VHH nykytietämyksen valossa

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Uwish
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei kun sinun tuc pitäisi löytää näyttöä sille ettei vähillä hiilareille eletä kauaa.. tuollaista väitit tuossa aiemmin.. melkoisen huvittava väite ottaen huomioon sen, että ihmiset evoluution aikana eivät syöneet tärkkelystä käytännössä lainkaan.
 
En minäkään tiedä mistä inuiitit ottavat C-vitamiininsä, mutta hedelmiä pelkästään sen vuoksi on turha syödä. Paljon parempia C-vitamiinin lähteitä löytyy muusta kasvikunnasta: http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2270&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

Question: Eskimos and vitamin C sanoi:
In particular, he found that adequate Vitamin C could be obtained from items
in the Inuit's traditional diet of raw meat such as ringed seal liver and
whale skin

Vitamin C can be found in a variety of traditional Eskimo/Inuit staples,
including the skin of beluga whales (known as muktuk), which is said to
contain as much vitamin C as oranges.

http://uclue.com/?xq=1716
 
Uwish sanoi:
Jos ihminen olisi tarkoitettu syömään vähän hiilihydraatteja, niin miksi sellaisella dieetillä on suurimmalle osalle niin kovin vaikeaa olla?

Arvelen, että kun ihminen tottuu siihen, että syö paljon tärkkelystä(mikä muuttuu jo suussa makean makuiseksi pureskeltaessa), kysymys on siitä että tottuu "makean" tärkkelyksen syömiseen.

Tosin niin makeaksi kuin esim. sokeri(sakkaroosi), ei esim. vehnän tärkkelys suussa pureskeltaessa muutu. Makeanhimo on niin nuorella että vanhalla. Harva sitä leipää hylkää vaikka on tärkkelystä täynnä?

Edit: Lisätään vielä, etten syö VHH:n mukaisesti, puhdasta arvelua, mikä hiilihydraateissa on sellaista että niitä on vaikea hylätä.
 
Edit: Lisätään vielä, etten syö VHH:n mukaisesti, puhdasta arvelua, mikä hiilihydraateissa on sellaista että niitä on vaikea hylätä.

Oma arvelu tuosta on ihan niiden perimmäinen tarkoitus eli marjat ja hedelmät ovat pääsääntöisesti siemenien levitys mekanismi ja niiden syöminen on oltava jollainlailla palkitsevaa syöjälleen, muuten ne mätänisivät niille sijoilleen jos ketään ei kiinostaisi. Ja toki hiilarit on nopeaa energiaa joten symbioosi tuossakin vallitsee, joku siinä on mikä pistää "kivikauden" hemmon syömään tuota hiilaria ihan liikaa. (harvoin saatavaa -> vedä niin että napa paukkuu...)
 
Niille jotka ihmettelevät miksi tällaista yhtäkkiä aloin postailla, niin syynä pelkkä ärsyyntyminen sellaista (olen pahoillani, mutta kokemukseni mukaan nimenomaan karppaajille tyypillistä) "minä syön paremmin kuin sinä" -asennetta kohtaan. Tarkoitukseni oli lähinnä tuoda esille huonosti suunnitellun dieetin riskit, ja kiireessä tuli valikoitua lähdeaineisto huonosti, harmi. En näe mitään syytä miksi ravintosuosituksia tulisi muuttaa vähemmän hiilihydraattia sisältäviksi. Hiilihydraattipitoisia kasveja on syöty villeinä jo ennen kuin niitä on alettu viljellä (eri maanosissa itsenäisesti ja eri kasveja) ja ne sopivat ihmisen ravinnoksi oikein hyvin, vaikka pienemmälläkin määrällä tulee toimeen. Ihminen on ihmeen sopeutuvainen erilaisiin dieetteihin. Jopa aivot oppivat käyttämään ketoaineita jonkin ajan päästä energianlähteenä, jos glukoosia ei ole tarjolla. Tämä on yksi syy miksi mielestäni hiilihydraatit kuuluvat ihmiselle luontaiseen ruokavalioon; niiden puutteeseen pitää sopeutua, ei niiden läsnäoloon. Iivilillä hyviä pointteja urheilevista ja ei-urheilevista ja energiankulutuksesta. Ihmettelen aidosti miten usein ja paljon liikkuvat jaksavat ja palautuvat VHH:lla, itse en jaksaisi edes töissä. Makeanhimo ei käsittääkseni ole sama asia kuin hiilihydraattihimo, molemmat myös itse kokeneena väittäisin näin. Makeasta vierottuu parissa viikossa helposti, hiilarihimo vaan kasvaa viikko viikolta. Ehkä joillain ei, ja näille ehkä VHH sopiikin paremmin. Se mikä noissa tutkimuksissa myös harmittaa on se, että ne ovat keskittyneet ylipaino-ongelmiin ja laihdutukseen, eikä VHH:sta normaalin ihmisen elämäntapana oikein löydy tietoa. Otetaan vastaan jos näkyy.;) :piis:
 
Jos huttua alkaa keittää oikein kunnolla päästään vielä mukavan pohdinnan pariin, miten mahdollinen neanderthal -perimä pohjoiseurooppalaisissa vaikuttaa siihen, millainen ravinto kullekin sopii... Johtuisivatko pohjoisen elintasosairaudet osaksi siitä, että meillä kaikilla ei ole runsaaseen hiilihydraatin saantiin sopeutunut perimä, vaikka osalla olisikin.

Populääritiedettä, mutta kuitenkin...

http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=891&vl=2007

http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=890&vl=2007

Laadukkaampiakin artikkeleita löytyy, ken jaksaa penkoa ja kiinnostaa, myös varmasti ristiriitaista tietoa.

Mulle suhteellisen vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii... senkin vähän syön sitten pelkästään täysjyvää. Mutta onpahan mulla tuo neanderthalien luukyhmykin ;)
 
Uwishin kommentti on selvästi virheellinen, sillä sopeutumisen pitää tapahtua molempiin suuntiin.
No jos nyt pilkkua viilataan.. Kun alkaa syömään hiilihydraattia tauon jälkeen, niin tuleeko siitä havaittavia "oireita"? Päänsärkyä tms? Kauanko menee että elimistö alkaa käyttämään energianlähteenä hiilihydraatista saatuja glukoosia ja glykogeenia ja lakkaa/vähentää rasvan käyttöä?

Mur-mur: Muutaman kuukauden olen joskus karpannut putkeen, lisäksi erinäisiä painonpudotuksia kisapainoon pikaisemmilla muutaman viikon -parin kuukauden jaksoilla. Kasvissyöjänä olin joskus muinoin peräti pari vuotta, ja vasta isän grillaamat sisäfileet saivat aikaan lihanhimon enkä muistanut enää miksi ihmeessä olinkaan kasvissyöjä, joten se jäi siihen.
 
Mä haluan tietää kuinka moni huippu-urheilija on VHH-dieetillä, jos se kerran on niin hyvä ja terveellinen. Kukaan tuskin voi olla täysin terve jos ei harrasta liikuntaa ja mielellään melko paljon.

Esim. treenin jälkeen tarvii nopeita hiilareita elimistöön ja keho on tosi kovilla jos niitä ei saa.

Joka tapauksessa esim. sydäntautijärjestöt eivät suosittele VHH-dieettiä. Sivuoireita voi tulla tosi paljon eikä VHH sovi kaikille. Jotkut ovat siihen itsensä tappaneetkin, mutta sen suurin syy on todnäk ollut oma tyhmyys tai vika päässä.
 
Mä haluan tietää kuinka moni huippu-urheilija on VHH-dieetillä, jos se kerran on niin hyvä ja terveellinen. Kukaan tuskin voi olla täysin terve jos ei harrasta liikuntaa ja mielellään melko paljon.

Esim. treenin jälkeen tarvii nopeita hiilareita elimistöön ja keho on tosi kovilla jos niitä ei saa.
Huippu-urheiluun tai kovaan kehittymiseen tähtäävään urheiluun vähähiilidyraattinen ruokavalio ei varmaankaan ole paras mahdollinen, mutta tällaisen peruskansalaisen elimistö ei ko. ruokavalioon totuttuaan tosiaankaan tarvitse nopeita tai hitaitakaan hiilareita elimistöön treenin jälkeen. Enkä mitenkään jaksa uskoa, että olisin tässä kohtaa mitenkään poikkeava yksilö. Sitä on vaikea sanoa kuinka kovilla elimistö sitten on, mutta ainakaan vielä ei ongelmia ole ollut.
 
Öö... kyllä mä väitän että aloittelevakin punttiksella käyvä hyötyy hiilareista palautusjuomassa aika tavalla. Itsellä ainakin palautumisaika on huomattavasti lyhyempi kuin silloin kun en tajunnut urheiluravitsemuksesta yhtään mitään.
 
No jos nyt pilkkua viilataan.. Kun alkaa syömään hiilihydraattia tauon jälkeen, niin tuleeko siitä havaittavia "oireita"? Päänsärkyä tms? Kauanko menee että elimistö alkaa käyttämään energianlähteenä hiilihydraatista saatuja glukoosia ja glykogeenia ja lakkaa/vähentää rasvan käyttöä?

No aloitetaan tästä kauheasta VHH:sta, ai että tulee oireita, melkein kuolema korjaa kun aloittaa moisen?? Onko se niin kumma jos sopeutumiseen menee jokunen päivä (2-5 päivää) jos edelliset 20-30v ovat olleet hiilarivoittoisia? Ja nämäkin oireet... no, päänsärky ja vatsan toiminnan muutos liittyvät lähes 100% siihen että VHH on yleensä vähäkalorinenkin, mutta jos muuttaa vain VHH tyylille ja antaa kaloreita olla tarpeeksi niin ainut mitä punttaaja saattaa huomata on sarja tai treenikestävyyden lasku (tämäkin henkilökohtaista, itselläni hyytyy mutta monilla ei tunnu hyytyvän)
Toinen on se että kun on muutanan kerran VHH:ta harrastanut niin eipä tule vähillä kaloreillakaan pää kipeäksi.

Ja kyllä muutos VHH:sta runsashiilariseen aiheuttaa pahimmillaan mm. väsymystä, nesteen kertymistä, turvotusta, ripulia, ilmavaivoja, jne. että ei se ole sen kummallisempi tuo sopeutumisasia.

En nyt oikein tiedä mitä haet tältä ketjulta, VHH on kiistämättä tehokkaampi laihdutustapa perinteiseen verrattuna (samoilla kaloreilla suurempi rasvanpalaminen, ja ainakin taviksilla lihakset säilyy paremmin.. ), nälkä loistaa poissaolollaan ja sitä syö lähes automaattisesti vähemmän, (tätä ei saa aikaan "perinteisellä" ) samoin ns. sydäntauti ja diabetes riskitekijät vähenee enemmän kuin perinteisellä. Ja kyllä voisin jokaisen näistä kaivaa ihan oikeista tutkimuksista mutta se olisi lusikalla syöttöä, ole hyvä ja tutki itse asiaa tarkemmin :)

Enkä minä ole edes oikea "karppaaja", harrastelen vaan ajoittain rasvan tiristys mielellä ja vielä on kokeilematta ns. lihaksen rakennus suuri energisemmällä VHH:lla, voi olla että ei toimi mutta itse kokeilemalla saa tuostakin ensikäden kokemuksen.
 
Onnittelut näinkin mielenkiintoisen ja ajankohtaisen ketjun avaamisesta. Tuo ajatus geneettisten ominaisuuksien mukaan tehtävästä ruokavalion soveltamisesta on varmasti yksi mahdollisuus, tosin riittääkö siihen yhteiskunnan resurssit on sitten eri asia. Henkilökohtainen interventio lihavuuden hoidossa on toki yksi mahdollisuus. Valitettavasti käytännön kliinisessä työssä lihavuuden hoitoon liittyy jos jonkinlaista muutosvastarintaa. Käytännössä mitä suurempi elämäntaparemontti on tehtävä, sitä epätodennäköisempää on pitkäaikainen painonhallinta. Tämä varmaan on osaltaan syynä virallisterveellisen puolella jonkinlaiseen skeptismiin kovasti hiilihydraatteja rajoittavia ruokavalioita kohtaan. Toisaalta harmittavan usein näkee virallisterveellisen ruokavalion ulkopuolelle jäävien vaihtoehtojen niputtamista ns. muotidieettien joukkoon, joka ei sekään ihan korrektia ole.

Toisaalta rasvauskovaisten puolella nuo ”metaboliset edut” ja muut kummallisuudet elävät edelleen, tässä suhteessa Atkinsin perinnöstä tuntuu välillä olevan kovin vaikea päästä irti. Meinasitko muuten iivili, että VHH porukka nimenomaan laihduttaa plussa(tai edes ylläpito)kaloreilla. Tai missä on todettu tämä Fatson mainitsema samoilla kaloreilla suurempi rasvanpalaminen-ilmiö? Tälläiset tutkimukset haluaisin kovasti nähdä, mielellään sellaisen, jossa tutkimushenkilöiden syöntejä ei valvota pelkästään ruokapäiväkirjojen avulla.

Voisitko Anssi tarkentaa mitä tarkoitatte tuossa äskettäisessä julkaisussanne kohdassa 2. Carbohydrate-restricted diets are at least as effective for weight loss as low-fat diets. Siellä sanotaan näin: “Studies by Foster, et al. [26] and Samaha, et al. [27] are often cited as examples where low carbohydrate diets are more effective at 6 months but no better than low-fat diets at 1 year. The experimental design, however, allowed re-introduction of carbohydrate in the low carbohydrate group as the study proceeded.”

Tarkoitatteko tällä, että ihmiset pitäisi pakottaa syömään vähän hiilihydraatteja? Jos kerran suurella osalla tutkimushenkilöistä vähän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla pysyminen on hankalaa, eikö se kerro osaltaan nimenomaan jotain kyseisen ruokavalion soveltuvuudesta jotain?

Sinänsä mikä tahansa kaloreita riittävästi rajoittava ruokavalio toimii laihdutuksessa, kunhan sitä vaan noudatetaan. Ilahduttavan monelle vähähiilihydraattinen sopii, ruokahalu pysyy paremmin kurissa, virtaa riittää enemmän ja veriarvot paranee. Mutta naivia ajatella että hiilihydraatti/insuliinikeskeinen ajattelutapa olisi lopullinen ratkaisu lihavuuden hoitoon. Nythän noita Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia tarkistetaan luultavasti sekä hiilihydraattien että rasvan osalta, joka sekin on ihan ajankohtaista.
 
Meinasitko muuten iivili, että VHH porukka nimenomaan laihduttaa plussa(tai edes ylläpito)kaloreilla?
Ei tietenkään, vaan:
Sinänsä mikä tahansa kaloreita riittävästi rajoittava ruokavalio toimii laihdutuksessa, kunhan sitä vaan noudatetaan. Ilahduttavan monelle vähähiilihydraattinen sopii, ruokahalu pysyy paremmin kurissa, virtaa riittää enemmän ja veriarvot paranee. Mutta naivia ajatella että hiilihydraatti/insuliinikeskeinen ajattelutapa olisi lopullinen ratkaisu lihavuuden hoitoon. Nythän noita Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia tarkistetaan luultavasti sekä hiilihydraattien että rasvan osalta, joka sekin on ihan ajankohtaista.
Eli ei mikään ruokavalio voi kumota fysiikan peruslakeja (taisi tähän tapaukseen liittyvät fysiikan lait löytyä osa-alueen termodynamiikka sisältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Termodynamiikka), vaan on oltava miinuskaloreilla, jotta läsän määrä voi vähetä.

VHH:n pointti on käsittääkseni nimenomaan toi Fatson esilletuoma, eli fiilis, eli näläntunne ja sen tasaisuus. Huonolaatuiset hiilarit aiheuttavat sitä verensokerin heittelyä, eli vuoristorataa: duracellpupu -> karsee väsy ja näläntunne-> lisää nopeasti imeytyvää hiilaripitoista ruokaa -> duracellpupu -> karsee väsy ja näläntunne jne. yms. ja tuo sykli pyörii sitä nopeammin, mitä nopeammin imeytyviä hiilihydraattipitoisia ruokia nautitaan. Toki myös kalorimäärillä on yhtälössä tärkeä rooli. Eli tuosta pyritään ja ilmeisesti moni pääseekin eroon ilman hiilareita tai vähintään ns. hyväkarppauksella, eli että ihan kaikki ns. nopeat hiilari jätetään ruokavaliosta pois, eikä niitäkään ns. hyvistä/hitaista/kuituisista hiilarilähteitä syödä kovin paljoa, ehkä nainen noin 100-200g/vrk ja mies 200-300g/vrk hiilua, noin karkeena arviona ja ihmisen koosta ja fyysisestä aktiviteetista ja tavoitteista riippuen toki. Tässäpä hyvä maallikkokäsitteillä kirjoitettu artikkeli tästä aiheesta, enkuksi tosin: http://www.stumptuous.com/cms/displayarticle.php?aid=20

Vaikka kyse on epätieteellisestä käsitteestä, niin fiiliksen merkitystä ei ihmisen elämässä kannata aliarvioida.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom