Menee arvelun puolelle, mutta veikkaisin että tuolla dieetillä tulee niin ikävä raikkaita kasviksia että niitä tulee pakottava tarve puputtaa. (Tai ainakin minulla, on testattu.) Ja sanoohan sen järkikin että vitskuja ym. on saatava.
[sarkasmi] Sinä oletkin todella kattava otanta. [/sarkasmi] Kelle muulle tulee ikävä raikkaita kasviksia? Ja mitä kasviksia, hedelmiä, juureksia, salaattia, marjoja, mitä? Keskivertojenkillekö tulee ikävä, semmoiselle, joka ei ehkä ole 10-20v aikana syönyt muita kasviksia, kuin ketsuppia ja uppopaistettuja ja kinuskilla ja vaniljakastikkeella päällystettyjä omenoita? Arveletko, että tutkimuskohteina on ollut kovinkin monta sellaista, ketkä olisivat hiilaritonta ruokavaliota toteuttaneet vankan tietämyksen pohjalta ja osaten, vai kenties vain siten, että ostavat sen jo vuosia sitten paskaksi todetun ja vanhentuneen ekan Atkinsin kirjan? Ei siinä ole mitään uutta, että lähes pelkästään kermaa, kananmunia ja pekonia sisältävä ruokavalio on perseestä. Se on tälläkin palstalla todettu vuosia sitten ja moneen kertaan.
Kukas noin on väittänyt? Vai viittaatko johonkin yleiseen käsitykseen?
Muuan "tutkimus", josta kopipeistailit antaumuksella väittää niin. :jahas: Kopioinpa tähän sen lainauksen:
A low-carb diet is simply a low-calorie diet in disguise. Suoraan aiemmasta postauksestasi. Etkö lukenut sitä tekstiä ennen postausta? Olisiko hyvä tutustua huolella tutkimuksiin, joita siteeraa?
No kun se nyt sattuu olemaan totta. Joillakin vaan tuntuu olevan sellainen käsitys että ne ovat kaiken pahan alku ja juuri. Nykyään ehkä osittain sen GI:n hypetyksen takia.
Se, että esim. japanilaiset (riisi) ja perinteistä välimerellistä ruokavaliota syövät (katoavaa kansanperinnettä) ovat terveempiä ei johdu hiilareista, vaan siitä, että heillä yleensäkin tulee nykyajan olemattoman vähäiseen fyysiseen aktiviteettiin nähden riittävän vähän kaloreita ruoasta, paljon kasviksia, riittävästi laadukasta rasvaa, riittävästi laadukasta proteiinia merenelävistä, joita noihin ruokavaliohin kuuluu runsaasti, todella vähän nopeita hiilareita (jep, japanilaisten riisi on nopean hiilarin lähde, mutta sitä ei syödä semmoisia määriä, kuin esim. jenkkilän kiinalaisrafloissa).
HUOM! Korostan edelleen, että mä en karppaa, enkä ole ikinä karpannut. Eli en puolusta vähähiilariruokavaliota tai jopa tiukkaa ketoruokavaliota siksi, että itse sellaista noudattaisin tai olisin ikinä noudattanutkaan. Silti mua ärsyttää epä-älykäs uskovaisen sävyinen johonkin asiaan takertuminen, jota sinä Uwish nyt yllätyksekseni harrastat. Aiempien juttujen perusteella susta on jäänyt perusfiksun voimailevan punttimimmin kuva. Mistä nyt yhtäkkiä tämmöinen hiilari-intoilu?
Onkohan vielä epäpätevämpiä "tutkimuksia" aihetta puolustaen?
Mikä siinä kommentissa oli epäpätevämpää, kuin sun kommentti:
Menee arvelun puolelle, mutta veikkaisin että tuolla dieetillä tulee niin ikävä raikkaita kasviksia että niitä tulee pakottava tarve puputtaa. (Tai ainakin minulla, on testattu.) Ja sanoohan sen järkikin että vitskuja ym. on saatava. Mennään arvailun puolelle, mutta väitetään yleisenä totuutena, että jokaiselle tulee ikävä raikkaita kasviksia, koska sulla tulee, on kuulemma testattu. Sä et ole edelleenkään kattava otos, enintään hyvä case study. Sä olet voimaileva ja lihaksikas nainen, eli hyvin poikkeava yksilö, joten sulle hiilareista (vars. kun tod.näk. otat ne suurimmaksi osaksi laadukkaista lähteistä, toisin kuin suurin osa ihmisistä) on jopa hyötyä, reenit kulkevat paremmin. Suurimmalle osalle maailman kansasta ruokavalion valtava hiilaroituminen noin 30-50-v aikana on sen sijaan ollut katastrofi, kansanterveyden kannalta siis.
Hiilareiden poisjättäminen muodostaa aikamoisen haasteen "tavikselle", jotta osaa syödä niin että saa kaiken tarvitsemansa ja toisaalta mitään ei tule liikaa. Kokeilepa joskus huviksesi jättää hiilarit pois, sitten sen vasta huomaa miltä se tuntuu kun niitä ei saakaan syödä.
Muistapa nyt nää pointit:
Jos muuttaa nykyaikaista täysin päin helvettiä olevaa ruokavaliotaan, jossa lähes 100% hiilareista tulevat huonoista lähteistä, ei juoda vettä juuri ikinä, vaan mehuja, limua, kahvia jne., makroravinnejakauma on suunnilleen pr 10% (joista suurin osa viljasta), hh 70% (lähes kaikki valkoisesta vehnäjauhosta, ranskanpotuista, sokerista, valkoisista riiseistä yms. huonoista lähteistä) ja r 20%, joka lähes pelkästään huonoa rasvaa, niin on päivänselvää, että pitää lähteä ensin laittamaan perusteet kuntoon. Eli jo vuosia sitten nää keskustelut käytiin moneen kertaan mm. pakkiksella ja myös Mistress Krista on niistä saitillaan puhunut vuosia sitten.
Eli perusteet vielä kerran:
- riittävästi laadukkaita kasviksia
- riittävästi vettä
- jos on epäilys, ettei kasviksista kumminkaan saa riittävästi mikroravinteita, niin monivitskunappi per päivä ei ole pahitteeksi
- riittävästi protua, ei voimailevalle tai aktiiviliikkujalle noin 1-1,5g/painokilo/vrk on ihan ok, aktiiviliikkujalle ehkä 1,5-2g/painokilo/vrk voisi olla passeli nyrkkisääntö
- riittävästi laadukasta rasvaa, eli kalarasvaa ja/tai oliivi- tai rypsiöljyä, myös pähkinät ok
- sopivan vähän tai paljon hiilareita laadukkaista lähteistä, riippuen tarpeesta, on jo monessa tutkimuksessa ja peruskoulun terveystietokirjassa todettu, että proteiinia kroppa tarvitsee rakennusaineeksi kaikkeen ja rasvaa rasva-aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan, hiilareita VAIN energiaksi, täten suurin osa länsimaisista ihmisistä tarvitsee niitä erittäin vähän, koska eivät kuluta energiaa, me liikunnallisesti aktiiviset olemme nykyään poikkeus sääntöön.
Eli jos on kyseessä tyypillinen länsimaalainen, joka ei kuluta energiaa, koska menee joka paikkaan moottoroidusti, mistä vähennetään, kun ylipainoisena todetaan syömisen vähennystarve? Hänen kalorintarpeensa on jo etukäteen todella matala. Vähennetäänkö jo ennestään liian vähästä proteiinimäärästä tai hyvistä rasvoista, joita ei syödä? Vai vähennettäisiinkö sittenkin niitä turhia ja epäterveellisiä nopeita hiilareita? Vai olisiko ehkä paras laittaa samaan aikaan sekä määrät, että laatu kuntoon, että ihminen söisi riittävästi proteiinia ja laaturasvaa ja riittävän hiilareita ja nekin lähteistä, joista saa samalla kuitua ja vitskuja?
On totta, että hiilareiden poisjättäminen muodostaa haasteen kenelle tahansa, mutta mahdotonta se ei ole, eikä sen myöskään tarvitse olla epäterveellistä, kuten kovasti koitat todistaa. Jälleen kerran, vanhassa ja perinteisessä Atkinsin dieetissä on paljon pielessä, onhan se todettu vuosia sitten ja perusteltukin vielä pätevästi ja kerrottu, miten se kannattaa korjata. Jos ravinnosta jättää hiilarit pois, ei ole pakko alkaa syödä tuhannesti pekonia, kananmunia ja kermaa. Vaihtoehtoja on, terveellisempiä vaihtoehtoja.
Toistan papukaijana: mikä tahansa makroravinnejakauma voi toimia ja olla terveellinen, jos noi tässä ketjussa ja postauksessa mun mainitsemat ja aiemmin palstalla vuosien ajan jo monen ihmisen moneen kertaan mainitsemat perusteet pistetään kuntoon.
Mua edelleen kiinnostaa syyt tämmöiseen kummalliseen hiilihydraattiristiretkeen. Miksi? Etkö ole lukenut aiheesta jo vuosia sitten käytyjä päteviä keskusteluja? Oletko kenties lähtenyt toteuttamaan itselläsi tai nähnyt läheisten ihmisten toetuttavan perinteistä Atkinsin dieettiä? Jos kyllä, niin sen aiheuttamien pettymysten pohjaltako nyt olet suorastaan hiilihydraattiuskovainen? Hiilarittoman ruokavalion voi todellakin toteuttaa terveellisesti ja järkevästi. Kukaan vähänkään järkevä ei väitä, että se olisi helppoa, mutta mahdollista kyllä. En ihmettele yhtään, miksei A. Manninen enää jaksa, ihmettelen lähinnä sitä, miten minä jaksan. :D