Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvin tulee myös esiin se miten ei treenaavilla on aina epärealistinen käsitys kyvyistään ja lajitietämyksestä.
Minä en ole kummoinen ottelija ja jos miettii miten kävisi mikäli ottelisin jotain ykkösrivin ammattilaista - vaikka Joe Schillingiä - vastaan niin matsiahan kuluisi pikemmin sekunteja kuin minuutteja kun olisin pötkölläni. Silti kykenen jollekin muutaman kuukauden treenanneelle tekemään käytännössä aivan mitä haluan ja sparrikokemus tällaiselle on, että olen täysin voittamaton ja vahingoittumaton hänen lyönneistään. Minunkin taitotasooni päästäkseen pitää kuitenkin treenata aika paljon ja tämä kun selviää niin se myös latistaa kuvitelmia siitä, millasta kehitystä on odotettavissa normaalilla harrastajatahdilla treenaten.
Onko pystyotteluosaaminen suomalaisottelijoiden heikkous esim.vapaaottelussa vai ei? Jos on, niin mistä se johtuu jos ei valmennuksen tasosta? Entä missä on kaikki luontaiset lahjakkuudet?
En tiedä mihin perustat tuon "epärealistinen käsitys kyvyistään" mutta jos videolla nähty harrastaja edustaa keskimääräistä juuri peruskurssin käynyttä, niin ei hyvää päivää sentään. Missä ovat kaikki urheilullisesti edes kohtuullisen lahjakkaat harrastajat?
Ai vaikka otettaisiin kaikenkokoiset ottelijat huomioon ja tarkasteltaisiin vain teknistä osaamista? Mikä on "aika paljon"?
Sanon nyt taas ihan suoraan rehellisen (ja treenaamattoman) mielipiteeni, että tuohon sinun tekniselle tasolle yltämiseen ei vaadita välttämättä yhtä ainuttakaan treeniä. Ihmisten luontainen lahjakkuus vaihtelee todella paljon.
Sä unohdat nyt tuossa sen että kyseinen kaveri on ollut vaparin peruskurssilla, jolloin pystytreeniä ei välttämättä ole tullut juuri yhtään.
Sä et myöskään osaa ottaa huomioon jännityksen vaikutusta.
Erittäin lahjakkaalla tyypillä vuosi niin voisi olla andyn tasolla (otteleminen kun on paljon muutakin kuin tekniikkaa). 99% harrastajista taas ei koskaan pääse lähellekkään tuota tasoa.
Miksei siellä vaparin peruskurssilla ole juuri yhtään pystytreeniä? Onko se hyväksi todettu käytäntö? Kuulostaa tylsältä.
Kyllä siitä jännityksestä spekuloitiin jo tuossa aiemmin, ja sen verran osaan ottaa huomioon, että jännitti minuakin ensimmäisen kerran sparratessa. Näin maallikolla herää silti kysymys, että onko harrastajaa osattu valmistaa/valmentaa oikein jos keskivertojamppa on NOIN jäässä peruskurssin jälkeen sparratessa? Enkä ymmärrä miten voi olla ihan ok jos sparri näyttää tuolta peruskurssin jälkeen vaikka vähän jännittäisikin. Kyllähän nyt edes vähän pitäisi yrittää sitä sparrikaveria haastaa? Edelleen herää vain kysymyksiä valmennuksen suhteen. Itsehän en tiedä yhtään missä ne valmennuksen painopisteet on ja ihan sillä vain ihmettelen.
Tarkoitin nyt itse vain sitä tekniikkaa, epäilemättä Andylla on esim.rämäpäisyyttä ja sisua vaikka muille jakaa. Ja vaikka puhuttaisiin ottelemisesta kokonaisvaltaisesti, niin sanon, että paskapuhetta tuo "erittäin lahjakkaalla tyypillä vuosi". Miten kovatasoinen painoluokka tuo +91 kiloisten potkunyrkkeily on Suomessa? Onko Andy lahjakas potkunyrkkeilijä, vai enemmän vain isokokoinen kaveri, joka on jossain vaiheessa alkanut harrastamaan potkunyrkkeilyä ja menestynyt siinä suhteellisen hyvin lähinnä siksi, että taso on niin olematon? Andy voi toki itse vastata myös näihin.
Ja sori, että tämä meni nyt tällaiseksi Andyn analysoinniksi, Andy on minun sankari jokatapauksessa tästä aina eteenpäin (halusi hän sitä tai ei), ja tulen aina kannustamaan Andya :dance:
Miksei siellä vaparin peruskurssilla ole juuri yhtään pystytreeniä? Onko se hyväksi todettu käytäntö? Kuulostaa tylsältä.
Eri asia sitten on, että pystyykö treenamaan 12 kertaa viikossa vai onko se edes järkevää!? ;)
Helposti pystyy treenaamaan 12 kertaa viikossa, enemmänkin jos vain aikaa on. Ja pitäisikin treenata paljon enemmän kuin joku 3 kertaa viikossa, koska niin kuin tässäkin ketjussa on toitotettu, niin vapari on todella monipuolinen laji ja teknikoiden kirjo valtava ja sen takia kehittyminen on hidasta, joka syö motivaatiota.
Ehdotus:
Järjestetään tunnin pituisia treenejä, joissa ei tehdä mitään muuta kuin tekniikkaa ja drillejä. Ei sparria, ei alku- eikä loppujumppia jne. Vain tunti siksi että sen jaksaa helposti keskittyä. Viikoittain voi olla vaikka joku tietty teema johon keskitytään esim. häkkiä vasten ottelu tai alasviennit jne. Näin tekninen osaaminen kehittyy ihan eri lailla kuin perinteisellä tavalla, joissa joka treeneissä sparrataan jne.
Onpas taas juttua.
Missä sitten on ne vastaavilla edellytyksillä varustetut vapaaottelun peruskurssilaiset? No niitä on aika vähän. Olen treenannut kamppailulajeja 25 vuotta ja nähnyt tuhansia uusia aloittajia ja näiden joukossa on ollut ihan muutama yhtä potentiaalinen tapaus. Vähemmilläkin lahjoilla on toki mahdollista päästä UFC:hen (mutta tuskin enää UFC:n mestariksi) mutta kun niitä edes kohtalaisen lahjakkaitakin on vähän.
Jos peruskurssille tulee se 30 henkeä niin niistä suurin osa on jotain reilu parikymppisiä joista useampi ei pysty esim. pyörittämään käsiään yhtaikaa eri suuntiin menemättä sekaisin. Jonkinlaista urheilutaustaa on muutamilla ja fyysisiä edellytyksiä tulla ainakin jonkin tason kilpaurheilijoiksi. Nyt on kuitenkin niin että 80-90% ihmisistä on henkisistä syistä soveltumattomia mihinkään täyskontaktilajiin puuttuvan kovuuden takia. Tuo ensimmäisen sparrivideon kaveri oli selvästi yksi näistä. Heistä voi tulla kelvollisia jalkapalloilijoita tai jopa lukkopainijoita mutta ei vapaaottelijoita, potkunyrkkeilijöitä tai nyrkkeilijöitä, koska psyyke ei kestä sitä kun toinen lyö oikeasti. Tämän tuloksena näistä 30 aloittajasta on hyvällä tuurilla yksi sellainen josta voisi tulla ottelija eikä edes se peruskurssin vetäjä osaa sanoa kuka se heistä on.
Tee siinä sitten huippuammattilaisia...
Kyllä toi 12 kertaa viikossa on jo aika maksimi. 2xpäivässä 6xviikossa, on jo sellanen että en nää itse ainakaan mitään järkeä polttaa kroppaa tota enempää loppuun.
Mihin se kroppa siitä palaa, jos vedetään vaikka jotain guardin ohitusta tai käsilukkoja tai liikkumista ja positioiden vaihtamista periaatteella kaikessa rauhassa mutta paljon toistoja? Vaikka kuinka olisi laadukasta valmennusta, niin ilman riittävää määrää kunnollisia toistoja ei synny perustaa soveltaa tekniikoita kilpailutilanteessa.