillä.

hermostollinen (maksimivoima) treeni kyllä puree kyykkyyn ihan samoin kuin mihin tahansa muuhunkin liikkeeseen puntilla tai ei. näin se vaan menee.

mitään yhtä ja ainoaa parhaiten toimivaa juttua ei voimatreeneissä ole eikä tule, sen on jo monet todenneet sekä ite että isoissa tutkimuksissa muut. perusasiat kuitenkin on ja pysyy. ei se ihminen oo luolamiesajoista juuri muuttunut. sille vuorelle pääsee montaa kautta, mutta ellei oo valmis näkeen yhtään vaivaa sen menestyksen eteen, ei siitä kannata juuri ees haaveilla.
 
Eli noin reilun vuoden on tullut pidettyä taukoa treenaamisesta. Ensin loukkaantumisia sen jälkeen motivaation puute. Nyt on iskenyt uusi hinku salille käyntiin ja haluaisin aloittaa voimannoston harjoittelun, sitä kun en vielä ole kokeillut. Ideoita mistä aloittaa?

Miten olisi tekniikkatreeni? Pyydä joku sinua viisaampi neuvomaan ja valvomaan tekniikan opettelua. Ohjelmalla ei ole mitään väliä, jos et tee liikkeitä oikein --> loukkaantumiset katkaisevat treenaamisen vähän väliä. Lihashuolto on myös aika kova sana.
 
Kaikki liikkeet on erittäin tuttuja, etenkin Maastaveto ja kyykky. Penkki on ainoa missä tekniikkaa täytyy hioa vähän enemmän. Mutta totta tuo kuitenkin, aikoihin kun en ole nostellut niin aion keskittyä aluksi tekniikoihin ja mennä pienillä painoilla.

Tähän vielä kysymys: Jos meinaan treenata esim. tuolla 10x10 systeemillä, niin onko apuliikkeet turhia? Eilen tein maastavetoa 8x10 ja siihen vielä kevyesti leukoja vastaotteella päälle, aika tuskaa oli.. Joten tuleeko liikaa jos meinaa apuliikkeitä ottaa mukaan?
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Kaikki liikkeet on erittäin tuttuja, etenkin Maastaveto ja kyykky. Penkki on ainoa missä tekniikkaa täytyy hioa vähän enemmän. Mutta totta tuo kuitenkin, aikoihin kun en ole nostellut niin aion keskittyä aluksi tekniikoihin ja mennä pienillä painoilla.

Tarkoittaako "tuttu" myös sitä, että tekniikat ovat optimaalisia? Meidän salillakin pari kaveria riuhtoo näitä todella tuttuja liikkeitä jo ties monettako vuotta hirveillä raudoilla ja niin täydellisen VÄÄRÄLLÄ tekniikalla, kuin kyykkyä ja mavea vaan pystyy kukaan ikinä tekemään. Tai siitä kyykystä en ole edes ihan varma, onko tarkoitus kyykätä vai jullettaa.

Ja varsinainen tekniikkatreenihän tehdään sitten isoilla painoilla.
 
Kaikki liikkeet on erittäin tuttuja, etenkin Maastaveto ja kyykky. Penkki on ainoa missä tekniikkaa täytyy hioa vähän enemmän. Mutta totta tuo kuitenkin, aikoihin kun en ole nostellut niin aion keskittyä aluksi tekniikoihin ja mennä pienillä painoilla.

Tähän vielä kysymys: Jos meinaan treenata esim. tuolla 10x10 systeemillä, niin onko apuliikkeet turhia? Eilen tein maastavetoa 8x10 ja siihen vielä kevyesti leukoja vastaotteella päälle, aika tuskaa oli.. Joten tuleeko liikaa jos meinaa apuliikkeitä ottaa mukaan?

Kannattaa ehkä pitää nuo toistomäärät hieman matalampana tuossa vedossa ja käyttää nuita kymppisarjoja penkkiin ja kyykkyyn. Näinhän tuolla Jani Rainelakin neuvoi. Kannattaa vilkaista vielä tuota viestiä, jossa tuo esimerkkiohjelmakin oli mainittuna.
 
Zone-sarja -42%
lord watain: katos nyt tuota volyymin nousujohteisuutta tossa voimasuomen esimerkissä. ei tehdä 10*10 koko ajan, vaan siihen isompaan volyymiin ajetaan sisälle. saadaan myös parempi kehitys. peruskestävyys ja perusvoima reagoi kummatkin hyvin volyymin kehittymiseen. vrt esim 3*4 -> 6*6 -perusvoimasysteemi. jos kuitenkin hypätään samantien sinne huippumäärään, joudutaan karsimaan rautoja liikaa ja se ei oo voimailijalle koskaan hyväksi.

10*10 ei oo mikään sääntö, vaan ajatus isolle määrälle yleensä. alkutaso voi olla esim. 4*8*50%/ 3´, ellei muu kulje. muuten tulee seinä vastaan liika vauhdilla. jossain vaiheessa saatetaan sitten lykkiä esim. 12*12 samalla raudalla, mutta 2´ pausseilla jne. eli kysymys on progressiosta. et sä maratoniakaan varten lähe treeneissä juokseen kisavauhtia samantien.

nyt pitää sit erotella myös varsinainen yleiskunnon kohottaminen ja perusvoimaharjoittelu. voimanosto on hyvin äärimmäinen teholaji, jossa ei käytännössä hapoilla tehdä mitään missään vaiheessa treeniä, jos hyvin mustavalkosesti ajatellaan. lihaksen kasvatus kuitenkin vaatii bodyhommiakin, mutta tääkin on aina tarveharkintaista. pääasiassa voimanostajan tulis yrittää hyödyntää hermostoa mahdollisimman pitkälle, ei lihaskokoa.

sarjoja pitäs kuitenkin pystyä tekeen isoilla romuilla paljon, että saadaan se sarjakestävyys korkeelle. tää taas ei onnistu niin hyvin, ellei olla hyvässä peruskunnossa. liiallinen kestävyysharjottelu sitten taas syö voimaa liikaa. yks asia johtaa toiseen, eikä oikoteitä juuri ole tekemättä kompromisseja tulosten suhteen.

superlahjakkuuksien treenejä on turha kopioida, ellei itse ole superlahjakkuus. tällöin tosin on aika sama miten treenaa, geenit määrä kuitenkin suurimman osan kehityksestä, valitettavasti. kannattaa siis valita vanhemmat huolella. harvoin huippu-urheilijat on hyviä valmentajiakaan. tää näkyy hyvin monessa lajissa pitkin maailmaa. jokasen urheilijan tärkein tehtävä onkin motivaation kehittämisen lisäksi opetella mahdollisimman paljon tunteen sen oman kropan reagointia treeniin.
 
Kyllä tuttu Tarkoittaa sitä että liikkeet ovat myös optimaalisia. Nuorenpana tuli harjoiteltua tekniikoita erittäin paljon joten ne on melko hyvin hallussa. Tietysti kun pitkä tauko on ollut niin täytyy ottaa myös reilusti tekniikka harjoittelua tähän alkuun. Maltilla kun jaksaa treenata niin eiköhän se siitä. Iso kiitos hyvistä neuvoista!
 
Sanotaanko niin, että kun olen tehnyt useammalle aloittelijalle ohjelman, niin se on ollut alkuun tyyliin seuraava:
vk1 10x5
vk2 8x6
vk3 6x8
vk4 5x10
vk5 6x10
vk6 8x10
vk7 10x10
Lisää painoa ja uudestaan sama....
Vastaavasti voi tehdä myös:
vk1 10*10
vk2 10*10 +10kg
vk3 10*10 +10kg
jne......

Painothan luonnollisesti eivät voi olla mitään kovin järisyttäviä, sillä tuollainen ohjelma vaatii reilusti kestävyyttä ja tuskaa, mutta on sen arvoinen.
Apuliikkeitä ei paljoa tarvitse tehdä tälläisen treenin jälkeen, sillä uskon, että lihakset on saanut tarvittavat ärsykkeet. Ainoastaan vatsaa ja kylkiä pitää tehdä.
Hannu Saarelainenhan teki aikanaan penkissä jopa 15x15, mutta Hantta olikin kuningas, enkä oo haaveillu ite tollasista treeneistä :D

Tämä kaikki ylläoleva käy parhaiten kyykkyyn ja penkkiin, mutta maastavedossa lienee parempi treenata 5-8 sarjoja pohjakunnoksi, sillä selkä tuppaa rasittumaan aika pahasti kympeissä ja samalla tekniikkakin alkaa kärsimään.
Maastavedossa esimerkkinä pohjan tekemiseen siksak tyyppinen harjoitus eli:
5*100, 5*120, 5*140, 5*110, 5*130, 5*150, 5*120, 5*140, 5*160
Tai sitten tekee samalla painolla:
5-10*5-8*130

Nää kilot on siis vaan laitettu tohon helpottamaan hahmottamista....
Tässä nyt alkuun perusharjoitteluohjeita, monet saattaa kyseenalaistaa montaa asiaa, mutta tää on se tyyli, millä itse aikaanaan tein kovaa pohjaa.
Tavoitehan ei koskaan ole olla hyvä, vaan paras!


Jani Rainela



joku 10*10 lukusarjana sinänsä ei tee ihmeitä, kuten ei mikään muukaan sarja- ja toistomantra, mutta käytännössähän se sisältää kaiken kauniissa paketissa :) määrät on nimenomaan nousujohteiset, kuten tosta esimerkistäkin näkee. se on kuitenkin perusvoimaharjoittelun pääidea raudan lisäämisen ohella. monet harjottelee loppujen lopuksi yllättävän vähän määrällisesti ja sitten ihmettelee lajinomasen kestävyyden puutetta. voimanostajan tärkein kestävyysominaisuus on sarjojen toistokestävyys. tällä on vaikutusta ihan sinne kisajaksamiseenkin. jos pystyy tekee esim. 10*5*85% tai 20*3*90% treeneissä, ei kisa tunnu missään.

Alkoi todenteolla kiinnostamaan tämmöinen treenityyli penkkiä ajatellen. Dieetillähän tätä ei kannata varmaan alkaa tekemään mutta jossain vaiheessa otan kokeiluun. Eikö tuota penkin treenausta voisi jotenkin puolittaa että sen voisi tehdä 2x viikossa? Suurien sarjamäärien teon totutteluun olisi kiinnostusta.

Noh, joka tapauksessa tallensin kirjanmerkkeihin tämän ketjun.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom