Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Perimmäinen ongelma minulla tämän Darvin ja Baws1:n yhteiskunnan ymmärtämisessä on, että koko säikeen lukemisen jälkeenkään ei ole selvinnyt, kuinka anarkiassa pidetään väkivalta hallinnassa. Ehdotettiin suomalaista metsästäjää ja jokaisen omaa oikeutta puolustaa itseään, mutta mitä tapahtuu kun tätä ryöstämässä on 2 suomalaista metsästäjää? Ehdotettiin myös jäseneensä kohdistuvat rikokset kostavaa kyläyhteisöä, mutta mitä tapahtuu kun tämän kyläyhteisön haluaa ryöstää vahvempi naapuriyhteisö? Vai perustuuko kaikki ajatukseen, että kaikki ihmiset automaattisesti noudattavat jotain samaa moraalikoodistoa? Ja kenen moraalikoodistoa noudatetaan, kun ne ihmisten etnisestä taustasta tai muusta syystä johtuen poikkeavat toisistaan? Kuka tätä valvoo?
Pakkovallan käyttäminen ei ole anarkismin vastaista.
Se on muuten jännä, miten pakkotoistolta ei juuri löydy kannatusta anarkismille. Täällä kun valtaosa kuitenkin voima- tai kamppailu-urheilua harrastaa. Mehän niitä voittajia tuollaisessa järjestelmässä oltaisiin. Vahvimman oikeudella!
Mitä hyötyä on voimasta tai kamppailutaidoista nykymaailmassa, jossa taistelut käydään tietokoneilla ja tuliaseilla.
Näinhän siinä anarkiassa juuri kävisi. Ihmiset liittoutuisivat turvallisuuden vuoksi. Kymmenet, tuhannet, sadattuhannet, miljoonat. Ja millä siellä liittoumassa se väkivalta pidetään aisoissa? Joku pakkovaltaa käyttävä elin siihen on pakko perustaa. Ja kas kummaa ennen kuin anarkisti Darvi ehti kolmatta satsia höpöheinää kasvattaa, huomaa hän ihmisten ympärillään perustaneen valtion oman turvallisuutensa turvaksi. Tuo väkivaltakysymys nostettiin esille useamman toimesta tällä sivulla jo aikaisemmin, mutta ei paljon vastausta kuulunut.Eikä se ylivertaista ollut ennenkään tuliaseita, koska aina on voinut liittoutua. Jos yksi wannabe anarkisti voidi yrittää sortaa heikompiaan fyysisellä voimalla, niin nämä ja muut potentiaaliset uhrit ovat voineet yhdessä laittaa voidin aisoihin. Se mitä nämä wannabet eivät ymmärrä on, että vahvimman oikeus toteutuu aina oli järjestelmä mikä tahansa.
Apple Inc ei liittoutuisi yksityisen turvapalveluyrityksen Marine Corps Ltd:n kanssa ja aloittaisi aseellista kauppasotaa monopolin luomiseksi ja ylläpitämiseksi?
No tuossa toinen pointti anarkoutopian siirtymävaiheeseen eli jo olemassaolevat hyvin varustellut yhtiöt, armeijat jne.
Valtio kun romahtaa niin mihin häviävät armeijan yksiköt jne. keskivertokansalaista paremmin varustellut ja organisoituneet ryhmät? General Butt Naked päättää ryhtyä valtioksi valtion paikalle ja häntä estää mikä?
Ajatellaan, että on henkilöt A ja B jotka päättävät tehdä yhteistyötä. Heille kuitenkin tulee jossain vaiheessa vakavia erimielisyyksiä siitä kuka on tehnyt mitäkin ja päättävät viedä asian oikeuteen. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että A ja B maksavat rahaa eri yksityisille oikeuslaitoksille ja näiden oikeuslaitoksien näkemykset asiasta vaihtelevat hyvin paljon ja toinen puoltaa An näkemystä ja toinen Bn. Tässä vaiheessa siis ongelman ratkaisijaksi tulee (jos oikein ymmärsin) oikeuslaitosten yksityiset turvaelimet, jotka päättävät kumpi on oikeassa. Mutta entä jos näitä turvaelimiäkin on useita ja heidänkin näkemykset eroavat toisistaan ja kiista muodostuu heidän välille?
Lyhyt vastaus siis kysymykseesi: yhteistyösopimuksissa ihmisten/yhteisöjen välillä määriteltäisiin miten ja missä sitä koskevat kiistat ratkaistaisiin (siis ei niin, että jokaisella sopimusosapuolella on oma "oikeuslaitoksensa" vaan sovitaan yhteinen käytettävä menetelmä/ratkaisija). Aivan kuten nykyäänkin on käytäntönä, koska ongelma ei ole mikään uusi.
Tosin tämä ei vastaa kysymykseen kuinka sitten toimitaan, jos kirjallista sopimusta ei ole jostain asiasta ja syntyy kiista.
Äkkiseltään ajatellen tämän järeysluokan sopimusmenettelyn soveltaminen yksittäisten yksilöiden välisissä nippelitason asioissa vaikuttaa hieman problemaattiselta.
Ihan jo sopimusten ja sopijatahojen suuren määrän vinkkelistä. Koska oletussäännöstö (valtion laki) puuttuu minun pitäisi solmia erillinen sopimus (ainakin siitä että noudatamme tahon A-säännöstöä) kaikkien tahojen kanssa joiden kanssa olen tekemisissä.
Siis ihan lähtien naapurit, postinjakaja, huoltoasemayrittäjä, vastaan kävellyt koirankusettaja, bussikuski, kaikki muut autoilijat liikenteessä, jokaisen tienpätkän erillinen omistaja, lounasravintolan yrittäjä jne.jne. Päivä ei ole vielä edes puolessa ja minulla olisi jo mappi tapauskohtaisia sopimuksia joiden mukaan toimia.
Epäilen että keskusteluissa käy samoin kuin yrityspalavereissa ja politiikassa: sitkein vänkääjä (vrt. Paavo Väyrynen) väsyttää muut jankkaamisellaan. Päätöksen tekee siis käytännössä se jolla on paras turnauskestävyys keskustelutilanteessa.
Taitaisi mennä sitten kaupunkivaltiomaiseen malliin, mitä tuolla threadin alkupuolella joku jo sivusikin. Tuo ei ainakaan edistäisi ihmisten vapaata liikkuvuutta, jos jokaisella lähiöllä on omat lakinsa.
Ja ei kai se enää ole anarkistinen yhteiskuntakaan, jos kerran de-facto valtiot lakeineen ovat olemassa. Niiden koko olisi vain eri kuin nykyisillä valtioilla.