Missä olen sanonut noin? Vetelet kyllä aika erikoisia johtopäätöksiä vastauksesta hypoteettiseen tilanteeseen, jossa ei tehdä kuin yhtä liikettä heikosti treeniin vastaavan lihaksen kehittämiseksi. Ei tuollaista tilannetta todellisuudessa pitäisi edes olla. Muutenkin vähän vastaavaa ajatuksenjuoksua, kuin voimaryskääjillä silloin, kun sanotaan että EHKÄ 200 kg aivan hirveän näköiset ryskäyskulmasoudut eivät ole se paras keino kasvattaa lihasta selkään, vaan voisi olla parempi ottaa sopivammilla painoilla ja paremmalla tuntumalla. Vastauksena tulee jotain tyyliin "ai että mun pitäisi muka kasvattaa selkää 40 kilon kulmasouduilla?"
Ensinnäkin: prässi, kyykky, rintapunnerrukset eivät ole venytystä painottavia liikkeitä, vaan mid-range-liikkeitä. Iso ero.
Toiseksi: huonosti treeniin vastaavan lihaksen treenaaminen ei tapahdu yhdellä liikelajilla, vaan hommassa on useampi eri vaihe. Pidemmällä aikavälillä pitäisi pyrkiä kehittämään ko. lihaksen aktivaatiota ja sitä kautta vastetta treeniin. Tämä on pitkällinen prosessi, jossa kannattaa mieluummin käyttää kaikenlaisia eri kulmia kuin vain yhtä liikettä, mutta oleellisinta on nimenomaan lihaksen eikä liikkeen treenaaminen. Ja varsinkin alussa tuntuman saaminen huonosti aktivoituvaan lihakseen onnistuu 100x helpommin supistavilla yksinivelliikkeillä, kuin venyttävillä moninivelliikkeillä.
Yksittäisen treenin kohdalla on vähän samaa. Jos joku ei ole koskaan oikein saanut liikkeitä tuntumaan etureisissä, on vähän huono veto tehdä ensimmäisenä maksimikyykkyjä (joissa rasitus karkaa todella helposti muille lihaksille). Mieluummin aloittaa treenin vaikka reisiojennuksella, jolla saa lähes väkisin rasituksen osumaan sinne etureiteen ja pumpin oikeaan lihakseen. Tuosta voi sitten jatkaa esim. prässiin tai hackiin, joissa rasituksen pitäminen etureidellä on edelleen helpompaa kuin maksimikyykyissä. Sitten kolmantena voi ehkä kokeilla, josko ne vapaat kyykyt voisi saada näin etukäteisväsytettynä osumaan etureiteen (eikä esim. taka-akseliin).
Mutta huonosti treeniin vastaavan lihaksen kohdalla on aina varmistettava, että treeni oikeasti osuu kyseiseen lihakseen. Ja tässä joutuu yleensä käyttämään noita jo selittämiäni liiketyyppien järjestyksiä, eristävien liikkeiden 100x varmempaa osumista kohdelihakseen, ja edelleenkin sitä lihaksen eikä liikkeen treenaamista.