suolasta ja verenpaineesta
En tunne tarkemmin ravitsumistieteitä enkä siihen liittyviä lehtiä, mutta olen kyllä nähnyt kliinisiä julkaisuja myös Nature:ssa ja Science:ssa. Yleensä ottaen lääketieteellisistä julkaisuista arvostetuimpia ovat New Engl J Med, JAMA ja Lancet - näissä on varmasti tullut myös ravitsemukseen liittyviä juttuja.
Osoittaa tietämättömyyttä tieteellisestä - ja varsinkin lääketieteellisestä - julkaisukulttuurista jos kuvittelee, että kaikki hyvät jutut on julkaistu tuollaisissa arvostetuissa yleislehdissä.
Kaikkihan tietävät että suola nostaa verenpainetta? En ole vain löytänyt yhtään tieteellistä tutkimusta asiasta. Lääketiedettä vai puoskarointia?
Sulla on vissiin aika hyvät tiedot kun peittoat alan tunnustetut osaajat.
Natriumin runsas saanti lisää iänmukaista verenpaineen nousua 60, 61 ja suurentaa aivohalvauksen 62, 63 sekä sydän- ja verisuonitautitapahtumien ja -kuolemien vaaraa 64, 65.
Yhteys on selvin ylipainoisilla 65.
Natriumin päivittäisen saannin vähentäminen enintään 2 000 mg:aan (87 mmol vastaa ruokasuolan käytön vähentämistä keskimääräiseltä kymmenen gramman nykytasolta viiteen grammaan vuorokaudessa ja alentaa hypertensiivisten henkilöiden verenpainetta keskimäärin 6/4 mmHg A.
Natriumin saannin rajoittaminen parantaa erityisesti ACE:n estäjien B ja beetasalpaajien B mutta myös diureettien vaikutusta B kohonneeseen verenpaineeseen.
Natriumrajoitus myös vähentää verenpainelääkkeiden tarvetta B.
Natriumin runsas saanti ja ylipaino ovat tärkeimmät sydämen vasemman kammion hypertrofiaa selittävät elintapatekijät 37, 38, 66.
Natriumrajoitus B, laihduttaminen B ja näiden yhdistelmät C pienentävät sydämen vasemman kammion massaa.
(A,B,C kuvaavat näytönastetta A=erittäin vahva)
60.Intersalt Cooperative Research Group. Intersalt: an international study of electrolyte excretion and blood pressure. Result for 24 hour urinary sodium and potassium excretion. BMJ 1988;297:319–28
61. Elliott P, Stamler J, Nichols R ym. Intersalt revisited: further analyses of 24 hour sodium excretion and blood pressure within and across populations. BMJ 1996;312:1249–53
63. Perry IJ, Beevers DG. Salt intake and stroke: a possible direct effect. J Hum Hypertens 1992;6:23–5
64. Yamori Y, Nara Y, Mizushima S, Sawumara M, Horie R. Nutritional factors for stroke and major cardiovascular diseases: international epidemiological comparison of dietary prevention. Health Rep 1994;6:22–7
64. Alderman MH, Cohen H, Madhavan S. Dietary sodium intake and mortality: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES I). Lancet 1998;351:781–5
65. Tuomilehto J, Jousilahti P, Rastenyte D ym. Urinary sodium excretion and cardiovascular mortality in Finland. A prospective study. Lancet 2001;357:848–51
66. Jula AM, Karanko HM. Effects on left ventricular hypertrophy of long-term nonpharmacological treatment with sodium restriction in mild-to-moderate essential hypertension. Circulation 1994;89:1023–31
Lähde: Käypä Hoito, Duodecim