Tuleepi mieleen Adol Ehrnroothin lause: "Se ken haluaa elää rauhassa, valmistautuu sotaan".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mua naurattaa ne, jotka jaksaa jauhaa inttijutuista vielä monien vuosien jälkeen.Naurattaa lähinnä nämä perus läskit, jotka keskeyttää palveluksen muutaman viikon jälkeen. - - - - Onko se mukava kuunnella, kun porukka puhuu, että missä on ollu intissä ja kuinka hanurista se oli palella leirillä. Itse sitten selität ylpeänä, että pääsit himaan parin viikon jälkeen, kun olit niin läskiperse ja hyvä valehtelemaan
Naurattaa lähinnä nämä perus läskit, jotka keskeyttää palveluksen muutaman viikon jälkeen. Miksei voi ottaa sitä asennetta, että kun ollaan viimeistä kertaa samalla viivalla oman ikäluokan kanssa niin yritetään pärjätä? Perkele mennään ja hoidetaan homma kunnialla läpi, tilanteesta ja ekstramotivaatiosta riippuen 6-12kk väliltä.
Onko se mukava kuunnella, kun porukka puhuu, että missä on ollu intissä ja kuinka hanurista se oli palella leirillä. Itse sitten selität ylpeänä, että pääsit himaan parin viikon jälkeen, kun olit niin läskiperse ja hyvä valehtelemaan. Hyväksytään se, että me kaikki miehet halutaan olla hieman machoja, ja meidän ego kärsii, jos me lusmutaan intti keskeyttämällä se. 6kk on riittää vallan mainiosti, jos ei kiinnosta. Jos taas haluaa haasteita, voi jäädä pidemmäksi aikaa.
Niin kuin edellisellä sivulla kirjoitin, näitä apinoita löytyy sen verran paljon, että niistä pitäisi kasata se palkka-armeija, jolloin jokainen "läskiperse valehtelija" voisi jättää menemättä ja nämä machomiehet saisivat tehokkaampaa koulutusta.
Tai ehkä joku välimalli, jossa varusmeispalvelus olisi vapaaehtoinen, kertauksia järjestettäisiin paljon useammin ja jokainen saisi jonkinlaisen erikoiskoulutuksen. Joka vuosi olisi kuitenkin kiintiö, joka tulee täyttyä.
Jos vapaaehtoisia ei tule tarpeeksi, niin sitten aletaan hakemaan läskiperseitä mukaan.
Wanha kunnon varusmiespalvelus vs. palkka-armeija-keskustelu nostaa näköjään taas rumaa päätään. Tästä aiheesta olisi varmasti ihan tärkeää käydä asiallista ja rakentavaa keskustelua mutta kun se harvoin sitä on. Varsinkin netissä palkka-armeijan puolesta huutelevat ne, joita on vituttanut intissä ja koko laitos koetaan sen vuoksi turhaksi. Sitten heitellään jotain tietämättömiä mutu-argumentteja ottamatta lainkaan huomioon laajempaa perspektiiviä.
Kyllä, nykyisissä puolustusvoimissa on paljon kehitettävää. Kyllä, uhkakuvat ovat muuttuneet. Kyllä, palvelusaika pitää saada mielekkäämmäksi jne.
Mutta ei, palkka-armeija EI ole autuaaksitekevä ratkaisu. Pelkästään jo sen vuoksi, että Suomen puolustusdoktriiniin kuuluu edelleen koko valtakunnan puolustaminen, eikä esim. pelkän Helsinki-Vantaan lentokentän.
Eli kuinka paljon niitä apinoita sitten löytyy? Oletko nähnyt jossain kyselyn, jossa selvitetään kuinka moni haluaisi vakituiseen palvelukseen rivisotilaaksi Suomen palkka-armeijaan, joka ei tee mitään muuta kuin treenailee kassulla? Entäpä kaikki erikoistehtäviin vaadittavat ammattilaiset? Miten houkuttelet palkka-armeijaan lääkäreitä, insinöörejä, IT-spesialisteja, kemistejä tai mekaanikkoja jos heillä on vaihtoehtonaan samat hommat siviilissä?
Jonkinlainen valikoiva asepalvelus olisikin ainoa edes etäisesti järkevä vaihtoehto nykyiselle. Sellaista kohti ollaankin ehkä menossa, mutta en ole ainakaan itse nähnyt vielä uskottavaa mallia. Minkä erikoiskoulutuksen haluaisit antaa jokaiselle? Koko armeija täynnä laskuvarjojääkäreitä?
No siitä se vasta sota (ehheh) syttyisi jos malli olisi sellainen, että tietyt ihmiset ovat automaattisesti ulkona asevelvollisuudesta mutta sitten yhtäkkiä heidät voitaisiinkin pakottaa inttiin kun kiintiöt eivät täyty.
Se on totta, että omat juttuni ovat täyttä mutuilu ilman parempaa tietämystä, enkä ole asiaa sen syvällisemmin koskaan pohtinut. Se on kuitenkin fakta, että nykyinen systeemi ei ole tehokas ja vielä vähemmän taloudelisesti kannattava. Onneksi Suomen armeijan tulevaisuus ei ole kuitenkaan minun käsissäni.
Puolustusvoimien tehtävänä on:
1) Suomen sotilaallinen puolustaminen, johon kuuluu:
a) maa-alueen, vesialueen ja ilmatilan valvominen sekä alueellisen koskemattomuuden turvaaminen;
b) kansan elinmahdollisuuksien, perusoikeuksien ja valtiojohdon toimintavapauden turvaaminen ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen puolustaminen;
c) sotilaskoulutuksen antaminen ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen ohjaaminen sekä maanpuolustustahdon edistäminen;
2) muiden viranomaisten tukeminen, johon kuuluu:
a) virka-apu yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, terrorismirikosten estämiseksi ja keskeyttämiseksi sekä muuksi yhteiskunnan turvaamiseksi;
b) pelastustoimintaan osallistuminen antamalla käytettäväksi pelastustoimintaan tarvittavaa kalustoa, henkilöstöä ja asiantuntijapalveluja;
c) osallistuminen avun antamiseen toiselle valtiolle terrori-iskun, luonnononnettomuuden, suuronnettomuuden tai muun vastaavan tapahtuman johdosta; sekä
3) osallistuminen kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan.
Itse en kokenut armeijaa millään lailla vittumaisena paikkana. Olin 12kk Immolassa ja passissa lukee sissiryhmän johtaja. Intin jälkeen haaveilin kadiksesta ja olin hakemassa rauhanturvaushommiin. Sain hyviä kaverisuhteita, joista osa on säilynyt tähän päivään asti. Niistä ajoista on vaan mieli kovasti muuttunut.
Suhteellisesti pinta-alaltaan suurella ja väestöltään pienellä valtiolla nykyinen järjestelmä on nimenomaan kustannustehokas ratkaisu kyseisten tavotteiden saavuttamiseksi. Parannettavaa toki löytyy paljon mutta täysin korvaavaa järjestelmää ei ole.
Ok, luulin väärin kun puhuit "machoilusta", "luovasta ajattelusta luopumisesta", "apinoista" jne
Oletko sitä mieltä, että tehokkus kärsisi tai rahaa menetettäisiin, jos jokaisesta ikäluokasta koulutettaisiin nykyisen n. 50 prosentin sijaan 20 prosenttia motivoituneinta väkeä ja jokaiselle tarjottaisiin vuoden koulutus, jota ei olisi vähemmän kiinnostuneet hidastamassa. Kaikille järjestettäisiin armeijan jälkeen tasaisesti vuoden-kahden välein kertausharjoituksia sodanajan kokoonpanoissa.
Operatiiviset joukot:
* 3 valmiusprikaatia
* 2 jääkäriprikaatia
* 2 mekanisoitua taisteluosastoa
* 2 motorisoitua taisteluosastoa
* 1 helikopteripataljoona
* 1 erikoisjääkäripataljoona
* 1 ilmatorjuntaohjus- ja ilmatorjuntatykkiyksikkö
Alueelliset joukot:
* 6 jalkaväkiprikaatia
* 14 erillistä pataljoonaa / taisteluosastoa
* 28 paikallispuolustusyksikköä / maakuntajoukot
Noita edellä mainitsemiasi insinöörejä, lääkäreitä ja kemistejä voitaisiin houkutella tähän porukkaan esimerkiksi pienillä verohelpotuksilla, jonka suuruus riippuisi tehtävän vaativuudesta/kiinnostavuudesta.
Naurattaa lähinnä nämä perus läskit, jotka keskeyttää palveluksen muutaman viikon jälkeen. Miksei voi ottaa sitä asennetta, että kun ollaan viimeistä kertaa samalla viivalla oman ikäluokan kanssa niin yritetään pärjätä? Perkele mennään ja hoidetaan homma kunnialla läpi, tilanteesta ja ekstramotivaatiosta riippuen 6-12kk väliltä.
Kyllä mun mielestä...
Nykyisen reserviläisarmeijan maavoimat koostuisivat n. 230 000 miehestä ja niistä voitaisiin muodostaa seuraavat joukot:
Jos koulutettavien asevelvollisten määrää supistetaan merkittävästi (kuten vaikkapa tuo ehdottamasi 20% ikäluokasta), on mahdotonta muodostaa vastaavia joukkoja.
Jos nyt realistisesti oletetaan, että 50 vuotta olisi ikä rajana, niin silloin vuotuinen tarve uusille reserviläisille olisi sellaiset 8.500 uutta sijoitettavaa reserviläistä. Se olisi noin 15 %:a ikäluokan miehistä ja 7,5 %:a koko ikäluokasta.
Nykyisin reserviin siirtyvistä 25 tuhannesta miehestä vain osa saa ylipäätään jonkinlaisen sijoituksen sodanajan joukkoihin. Entäs ne loput? Heidät sijoitetaan mappiööhön eli lisäreserviin, ent. nostoväki. Heille ei pv:llä ole mitään käyttöä, eikä heitä tulla koskaan kutsumaan kertausharjoituksiin. Miehet ovat antaneet vähintään 6 kk elämästään pv:lle ja kiitoksena ei yhtään mitään.
Järjestelmä on tuolta kannalta mielettömän kallis, mutta siitä ei vaan voida keskustella ääneen. Jos näille varusmiespalveluksensa "turhaan" suorittaneiden uhrauksille laskettaisiin todellinen hinta, olisi asevelvollisuusjärjestelmän hinta jotain aivan muuta.
Miten houkuttelet palkka-armeijaan lääkäreitä, insinöörejä, IT-spesialisteja, kemistejä tai mekaanikkoja jos heillä on vaihtoehtonaan samat hommat siviilissä?
Miten nykysodankäynti suomessa eroaisia teidän mielestä 40-luvun taisteluista? Jos rupeaa miettimään niin olisko sota ilmavoimien, laivaston sekä heitinyksiköiden taistelua? Suomessa on loistava maasto puolustautua hyökkäävää vihollista vastaan, paljon vesistöjä ja soita, jotka vaikeuttavat hyökkääjän läpimurtoa, huoltoa ja kaikkea tältä väliltä. Ydinaseita venäjä ei todennäköisesti käyttäisi, koska laskeumat leviäisivät venäjälle asti ja mitä hyötyä suomesta on jos se on asuinkelvoton ydinlaskeumien takia. Olisiko jalkaväki vielä pää-asemassa tälläisessä sodassa? Suomen valttikortit olisivat imo: Elektroninen sodankäynti..(radioliikennekuuntelu yms), ilmatorjunta ja täsmäohjusten yms vastaavien tuhoaminen ennen maaliin osumista, sekä sissisota vihollisen selustassa.
Mietteitä?
Onhan erikoisupseereita nykyisissäkin puolustusvoimissa, joten kyllä halukkaita löytyy. Tietysti toinen asia on se, löytyisikö heitä tarpeeksi kun varusmiehet eivät ole mukana nuppiluvussa.
Miten nykysodankäynti suomessa eroaisia teidän mielestä 40-luvun taisteluista? Jos rupeaa miettimään niin olisko sota ilmavoimien, laivaston sekä heitinyksiköiden taistelua? Suomessa on loistava maasto puolustautua hyökkäävää vihollista vastaan, paljon vesistöjä ja soita, jotka vaikeuttavat hyökkääjän läpimurtoa, huoltoa ja kaikkea tältä väliltä. Ydinaseita venäjä ei todennäköisesti käyttäisi, koska laskeumat leviäisivät venäjälle asti ja mitä hyötyä suomesta on jos se on asuinkelvoton ydinlaskeumien takia. Olisiko jalkaväki vielä pää-asemassa tälläisessä sodassa? Suomen valttikortit olisivat imo: Elektroninen sodankäynti..(radioliikennekuuntelu yms), ilmatorjunta ja täsmäohjusten yms vastaavien tuhoaminen ennen maaliin osumista, sekä sissisota vihollisen selustassa.
Mietteitä?